Ariete 1329 "pod mikroskopem"
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"
Tak to asi odešlo čerpadlo (nebo ventil?) ... reklamace?
Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"
zdravím -) díky za skvělé stránky a spoustu hodnotných informací. Mám doma tuto mašinku a poslední dobou mě trápí problém s uvolňující se pákou při "pressování" - zřejmě půjde o výše zmiňované nepříliš kvalitní těsnění. Proto by mě zajímalo, jestli už někdo podobný problém řešil výměnou za kvalitnější těsnění. Dál bych si chtěl pořídit nějakou menší misku, ta originální dvojporcová je zbytečně velká a bez toho plastového nesmyslu thermocream disku je nepoužitelná - káva stříká a teče moc rychle. Zajímala by mě velikost 1porcové misky nabízené ve vašem obchodě. Že bych to vzal při jednom při objednávce kávy, ke které se už dlouho chystám. Děkuji za příp. odpovědi.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"
Těsnění tady zatím nikdo neřešil. Chtěl jsem přesné rozměry, ale furt nic (já si ho pro změření těsnění kupovat nebudu).
Jednoporcová miska je při správném naplnění něco mezi 8 a 9g. (spíš k 9g)
Jednoporcová miska je při správném naplnění něco mezi 8 a 9g. (spíš k 9g)
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"
díky za odpověď, to je velikost akorát pro mě. Ad těsnění - zkusím to rozdělat a přeměřit. Předpokládám tedy správně, že viníkem uvolňující se páky pod tlakem bude špatné těsnění? Ještě jedna věc, myslíte, že jednoporcová "profi miska" vyřeší můj problém s tryskající kávou z páky? (při variantě standardně ke kávovaru dodávané 2porcové misky bez použití plastového disku)
Ještě jednou díky, pokud se ptám na už zodpovězené, omlouvám se, ale je tady v těch 2 vláknech o 1329 spousta informací, tak je možné, že jsem něco přehlédl.
Super fórum, ještě jednou díky za ně.
Ještě jednou díky, pokud se ptám na už zodpovězené, omlouvám se, ale je tady v těch 2 vláknech o 1329 spousta informací, tak je možné, že jsem něco přehlédl.
Super fórum, ještě jednou díky za ně.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"
Není mě jasno jak, kde káva stříká a teče rychle.paragon píše:...... bez toho plastového nesmyslu thermocream disku je nepoužitelná - káva stříká a teče moc rychle. .......
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"
no z otvoru ze spodu páky vytéká káva silným proudem, který doprovází prskání a stříkání. Navíc je káva přehnaně napěněná s bublinkama a pěna je moc světlá. Když do páky vložím thermocream talířek (při stejném množství, namletí i upěchování) káva vytéká tak jak má, jen má mizernou pěnu a nechutná mi, zdá se mi víc do hořka. Podotýkám, že varianta bez použití thermocream disku je popsána v návodu ke kávovaru jako varianta pro dosažení vyšší pěny.
Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"
No jo, ale tyhle napěňovací bazmeky (v tomto případě thermocream disk) dělaj právě to, že tvořej další překážku zvyšující tlak. Takže když ho vyndáte, bude nejspíš potřeba víc stlačit/dát víc kafe/jemněji mlít/kombinace uvedených. Když nastavíte dávku mletí a pěchování na páku bez bazmeku a pak ho tam dáte, taky to nebude ono.
Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"
melu nejjemněj co to jde, stláčím vší silou a dělalo mi to i když jsem do misky nacpal maximum kávy. Tak chci zkusit tu menší klasickou, tzn. nepřetlakovou misku, event., a to jako poslední variantu, přenastavení mlýnku na ještě jemnější mletí. Ale opticky si mi káva už teď zdá dost najemno mletá.Kytka píše:No jo, ale tyhle napěňovací bazmeky (v tomto případě thermocream disk) dělaj právě to, že tvořej další překážku zvyšující tlak. Takže když ho vyndáte, bude nejspíš potřeba víc stlačit/dát víc kafe/jemněji mlít/kombinace uvedených. Když nastavíte dávku mletí a pěchování na páku bez bazmeku a pak ho tam dáte, taky to nebude ono.
