
Rancilio Rocky Doserless různé mletí
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 112
- Registrován: úte 07. bře 2017 23:59:49
- bydliště: Vysočina, Kamenice nad Lipou
- kávovar: Silvercrest SEM 1100 A2, teď Rancilio Silvia BC
- mlýnek: Tristar KM 2270,Graef cm 702, teď Rancilio Rocky Doserless
Rancilio Rocky Doserless různé mletí
Potřebovala bych poradit jak na tomto mlýnku bez námahy otočit se stupnicí z hrubého mletí na jemnější. Používám jak mletí na espresso tak na filtr a tam ten rozdíl je opravdu velký. Bylo mi doporučeno, aby mlýnek byl v chodu když točím stupnicí, ale..., Tento mlýnek má kolíbkový spínač, takže musím když chci mlýnek v chodu tak spínač musím držet a na stupnici musím mít dvě ruce
Poradí někdo?

- romoos
- Příspěvky: 12
- Registrován: čtv 01. říj 2015 21:03:01
- bydliště: Č. Budějovice
- kávovar: R Silvia PID BC
- mlýnek: Eureka Mignon Specialita
Re: Rancilio Rocky Doserless různé mletí
Měl jsem tento mlýnek skoro 5 let. Ve své cenové kategorii fakt výborný držák.
Občas jsem s ním také mlel kávu nahrubo kvůli Hario V60 a na AeroPress. Změna z jemnějšího na hrubší není problém. Jediný možný postup je dát pod výdajový zobáček kelímek a opravdu použít obě ruce. Zmáčknout mletí a druhou od-aretovat stupeň mletí a zároveň pootočit násypkou o pár zoubků- stupňů níž. Jinak to v principu prostě nepůjde, protože mezi mlecími kameny je zbytek kávy, a ten nejde jen tak stlačit, aby se kameny k sobe přiblížily - prostě kameny musí při přibližování být v pohybu, mlít.
V normálním stavu na espresso jsem mlel kávu mezi stupni 5 až 9. Změnit mletí o 1 až 2 stupně k jemnějšímu šlo, ale v případě 3 stupňů už jsem musel trochu brnknout mletím. To je problém všech takových mlýnků stejné konstrukce. Prostě mezi mlecími kameny je káva a tu nelze jen tak stlačit, je nutné prostě mlít. Stejně, pokud se vracíš dolů na jemnější pro mletí na espresso, je nutné kávu odemlít, protože by ti pak zobáček vydal nekonzistentně namletou kávu od hrubé až po jemnou, a to pak není řeč o espressu.
Postupem času jsem si zvyknul na čerstvost kávy a do násypky opravdu dával jen jednu, dvě porce, prostě jen tolik, kolik zrovna chci nebo použiji třeba do hodiny. To je pro domácí provoz ideální. To by ti pomohlo i pro lehčí změnu hrubosti mletí směrem k jemnějšímu, když by v násypce, tedy nad mlecími kameny, nebyla žádná káva. Ale stejně pořád bude zbytek kávy mezi kameny, který nepůjde stlačit musí se prostě odemlít. Výhovou by bylo neplýtvání kávy, protože v násypce už nebude a tudíž žádná už mezi kameny nepoleze. Šlo by to při vyčištěném mlýnku, ale to je úplný nesmysl.
Takže si myslím, že to prostě jednoduše nejde. Třeba někdo na to bude mít nějaký trik.
Ideálním řešením je mít dva mlýnky. Pro hrubé mletí třeba ruční. Takže doma mám elektrický na espresso a ruční na občasný filtr - Hario V60 a v práci elektrický pro filtr - Hario V60.
Existují mlýnky, které umožňují rychlou a pohodlnější změnu z hrubého mletí zpět na jemné. Ale stejně při prvním jemném mletí po změně se část kávy bude muset odemlít, nebude mít stejnou hrubost, resp. jemnost částic pro espresso.
Občas jsem s ním také mlel kávu nahrubo kvůli Hario V60 a na AeroPress. Změna z jemnějšího na hrubší není problém. Jediný možný postup je dát pod výdajový zobáček kelímek a opravdu použít obě ruce. Zmáčknout mletí a druhou od-aretovat stupeň mletí a zároveň pootočit násypkou o pár zoubků- stupňů níž. Jinak to v principu prostě nepůjde, protože mezi mlecími kameny je zbytek kávy, a ten nejde jen tak stlačit, aby se kameny k sobe přiblížily - prostě kameny musí při přibližování být v pohybu, mlít.
V normálním stavu na espresso jsem mlel kávu mezi stupni 5 až 9. Změnit mletí o 1 až 2 stupně k jemnějšímu šlo, ale v případě 3 stupňů už jsem musel trochu brnknout mletím. To je problém všech takových mlýnků stejné konstrukce. Prostě mezi mlecími kameny je káva a tu nelze jen tak stlačit, je nutné prostě mlít. Stejně, pokud se vracíš dolů na jemnější pro mletí na espresso, je nutné kávu odemlít, protože by ti pak zobáček vydal nekonzistentně namletou kávu od hrubé až po jemnou, a to pak není řeč o espressu.
Postupem času jsem si zvyknul na čerstvost kávy a do násypky opravdu dával jen jednu, dvě porce, prostě jen tolik, kolik zrovna chci nebo použiji třeba do hodiny. To je pro domácí provoz ideální. To by ti pomohlo i pro lehčí změnu hrubosti mletí směrem k jemnějšímu, když by v násypce, tedy nad mlecími kameny, nebyla žádná káva. Ale stejně pořád bude zbytek kávy mezi kameny, který nepůjde stlačit musí se prostě odemlít. Výhovou by bylo neplýtvání kávy, protože v násypce už nebude a tudíž žádná už mezi kameny nepoleze. Šlo by to při vyčištěném mlýnku, ale to je úplný nesmysl.
