Rychlovarná vs. pískající konvice
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Rychlovarná vs. pískající konvice
Zdravím,
já si běžně připravuji kávu bez kávovaru, jen obyčejným zalitím vodou. Zajímal by mě váš názor na to, kterou konvici je lepší použít - rychlovarnou či běžnou pískající na plotnu? Nebo myslíte, že je to jedno?
já si běžně připravuji kávu bez kávovaru, jen obyčejným zalitím vodou. Zajímal by mě váš názor na to, kterou konvici je lepší použít - rychlovarnou či běžnou pískající na plotnu? Nebo myslíte, že je to jedno?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Rychlovarná vs. pískající konvice
Nádoba ve které se voda ohřívá nebude podstatná. Rozhodující bude teplota vody použitá při zalívání kávy a kvalita vody samotné. Pak samozřejmě nejpodstatnější pro výslednou kávu bude použitá káva, její množství hrubost namletí. Samozřejmě čas vyluhování.
Takže z mé strany obpověď na dotaz - je to jedno.
Takže z mé strany obpověď na dotaz - je to jedno.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- lukyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 448
- Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
- bydliště: střední Čechy
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rychlovarná vs. pískající konvice
U pískající konvice bude velmi důležitá správná kalibrace píšťaly a kvalita sluchu baristy. Nesprávně naladěná fistule či nahluchlá obsluha ... 

práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
- satchieee
- více pokročilý
- Příspěvky: 185
- Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
- bydliště: SK, Senec
- kávovar: Racilio Silvia
- mlýnek: Rancilio Rocky
Re: Rychlovarná vs. pískající konvice
Najjednoduchsie to bude asi s rychlovarnou kanvicou, ktora ma regulaciu teploty.
Na trhu ich nie je malo...
Na trhu ich nie je malo...
Kód: Vybrat vše
http://rychlovarne-kanvice.heureka.sk/f:10791:1/
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Rychlovarná vs. pískající konvice
satchie: Nebudu teď tvrdit, že to vím jistě, ale myslím si, že voda by napřed měla přejít varem a pak se ochladit na požadovanou teplotu ne? Kdežto ty konvice vypnou při dosažení teploty ještě před varem a navíc je stejně otázka jak moc je to nastavení přesné.
Samozřejmě to nejde hned, ale chce si to i k té vodě najít cestu a naučit se trefovat. Já v čajovně vždycky do ochlazováčku strkám prst a podle toho jak to pálí tak zalévám a myslím, že už jsem se naučil za tu dobu:)
Samozřejmě to nejde hned, ale chce si to i k té vodě najít cestu a naučit se trefovat. Já v čajovně vždycky do ochlazováčku strkám prst a podle toho jak to pálí tak zalévám a myslím, že už jsem se naučil za tu dobu:)
- kuck
- více pokročilý
- Příspěvky: 154
- Registrován: ned 02. pro 2012 15:29:27
- bydliště: Brno
- kávovar: Astoria CKE, G. Classic+PID, Mypressi Twist
- mlýnek: Mazzer SJ, Macap MXT
Re: Rychlovarná vs. pískající konvice
Vzhledem k tomu, že např. při přípravě espressa voda varem neprojde, řekl bych, že provaření vody není nutné.
- satchieee
- více pokročilý
- Příspěvky: 185
- Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
- bydliště: SK, Senec
- kávovar: Racilio Silvia
- mlýnek: Rancilio Rocky
Re: Rychlovarná vs. pískající konvice
Teraz ako vravis, tak sa mi zda, ze som tiez take nieco pocul, len nechapem zmysel toho. V tomto pripade by boli take kanvice na 2 vecipapun píše:...ale myslím si, že voda by napřed měla přejít varem a pak se ochladit na požadovanou teplotu ne?...

Urcite voda neprejde varom? Co som pozeral amplitudy teplot pocas cyklu, napriklad pri Silvii je max 116 stupnov, co uz je podla mna prevreta...kuck píše:Vzhledem k tomu, že např. při přípravě espressa voda varem neprojde, řekl bych, že provaření vody není nutné.
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rychlovarná vs. pískající konvice
A já zase slyšel, že převařovat (zvláště pak opakovaně) se voda nemá. Při varu z ní odchází látky, které je ve výsledném nápoji záhodno mít. Co člověk, to názor. 

- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Rychlovarná vs. pískající konvice
U espressa varem nepřejde. Ale třeba u toho čaje se vždycky mluvilo tak, že napřed zavřít a pak ochladit a taky to tak dělám.
,, satchieee: V tomto pripade by boli take kanvice na 2 veci
,,
Spousta lidí nad tím takto nepřemýšlí a marketing je sviňa. Vždyť jen to naše slavné espresso - Každém plastovém kávovaru se dneska říká espresso a přitom skutek utek.
,, satchieee: V tomto pripade by boli take kanvice na 2 veci

Spousta lidí nad tím takto nepřemýšlí a marketing je sviňa. Vždyť jen to naše slavné espresso - Každém plastovém kávovaru se dneska říká espresso a přitom skutek utek.
- generator
- více pokročilý
- Příspěvky: 287
- Registrován: pát 28. kvě 2010 12:11:17
- bydliště: Děčín
- kávovar: Gaggia NewBabyTwin, Aeropress, Drip, Mocca
- mlýnek: Bazzera Virtuoso
Re: Rychlovarná vs. pískající konvice
Dlouhodobě používaná DIY konvice v práci. Na čaj na kafe 
Sice se sama nevypne, ale :
Mám kontrolu čím měřím VS levná čidla v konvicích
Mám kontrolu kde měřím VS ani nevím kde to čidlo v konvici je
Mám kontrolu na teplotě po 1°C VS 40 - 60 - 80 - 100 nebo jiný hrubý rastr na těch automatických konvích
Teploměr cca 90,-CZK
Korková zátka cca 20,-CZK
Vyvrtat díru a nasunout

Sice se sama nevypne, ale :
Mám kontrolu čím měřím VS levná čidla v konvicích
Mám kontrolu kde měřím VS ani nevím kde to čidlo v konvici je
Mám kontrolu na teplotě po 1°C VS 40 - 60 - 80 - 100 nebo jiný hrubý rastr na těch automatických konvích
Teploměr cca 90,-CZK
Korková zátka cca 20,-CZK
Vyvrtat díru a nasunout

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
.
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)
Re: Rychlovarná vs. pískající konvice
Díky všem za reakce
Většina z vás se kloní spíše k rychlovarné konvici, takže si ji asi pořídím. I kdyby to byla konvice bez nastavitelné teploty, dá se na průhledné rychlovarné konvici lépe poznat, kdy voda dosáhne varu viz. obrázek. Na pískající to nemám šanci poznat.
Satchieee: Díky za tip, podívám se na možnosti.
Generator: Tak tomu říkám konvice

Satchieee: Díky za tip, podívám se na možnosti.
Generator: Tak tomu říkám konvice