Neopakujte stále předchozí příspěvek pro odpověď nepoužívejte tlačítko CITACE, ale použijte tlačítko ODPOVĚDĚT.
Opravdu mám důležitější práci než stále odmazávat zbytečné citace.
Naposledy upravil(a) primacafe dne stř 13. kvě 2009 18:51:19, celkem upraveno 3 x.
Důvod: upozornění adminem
Důvod: upozornění adminem
Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"
Teď jsem zmatený - miska, kterou používáte je nebo není přetlaková? Pokud je přetlaková miska (dvojité dno, ve spodním jen maličká dírka uprostřed), už v páce napěňovací bazmek nebývá. Pokud má stroj napěňovací bazmek a ten je v páce pod miskou, bývá zase miska normální nepřetlaková.
Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"
moje miska je přetlaková a v kombinaci právě s "bazmekem" -), a naopak si myslím, že jde o standardní kombinaci u tohoto přístroje, tzn. přetlaková miska + thermocream disk.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"
Už to tu bolo kedysi spomínané, že tento kávovar má pretlakovú misku aj ten plastový créma bazmek. Preto aj to striekanie a prskanie, keď sa disk nepoužije - káva z tej mini dierky strieka rovno do "spoutu" (neviem, ako sa to dá preložiť).
Je to dosť škoda, že to dodávajú konfigurácii pretlaková miska + disk pri kávovare s mlynčekom, aspon že to má komerčný rozmer páky a misky sa dajú dokúpiť.
Je to dosť škoda, že to dodávajú konfigurácii pretlaková miska + disk pri kávovare s mlynčekom, aspon že to má komerčný rozmer páky a misky sa dajú dokúpiť.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 381
- Registrován: ned 20. dub 2008 13:29:49
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Vibiemme Domobar Super(HX),Rancillio Silvia /w Auberins PID
- mlýnek: Baratza Forté AP, Rancillio Rocky SD
Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"
No tam moja Ariete sa porúčala po necelom roku do večných lovíšť a v rámci reklamácie mi vrátia peniaze. Takže sa chystám posunúť Silviu, čo som používal doma, do práce a priplatiť si a domov kúpiť niečo s E61 a HX/dual boiler.
Zdenok
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"
Zdravím, dnes se mi vrátil kávovar z opravny. Vyměnili čerpadlo a el. mag. ventilek (citace z opravny). Kávovar funguje a troška pěny se také vytvořila. Tak budu ještě experimentovat. Myslím, že teď už to bude na správné cestě.Peti píše:Tak jsem tu znovu. Nejspíš se mi kavovar p.....![]()
Už z něho nedostanu asi žádné kafe. I když mám v páce trochu kafe, tak sotva kape. Když jsem zkusila trysku na šlehání mléka, která se dá použít i na zalití čaje, tak voda teče jen tak lehce bez tlaku, tak mám pocit že to bude ten problém. Prostě ta voda nemá tlak aby se dostala přez kafe v páce. Já jsem psala už na začátku, že se mi to moc nezdá, ale kafe pořád teklo, jenže teď už ani neteče.
Tak nevím co teď.
Děkuji všem za podporu a hlavně panu Konečnému.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"
Tak to té měsíční lhůty na opravu využili poctivě. Už jsem myslel že jste se dala na čaj
když tak dlouho nebyla objednávka kávy.

_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- martin hudak
- Příspěvky: 1
- Registrován: ned 19. črc 2009 16:08:49
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"
Dobry den
Tak po dlhom a tazkom "googleni" pressostrojov som narazil az na ariete a forum o nom. Presiel som si ho cele, ale stale si neviem odpovedat ci sa vobec oplati kupovat tento stroj. Mam chut to risknut a stavit to len na experimentovanie a testovanie aby som vytvoril kvalitne espresso, ale stale neviem ci mi tento kavovar k tomu dopomoze. Dost ma aj zaujima otazky spenovacej trysky na mlieko, kedze planujem vyuzivat tento stroj na pripravu art caffe a dost podstatna je aj tryska. Chcel by som sa spytat ci je s nou nejaky problem. Za skore odpovede dakujem:)
Tak po dlhom a tazkom "googleni" pressostrojov som narazil az na ariete a forum o nom. Presiel som si ho cele, ale stale si neviem odpovedat ci sa vobec oplati kupovat tento stroj. Mam chut to risknut a stavit to len na experimentovanie a testovanie aby som vytvoril kvalitne espresso, ale stale neviem ci mi tento kavovar k tomu dopomoze. Dost ma aj zaujima otazky spenovacej trysky na mlieko, kedze planujem vyuzivat tento stroj na pripravu art caffe a dost podstatna je aj tryska. Chcel by som sa spytat ci je s nou nejaky problem. Za skore odpovede dakujem:)
Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"
Vážení,
minulý týden jsem si koupil tento Kávovar v krásném antracitovém provedení - domů jsem jej dovezl v pátek.
