
Co je vlastně espresso?
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Co je vlastně espresso?
ne, nebylo to malým množstvvím kávy, to bylo stejné. No, kdyby v tom rozdíl nebyl, tak by pak všichni dělali v přetlakovkách, byli by vysmátí a nemuseli by laborovat s mletím a tak. Prostě by to tam nasypali a bylo by. Jenže ono ne 

- dusan333
- pokročilý
- Příspěvky: 88
- Registrován: sob 24. lis 2012 2:51:43
- bydliště: Košice
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso i-steel i1
Re: Co je vlastně espresso?
SiverCrest s pretlakovými miskami urobí pre neznalého na pohľad peknú kávu. Ten vzhľad je daný penou. Chuťovo je to ale hnedá voda. Skúšal som, hovorím z vlastnej skúsenosti.
Silvercrest s nepretlakovou miskou urobí už celkom pitelnú kávu, káva má chuť, vôňu a cremu. Veľký problém ale je s opakovateľnosťou prípravy. A aj keď sa podarí, stále to nie je ono. Zase vlastná skúsenosť.
Keď som kúpil Gaggia Classic, hneď som odsústružil dno na pretlakovej miske. Ani som sa nepokúsil s pretlakovou verziou urobiť čo len 1 kávu. Natoľko som po predošlých skúsenostiach presvedčený o rozdiele pri pretlakovej a nepretlakovej miske. Novučičká ešte panenská miska šla rovno pod nôž.
Silvercrest s nepretlakovou miskou urobí už celkom pitelnú kávu, káva má chuť, vôňu a cremu. Veľký problém ale je s opakovateľnosťou prípravy. A aj keď sa podarí, stále to nie je ono. Zase vlastná skúsenosť.
Keď som kúpil Gaggia Classic, hneď som odsústružil dno na pretlakovej miske. Ani som sa nepokúsil s pretlakovou verziou urobiť čo len 1 kávu. Natoľko som po predošlých skúsenostiach presvedčený o rozdiele pri pretlakovej a nepretlakovej miske. Novučičká ešte panenská miska šla rovno pod nôž.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Co je vlastně espresso?
dusan333: naprosto souhlas.
Re: Co je vlastně espresso?
Omlouvám se, jestli se ptám na něco co už je tu někde zodpovězeno. Jde mi o rozdíl v přípravě jedné kávy a dvou. Jestliže má být extrakce pro jeden hrnek cca 25 ml za 25 s (je jedno jestli tak nebo jinak, jde o princip) tak v případě přípravy dvou káv musí zákonitě protéct hlavou 50ml aby byly dvě kávy. Což se ale za 25 s nestihne, takže pak je to 50 ml za 50 sekund. Nebo je to jinak?
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Co je vlastně espresso?
je to jednoduché - při dvou kávách je to jako dvě single misky vedle sebe v jedné
Větší plocha kávy pro průtok vody, víc dírek v misce a tedy teče dvakrát tolik vody/kafe.

Každý svého kafe strůjcem
Re: Co je vlastně espresso?
Děkuji za vysvětlení, nyní vše jasné 

- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Co je vlastně espresso?
Dneska jsem dělal espresso nějaká směs PC a namlel jsme moc jemně a teklo to pomalu, ale říkal jsme si že počkám až nateče 25-30 ml a trvalo to asi 40 vteřin. No a v podstatě jsem byl velmi pěkně překvapen, Chuť byla výborná a dokonce se vytratila ta kyselost kterou tam někdy mám.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Co je vlastně espresso?
Trošku si tu zase budu zkoumat:) Zatím jen teoretická rovina. Vzhledem k tomu, že kávu připravuji tak 2x za den, tak bohužel nemám moc prostor na nějaké velké výzkumy. No ale oč mi jde tentokrát. Standartní espresso teče 25-30 sekund a nateče 25-30 ml.
1. verze - Jenže někdy to je tak, že čerpadlo vrčí 10 sekund a až pak začne téct káva, ale za zbytek času nateče správný objem.
2. verze - Pak zase někdy to začne téct takřka hned, ale zase za stanovený čas nateče správný objem.
