Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Domácí pákové kávovary Ariete
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Zamčeno
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od primacafe »

Nejpravděpodobněji tím, že je tam málo kávy a proto se tam vešla ještě voda.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
tereza
Příspěvky: 1
Registrován: čtv 09. říj 2008 14:07:47
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od tereza »

Zdravím všechny a hlavně testovače přístroje Ariete 1329 - chystám se tento presovač totiž zakoupit a dneska jsem po delší době otevřela tyhle stránky.. Tak si ríkám, že počkám, jak dopadne testík ;)
Tak hodně zdaru, držím (si) palce, ať to dopadne dobře!
Uživatelský avatar
Topol :-)
Příspěvky: 3
Registrován: pon 10. lis 2008 19:54:51
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od Topol :-) »

Dneska sem si tenhle kávovar donesl domů a tak ho začínám hned testovat, když bude čas a nálada tak někdy napíšu nějaký zkušenosti atd. Dojem z něj mám zatím docela dobrej, první kafe byl teda pořádnej humus, ale taky to bylo jenom zkušební z Jacobs Aroma takže s tím se počítalo, taky šlo hned do dřezu! :lol: Ale jinak 50ml za cca 25s a i z toho Jacobsu cca 8g pena cca 2mm, to si myslím že docela jde ne??? No uvidíme co se mně povede dál, sem zatím docela amatér :oops: :roll:
mila001
více pokročilý
Příspěvky: 188
Registrován: úte 19. srp 2008 22:29:25
bydliště: Roudnice n.Labem
kávovar: Vibiemme Domobar,Lelit PL 41TEM, Gaggia Baby Class
mlýnek: Ascaso I-Steel,Nemox

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od mila001 »

Pokud by měl někdo zájem o tento přístroj budu ho prodávat jelikož jsem si pořídil novou Gaggii.Stáří 2 roky cena 3500kč návod i faktura jsou k tomu koupeno v ČR možná je ještě v záruce musel bych se podivat na měsíc prodeje.Takže kdyby někdo chtěl dejte vědět.
Uživatelský avatar
netfashion
Příspěvky: 1
Registrován: sob 27. pro 2008 15:38:12
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od netfashion »

Pořídil jsem si kávovar Ariete Cafe Roma Deluxe 1329 a s radostí si udělal první kávu. Výsledek ovšem neodpovídal mému očekávání a já ihned vyhledal toto fórum, kde jsem se dozvěděl, že nejsem první ani poslední, kdo má takové problémy. I když jsem se držel některých návodů, nepodařilo se mi udělat kvalitní pěnu. Proto vás moc prosím o stručnou radu:
1. Na který stupeň mám kávu pomlít (používám stupeň 2)
2. Jaká káva je za účelem dosáhnout nej pěny nejlepší?
3. Je opravdu nutná výměna misek?
4. Jak opravdu kvalitně napěnit mléko při přípravě kapučína (já mám pěnu stále řídkou)?

Dopředu děkuji za jakoukoliv odpověď a radu, která mi s přípravou pressa pomůže.
Uživatelský avatar
cool_point
pokročilý
Příspěvky: 83
Registrován: sob 22. lis 2008 10:08:24
bydliště: Handlová/Prievidza (31) SR
kávovar:
mlýnek:

Re: Ariete

Příspěvek od cool_point »

Asi by bolo dobré si trošku viacej fórum prečítať a nájdete odpoveď na všetky otázky...
Ťažko je niekomu povedať, na aký stupeň mlieť kávu, keďže je tam veľa faktorov, na ktorých záleží...
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od primacafe »

Nastavení mlýnku (hrubost mletí) je dané:
1. výchozím nastavením mlecích kamenů z výroby.
2. použitou kávou

Stupeň 2 by mohl být použitelný s naší kávou (jiná se bude chovat jinak a nemám vyzkoušené).

Káva by měla mít určitou kvalitu, danou kvalitou použité suroviny a vhodným pražením.
Určitě bude dělat lepší pěnu, když bude krátkou dobu po vypražení.

Teď si nevzpomínám jaké misky u tohoto kávovaru byly. Pokud to byla miska s dírkama po celým spodku, tak je použitelné.

