Snížení retence

problémy (všeho druhu) s mlýnkem, první pokusy, nastavení
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
Cubique
začátečník
Příspěvky: 69
Registrován: stř 14. kvě 2008 17:57:41
bydliště: Bratislava
kávovar: Catler Dual Boiler, předchozí: ECM Technika IV, Ascaso Prof
mlýnek: Mazzer Mini Doserless, Niche Zero

Snížení retence

Příspěvek od Cubique »

Zdravím Vás,
laboroval jsem s možností, jak snížit množství kávy zachycené při mletí a napadla mě varianta, u které bych rád znal Vaše postřehy, než se do toho pustím.
Nápad byl vyvrtat do šachty, ze které padá mletina, díru, odkud bude foukat vzduch na profouknutí balonkem. Viz nákres.

Uvažoval jsem i o malém ventilátoru, který by se automaticky spustil při mletí a vytvářel jemný průvan, který by snížil zachytávání kávy na cestě, ale balonek se mi zdá lepší, protože se dá jednoduše soustředit na mletí a po skončení práce profouknout.
Co myslíte?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
Spyydy
pokročilý
Příspěvky: 92
Registrován: ned 26. kvě 2013 15:27:31
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Classic+PID, aeropress, mokka express
mlýnek: Mazzer SJ doserless, Concept KM-5120, Hario skerton

Re: Snížení retence

Příspěvek od Spyydy »

I když to působí trochu srandovně, mělo by to fungovat.) Podobným způsobem dostavám docela velké množství kávy z Mazzera SJ. Mám sundanou násypku a přístup ke kamenům zaslepený tamperem, aby nelítala zrna při mletí ven. Po namletí temperem, který tam shodou okolností přesně sedne, "zapumpuju" a vyfouknu tak z prostoru okolo kamenů cca 0,2g (všechno uvolněný kafe je nejlepší vymést ještě spuštěním motoru).
Uživatelský avatar
robertSVK
více pokročilý
Příspěvky: 138
Registrován: pon 23. bře 2015 16:22:07
bydliště: Bratislava
kávovar: Saeco Aroma SIN015 PID (2001), Gaggia New Baby PID
mlýnek: Gaggia MDF (1983)

Re: Snížení retence

Příspěvek od robertSVK »

0,2g? Ani kvôli dvom by sa to neoplatilo. Teda mne.
Kávovary: Saeco Aroma (SIN015), PID;
Mlynčeky: Hario Mini Mill, Gaggia MDF (1983), Saeco (samodomo)
Uživatelský avatar
Spyydy
pokročilý
Příspěvky: 92
Registrován: ned 26. kvě 2013 15:27:31
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Classic+PID, aeropress, mokka express
mlýnek: Mazzer SJ doserless, Concept KM-5120, Hario skerton

Re: Snížení retence

Příspěvek od Spyydy »

Tak mě ty dva pohyby skutečně nezabijou a za pocit, že neskladuju v mlýnku vyčpělý kafe + mám stabilní výstup z mlýnku mi to stojí.) Kdybych to nedělal, toho starýho kafe se tam hromadí zákonitě mnohem víc. Jiný mlýnky mají ještě daleko větší retenci a podobný řešení může být ještě praktičtější. Ovšem jestli to pomůže v případě i-steelu, to nevím.
Uživatelský avatar
gekonko
více pokročilý
Příspěvky: 189
Registrován: pát 02. led 2015 12:33:04
bydliště: Košice
kávovar: CARIMALIalfa2x GAGGIAcubika2x ASCASOdream KRUPSxp5240
mlýnek: GAGIAmd85-2x SANTOS#1 ZASSENHAUSpanama

Re: Snížení retence

Příspěvek od gekonko »

Cubique píše:... a po skončení práce profouknout. Co myslíte?
Skušal som fúkanie na svojej F5, problém je že kávu vyfúkneš aj s páky (sitka)!
Uživatelský avatar
Cubique
začátečník
Příspěvky: 69
Registrován: stř 14. kvě 2008 17:57:41
bydliště: Bratislava
kávovar: Catler Dual Boiler, předchozí: ECM Technika IV, Ascaso Prof
mlýnek: Mazzer Mini Doserless, Niche Zero

Re: Snížení retence

Příspěvek od Cubique »

A jak moc si foukal? :-)
Jde o to, že proud vzduchu nesměřuje dolů, do sítka, ale na stěnu komory. Navíc se dá jednoduše regulovat síla "fuku".
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Snížení retence

Příspěvek od j.bill »

