Bude tomu tak nějakých 7 let co jsme v Makru pořídili Ariete Cafe Roma 1315 a od turka přešli na preso. Kávu jsme do toho nejčastěji kupovali u brněnské skleněné louky a s dodaným thermodiscem byl výsledek celkem použitelný (do chvíle než jsem na inetu našel videa že crema může mít i víc než 2mm :mrgreen: ), bez thermodiscu preso v šálku jak ho známe vpodstatě nevzniklo (však jsme taky první kus museli reklamovat - thermodisc v dodávce chyběl). Dalším neduhem bylo že v přímém dávkovači se ulomili packy a dávkování páky bylo nepohodlné (do zdruhého zásobníku s odměřovaným plněním jsme nechtěli dělat protože nemáme tak velkou spotřebu a škoda mlet zrna která hned nespotřebuji že). Jednoho dne stroj přestal produkovat kafe a tak šel na pročištění, dokoupení toho dávkovače (žádná láce za kus plastu a dodávka trvala) a výměnu vodního filtru. Pak to zase nějaký čas fungovalo ale postupně nějak ubývalo cremy a i kvalita kafe šla dolů. Spolu s větší informovaností o věci jsem se rozhodl ho pročistit a pokusit se z něj vydolovat něco lepšího. Mašinu jsem celou rozebral (bylo kolem toho tolik špíny že jsem nechtěl umazat foťák takže bohužel bez fotek). K rozebrání jsem se uchýlil mj. hlavně proto že mosazný šroub co drží sítko sprchy nejde kvůli okolní obrubě rozumně oddělat

. Uvnitř bojleru bylo svinstva až běda - patrně docházelo k tomu, že když jsme páku neoddělali hned ale vypli stroj tak zřejmě chládnutím to natáhlo soc z páky. To neoddělávání páky mělo svůj důvod nejen v lenosti ale hlavně v tom, že v páce zůstávala nad kávou voda takže oddělání páky rovnalo se další nežádoucí špíně všude v kuchyni a komu by se to chtělo čistit když má na stole chládnoucí preso. To že nad kávou zůstávala voda je dáno velikostí páky (při plném naplnění by to bylo určitě přes 20g) a thermodiscem který brání odtoku vody bez tlaku. No takže jsem to celý pečlivě vyčistil a začal eperimentovat s produkcí presa bez thermodiscu a vůbec s větší kontrolou průběhu.
Přitom jsem zjistil že při jakémkoli mletí se nedostanu s časem cca pod minutu a vlastně hrubost mletí v tom nehrála moc roli, tak jsem to pustil taky bez kávy a vida - ono i jen s vodou to trvalo taky tak

. Teprve po odstranění integrovaného vodního filtru (což bohužel normálně nejde - musíte mít druhej starej s vyhozenou náplní - neboť součástí filtru je napevno výtok) to naprázdno plnilo patřičně rychle. Bohužel i když čas výroby se mi podařilo dostat na očekávanou cca půlminutu tak bez thermodiscu prakticky bez pěny a chuť stále moc hořká. Navíc mě rozčilovalo že při dvou šálcích se jeden plnil o dost rychleji než ten druhý, při zaměření na tento neduh jsem znovu oddělal sprchovací sítko které zdá se to způsobovalo a tím jsem objevil i příčinu jiného neduhu - častého kapání vody z toho sítka - a zřejmě příčinu toho proč už z Arietky slušné preso neudělám. Na dně bojleru jsem totiž objevil malou dírku kterou teče

a předpokládám to přípravě moc neprospívá. Tady je to dno - dírka vpravo dole:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.