Ale jak už je v předchozím příspěvku napsané, při troše hledání by se našli odpovědi na všechny položené otázky.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
bancha333
Příspěvky: 4
Registrován: sob 09. úno 2008 10:18:13
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od bancha333 »

To: netfashion

Je to fakt jen o cviku.... Náš přístroj máme přesně rok a musím říct, že nám trochu trvalo, než jsme přišli na to, co tato mašinka "potřebuje".

1. Na našem přístroji sedí pro kávu primacafe stupeň 1 až 2. Záleží jak na který druh kávy. Nicméně to chce vyzkoušet... Myslím, že je dost možné, že tovární nastavení není jednotné (jako se to psalo tady na fóru).

Kromě hrubosti mletí je dost důležité i dávkování kávy. Tak jako tady zaznělo, není vůbec špatné kávu namlet do těsnící sklenice a šup s ní do lednice. Jako přesnou a vždy stejnou měrku pak používáme plastovou odměrku z kojeneckého mléka.

2. Vyzkoušeli jsme dost značek a rozhodně Primacafe. Nic jiného už nekupujeme ;)
Ta je vždy výborná, čerstvá a má dostatek pěny.
Doporučuji začít s kávou Prima Presso. Je to káva, která neurazí svou chutí a na experimenty je v pohodě. Pěna je slušná.

3. Výměna misek není nezbytně nutná. Není problém udělat dobrou kávu i s originální miskou. Jde to také. Z profi misky je pěna lepší a jemnější, ale je trochu obtížnější toho dosáhnout.
Po získání toho správného grifu není problém dokoupit profi misku.

4. Jak napěnit mléko ? To už se tu někde taky psalo.
Použít spíš tučné mléko, ale jde to i z polotučného... Mléko použít chladné z ledničky. Ponořit trysku tak akorát, ani málo ani moc (zase jen grif). A při napěňování otáčet nádobou dokola (tryskou jezdit po vnitřním okraji nádoby).

PS: Podle postupu na tomto fóru jde udělat i výborné latté se třemi pruhy :tany:
Uživatelský avatar
Peti
Příspěvky: 16
Registrován: úte 23. zář 2008 11:40:01
bydliště: Vídeň
kávovar:
mlýnek:

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od Peti »

Zdravím všechny,
hlásím se k majitelům Ariete. Když jsem ho koupila, povedla se mi pěna asi 2mm, což se mi zdálo na začátek dobré. Bohužel to byla první a poslední pěna. Od té doby se nezadařilo. Přečetla jsem všechny příspěvky k tomuto kávovaru snad 10x. Nevím, zda se někomu podařilo vytáhnout páku z kávovaru úplně prázdnou. Mě se stalo už dvakrát, že mi kafe zůstalo přilepené na sprše. Jindy zase v sítku zůstane voda.
Zajímá mě, za jak dlouho od stisku tlačítka má začít vytékat káva, popř. pěna. Mě to trvá až 30 sec. Vím, že v příspěvcích bylo psáno optimum 25sec/25ml, ale to je myšlen čas průtoku. Rozumím tomu správně? I když se mi to podařilo sladit, tak na kávě nebyla ani bublinka, natož pěna. Hrubost mletí jsem zkusila snad všechnu. Mlýnek je přenastavený asi o 4 úrovně. Kávu používám od Primacafe Presso.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od primacafe »

To nevím co poradit. Kávovar určitě udělat pěkný espresso zvládne, ale kde může být tak zásadní problém. Používáte orig. misku na kávu? Jaké misky jste u kávovaru měla?
Kávy by v misce mělo být tolik aby tam nebyl žádný prostor pro vodu. Je to zde mniňované víc než mockrát. A žádnému jinému kávovaru se na foru snad víc nevěnovalo.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od hnup »

Peti píše:Zajímá mě, za jak dlouho od stisku tlačítka má začít vytékat káva, popř. pěna. Mě to trvá až 30 sec. Vím, že v příspěvcích bylo psáno optimum 25sec/25ml, ale to je myšlen čas průtoku.
30 sekúnd od spustenia čerpadla je veľmi dlho. Keď to spustíš naprázdno, bez založenej páky, tak to tečie hneď?
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od David »