Takže si myslím, že to prostě jednoduše nejde. Třeba někdo na to bude mít nějaký trik.
Ideálním řešením je mít dva mlýnky. Pro hrubé mletí třeba ruční. Takže doma mám elektrický na espresso a ruční na občasný filtr - Hario V60 a v práci elektrický pro filtr - Hario V60.
Existují mlýnky, které umožňují rychlou a pohodlnější změnu z hrubého mletí zpět na jemné. Ale stejně při prvním jemném mletí po změně se část kávy bude muset odemlít, nebude mít stejnou hrubost, resp. jemnost částic pro espresso.
Rancilio Silvia PID BC + Eureka Mignon Specialita (dříve R.Silvia bez PID + R.Rocky), Aeropress, Delter Coffee Press, Filter, H. V60, Mocca, French Press.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 112
- Registrován: úte 07. bře 2017 23:59:49
- bydliště: Vysočina, Kamenice nad Lipou
- kávovar: Silvercrest SEM 1100 A2, teď Rancilio Silvia BC
- mlýnek: Tristar KM 2270,Graef cm 702, teď Rancilio Rocky Doserless
Re: Rancilio Rocky Doserless různé mletí
s odmletou kávou počítám, ale já jednou rukou stupnicí neotočím když jí musím zároveň odaretovat. Napadlo mě ještě vyměnit kolíbkový spínač za normální, který bude držet v poloze sám a nebude se vracet jako tento původní.
- OndraMikus
- více pokročilý
- Příspěvky: 228
- Registrován: čtv 14. črc 2016 11:51:04
- bydliště: Vsetín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer mini electronic-A, Rancilio rocky
Re: Rancilio Rocky Doserless různé mletí
Není to žádná věda. Dělám to tak, že levou rukou stisknu kolébkový vypínač a pravou rukou stisknu pojistku a některým prstem se natáhnu na násypku a prostě s ní otočím. Druhý způsob je ten, že stisknu kolébkový vypínač a pustím jej, mezitím v mžiku jednou rukou stisknu pojistku a druhou otáčím násypku. Kameny je ještě chvíli točí setrvačností a moment trvá než se zastaví, tak během toho se dá úplně v klidu utahovat mletí. No a dál se fantazii meze nekladou...jedna ruka na kolébkový vypínač, druhá na pojistku a otočit to rty-po sundání víčka, nebo nosem. Obě poslední varianty se též v klidu dají.
Kávovar: Carimali Alfa
Alternativy: Chemex CM-8A | Hario V60-01 | Aeropress | 3x Moka konvička (100 ml, 150 ml, 250 ml) | 1L Frenchpress | Džezva 320 ml | Hario Wood Neck DPW-1 | Bonavita immersion dripper | Hario Vaccum pot NXA-5 | Kalita wave 185
Mlýnky: Mazzer mini electronic-A | Rancilio rocky SD | Porlex Mini
.....a mnoho dalších kávových serepetiček.....
Alternativy: Chemex CM-8A | Hario V60-01 | Aeropress | 3x Moka konvička (100 ml, 150 ml, 250 ml) | 1L Frenchpress | Džezva 320 ml | Hario Wood Neck DPW-1 | Bonavita immersion dripper | Hario Vaccum pot NXA-5 | Kalita wave 185
Mlýnky: Mazzer mini electronic-A | Rancilio rocky SD | Porlex Mini
.....a mnoho dalších kávových serepetiček.....
- OndraMikus
- více pokročilý
- Příspěvky: 228
- Registrován: čtv 14. črc 2016 11:51:04
- bydliště: Vsetín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer mini electronic-A, Rancilio rocky
Re: Rancilio Rocky Doserless různé mletí
Lepší jednou vidět, než 5x číst. Našel jsem ti to na videu. pusť si to od 5:30.
Kód: Vybrat vše
https://www.youtube.com/watch?v=BP01ryTQqjI
Kávovar: Carimali Alfa
Alternativy: Chemex CM-8A | Hario V60-01 | Aeropress | 3x Moka konvička (100 ml, 150 ml, 250 ml) | 1L Frenchpress | Džezva 320 ml | Hario Wood Neck DPW-1 | Bonavita immersion dripper | Hario Vaccum pot NXA-5 | Kalita wave 185
Mlýnky: Mazzer mini electronic-A | Rancilio rocky SD | Porlex Mini
.....a mnoho dalších kávových serepetiček.....
Alternativy: Chemex CM-8A | Hario V60-01 | Aeropress | 3x Moka konvička (100 ml, 150 ml, 250 ml) | 1L Frenchpress | Džezva 320 ml | Hario Wood Neck DPW-1 | Bonavita immersion dripper | Hario Vaccum pot NXA-5 | Kalita wave 185
Mlýnky: Mazzer mini electronic-A | Rancilio rocky SD | Porlex Mini
.....a mnoho dalších kávových serepetiček.....
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 112
- Registrován: úte 07. bře 2017 23:59:49
- bydliště: Vysočina, Kamenice nad Lipou
- kávovar: Silvercrest SEM 1100 A2, teď Rancilio Silvia BC
- mlýnek: Tristar KM 2270,Graef cm 702, teď Rancilio Rocky Doserless
Re: Rancilio Rocky Doserless různé mletí
Děkuji za video. Ono se to zdá jako hloupá otázka, ale měla jsem dojem, že se stupnicí pohybuje když mlýnek není v chodu, jelikož návod nemám tak jsem to takto párkrát udělala a zjistila, že to vůbec nejde.