Není lepší to rovnou předělat? Teď dělám IBI. Ještě to přijde více vyřezat a vybrousit. Bylo tam poměrně dlouhé trychtýřovité vedení, jak je vidět z obrázku, ve kterém zůstává hodně pomleté kávy (4-5g - pro profi provoz žádný problém). Pak už to padalo do zešikmené trubky (ve válci) a do páky....
Obrázek
IBI u2.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
Cubique
začátečník
Příspěvky: 69
Registrován: stř 14. kvě 2008 17:57:41
bydliště: Bratislava
kávovar: Catler Dual Boiler, předchozí: ECM Technika IV, Ascaso Prof
mlýnek: Mazzer Mini Doserless, Niche Zero

Re: Snížení retence

Příspěvek od Cubique »

Hmm, asi úplně nerozumím, o jakou úpravu se jedná a jak bude fungovat...
Můžeš to prosím trochu přiblížit?
Díky
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Snížení retence

Příspěvek od j.bill »

Jde o to, zmenšit podélnou plochu na co nejmenší tak, aby odpadávající káva od kamenů už padala přímo do hodně šikmé odváděcí trubky-šachty a neležela ve vodorovných plochách nějakého tunelu, vodítka a pod.
Tisíce slov nevydá za jediný obraz....
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: Snížení retence

Příspěvek od wladas »

Velmi sikovna prerabka. Ale pre dlzku vypuste uz nebude moc jednoduche vyhrabat aj to mensie mnozstvo zbytkovej kavy.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Snížení retence

Příspěvek od j.bill »

Možná jsi to špatně pochopil. Ten válec není trychtýř ani zásobník. Je to jen držák horního hmatníku s tlačítky a displayem a zakrývá distribuční trubici do páky. Je to fresch mlýnek a otevřenou šachtu nemá. Chtěl bych tak 0,1-0,2 g fluktuující kávy. Trubka se samozřejmě ještě bude zkracovat podle potřeby a možná ještě něco upravovat podle toho, jak se to bude ve skutečnosti chovat. Vnitřek se vyleští do skleněné hladkosti, aby kávy ulpívalo na stěně co nejméně. Komora půjde ještě trochu vyřezat, takže káva bude padat i létat přímo do trubice. Ta bude pro občasné čištění přístupná z otevřené druhé strany. Stačí plastový kartáč na sklenice. Předpokládám, že káva od kamenů vyletí po klesající křivce nějaké 3-4 cm, narazí na stěnu trubky a spadne dolů. Uvidím, jak se to v reálu vyvrbí. Každopádně sklon je jen o trochu menší než u původní trubice, kde nic nezůstávalo a do které jen samovolně padala káva z toho trychtýře...
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: Snížení retence

Příspěvek od wladas »

No myslim ze som to dobre pochopil, skor som za zle vyjadril. Je to tunel do ktoreho sa dostane kava po zomleti od unasaca spodneho kamena nie? Lebo tam vidim zavit na unasac horneho kamena.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 786
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Snížení retence

Příspěvek od danst »

Předpokládám, že se bavíte o mletí single dose, s plnou násypkou by stejně zůstávalo spousta kafe kolem a v kamenech...
Pokud ano, je tohle řešení určitě o kousek blíž k nulové retenci.
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Snížení retence

Příspěvek od j.bill »

Ano, jedné dávky. Ale myslím, že i pro mletí s plnou násypkou a časovačem to bude určitě také lepší. U kamenů zůstane trocha, co se pomele při zastavování kamenů. Zatím nevím kolik, to se uvidí, ale v tunelu, který byl vždy celý zaplněný, nezůstane nic, protože je eliminován... ;)
Rád bych se spodní částí trubky dostal pod hranu kamenů. Možná budu muset vyříznout i kousek motorového štítu.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
Tom59
Příspěvky: 2
Registrován: pon 06. čer 2016 20:54:29
bydliště: Praha
kávovar: rs
mlýnek: macap

Re: Snížení retence

Příspěvek od Tom59 »

Nedávno jsem si pořídíl Macap M2M,má podobné řešení,od mlecích kamenů je káva hnána přímo do velmi šikmé trubky,na odstranění malinkého zbytku
kávy stačí kulatý štětec a jednou za čas vysavač
Obrázek Obrázek
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Snížení retence

Příspěvek od j.bill »

:souhlas: Tak by to mělo fungovat. Nevím, proč to někteří výrobci nechápou. Asi moc přemýšlení :grin:
Měli by si vzít vzor z mlýnků na obilí :lol:
Obrázek
Tam mi téměř nic nezůstává...
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Snížení retence

Příspěvek od David »

Já párkrát zaklapu víkem násypky, tím se zbytek namleté kávy vyfouká ven v dostatečném množství. Jendou rukou - prsteníčkem přidržím zadní část víka na násypce, ukazováčkem trochu víko přimáčknu a palcem nadzvednu a pustím. Jak je to trochu napružené, tak to rychle padne zpátky a vyfoukne to kafe ven.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Odpovědět

Zpět na „k mlýnku“