Jen tak by mne zajmalo - jelikož se to tady hemží rozličnými typy mlýnků, jaké Vám přibližně vycházejí časy na umletí 1 nebo 2 dávek kávy? Nelze to říci paušálně, záleží na typu, stáří, ..., taky co to je 1 nebo 2 dávky, ale jde mi řádově.
očetl jsem se, že některé umelou 2 porce za 6,5s, některé za cca 30 sek. Celkem by mne tedy zajímalo: typ mlýnku a čas (řekněme 2 porce - jaké používate, ať už 14 nebo 16, 18g)
Dík.
Doba mletí kávy na espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- primacafe
- Administrátor
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Doba mletí kávy na espresso
Mě by zajímalo proč to?
Záleží na mlecích kamenech, jestli jsou ploché nebo kuželové, na otáčkách kamenů a v první řadě na jejich průměru. Také na konstrukci dalších částí mlýnku. Samozřejmě na momentálním stavu v jakém se kameny nachází (ostré/tupé). Na výšce sloupce kávy nad kameny. A to bude jen část toho na co jsem si vzpomněl.
To nebude šťastný dotaz.
I u stejného typu mlýnku je to informace úúúplně o ničem.
Doplnění:
Ještě na momentální vlhkosti kávy, tím i její stáří.
Na velikosti zrn kávy.
Záleží na mlecích kamenech, jestli jsou ploché nebo kuželové, na otáčkách kamenů a v první řadě na jejich průměru. Také na konstrukci dalších částí mlýnku. Samozřejmě na momentálním stavu v jakém se kameny nachází (ostré/tupé). Na výšce sloupce kávy nad kameny. A to bude jen část toho na co jsem si vzpomněl.
To nebude šťastný dotaz.
I u stejného typu mlýnku je to informace úúúplně o ničem.
Doplnění:
Ještě na momentální vlhkosti kávy, tím i její stáří.
Na velikosti zrn kávy.
Naposledy upravil(a) primacafe dne úte 18. pro 2012 0:35:24, celkem upraveno 2 x.
Důvod: doplnění
Důvod: doplnění
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- více pokročilý
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
vím, že to záleží na x-věcech, jen mne zajímá, jak které mlýnky ASI??? melou rychle, jen pro orientaci, ne pro nějaké vědecké bádání nebo nastavování. Toť vše. 

- elwoodblues
- více pokročilý
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Odhadem mi tvůj typ mlýnku semlel 19g kafe za 15-20s. Další káva v násypce to možná trochu urychlí, protože zrnka nelétají nahoru.
Každý svého kafe strůjcem
- kubad
- více pokročilý
- mlýnek: Fiorenzato F4E Nano
sem ti to dnes na Rockym změřil cca 19sec a 17g
tak sem do toho spadl taky :D
-
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Carimali M1 18g 8sec. 64mm kameny s přímým náhonem a motor s výkonem 1,3 koně 

Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
-
- více pokročilý
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
ufff, no a toto jsem chtěl vědět, takže např. Rocky a Ascaso 2 porce (cca 19g) cca 19s, t.j. řekněme 1g/1s.
Nebo Carimali M1 18g 8sec, zde 2,3g/1s., tedy více než dvojnásobná rychlost.
Připadá mi to zajímavé, protože, myslím, nikde se tyto hodnoty neuvádí. Samozřejmě, je mi to k ničemu
))) nic s tím nenastavím (a ani nechci), ale je to celkem zajímavý parametr. 
Dík. Alespoň člověk máí přehled, jak které mlýnky melou rychle. A ted jde o to, zda čím rychleji tím lépe nebo ne. No, na jednu stranu ano, nemusím tak dlouho čekat, na druhou když měřím čas a mele to pomalu, tak když se felím o 1 s, tak rozdíl je 1g, no, je to dost, ale není to tragedie. U jiných jsou to už 2g a to už je velký rozdíl. To mne teď tak jen napadlo. Když zjisím, že je málo a chci domlét, tak u těch rychlejších mi tam hrkne "půl hrstě" a ani se nenaděju.
Nevím, třeba to vidím špatně, je to jen taková úvaha během psaní.
Nebo Carimali M1 18g 8sec, zde 2,3g/1s., tedy více než dvojnásobná rychlost.
Připadá mi to zajímavé, protože, myslím, nikde se tyto hodnoty neuvádí. Samozřejmě, je mi to k ničemu

Dík. Alespoň člověk máí přehled, jak které mlýnky melou rychle. A ted jde o to, zda čím rychleji tím lépe nebo ne. No, na jednu stranu ano, nemusím tak dlouho čekat, na druhou když měřím čas a mele to pomalu, tak když se felím o 1 s, tak rozdíl je 1g, no, je to dost, ale není to tragedie. U jiných jsou to už 2g a to už je velký rozdíl. To mne teď tak jen napadlo. Když zjisím, že je málo a chci domlét, tak u těch rychlejších mi tam hrkne "půl hrstě" a ani se nenaděju.

-
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Aby carimali M1 mohlo umlet rychle kávu a nepálilo ji tak má k tomu velké kameny a předimenzovaný motor je kvůli tomu aby se během mletí nesnižovali otáčky. Plus přímí náhon bez převodovky je samozřejmě lepší v tom že se nepokazí. Za nevýhodu se dá považovat velikost, je větší než Gaggia Color a má kolem 20kg.
Platí čím menší kameny, tím menší otáčky a tím pomalejší mletí pokud výrobce mlýnku chce aby mlel dobře.
Platí čím menší kameny, tím menší otáčky a tím pomalejší mletí pokud výrobce mlýnku chce aby mlel dobře.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.