Bylo detekováno blokování reklam: Naše webové stránky je možné provozovat díky zobrazování online reklamy našim návštěvníků. Zvažte prosím podporu tím, že na našem webu deaktivujete blokování reklam.
Souhlasím se Spyydym. Já než jsem se rozhoupala a rozhodla pro Silvii, tak jsem tady na fóru hodně toho přečetla o kávovarech, mlýncích, laborování s různými miskami, mletím a množstvím kávy apod. Já nejsem hračička, takže jsem nechtěla laborovat s různými miskami a dala jsem na rady zkušenějších a koupila rovnou misky VST ridgeless (viewtopic.php?f=111&t=861&hilit=vst&start=280).
Jsem úplný začátečník, ale s používáním těchto misek jsem zatím velmi spokojená (troufla jsem si už i na bottomless páku ), teď jen zkouším různé stupně mletí a množství u různých druhů káv tak, aby mi to chutnalo. Jo, a tamper z Bunacafé vleze do této (prázdné) misky až na dno (tedy kromě 7g).
V miske ktorá sa takto zužuje by bol asi problém aj s klasickým 58mm tamperom, toto je dobré tak na použitie s tými plastovými "tampermi" namontovanými na mlynčeku. Osobne sa celkom čudujem čo to tam dali, pretože nejaké originál misky na Rancilio mi prešli rukami a vyzerali inak (oveľa rozumnejšie ako táto)
Moja zbierka:Kávovar/espresso: Promac Club ME, La Scala Aida 2, Italsab E61, Nuova Simonelli Mac Digit; Mlynček: Eureka Mignon doserless, Rancilio MD40, Rossi RR45, La San Marco SM90; Alternatívne metódy: Hario V60, Aeropress, Syphon Tiamoespressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
Já bych to moc nehrotil a prostě dával o trošku víc kávy tak, abys cítil že se tamperem neopíráš o zúžení (pokud to nebude problém páku dotáhnout). Těch pár gramů kávy navíc, vs. cena nové základny nebo ladit misky se nevyplatí.
Hlavně nelaborovat, navážit na zlatnickej váhách, nestopovat mezičasy ...
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
Tak tamper vyměněn za 58 mm a je to super
Teď už to může být jenom rukama...
Jinak zde musím složit poklonu Buna Café, kteří ukázkově komunikovali, omluvili se za nesprávně doporučený rozměr a na své náklady zařídili výměnu základny. Klobouk dolů.
Prosím Vás, kolik gramů kávy dáváte do originál double misky Rancilio Silvia?
Na fóru je toho popsáno mraky, ale nic jednoznačného... někdo váží a nacpe to tam vše, jiný namele po okraj a tampuje jen urovnané...
Když to jen urovnám, zdá se mi, že je kávy po tampování málo. Když dám více, je to zase strašná hromada.
Jak jste na tom vy, majitelé Silvie a original misek?
Podla mna je vaha kavy velmi variabilna premenna. Toto by sme mohli porovnavat iba za predpokladu, ze mame vsetci rovnaku kavu s rovnakym prazenim. Niekedy som si tiez kavu vazil, len velakrat mi neslo do hlavy, ako je mozne, ze podla gramov mi vaha sedela presne a raz som mal misku kopcom a raz jej bolo zas malo...Je to tym, ze ked pouzijes inu kavu musis jej dat niekedy menej a niekdy viac (iny objem) na to, aby si dostal rovnaku hmotnost. Preto som si nasiel poharik s riskou, vzdy si do neho nameliem po risku a zakazdym to je rovnaky objem (na vahu sa nepozeram).
Co by som inak este dodal...nedaj na reci, ze rancilio ma zlu original single misku. Ovela viac mi chuti kava zo single misky, nez z double. Ak budes pouzivat single misku, takisto si pripravu kavy viac natrenujes a dostanes to do oka, kedze postup musis opakovat castejsie ako pri double miske .
Naposledy upravil(a) satchieee dne stř 16. dub 2014 8:47:11, celkem upraveno 1 x.
To chápu, ale mohli byste mi říct nebo ideálně vyfotit, kolik té kávy je v misce před tampováním? Je ta miska vrchovatá? A namelete rovnou vše do páky?
A ta váhá se předpokládám pohybuje +- 1g. Tak jaká taková střední hodnota?
Gramáž sa bude dosť líšiť v závislosti od zloženia kávy a stupňa praženia. U "14g" misky sa môžete kľudne pohybovať v rozsahu 14-17g. Už som tu ten link niekde dával, ale s dovolením to zopakujem, tu je moja osobná metóda dávkovania:
Pre optimálnu extrakciu to odporúčam plniť tak, že po utlačení a založení do hlavy má káva ešte nejaké miesto na expanziu. Rancilio má sprchu prichytenú pomerne dosť vytŕčajúcou skrutkou. Dávajte toľko kávy, aby sa Vám (nasucho) táto skrutka do puku neotlačila, resp. otlačila len nepatrne.
Moja zbierka:Kávovar/espresso: Promac Club ME, La Scala Aida 2, Italsab E61, Nuova Simonelli Mac Digit; Mlynček: Eureka Mignon doserless, Rancilio MD40, Rossi RR45, La San Marco SM90; Alternatívne metódy: Hario V60, Aeropress, Syphon Tiamoespressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
Double misku plním tak že po utlačení mám kávu zároveň s drážkou na pružinu asi 15g.Ale já osobně raději udělám dvě kávy v singl miska VST LM Strada 7-8g (tamper41mm) než jednou v double misce
lubono: s tým sa nedá nesúhlasiť, ale tomig sa rozhodol zostať pri 58mm tamperi a klasickej miske ... VST/LM je aj na 14g, rozmerovo je iná (trochu menšia) ako tie talianske "14g", pre plnenie 14-15g výberovou kávou ideálna
Moja zbierka:Kávovar/espresso: Promac Club ME, La Scala Aida 2, Italsab E61, Nuova Simonelli Mac Digit; Mlynček: Eureka Mignon doserless, Rancilio MD40, Rossi RR45, La San Marco SM90; Alternatívne metódy: Hario V60, Aeropress, Syphon Tiamoespressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
spectre a jeho odkaz to popisuje naprosto přesně. Taky jsem dřív v neznalosti pátral po podobných radách, ale až časem jsem sám zjistil, že v tomto těžko radit.
Mimo druh kávy hraje roli to jak moc jde dotáhnout páka. Byť stejný model, tak u každého může být nepatrný rozdil a i to se pak projeví. S tím je spojené i těsnění, druhy misek a tak.
Takže zkoušej. V podstatě ale kldně kašli na to, že puk není perfektně suchý. Na to se nehraje. Hlavně ať chutná káva:)