Reverzní osmóza

jakou vodu, jaké filtry - jak a čím vodu upravit
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
Fanyn
více pokročilý
Příspěvky: 136
Registrován: ned 28. pro 2014 18:36:02
bydliště: Suchov
kávovar: Rancilio Epoca
mlýnek: Mazzer Super Jolly

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od Fanyn »

puschpull píše:Ach jo, jak to tak sleduji, tak mohu být šťastný, že nemusím rezervní osmózu používat a že nemusím vůbec řešit vodu. Otočit kohoutkem a mít dobrou vodu - ani jsem netušil, jaká vzácnost to dnes je. ;-)
Na jaké stupnici je tvoje tvrdost vody??
Uživatelský avatar
puschpull
silně pokročilý
Příspěvky: 643
Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
bydliště: Most - Korozluky
kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od puschpull »

Už jsem kdysi dával odkaz:
http://app.scvk.cz/tvrdost_vody.php
Vyber okres Most a obec Korozluky (ale to Mostecko je dost podobné v kterémkoliv místě ...)
MO Korozluky 20, Obecní úřad 27,70 3,45 0,84 3,95 měkká
RedAce
více pokročilý
Příspěvky: 463
Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od RedAce »

Tak koukám, že my máme 1,06mmol/l, což je taky příjemná hodnota...
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od primacafe »

Když už se to tady tak rozjelo.
Kdysi dávno (r.2008 a předpokládám, že se nic nezměnilo) jsem měřil tvrdost vody u nás. Byla asi 24dH, to odpovídá v naší lokalitě uváděné tvrdost 4.3mm mmol/l.
Takže za mě, jsem rád, že RO máme.
Ale pokud někomu RO nesedí, tak se zde možná trošku zapomnělo na katexový změkčovač. Nebo se dají kombinovat různé další vložky. Není vždy potřeba nasazovat RO.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
Fanyn
více pokročilý
Příspěvky: 136
Registrován: ned 28. pro 2014 18:36:02
bydliště: Suchov
kávovar: Rancilio Epoca
mlýnek: Mazzer Super Jolly

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od Fanyn »

...pokračování z Re: Rancilio Epoca - domaci repas :)....vzhledem k tomu že vodu z reversní osmozy čerpám do zásobníku,
tak ji používám i na běžné pití a když už je ohřátá v kávovaru tak by zase bylo škoda ji nevyužít na čaj atp..,proto ten mineralizátor.Ale jak už sem psal,až mi dojde měřák,tak uvidím co naměřím a pokud z vody nebude úplná destilka a bude to v nějaké normě co se pití týče,tak mineralizátor vyhodím...
Uživatelský avatar
lime
Příspěvky: 38
Registrován: stř 13. led 2016 19:34:15
bydliště: SK
kávovar: Rancilio silvia, San Remo ZOE
mlýnek: ascaso I-steele, Eureka Zenith

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od lime »

wladas píše:ivan.p - zaujimave. Tak to potom chudaci amici. Skoro cele USA ziju z takejto vody (balena). Tam sa studnicna voda bezne neda pit. Obrovske farmy na upravu vody pomocou osmozy a ludia sa tam predsa dozivaju uctihodneho veku ;)
To že je voda balená, neznamená, že je demineralizovaná. Skôr naopak. Nedávno bežala v tv reportáž o tom ako niekde v oklolí Lučenca je extrémne měká voda a dáva sa to do súvislosti so štasticky horším zdravotným stavom miestnych obyvateľov.
Hygienici tam v snahe zmierniť problém sypú do studní vápenec.
Na slovensku a asi aj v čechách máme to šťastie, že z verejného vodovodu nám tečie zdravotne nezávadná voda. Vápnik a horčík ničia stroje a zariadenia, zdraviu sú naopak prospešné.
Môj názor na vec je, že čistiť čistú vodu drahým zariadením s vysokým prevádzkovým nákladom je nezmysel. Odstraňovať minerály a následne ich mineralizátorom pridávať naspať...
Ja žijem v oblasti s nadpriemerne tvrdou vodou. Na bežnú spotrebu používam vodu z vodovodu, do kávovaru idem cez katex. Voda z katexu má síce vysoký obsah sodíka ktorý zdraviu vo vyšších dávkach neprospieva ale u 4-5 káv denne je to zanedbateľné ...lepšie je menej soliť :-)
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od j.bill »

Ano, to je určitě pravda. Také mi nejde do hlavy proč Fanyn na jedné straně vodu demineralizuje, pak ji znovu mineralizuje a pak teprve používá. To ji může rovnou nechat tak a ušetří za zařízení, jeho provoz i za vodu. :)
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od wladas »

Ale osmoza nieje len o demineralizovani. Odstranuje celu radu skodlivin. Ale skor je to vhodne na studnicnu vodu ked nieje uplne OK
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
Fanyn
více pokročilý
Příspěvky: 136
Registrován: ned 28. pro 2014 18:36:02
bydliště: Suchov
kávovar: Rancilio Epoca
mlýnek: Mazzer Super Jolly

