Tvrdá voda - vliv na extrakci a související problémy

jakou vodu, jaké filtry - jak a čím vodu upravit
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 229
Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO

Tvrdá voda - vliv na extrakci a související problémy

Příspěvek od johneer »

Zdravím,
snažím se trochu zorientovat v problematice vody, ale pár věcí mi pořád uniká. Všude se mluví o potřebě použití měkké vody v kávovaru. Jasný důvod je usazování vodního kamene, jaký je ale vliv měkké vody na extrakci kávy? Když vyjdu ze své zkušenosti s čajem, tak je zřejmé, že měkká vody není schopná čaj vylouhovat. Na chalupě mám tak měkkou vodu (na testovacím proužku se neobarvil ani jeden ze 4 stupňů), že na přípravu čaje (ale i filtrované kávy) musím kupovat balenou vodu, protože při použití té měkké z toho je akorát řídká břečka. Doma mám naopak vodu dost tvrdou (vodní kámen se usazuje i na dřezu), ale na chuť je skvělá přímo z kohoutku a čaj/filtrovaná káva jsou z ní výborné. Budu pořizovat kávovar a přemýšlím, jestli mám nějak řešit vodu (filtrační konvice, nějaké ionexy do nádržky) nebo jestli jediný problém bude větší zavápňování kávovaru a tedy nutnost častějšího odvápňování (a jak často by to mělo být).
Díky za pomoc.
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Tvrdá voda - vliv na extrakci a související problémy

Příspěvek od papun »

Třeba zde:

Kód: Vybrat vše

http://jaknakavu.eu/espresso/vliv-vody-na-espresso-a-kavovar/
Těch článků je spousta a možná se trošku liší, ale v základu to bude podbné.
Uživatelský avatar
gekonko
více pokročilý
Příspěvky: 189
Registrován: pát 02. led 2015 12:33:04
bydliště: Košice
kávovar: CARIMALIalfa2x GAGGIAcubika2x ASCASOdream KRUPSxp5240
mlýnek: GAGIAmd85-2x SANTOS#1 ZASSENHAUSpanama

Re: Tvrdá voda - vliv na extrakci a související problémy

Příspěvek od gekonko »

johneer píše:Když vyjdu ze své zkušenosti s čajem, tak je zřejmé, že měkká vody není schopná čaj vylouhovat. Na chalupě mám tak měkkou vodu (na testovacím proužku se neobarvil ani jeden ze 4 stupňů)...
O tom "že měkká vody není schopná čaj vylouhovat" dosť pochybujem, treba vyskušat skôr dažďovú vodu, resp. takú u ktorej je uvedené celkové množstvo rozpustených látok vo vode, udáva sa v miligramoch na liter (mg/l). Označuje sa aj TDS (Total Dissolved Solids) a udáva v jednotkách ppm (parts per million), resp. mg/l (1ppm = 1mg/l). Meranie spočíva vo vážení suchého zvyšku - úsušku, pri teplote 105 °C po odparení vody pri tej istej teplote alebo v meraní elektrického odporu, resp. elektrolytickej vodivosti vody pomocou TDS metra (na AliExpress už od 2€).
Testovacie prúžky sú niekedy veľmi zavádzajúce.
Uživatelský avatar
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 229
Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO

Re: Tvrdá voda - vliv na extrakci a související problémy

Příspěvek od johneer »

Tak jasně, proužky asi nejsou 100%. Vycházím z tradičních vlastností měkké vody (nepř. špatně smývá mýdlo při mytí rukou) a z mapy tvrdosti vody, kterou jsem tu někde viděl a kde poloha odpovídá měkké vodě. Každopádně čaj i kafe jsou z této vody hnusné, řídké. Schválně někdy zkusím přečištěnou miliQ vodu s 18MOhmy.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Tvrdá voda - vliv na extrakci a související problémy

Příspěvek od primacafe »

_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
lime
Příspěvky: 38
Registrován: stř 13. led 2016 19:34:15
bydliště: SK
kávovar: Rancilio silvia, San Remo ZOE
mlýnek: ascaso I-steele, Eureka Zenith

Re: Tvrdá voda - vliv na extrakci a související problémy

Příspěvek od lime »

V knihe "Pri káve o káve" od Jozefa Augustína (hovorí sa o ňom ako znalcovi) sa píše, že na prípravu kávy sa má používať voda tvrdá. Zmekčená voda je štandardom len u espressa kde je jej použitie nevyhnutné z dôvodu ochrany kávovaru.
Uživatelský avatar
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 229
Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO

Re: Tvrdá voda - vliv na extrakci a související problémy

Příspěvek od johneer »

Hmm, takže to by vypadalo na kompromis mezi chutí a nároky na údržbu. Na druhou stranu, kdyby z té "skorodestilky", co se všude možně propaguje bylo hnusný kafe, tak by i místní odborníci dali asi přednost spíš té náročnější údržbě.
Uživatelský avatar
lime
Příspěvky: 38
Registrován: stř 13. led 2016 19:34:15
bydliště: SK
kávovar: Rancilio silvia, San Remo ZOE
mlýnek: ascaso I-steele, Eureka Zenith

Re: Tvrdá voda - vliv na extrakci a související problémy

Příspěvek od lime »

Tak ona "skorodestilka" je tak akurát z reverznej osmózy. Gastro štandard je katexový zmekčovač v ktorom sa "len" vymení vápník a horčík za sodík ...alebo ako tu raz niekto napísal "Z jedné sračky ve vodě tu udělá jinou sračku ve vodě" :-)
Uživatelský avatar
puschpull
silně pokročilý
Příspěvky: 643
Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
bydliště: Most - Korozluky
kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF

Re: Tvrdá voda - vliv na extrakci a související problémy

Příspěvek od puschpull »

Vliv vody na kvality espressa (i jiné přípravy) je naprosto zásadní a naprosto přesahuje vše ostatní. Bohužel je často zanedbáván.
Uživatelský avatar
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 229
Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO

Re: Tvrdá voda - vliv na extrakci a související problémy

Příspěvek od johneer »

puschpull: to je jistě pravda. Mám tedy zatím zkušenost jen s těmi jinými přípravami, ale obecně můžu říct, že pokud není voda vyloženě odporná (přechlorovaná, s příchutí trubek apod.) - tedy pokud je pitelná sama o sobě, tak vliv na kafe je sice cítit, ale vždy to bylo spíš ve smyslu jiné než lepší/horší. Ano, z některé vody mi může chutnat víc nebo míň, ale neřekl bych, že mi voda zkazila kafe (pokud se sama dala pít).
Uživatelský avatar
puschpull
silně pokročilý
Příspěvky: 643
Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
bydliště: Most - Korozluky
kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF

Re: Tvrdá voda - vliv na extrakci a související problémy

Příspěvek od puschpull »

Myslel jsem zásadní vliv na chuť kávy. :-) Proto se liší stejná káva místo od místa ... (není z toho ale třeba dělat problém, každý si zvykne na tu svou vodu.)
Odpovědět

Zpět na „k vodě“