Verze 1. by sváděla ke kanálkování, ale to jsem nezeznamenal. Ale přijde mi někdy - ne vždy, že je káva kyselejší - ale ne zase nijak extra. Prostě jen tam cítím o něco víc kyselinku.
Příciny jsou celkem jasné - kvalita a hrubost mletí a tempování, případně plnění misky jako takové. Ale spíše mě zajíma jestli s tím máte někdo podobnou zikušenost a případně jestli je některá verze špatná.
1. verze - Jenže někdy to je tak, že čerpadlo vrčí 10 sekund a až pak začne téct káva, ale za zbytek času nateče správný objem.
2. verze - Pak zase někdy to začne téct takřka hned, ale zase za stanovený čas nateče správný objem.
Verze 1. by sváděla ke kanálkování, ale to jsem nezeznamenal. Ale přijde mi někdy - ne vždy, že je káva kyselejší - ale ne zase nijak extra. Prostě jen tam cítím o něco víc kyselinku.
Příciny jsou celkem jasné - kvalita a hrubost mletí a tempování, případně plnění misky jako takové. Ale spíše mě zajíma jestli s tím máte někdo podobnou zikušenost a případně jestli je některá verze špatná.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Co je vlastně espresso?
10 vteřin by to asi trvat nemělo. A rozhodně by za dalších 15 nemělo natéct 30ml kávy. Na druhou stranu by člověk neměl být otrokem stopek. Já teď dávám pod hrnek váhu (objem je strašně zavádějící - když mi třeba PC káva "vypění" a má ještě půl minuty po extrakci centimetrovou cremu, tak se nějakých 30ml těžko odhaduje) a při extrakci koukám na "myší ocásky". Jak říkáš, jsou kávy, které natečou za 25 vteřin a nechutnají zdaleka ideálně. Proto ty stopky často ani nepouštím - zvlášť když jednu kávu dělám už delší dobu a vím, co od ní můžu čekat.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Co je vlastně espresso?
Já z toho nedělám vědu, ale celkově mě věci kolem espressa baví a tak se v tom prostě šťourám a snažím se to maximálně pochopit a vychytat.
kolu: Vím zhruba co je poměr extrakce, ale nevím to tak přesně. Takže se cchi prosím zeptat. Když dám do páky 8,5 gramu kávy, tak mi za 25-30 sekund má natéct kolik gramů?
kolu: Vím zhruba co je poměr extrakce, ale nevím to tak přesně. Takže se cchi prosím zeptat. Když dám do páky 8,5 gramu kávy, tak mi za 25-30 sekund má natéct kolik gramů?
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Co je vlastně espresso?
Díky tobě a aby to bylo ještě učesanější a pochopitelnější, tak jsem našel článek o PE:
http://jaknakavu.eu/espresso/pomery-ext ... ch-napoju/
http://jaknakavu.eu/espresso/pomery-ext ... ch-napoju/
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Co je vlastně espresso?
Když není nějaký extrakční poměr vyloženě doporučený z pražírny, dávám většinou 50% (16-18g kávy, 30-40g nápoje). Horší je to s tou extrakcí samotnou - tam už si člověk s váhou nevystačí a refraktometr (nebo jak se ten bazmek jmenuje) si fakt pořizovat nebudu. Minimálně letos :D
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Co je vlastně espresso?
Já jsem netvrdil že 30 ml je 30 gramů. Ale pravda jsem dlouho přemýšlel kolik bude na ml, když budu mít na váze 30 gramů.
A jak jsem tak pak večer ještě přemýšlel, tak jsem přišel na to co kolu defakt výše zmínil, že tím pádem, ale ten italský standart už moc nepasuje.
Teďka v dalším laborování zkusím PE tak 25-30% a uvidím co z toho poleze.
Jo a k té vložené tabulce... jestli to chápu dobře tak standartní espresso (dle té tabulky) má mít PE cca 50% ???
A jak jsem tak pak večer ještě přemýšlel, tak jsem přišel na to co kolu defakt výše zmínil, že tím pádem, ale ten italský standart už moc nepasuje.