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od Fanyn »

já nevím co je na tom k nepochopení.... :pardon: u nás je voda moc tvrdá a potřebuju tvrdost snížit na nějaký kompromis pro kávovar a zároveň i pro pití (kdybych neměl v kávovaru možnost výdeje horké vody,tak bych ji nechal bez mineralizátoru)
původně sem chtěl brita purity,kde bych tvrdost vody snížil bypasem třeba o polovinu nebo o dvě třetiny,ale roční provoz je dražší a navíc to vyprodukuje mnohem míň vody než reversní osmoza i s mineralizátorem
Naposledy upravil(a) Fanyn dne sob 18. bře 2017 2:57:40, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Fanyn
více pokročilý
Příspěvky: 136
Registrován: ned 28. pro 2014 18:36:02
bydliště: Suchov
kávovar: Rancilio Epoca
mlýnek: Mazzer Super Jolly

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od Fanyn »

ale jak už sem psal výše,čekám než mi dorazí měřák a pak se uvidí
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od j.bill »

Jo, to pak dává smysl. Používáte studnu nebo obecní vodovod? Nedaleko jsou Vápenky, zřejmě to s tím vápencem tak bude. :grin:
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
Fanyn
více pokročilý
Příspěvky: 136
Registrován: ned 28. pro 2014 18:36:02
bydliště: Suchov
kávovar: Rancilio Epoca
mlýnek: Mazzer Super Jolly

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od Fanyn »

používám studnu,rozbor byl dělaný před x lety,ale tvrdost je 3,8mmol...co sem na netu vyčetl,
tak pro člověka by se tvrdost vody měla pohybovat 2-3,9mmol,že to je zdroj vápníku pro tělo....
takže když se dostanu s reversní osmózou na polovinu,tak to bude ok :-)
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od wladas »

Stale tu riesite tvrdost. Tvrdost sa da odstranit lahsie a lacnejsie pomocou katexu. Osmoza sluzi na iny ucel.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od j.bill »

Píše, že to má na studniční vodu a má to i na pití. Tam osmóza smysl a opodstatnění má. ;)
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
lime
Příspěvky: 38
Registrován: stř 13. led 2016 19:34:15
bydliště: SK
kávovar: Rancilio silvia, San Remo ZOE
mlýnek: ascaso I-steele, Eureka Zenith

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od lime »

wladas píše:Stale tu riesite tvrdost. Tvrdost sa da odstranit lahsie a lacnejsie pomocou katexu. Osmoza sluzi na iny ucel.
Presne tak! Osmóza slúži na recykláciu moču na vesmírnej stanici ISS :-)
Vo verejnom vodovode nemá zmysel a nasadeniu na idividuálnu studňu by mal predchádzať rozbor vody. Ak má niekto šťastie na mikrobiologicky a chemicky nezávadnú vodu, mal by sa radovať a zmäkčovať katexom :-). Ak má smolu na nadhodnoty kritických ukazovateľov(tvrdosť až na poslednom mieste), nič iné ako osmóza mu nepomôže.
Uživatelský avatar
Fanyn
více pokročilý
Příspěvky: 136
Registrován: ned 28. pro 2014 18:36:02
bydliště: Suchov
kávovar: Rancilio Epoca
mlýnek: Mazzer Super Jolly

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od Fanyn »

no s tím katexem děkuju pěkně za tu práci,každý měsíc... :hnup: takto mám celý rok pokoj :smoke:
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od wladas »

Kazdy mesiac? Naco? DVA LT8 ma filtrovaci cyklus 1000L a LT12 az 1500L vody. Ak je to napojene len na kavovar tak to je vecnost.
Aj spolu s kuchynskym drezom to vydrzi dlho.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
lime
Příspěvky: 38
Registrován: stř 13. led 2016 19:34:15
bydliště: SK
kávovar: Rancilio silvia, San Remo ZOE
mlýnek: ascaso I-steele, Eureka Zenith

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od lime »

Vysypať kilo soli, nechať odtiecť pár litrov vody - akcia na max. 20min. Ako hovorí wladas, teoreticky by stačilo 1x za rok. Len pre dobrý pocit to robím cca 3x
Uživatelský avatar
senlamy
začátečník
Příspěvky: 71
Registrován: čtv 14. pro 2017 10:32:46
bydliště: Brno
kávovar: Lelit Mara PL62, AeroPress. Bylo: Gaggia Classic Plus
mlýnek: Niche Zero. Bylo: Gaggia MDF

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od senlamy »

Mám reverzní osmózu cca týden a pořád je její chuť nějaká uzená, nemá s tím někdo podobnou zkušenost? Manželka to nepozná a říká, že to necítí. Já jsem pravda hodně citlivej, poznám jídlo před dva dny před hnilobou a jemné chuťové změny, takže možná jsem exot a bude to slaný jen pro mě :) Ale voda filtrovaná konvicí klasickou mi chutnala, tahle je lehce uzená.
mila001
více pokročilý
Příspěvky: 188
Registrován: úte 19. srp 2008 22:29:25
bydliště: Roudnice n.Labem
kávovar: Vibiemme Domobar,Lelit PL 41TEM, Gaggia Baby Class
mlýnek: Ascaso I-Steel,Nemox

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od mila001 »

Používám osmózu řadu let a chuť je výborná.
Odpovědět

Zpět na „k vodě“