Umačkání kávy v páce
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Re: Umačkání kávy v páce
Chcem sa opytat skusenejsich aky je rozdiel vo vyslednom espresse ked:
1. namelem jemnejsie, primerane utampujem - tecie 25ml/25s
2. nameliem hrubsie, poriadne napechujem - tecie 25ml/25s
Je tam nejaky pozorovatelny rozdiel v chuti alebo vzhlade (crema) pressa? Nikdy som neskusal namliet hrubsie a poriadne natlacit, pretoze nemam poriadny tamper tak netusim co by to urobilo. Meliem skor jemnejsie a snazim sa to primerane natampovat, co sa nie vzdy podari, tak si obcas (nechtiac) doprajem fajnove huste ristretko .
1. namelem jemnejsie, primerane utampujem - tecie 25ml/25s
2. nameliem hrubsie, poriadne napechujem - tecie 25ml/25s
Je tam nejaky pozorovatelny rozdiel v chuti alebo vzhlade (crema) pressa? Nikdy som neskusal namliet hrubsie a poriadne natlacit, pretoze nemam poriadny tamper tak netusim co by to urobilo. Meliem skor jemnejsie a snazim sa to primerane natampovat, co sa nie vzdy podari, tak si obcas (nechtiac) doprajem fajnove huste ristretko .
Som kávový začiatočník a barbar, ale pracujem na zmene
- ringo
- více pokročilý
- Příspěvky: 235
- Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
- bydliště: Jihočesko
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Umačkání kávy v páce
Také jsem si s tímto hrál.
Když je to o jeden stupeň na mlýnku, (samozřejmě záleží na velikosti stupně mezi jednotlivými mlýnky), tak jsem rozdíl nezpozoroval. Když jsem změnil hrubost o 2-3 stupně, tak se u některých káv více, u jiných méně změnila chuť. Některé chuťové tóny více vysoupily, či naopak jiné ustoupily do pozadí.
Např. kávě Indian Monsooned, v kombinaci s mým mlýnkem a kávovarem, prospělo umlít o 3 stupně hrubší a utáhnout tamperem na krev.
Ale ono třeba se single miskou to často jinak nejde, než nastavit hrubší mletí a více utahovat, jinak to při extrakci kanálkuje, stříká, kape...
Když je to o jeden stupeň na mlýnku, (samozřejmě záleží na velikosti stupně mezi jednotlivými mlýnky), tak jsem rozdíl nezpozoroval. Když jsem změnil hrubost o 2-3 stupně, tak se u některých káv více, u jiných méně změnila chuť. Některé chuťové tóny více vysoupily, či naopak jiné ustoupily do pozadí.
Např. kávě Indian Monsooned, v kombinaci s mým mlýnkem a kávovarem, prospělo umlít o 3 stupně hrubší a utáhnout tamperem na krev.
Ale ono třeba se single miskou to často jinak nejde, než nastavit hrubší mletí a více utahovat, jinak to při extrakci kanálkuje, stříká, kape...
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
- Zizass
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
- bydliště: Rychnov n.K.
- kávovar: Bezzera.UNICA.PID
- mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced
Re: Umačkání kávy v páce
Ono je to jak říká Ringo podle mlýnku,protože já kdybych umlel o 3 stupně hruběji na MDF,tak z toho bude lavor kávy(vody) a nic s tím už nedocílím.
Když je to o 1 stupeň hruběji namlet ,tak to můžu více utlačit tamperem a můžu docílit dobrého výsledku,ale jestli lepšího to nevím.
Když je to o 1 stupeň hruběji namlet ,tak to můžu více utlačit tamperem a můžu docílit dobrého výsledku,ale jestli lepšího to nevím.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 278
- Registrován: čtv 28. úno 2008 10:04:39
- bydliště: Praha, ČR
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Umačkání kávy v páce
zalezi hodne na masine ... pokud to hrozne moc zobecnim, tak obvykle hrubeji namleta vice stlacena kava byva jako espresso sladci, u jemneji namlete pozoruji vyraznejsi kyselost ... ale to je pouze moje zkusenost
- arny71
- více pokročilý
- Příspěvky: 253
- Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
- bydliště: Jižní Morava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Umačkání kávy v páce
Vnímám to podobně. U velmi jemně namleté kávy pozoruji zvýšenou kyselost, zejména při dopíjení šálku. Čím to je, to netuším, ale jsem rád, že nejsem sám, kdo má podobné pocity. Na vnímáni hořkostI, alespoň u mne, stupeň mletí příliš velký vliv nemá.2-czech píše:...tak obvykle hrubeji namleta vice stlacena kava byva jako espresso sladci, u jemneji namlete pozoruji vyraznejsi kyselost ... ale to je pouze moje zkusenost
- duri191
- více pokročilý
- Příspěvky: 188
- Registrován: čtv 05. lis 2009 16:02:47
- bydliště: Trnava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Umačkání kávy v páce
Ja mám skúsenosť, že ak je mletie jemnejšie, trošku viac vystupuje horkosť. Ak nameliem hrubšie a viac utlačím, horkosť je menšia a viac vystupuje kyselosť. Stále je to 25/25, rozdiel v mletí je jeden stupeň a rozdiel je s sile utlačenia.
