Ahoj,
mám jeden problém se svým mlýnem. Dřív, než po pár přečtených slovech mě odkážete na jiná vlákna, kde se řeší, že káva zůstává v průchodce, si to prosím dočtěte. Jsem sice zelenáč, ale fórum jsem prohledal a pravidla fóra přečetl.
Mám nedlouho nový mlýn La San Marco SM 90 (rok 1998). Když jsem ho koupil, tak jsem rozdělal celej systém kudy prochází káva a poctivě vymetl. Už jsem na něm namlel tak 200g. Stihl jsem na něm i oddělat systém pojistky v dávkovači, přes který se nedala vymetat průchodka. I přes tato opatření je pravidlem, že z 10g nasypané kávy jsem schopný dostat max 7g namleté a to kompletně a poctivě vymetu štětečkem průchodku a i důkladně ometám dávkovač. Ze začátku jsem si myslel, že to zůstává kolem kamenů, ale tenhle prostor už musí být dávno vyplněnej. Navíc se zde bavíme stále o 3g z 10. Máte tedy někdo s něčím podobným zkušenost?
Děkuji.
La San Marco SM90 žere kávu
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- dslecinka
- více pokročilý
- Příspěvky: 300
- Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
- bydliště: Londýn, UK
- kávovar: Hario V60
- mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10
Re: La San Marco SM90 žere kávu
všechny mlýnky žerou kávu, jen některé tolik, že to poznáte.
doporučil bych sundat spodní kryt a podívat se, kolik toho tam napadalo.
doporučil bych sundat spodní kryt a podívat se, kolik toho tam napadalo.
- makovica
- více pokročilý
- Příspěvky: 111
- Registrován: úte 30. čer 2015 22:46:35
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Vibiemme Domobar modified
- mlýnek: SM 90 redesigned
Re: La San Marco SM90 žere kávu
Ak si nevážil čo išlo dnu a von pri každom mletí niekoľkokrát po sebe (10-20 krát) tak to môže byť statikou mlynčeka.
Pomelieš dávku a statika ti nalepí kávu na miesta kde ich nevymetieš. Do ďalšieho mletia sa ti káva odlepí a vymelieš ju von, pričom ak si to nevážil tak si to nevšimneš a pri mletí s vážením máš zase problém.
Ak si to meral po každom mletí tak musíš mať niekde únik kávy na ceste z mlecej komory do zásobníka alebo priamo v zásobníku. Vypariť sa nemohla.
Pomelieš dávku a statika ti nalepí kávu na miesta kde ich nevymetieš. Do ďalšieho mletia sa ti káva odlepí a vymelieš ju von, pričom ak si to nevážil tak si to nevšimneš a pri mletí s vážením máš zase problém.
Ak si to meral po každom mletí tak musíš mať niekde únik kávy na ceste z mlecej komory do zásobníka alebo priamo v zásobníku. Vypariť sa nemohla.
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: La San Marco SM90 žere kávu
Je to tak, každý mlýnek má místa, kam se nalepí káva. Na kemenech bočně (hlavně horní), pod nimi, na bocích komory atd...
Čím větší mlýnek, tím víc. Po úplném vyčištění mlýnku okamžitě sežere něco kávy, pak se to zpomalí a nárůst je časem minimální.
Je možné, že se časem i zastaví-káva se už neudrží , protože je už všude, kde je malá rychlost zrna.
Myslím, že se mnou asi moc lidí nebude souhlasit, ale já si s toho hlavu nedělám. Mlýnek vyčistím, když si vzpomenu a mám čas a chuť, třeba po 4 měsících, pak několik dní žere kávu a pak je zase v klidu. Nepozoroval jsem, že by káva z takto sporadicky čištěného mlýnku nějak kvalitativně trpěla, možná je to tím, že melu skoro 18g, stará je přilepená a drží, případně se jí utrhne stopové množství. Ostré mlecí kameny jsou výhodou, ty zůstávají čisté.
Čím větší mlýnek, tím víc. Po úplném vyčištění mlýnku okamžitě sežere něco kávy, pak se to zpomalí a nárůst je časem minimální.
Je možné, že se časem i zastaví-káva se už neudrží , protože je už všude, kde je malá rychlost zrna.
Myslím, že se mnou asi moc lidí nebude souhlasit, ale já si s toho hlavu nedělám. Mlýnek vyčistím, když si vzpomenu a mám čas a chuť, třeba po 4 měsících, pak několik dní žere kávu a pak je zase v klidu. Nepozoroval jsem, že by káva z takto sporadicky čištěného mlýnku nějak kvalitativně trpěla, možná je to tím, že melu skoro 18g, stará je přilepená a drží, případně se jí utrhne stopové množství. Ostré mlecí kameny jsou výhodou, ty zůstávají čisté.
- mikyme
- Příspěvky: 3
- Registrován: pát 11. led 2019 12:31:14
- bydliště: Brno
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: La San Marco SM90
Re: La San Marco SM90 žere kávu
Děkuji všem za rady.
Po rozdělání mlýn(k)u byla zjištěna malá netěsnost v místě, kde se pojí průchodka na mlecí komoru. Předpokládám, že tedy již zažehnáno.
Po rozdělání mlýn(k)u byla zjištěna malá netěsnost v místě, kde se pojí průchodka na mlecí komoru. Předpokládám, že tedy již zažehnáno.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1 Odpovědi
- 10339 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Dabass