Kávu jsme koupili jak zrnkovou, tak mletou - zatím "Segafredo casa ingrani" zrnkové a "Illy macinato" mleté - oboje v Makru.
Po důkladném prostudování této celé diskuse na těchto webových stránkách jsem měl
nejdříve chuť ten kávovar hodit ze skály, protože jsme zkoušeli pracovat s
kávou jak mletou, tak zrnkovou, ale jakousi (Tschibo a nějaké polské zrnkové
kafe "něco Noir")z obchodu, chuť sice super (v daném okamžiku a místě a
zkušenostech), nicméně všude slibované "pěnové" struktury jsme se nedočkali.
Pak jsme koupili ta dvě balení uvedená nahoře, já upravil o čtyři otvory
mlýnek, aby při nejjemnějším mletí mlel opravdu kávu na "pudrů, ale stejně melu na trojku nebo čtyřku, čili jsem na původním
nejjemnějším nastavení. Hrubost jsem porovnával s tou namletou kávou Illy. Určitě po několika pokusech musím dát za pravdu všem, kteří prochází školou vaření pressa, že je to malá laboratoř.
Hrubší káva se musí zalisovávat do páky více a pudr nelze použít vůbec, jelikož těch 15 barů prostě neprotlačíte skrz.
Mám pocit, že bude určitě potřeba při zakoupení nové kávy - třeba jiné - opět odzkoušet hrubost a pak i sílu zalisování.
V mém případě jsem do páky místo lisování kávu pouze nasypal a zarovnal.
Podrobně řečeno - melu přímo do páky a postupně prstem rozhrnuji až mám povrch po celé ploše rovný - a hlavně netlačím.
Udělal jsem takto již asi deset kafí a zjistil jsem, že je velmi důležité hlavně na kávu netlačit,protože rovná páka jde do presovače nasadit "jentaktak", stačí nepatrně na tlaku prstů přidat a rovně naplněná páka již nejde rukou nasadit a vlastně o sprchu slisovat.
Pro "šťouraly" - nožem povrch neorovnávám, nechci mít všude rozsypané kafe. Až vyřeším nějaký tácek či prostírku pod páku, budu to dělat nožem.
Ten původní napěňovací "nesmysl" jsem odstranil a hurá, když jsem porci na dvě
kávy nechal vytéci do "štamprdle" cca 75 ml (viz. v diskusi předvedené video), docílil jsem
nádherné pěny, která po "ustátí" kávy měla cca 1 centimetr výšky a po
"přelití" do hrnečku všechna zůstala ve skleničce, jak kvalitní měla
smetanově šlehačkovou strukturu - nevytekla.
Použité originální sítko je normální nepřetlakové na dvě kávy.
Nejsem žádný znalec pití pressa, chutná mi, ale zatím mi chybí to "moje" množství.
Rád piji klasického českého turka ze čtvrtlitrového hrnku.
Zjistil jsem, že klidně mohu množství kávy zvětšit, nebudu pak mít pravé preso, ale silnou kávu bez lógru určitě.
Za víkend jsme s manželkou vypili tolik kávy, co za normální celý týden, jak
jsme pořád zkoušeli a zkoušeli, ale konečně je to ono.
S pozdravem
Pavel Jandourek
minulý týden jsem si koupil tento Kávovar v krásném antracitovém provedení - domů jsem jej dovezl v pátek.
Kávu jsme koupili jak zrnkovou, tak mletou - zatím "Segafredo casa ingrani" zrnkové a "Illy macinato" mleté - oboje v Makru.