Naposledy upravil(a) duri191 dne pát 22. led 2010 17:16:57, celkem upraveno 1 x.
...snažím sa zorientovať vo víne a káve, chce to ešte veľa cviku.....ale ja cvičím poctivo
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 381
- Registrován: ned 20. dub 2008 13:29:49
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Vibiemme Domobar Super(HX),Rancillio Silvia /w Auberins PID
- mlýnek: Baratza Forté AP, Rancillio Rocky SD
Re: Umačkání kávy v páce
Duri to s tou kyselosťou napísal presne opačne ako ostatný pred ním.
Zdenok
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
Re: Umačkání kávy v páce
U mne je to obdobné. Při jemnějším mletí dosahuji tmavší pěny, často s krásným tygrováním, ale káva mi příliš nechutná. Je dost kyselá a hodně silná. Hrubším mletím a silnějším mačkáním dosáhnu pro mě příjemnější chuti.
- hedonista
- více pokročilý
- Příspěvky: 299
- Registrován: úte 01. pro 2009 12:50:16
- bydliště: Olomouc
- kávovar: Dalla Corte mini
- mlýnek: MAZZER Mini Electronic A
Re: Umačkání kávy v páce
jj Taky jsem přenastavoval mlýnek na hrubší mletí. Při jemnějším mletí to sice krásněji teklo (převalovalo se) a tygrovalo, ale chuťově mi právě kvůli kyselosti moc nevyhovovalo.
ex: Rancilio Silvia, Rancilio Rocky
- duri191
- více pokročilý
- Příspěvky: 188
- Registrován: čtv 05. lis 2009 16:02:47
- bydliště: Trnava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Umačkání kávy v páce
u mňa je to možno aj tým, že káva krotú som doteraz väčšinou mal bola hodne tmavo pražená. Bola to z pražiarne v PN a bola hodne mastná.zdenok píše:Duri to s tou kyselosťou napísal presne opačne ako ostatný pred ním.
Ako to bolo s primacafé a Komárňanskou kávou si už presne nepamätám.
...snažím sa zorientovať vo víne a káve, chce to ešte veľa cviku.....ale ja cvičím poctivo
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 278
- Registrován: čtv 28. úno 2008 10:04:39
- bydliště: Praha, ČR
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Umačkání kávy v páce
ono jde taky o to, jak je ta káva vhodná na espresso ... pokud máte super kávu, dobře upraženou, tak i při velmi jemném mletí a vysokém dávkování by kyselost měla být příjemná ...
David: hořkost? co to je?:) já ji v kávě nechci ... pokud tam hořkost je a není vysloveně jemňoučká a příjemná, tak je někde chyba (v 99% je káva špatně upražená) ... IMHO
David: hořkost? co to je?:) já ji v kávě nechci ... pokud tam hořkost je a není vysloveně jemňoučká a příjemná, tak je někde chyba (v 99% je káva špatně upražená) ... IMHO
- ringo
- více pokročilý
- Příspěvky: 235
- Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
- bydliště: Jihočesko
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Umačkání kávy v páce
Jsem, s výjimkou Bruntálu a okolí, naprostý laik, takže si pod pojmem "hořká káva," asi naprosto blbě, přestavuji hodně silnou kávovou hořkou chuť. Možná je správný výraz tělo nebo tělnatost, nevím. Napovíte? Díky.2-czech píše:David: hořkost? co to je?:) já ji v kávě nechci ... pokud tam hořkost je a není vysloveně jemňoučká a příjemná, tak je někde chyba (v 99% je káva špatně upražená) ... IMHO
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Umačkání kávy v páce
No já su asi taky ňáké divné. Pokud néso vožralé ze slivovice, tak se snažím tlačát furt stéjně. Teďkonc sem měl hnáčku, to sem tlačát na haj..lu ani nemosél.
Ale fakt že jo, u někerý kafe je kyselý jak kvašák ať tlačám či netlačám....
....huž so hóplně zblblé...
