ringo píše:
Jsem, s výjimkou Bruntálu a okolí, naprostý laik, takže si pod pojmem "hořká káva," asi naprosto blbě, přestavuji hodně silnou kávovou hořkou chuť. Možná je správný výraz tělo nebo tělnatost, nevím. Napovíte? Díky.
To je bohuzel obecne chybne chapani kavy (ne jenom u nas) ... kava jako ovoce neni od prirody horka, ale obvykle krasne sladka ... to ze si 99 % vsech lidi asociuje kavu s vyrazne (negativne) horkou chuti je dano:
- pouzivanim zkazenych, nekvalitnich kav
- spatnym prazenim (moc rychle, moc pomalu, preprazena kava a podprazena, vetsine lidi prijde svirava chut nedostatecne uprazene kavy jako horka)
- a pripravou / cistotou masiny (ceske preextrahovane espresso z preprazenych kav pripravene na nikdy necistenych masinach je krasny priklad)
Na druhou stranu je (pozitivne) horka chut nedilnou a vyzadovanou soucasti kavy, stejne jako u piva. Chemicky je zpusobena kofeinem a kyselinou chlorogenovou (proto ma Robusta mnohem vyraznejsi horkost). Dulezite je, aby kava byla vyvazena, tzn. ze acidita a horkost nejsou neprimerene vyrazne. Pokud je horka chut v kave pozitivni, je obvykle spojena prave se sladkosti. To jsou prave ty tony horke cokolady, ktere mame v kave tak radi ... (bittersweet)
Telo kavy nebo telnatost kavy (body, mouthfeel) nemusi byt nutne spjato s horkosti (i kdyz obvykle je) ... Telo kavy je chemicky chapano jako koncentrace rozpustnych oleju / tuku a jinych organickych latek v napoji. Klidne ale muzete mit kavu extremne sladkou, ktera ma krasne plne telo, obvykle se to charakterizuje jako creamy mouthfeel, buttery.
Pokud vas to zajima, tak doporucuji podivat se na coffeeresearch.org nebo si sehnat knizku zaklady cuppingu od Ted Lingle.