Zdravím, mám doma chvíli pořízený mlýnek Macap M2D. Mlýnek je od známého z kavárny, kde na něm mleli na alternativy, a to dost málo. Pořídil jsem si ho jako upgrade nedostatečného Graef CM 80. Od pohledu a poslechu je s mlýnkem vše v pořádku, namletá káva vypadá normálně, je kompletně vyčištěný, kameny vypadají OK (nepoznám jestli jsou ostré nebo ne).
Nejde mi s ním ale udělat chutné espresso. Všechno je to hrozně hořké, ikdyž probíhá extrakce jak má a espresso vypadá i voní hezky.
Kávu mám čerstvou z pražírny, důležité je ale to, že za úplně stejných podmínek (káva, kávovar, teplota, voda, množství kávy, tampování) chutná hůř z Macapu, než z Graefu, z kterého je dobrá. Dokonce jsem se ještě nestihl zbavit mlýnku delonghi za pár stovek z mých prvních pokusů a i z něho káva není tak nechutně hořká.
Může být problém způsobený pouze tupými mlecími kameny? Je to nějaké divné.
Horší káva s lepším mlýnekm (Macap M2D)
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: Horší káva s lepším mlýnekm (Macap M2D)
Skor opacne. Moze to byt ostrimi kamenmi. Skus ale este experimentovat s mnozstvom kavy a k tomu potrebnem upravy hrubosti mletia. Ak ani to nepomoze tak teplota.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
- Dysiew
- Příspěvky: 3
- Registrován: ned 21. led 2018 15:42:51
- bydliště: Zlínský
- kávovar: La Pavoni Puccino PCL
- mlýnek: Macap M2D
Re: Horší káva s lepším mlýnekm (Macap M2D)
Už padlo přes půl kila kolumbie, kde jsem zkoušel při každém myslitelném stupni mlýnku různě naplnit misku. Od tak hrubé, že to při misce naplněné tolik, že šla sotva dát do kávovaru, teklo 10s -> to nebylo espresso, až po tak jemné, že to komplet ucpalo mlýnek prachovou kávou, až se přestal točit a musel jsem ho celý vyčistit. Vše bylo hořké. S teplotou v kávovaru hýbat nemůžu, leda výměnou termostatu. Teplota je ale podle mě OK, protože s jiným mlýnkem nemám se stejnou kávou problém s hořkostí.
Ostré kameny můžou způsobovat problém? Jakým způsobem se něco takového stane? Tuto možnost ale myslím můžeme vyloučit, mlýnek není zdaleka nový a mlela se na něm káva v kavárně.
Ostré kameny můžou způsobovat problém? Jakým způsobem se něco takového stane? Tuto možnost ale myslím můžeme vyloučit, mlýnek není zdaleka nový a mlela se na něm káva v kavárně.
- dslecinka
- více pokročilý
- Příspěvky: 300
- Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
- bydliště: Londýn, UK
- kávovar: Hario V60
- mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10
Re: Horší káva s lepším mlýnekm (Macap M2D)
jestli to někde upadlo při transportu tak můžete mít klidně rozhozenou geometrii kamenů (nebudou na sebe dolehat paralelně). a klidně i bez toho...
chce to smazatelný fix na bílé tabule, počmárat kraje kamenů a nechat je o sebe trochu škrtnout. tam, kde neškrtají, podložit (alobal třeba), a znova zkusit s fixem, jestli se situace zlepšila.
chce to smazatelný fix na bílé tabule, počmárat kraje kamenů a nechat je o sebe trochu škrtnout. tam, kde neškrtají, podložit (alobal třeba), a znova zkusit s fixem, jestli se situace zlepšila.
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Horší káva s lepším mlýnekm (Macap M2D)
Zkus snížit teplotu pomocí surfingu. Odpusť vodu přes sprchu (do bojleru se dopustí studená), ale tak, aby se ještě nesepnul ohřev. Pak založ páku a udělěj espresso.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!