Ale fakt že jo, u někerý kafe je kyselý jak kvašák ať tlačám či netlačám....
....huž so hóplně zblblé...
Re: Umačkání kávy v páce
Kava z PN bola mastna skor preto, ze nebola cerstva. Taka bola aspon moja skusenost. Najpreprazenejsiu kavu co som mal bola z KN. Mala to byt Kenya, ale chutila len po prazeni. Vsetky ostatne chute zmizli.
duri191 píše: u mňa je to možno aj tým, že káva krotú som doteraz väčšinou mal bola hodne tmavo pražená. Bola to z pražiarne v PN a bola hodne mastná.
Ako to bolo s primacafé a Komárňanskou kávou si už presne nepamätám.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 278
- Registrován: čtv 28. úno 2008 10:04:39
- bydliště: Praha, ČR
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Umačkání kávy v páce
To je bohuzel obecne chybne chapani kavy (ne jenom u nas) ... kava jako ovoce neni od prirody horka, ale obvykle krasne sladka ... to ze si 99 % vsech lidi asociuje kavu s vyrazne (negativne) horkou chuti je dano:ringo píše: Jsem, s výjimkou Bruntálu a okolí, naprostý laik, takže si pod pojmem "hořká káva," asi naprosto blbě, přestavuji hodně silnou kávovou hořkou chuť. Možná je správný výraz tělo nebo tělnatost, nevím. Napovíte? Díky.
- pouzivanim zkazenych, nekvalitnich kav
- spatnym prazenim (moc rychle, moc pomalu, preprazena kava a podprazena, vetsine lidi prijde svirava chut nedostatecne uprazene kavy jako horka)
- a pripravou / cistotou masiny (ceske preextrahovane espresso z preprazenych kav pripravene na nikdy necistenych masinach je krasny priklad)
Na druhou stranu je (pozitivne) horka chut nedilnou a vyzadovanou soucasti kavy, stejne jako u piva. Chemicky je zpusobena kofeinem a kyselinou chlorogenovou (proto ma Robusta mnohem vyraznejsi horkost). Dulezite je, aby kava byla vyvazena, tzn. ze acidita a horkost nejsou neprimerene vyrazne. Pokud je horka chut v kave pozitivni, je obvykle spojena prave se sladkosti. To jsou prave ty tony horke cokolady, ktere mame v kave tak radi ... (bittersweet)
Telo kavy nebo telnatost kavy (body, mouthfeel) nemusi byt nutne spjato s horkosti (i kdyz obvykle je) ... Telo kavy je chemicky chapano jako koncentrace rozpustnych oleju / tuku a jinych organickych latek v napoji. Klidne ale muzete mit kavu extremne sladkou, ktera ma krasne plne telo, obvykle se to charakterizuje jako creamy mouthfeel, buttery.
Pokud vas to zajima, tak doporucuji podivat se na coffeeresearch.org nebo si sehnat knizku zaklady cuppingu od Ted Lingle.
- zunicka
- více pokročilý
- Příspěvky: 168
- Registrován: ned 13. pro 2009 15:29:40
- bydliště: Žilina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Umačkání kávy v páce
Dik za super link.2-czech píše: Pokud vas to zajima, tak doporucuji podivat se na coffeeresearch.org nebo si sehnat knizku zaklady cuppingu od Ted Lingle.
- ringo
- více pokročilý
- Příspěvky: 235
- Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
- bydliště: Jihočesko
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Umačkání kávy v páce
2-czech: Díky za vyčerpávající odpověď.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
Re: Umačkání kávy v páce
zacatecnicka otazka: jaky vliv ma, kdyz do velke misky dam mene kavy, tj mezi pakou a kavou zustane par mm mezera?
(do misky na jednu porci se mi kava dava spatne - sice se tam vejde ale musim s nim manipulovat opatrne, a kdyz vezmu dvojitou misku, tak mi tam zustane mezera.)
(do misky na jednu porci se mi kava dava spatne - sice se tam vejde ale musim s nim manipulovat opatrne, a kdyz vezmu dvojitou misku, tak mi tam zustane mezera.)
- Rujir
- více pokročilý
- Příspěvky: 275
- Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Umačkání kávy v páce
Medzi pákou a kávou nemôže vzniknúť medzera, lebo kávu sypeš do páky. Medzera vznikne medzi kávou a sprchou a výsledok je nepríjemný - kávovar nedosiahne dostatočný tlak, takže ti vznikne veľmi vodové espresso bez peny, cez ktoré pretečie voda príliš rýchlo. Espresso tak bude podextrahované.
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 10 Odpovědi
- 2645 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Dabass