Peti píše: Zajímá mě, za jak dlouho od stisku tlačítka má začít vytékat káva, popř. pěna. Mě to trvá až 30 sec. Vím, že v příspěvcích bylo psáno optimum 25sec/25ml, ale to je myšlen čas průtoku. Rozumím tomu správně? I když se mi to podařilo sladit, tak na kávě nebyla ani bublinka, natož pěna. Hrubost mletí jsem zkusila snad všechnu. Mlýnek je přenastavený asi o 4 úrovně. Kávu používám od Primacafe Presso.
1) káva se ke sprše přilepuje často, řeším to krátkým puštěním čerpadla při vyndavání páky, to puk "odpláchne"
2) doba extrakce (tečení) má být 25 sec +-, teče cca po 2 - 3 vteřinách od puštění čerpadla
3) kolik afe vyteče za těch 25 sec?
4) změřte teplotu kávy
5) jak dlouho před extrací necháváte kávovar ohřívat, odpouštíte číst vody těsně před extrakcí na ohřátí sprchy?
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
Peti
Příspěvky: 16
Registrován: úte 23. zář 2008 11:40:01
bydliště: Vídeň
kávovar:
mlýnek:

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od Peti »

DĚKUJI ZA VAŠE REAKCE

Kávovar jsem nahřívala 5min s naseznou prázdnou pákou. To jsem dřív nedělala, řídila jsem se kontrolkou.
Poté jsem namlela kávu na stupeň 4 ( je posunutý mlýnek, takže původně na 0) a upěchovala.
Káva začala vytékat asi po 4 sec, přesně 25 sec. Nateklo 34ml o těplotě 63°C.
Absolutně žádná pěna. Použitá káva Brasil Santos od Primacafe

Asi za dvě min mě napadlo, že ještě udělám jednu hned na srovnání.
Mlýnek na stupeň 2, Káva začíná vytékat po 8 sec., 25 sec/30ml, teplota 63°C. Objevil se malý kroužek pěny po obvodu. Úplně zanedbatelný.

Oba pokusy v jednoporcové profimisce.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od primacafe »

Namelte kávu na 3, volně nasypte kávu aby byla nad misku. Potom nožem nebo něčím rovným seškrábněte zbývající kávu pryč. Kávu můžete něčím, třeba plast. dusátkem od kávovaru trochu přimačknout (spíš jde jen o srovnání) a nasaďte do kávovaru. Když poteče rychle, opakujte to samé s mletím na 2. Kdyby teklo pomalu (trhaně) tak namelte na 4. Potom už mě není vůbec jasné proč by to nemělo udělat pěnu.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od David »

Před extrakcí bych bych odpustil taky trochu vody na ohřátí hlavy. Vypadá to jako studená voda, mimo jiné.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od primacafe »

Že tam není žádná pěna a výsledné kafe v hrníčku (aspoň tak předpokládám) má 63st. nebude v žádném případě nízkou teplotou vody. Chyba bude zásadní a to někde úplně jinde.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od David »

Njn, a co to celý natočit na video a hodit na youtube a my na to mrknem.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
Peti
Příspěvky: 16
Registrován: úte 23. zář 2008 11:40:01
bydliště: Vídeň
kávovar:
mlýnek:

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od Peti »

David píše:Njn, a co to celý natočit na video a hodit na youtube a my na to mrknem.
Ještě to párkrát vyskouším a pokud se nezadaří, tak to zvážím. ;)
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od primacafe »

V tomto případě su sám zvědavej kde je zakopaný pes. Protože jsme to řešili po telefonu a na první pohled se zdá vše v normě. To je teplota vody, množství kávy i mletí. Tak nevím kde může být tak zásadní chyba, že káva vypadá jak překapávaná.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
Peti
Příspěvky: 16
Registrován: úte 23. zář 2008 11:40:01
bydliště: Vídeň
kávovar:
mlýnek:

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od Peti »

Po dohodě jsem zkusila namlet kávu o jeden stupeň hrubší. Množství kávy bylo takové, aby šla páka dobře dotáhnout, ale miska byla plná. Tentokrát pramen kávy vytékal slabší, až se místy trhal (přerušoval). Opět výsledek – kapaná káva.

Velice děkuji vstřícnosti a zájmu pana Konečného. Smekám před jeho ochotou.
Zamčeno

Zpět na „ARIETE“