Bylo detekováno blokování reklam: Naše webové stránky je možné provozovat díky zobrazování online reklamy našim návštěvníků. Zvažte prosím podporu tím, že na našem webu deaktivujete blokování reklam.
Tomu rozumím. Když jsem si hrál s RS miskou, použil jsem plastový tamper. Ten je o dost menší, takže jde použít i při menším plnění. I když samozřejmě výsledek... Kovový mám 58,35 a ten se do RS misky nevejde.
Jde mi spíš o to pochopit a vyřešit problém s LM miskou. Někdo třeba řekne, že to není podstatné, ale mě to dráždí
Já tam u LM misky prstenec také mám, ale přikládám to geometrii misky a průtoku vody. Myslím, že nic čím by bylo potřeba se zabývat. Na konci je všeho je přece chuť a ta je ok s prstencem nebo bez.
Pifko, na jedné straně si pořídíte skvělý kávovar, máte precízní sítka, PID, ale kávu pravidelně ničíte vysokou teplotou vody. Těch 104 stupňů, to je teplota, určená pro přípravu páry. Já vlastním Gaggii Classic starší verze a celý pajšl jsem si předělal. Jednak jsem vytáhl termostat z výroby a nahradil jsem ho 90 stupňovým a jednak jsem snížil tlak z továrně nastavených 16 barů na u espressa požadovaných 9 barů. Od toho okamžiku mi z mašinky začalo téct opravdu luxusní espresso. Skutečnou teplotu vody, vtékající do misky, jsem si párkrát změřil přímo tam a tam je 89 stupňů. Stajně tak jsem si změřil tlak přímo pod sprchou, a šteloval jsem to tak dlouho, až tam bylo požadovaných 9 barů. Není nic jednoduššího, stačí odmontovat z páky vyústě a přes redukci na ni namontovat ručičkový manometr, určený pro kapaliny. Stálo mě to stovku a mám jistotu, že je všchno, jak má být. Jo, a ještě nějakých 120 kaček za nový termostat, který snadno vyměním. 104 stupňu, to je brutální, z toho nemůže téct kvalitní kafe. Ale máte tam PID a ten by to, snad, měl všechno hlídat, ne? Mimochodem, půjčil jsem si precízní misku a žádný rozdíl jsem nezaznamenal. To je, myslím, jen taková vějička na zákazníky. Ale nikomu to neberu.
Ja mám úplně stejnou sestavu(Silvia + PID) a používám uplně stejné teploty, 104°C boiler, 93,5°C hlava, teplota v páce při extrakci je stabilních 88°C(měřeno při extrakci čidlem v páce s kávou). Jinak používam precizní misku od IMS, plním 18g a žádný tmavý prstenec nepozoruji, puk je ukázkový.
Tak jsem si to ještě ověřil v praxi a nastavil nižší teploty: bojler 95°C, hlava 88°C, 18g PrimaCafé Cuby v precizní IMS misce.
A výsledek?
Je to kyselý, není to na vylití, ale rozhodně jsem si nepochutnal, nastavovat 90°C na boileru už zkoušet nebudu, nemá to smysl.