Po důkladném prostudování této celé diskuse na těchto webových stránkách jsem měl
nejdříve chuť ten kávovar hodit ze skály, protože jsme zkoušeli pracovat s
kávou jak mletou, tak zrnkovou, ale jakousi (Tschibo a nějaké polské zrnkové
kafe "něco Noir")z obchodu, chuť sice super (v daném okamžiku a místě a
zkušenostech), nicméně všude slibované "pěnové" struktury jsme se nedočkali.
Pak jsme koupili ta dvě balení uvedená nahoře, já upravil o čtyři otvory
mlýnek, aby při nejjemnějším mletí mlel opravdu kávu na "pudrů, ale stejně melu na trojku nebo čtyřku, čili jsem na původním
nejjemnějším nastavení. Hrubost jsem porovnával s tou namletou kávou Illy. Určitě po několika pokusech musím dát za pravdu všem, kteří prochází školou vaření pressa, že je to malá laboratoř.
Hrubší káva se musí zalisovávat do páky více a pudr nelze použít vůbec, jelikož těch 15 barů prostě neprotlačíte skrz.
Mám pocit, že bude určitě potřeba při zakoupení nové kávy - třeba jiné - opět odzkoušet hrubost a pak i sílu zalisování.
V mém případě jsem do páky místo lisování kávu pouze nasypal a zarovnal.
Podrobně řečeno - melu přímo do páky a postupně prstem rozhrnuji až mám povrch po celé ploše rovný - a hlavně netlačím.
Udělal jsem takto již asi deset kafí a zjistil jsem, že je velmi důležité hlavně na kávu netlačit,protože rovná páka jde do presovače nasadit "jentaktak", stačí nepatrně na tlaku prstů přidat a rovně naplněná páka již nejde rukou nasadit a vlastně o sprchu slisovat.
Pro "šťouraly" - nožem povrch neorovnávám, nechci mít všude rozsypané kafe. Až vyřeším nějaký tácek či prostírku pod páku, budu to dělat nožem.
Ten původní napěňovací "nesmysl" jsem odstranil a hurá, když jsem porci na dvě
kávy nechal vytéci do "štamprdle" cca 75 ml (viz. v diskusi předvedené video), docílil jsem
nádherné pěny, která po "ustátí" kávy měla cca 1 centimetr výšky a po
"přelití" do hrnečku všechna zůstala ve skleničce, jak kvalitní měla
smetanově šlehačkovou strukturu - nevytekla.
Použité originální sítko je normální nepřetlakové na dvě kávy.
Nejsem žádný znalec pití pressa, chutná mi, ale zatím mi chybí to "moje" množství.
Rád piji klasického českého turka ze čtvrtlitrového hrnku.
Zjistil jsem, že klidně mohu množství kávy zvětšit, nebudu pak mít pravé preso, ale silnou kávu bez lógru určitě.
Za víkend jsme s manželkou vypili tolik kávy, co za normální celý týden, jak
jsme pořád zkoušeli a zkoušeli, ale konečně je to ono.
S pozdravem
Pavel Jandourek
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"
No, tak si objednejte zdejší čerstvě vypražené kafe a budete mít zase o něco větší zážitek.
Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"
Vše sem pečlivě vyčistil a snad bude chvíli klid.Předpokládám že pod kvalitní těsnění by se nic dostat nemělo tak by to chtělo asi vyměnit. Řešilo se tu náhradní těsnění takže rozměry jsou: vnější průměr 72 mm, vnitřní 58 mm a výška 6 mm. Na "českém" internetu sem nic nenašel, pokud budete někdo uspěšnější tak dejte vědět. Dík.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"
Netušíte, jak se tento přístroj rozdělává? Po odstranění všech možných vrutů i těch schovaných mi to nešlo. Zásek byl na napěnovací trysce se spouštěcí pákou. Takže zásatní otázka je k oddělání té páčky. Vím že se otázka opakuje, ale třeba již někdo bude vědět.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"
Většinou to funguje: co nejde silou, jde ještě větší silou. Co to zkusit stáhnout z hřídele silou ven.
_____________________
Nestahovat silou. Jak na to je ZDE
_____________________
Nestahovat silou. Jak na to je ZDE
Naposledy upravil(a) primacafe dne ned 17. črc 2011 1:49:19, celkem upraveno 1 x.
Důvod: doplnění
Důvod: doplnění
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior