Odpoviem si prebratým obrázkom z kaffeewiki.de:hnup píše:Ešte jedna otázočka - myslíte, že záleží na tvare šálky, vhodnej na latte art? Mne sa zdá, že lepšie výsledky mám s malou šáločkou na espresso (objem 60-70ml) ako so 130ml šálkou z Metra (Makra). Žeby to bolo tým, že tá malá šáločka sa smerom hore dosť rozširuje a tá väčšia nie?
jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Dobrý den chci se zeptet co používáte s té IKEI na napěnění mléka ???
Nikde jsem to nenašla
. Díky
Nikde jsem to nenašla

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Jmenuje se to Šlehač mléka, stojí 40,-Kč, ale pozor, cena opravdu odpovídá kvalitě (resp. nekvalitě).
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Jen to, že jste zde na foru nová, může být Vaší částečnou omluvou. Vpravo nahoře je volba Hledat, když tam použijete to slovíčko které jste napsala ve Vašem příspěvku IKEA, tak by Vás to přivedlo tam kam potřebujete. Taky jde použít slovíčko např. Šlehač.Lenkaniky píše:Dobrý den chci se zeptet co používáte s té IKEI na napěnění mléka ???
Nikde jsem to nenašla. Díky
Využívejte možnosti hlededání (neberte si to moc osobně, platí to obecně) zde na fóru, budete většinu dotazů které Vás zajímají, vědět podstatně dřív.
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Ahoj Hňupe.hnup píše:Odpoviem si prebratým obrázkom z kaffeewiki.de:
A které jsou lepší teda lepší?
ty "tasenform" nebo "beßer"
Ani jednu značku nemůžu nikde najít.


Ostmes
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Mám jednu otázku: manželku som ukecal na mašinu i preto, že sa na nej dá urobiť aj čokoláda, čo ona zbožňuje. Ako sa dá pomocou spenenia mlieka a čokoládového prášku takáto čokoláda urobiť? Treba dať čokoládový prášok do studeného mlieka a potom napeniť, alebo počas penenia ho tam pridať, či ako? Skúšali ste to niekto? Alebo je to celé nereálne?
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
sorry, teraz som si spomenul na funkciu hľadať. 

- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Podľa mojich skúseností je to "beßer" - teda šálka, ktorej priemer sa smerom hore zväčšuje.Ostmes píše:A které jsou lepší teda lepší?
ty "tasenform" nebo "beßer"
Na kapučíno používam tie obyčajné biele 120ml šálky z Metra (Makra), dosť dlho som sa vytrápil, kým som sa naučil vyrobiť aspon ako-takú rozetu. Potom som zobral malú šáločku na espresso (z talianska) a rozeta ako vyšitá - ja myslím, že práve pre ten rozširujúci sa okraj.
Na druhú stranu - ťažko na cvičisku, ... Dnes robím rozetky bez problémov z (takmer) ľubovoľného mlieka, do akejkoľvek šálky, čo mám doma. Mimochodom, pred časom sa mi dostalo do rúk sójové "mlieko", vyrobiť mikropenu bolo úplne jednoduché. Horšie to už bolo s výsledným nápojom - vypiť to je naozaj nad ľudské sily.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- morte
- Příspěvky: 2
- Registrován: čtv 13. srp 2009 10:46:44
- bydliště: Jeseníky
- kávovar: La Scala carmen 2gr
- mlýnek: Anfim super caimano II
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
ono není sojové mléko jako sojové mléko... některá chutnaj fakt hrozně, chce to zkusit více značek
Já doma používám nejvíce sušené, značka Zajíc a to je velmi dobré.. jen je důležité správně ho rozpustit ve vodě.. ve studené to jde hůře, v teplé velmi snadno
neříkám že nepoznáte rozdíl oproti klasickému mléku, ale je to všechno jen o zvyku
s mikropěnou se zatím také ještě peru, ale výsledky už se dostavili. Sice to nejde vždy ideálně, ale přičítám to i provizorním podmínkám.. zatím pracuji se skleněnou konvičkou a na ideální kovovou zatím čekám, nechtělo se mi do toho investovat moc peněz.
Můj krups, který jsem našel doma, umí vyrobit opravdu hodně páry, vlastně z cca 0,5 litru vody. Musím i občas vypínat bojler, protože už jde pára příliš rychle ven a nedá se pracovat. Co se týče výroby kafe je to už horší.. prakticky to není espresso ale princip mokka - caffettiera, nicméně někdy se mi povede i pěna na kávě.. ale to už je na jiné povídání
Já doma používám nejvíce sušené, značka Zajíc a to je velmi dobré.. jen je důležité správně ho rozpustit ve vodě.. ve studené to jde hůře, v teplé velmi snadno
neříkám že nepoznáte rozdíl oproti klasickému mléku, ale je to všechno jen o zvyku
s mikropěnou se zatím také ještě peru, ale výsledky už se dostavili. Sice to nejde vždy ideálně, ale přičítám to i provizorním podmínkám.. zatím pracuji se skleněnou konvičkou a na ideální kovovou zatím čekám, nechtělo se mi do toho investovat moc peněz.
Můj krups, který jsem našel doma, umí vyrobit opravdu hodně páry, vlastně z cca 0,5 litru vody. Musím i občas vypínat bojler, protože už jde pára příliš rychle ven a nedá se pracovat. Co se týče výroby kafe je to už horší.. prakticky to není espresso ale princip mokka - caffettiera, nicméně někdy se mi povede i pěna na kávě.. ale to už je na jiné povídání
- ringo
- více pokročilý
- Příspěvky: 235
- Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
- bydliště: Jihočesko
- kávovar:
- mlýnek:
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Sice se zpožděním a s koledou o flame...macfinn75 píše:Ohledne toho materialu konvicky, zde je citace z Prirucky Espressa od Lavazzy:
••• Rozhodujici pro spravne zahrati a napeneni mleka je material, forma a velikost konvicky. Z hygienickych a casovych duvodu a predevsim diky vlastnostem tepelne vodivosti je optimalni material na konvicku uslechtila ocel 18/10.
Políben strojařskými základy vím, že nerez, včetně 18/10, má snad nejhorší tepelnou vodivost ze všech kovů a slitin, zatímco hliník patří k těm lepším.
Nicméně to není argument, proč by v nerezu nešlo dobře napěnit méko.
Fajnšmekr si může nechat vytepat konvičku ze zlata či z měďi. Ta je sice trochu chemicky nestabilní, na druhou stranu, kdo se může pochlubit zelenou pěnou na latte art.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 381
- Registrován: ned 20. dub 2008 13:29:49
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Vibiemme Domobar Super(HX),Rancillio Silvia /w Auberins PID
- mlýnek: Baratza Forté AP, Rancillio Rocky SD
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Z tej citácie nie je zrejmé, či má byť tá teplotná vodivosť vysoká alebo nízka ale je z nej zrejmé to, že nerez ju má vyhovujúcu pre penenie mlieka. Takže asi práve nízka teplotná vodivosť je želaný parameter.
Zdenok
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
- ringo
- více pokročilý
- Příspěvky: 235
- Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
- bydliště: Jihočesko
- kávovar:
- mlýnek:
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Pro zdenok:Tak by se to také dalo vyložit, ale, celá citace je tato, sic tučný text:
.
Doplněno 12.11.09: Ještě taková drobnost. Dnes jsem zpěnil mléko na capuccino v nerezové konvičce (pro šťoury 18/10), a asi po čtvrt hodině jsem ochutnal, co zbylo na dně. Zkusil jste to někdo?
Já ano, a jsem rád, že si mléčnou pěnu do kávy nedávám, protože to byl hnus fialovej netečnej nerezovej. Vracím se ke sklu.
Beru toto téma jako nevážné, tak doufám, že se to nezvrhnemacfinn75 píše:... citace z Prirucky Espressa od Lavazzy:
••• Rozhodujici pro spravne zahrati a napeneni mleka je material, forma a velikost konvicky. Z hygienickych a casovych duvodu a predevsim diky vlastnostem tepelne vodivosti je optimalni material na konvicku uslechtila ocel 18/10. Je velmi dulezite, aby byl material silnejsi nez 1mm. Diky tomu dosahne mleko pozadovane teploty 60-65°C rychleji a my mame vice casu mleko emulgovat. Jakekoliv jine materialy (kovy, porcelan aj.) zpusobuji krehkost a nepravidelnou tepelnou vodivost, zabranujici vytvoreni kvalitni latte cream. •••