Teďka v dalším laborování zkusím PE tak 25-30% a uvidím co z toho poleze.
Jo a k té vložené tabulce... jestli to chápu dobře tak standartní espresso (dle té tabulky) má mít PE cca 50% ???
- satchieee
- více pokročilý
- Příspěvky: 185
- Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
- bydliště: SK, Senec
- kávovar: Racilio Silvia
- mlýnek: Rancilio Rocky
Re: Co je vlastně espresso?
Podla tej tabulky ano. 14g na espresso sa mi ale zda trosku malo...neviem ako na to prisli a co to je za studiu...
Ked mas 25-30ml espressa, ktore je hustejsie ako voda, podla mna musi mat 35-40 gramov.
Ked mas 25-30ml espressa, ktore je hustejsie ako voda, podla mna musi mat 35-40 gramov.
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Co je vlastně espresso?
No těď jsem si dělal espresso z Brasil Santos:
Kávy - 8,5 gramů
Nápoj - 24 gramů
čas - 30 sekund
PE 35%
Dělal jsem to do cejchované skleničky, která má rysku na 30 ml a po ustálení cremy to mělo zhruba těch 30 ml.
Chtoťově to ale nebylo dokonalé - umím lepší:)
Kávy - 8,5 gramů
Nápoj - 24 gramů
čas - 30 sekund
PE 35%
Dělal jsem to do cejchované skleničky, která má rysku na 30 ml a po ustálení cremy to mělo zhruba těch 30 ml.
Chtoťově to ale nebylo dokonalé - umím lepší:)
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Co je vlastně espresso?
To je právě ten rozpor, o kterém Kolu mluvil. A teď si představ, že poslední várku Panamy z Doubleshotu jsem podle jejich doporučení dělal s PE 60-65% To tě pak myšlenky na 7g single misky přejdou velmi rychle, protože z toho sotva namočíš hrnek
Myslel jsem si, jestli to nejsou jen výmysly, aby kafe rychle mizelo, ale skutečně to tak chutná nejlíp.

- Miri
- více pokročilý
- Příspěvky: 186
- Registrován: pát 29. kvě 2009 15:06:10
- bydliště: Bratislava
- kávovar: IZZO ALEX DUETTO
- mlýnek: Mazzer Mini
Re: Co je vlastně espresso?
to satchieee: To, že espresso ako tekutina je "hustejšie" (viskóznejšie) ako voda ešte neznamená, že má vačšiu hustotu (objemovú hmotnosť).
Aj olej má väčšiu viskozitu a je ľahší ako voda (pláve na vode). Nemôže sa zamieňať hustota s viskozitou kvapaliny.
Inak tých spomínaných 14 g môže mať kľudne 25 ml, takže je to úplne v poriadku
Aj olej má väčšiu viskozitu a je ľahší ako voda (pláve na vode). Nemôže sa zamieňať hustota s viskozitou kvapaliny.
Inak tých spomínaných 14 g môže mať kľudne 25 ml, takže je to úplne v poriadku
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 546
- Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
- bydliště: Zlínský kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Co je vlastně espresso?
A co je tedy podle vás ristreto? Vždyť je to v podstatě emulze pokud se dělá z čerstvé světlejší kávy a má samozřejmě větší hustotu než voda, stejně jako když vám rupne těsnění pod hlavou u auta.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Co je vlastně espresso?
Nemá větší hustotu než voda. Ani nemůže mít. Voda projde kávou a vyplaví z ní naprosto minimální množství pevných částic a rozpustných látek a naopak (u čerstvé kávy) velmi značné množství plynu (CO2). Jak by tahle kombinace mohla mít větší hustotu než voda?
- Miri
- více pokročilý
- Příspěvky: 186
- Registrován: pát 29. kvě 2009 15:06:10
- bydliště: Bratislava
- kávovar: IZZO ALEX DUETTO
- mlýnek: Mazzer Mini
Re: Co je vlastně espresso?
Doplním, že sú tam ešte éterické oleje, ktoré majú tiež menšiu hustotu (i keď väčšiu viskozitu) ako voda.