Doplněno 12.11.09: Ještě taková drobnost. Dnes jsem zpěnil mléko na capuccino v nerezové konvičce (pro šťoury 18/10), a asi po čtvrt hodině jsem ochutnal, co zbylo na dně. Zkusil jste to někdo?
Já ano, a jsem rád, že si mléčnou pěnu do kávy nedávám, protože to byl hnus fialovej netečnej nerezovej. Vracím se ke sklu.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
kde maji motto 350 ml prosim porad dikhnup píše:Tak mám konečne doma dve Mottovidlá, 35cl a 25cl, cez víkend otestujem a dám vedieť, či fungujú![]()
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Tu je adresa:
Metallurgica Motta
Via Turati, 2
28887 Omegna (VB) - ITALY
Tel. +39 0323 862314 | +39 0323 862323
Fax +39 0323 862454
Metallurgica Motta
Via Turati, 2
28887 Omegna (VB) - ITALY
Tel. +39 0323 862314 | +39 0323 862323
Fax +39 0323 862454
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
zitra tam zavolam a dam vedet. dekuju moc
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Ahoj, tak po zavolani na cislo ktere jsi mi poslal me odkazali na pobocku, ktera sidli na Francouzske ulici v Praze 10, jmeno obchodu je: Coffee Source s.r.o. (http://www.cofeesource.eu), zatim nemaji kompletni internetovy stranky, takze konvicka, kterou jsem shanel Motta 350ml stala 590kc, maji i jine velikosti kdyby mel nekdo zajem....hnup píše:Tu je adresa:
Metallurgica Motta
Via Turati, 2
28887 Omegna (VB) - ITALY
Tel. +39 0323 862314 | +39 0323 862323
Fax +39 0323 862454

Jeste jednou diky
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Teplomer Motta som u nás videl za 5€.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- arny71
- více pokročilý
- Příspěvky: 253
- Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
- bydliště: Jižní Morava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Ale to nebylo v obchodě v Praze na Francouzský.
vagner: Konkrétní info a kontakty, to se cení.
vagner: Konkrétní info a kontakty, to se cení.

- zunicka
- více pokročilý
- Příspěvky: 168
- Registrován: ned 13. pro 2009 15:29:40
- bydliště: Žilina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Ahojte, neviete náhodou, či sa aj na Slovensku niekde dá zohnať Motta konvička 350ml? Ďakujem.
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Možno v Metre.