Zdá sa, že sa na tomto fóre nejako preceňuje plnenie misky tak, aby sa káva akože "oprela" o sprchu pri extrakcii. To je z hľadiska tlakových parametrov a vplyvu na výsledok nepodstatné. Iste, lepšie vyzerá suchý puk, ktorý sa vyklepne bez zvyšku, ale to je len efektné ukončenie procesu, nič viac.
Ja súhlasím s tým názorom, že na chuť má vplyv podľa poradia - mletie, teplota vody, dobrá distribúcia kávy v miske, tlak a utlačenie. Keď to potom tečie tak okolo 25 sekúnd, tak je jedno, či ostane v páke vodnatý alebo vzorový puk.
Video přípravy espressa v průhledné páce
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- elwoodblues
- více pokročilý
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Video přípravy espressa v průhledné páce
Mám dojem, že se z toho kanálkování dělá strašná věda. Mně tam šroub trčí taky a - nic se neděje. Puk excelentní, klidně naplním celou misku tak, že se tam štoub zaryje ještě zasucha. Kdysi jsem zkoušel kávu rozšmrdlat a porovnat to, po extrakci jsem pitval puky, jestli jsou uvnitř rovnoměrně vlhké - je to úplně jedno. Když je kvalitní káva, správně pomletá a normálně se utampuje, není slepená zbytky žloutku od posledních míchaných vajíček, vůbec bych to neřešil.Spectre píše:zdenok,
...a máme zárodok na kanálikovanie.
Každý svého kafe strůjcem
- Spectre
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
demo: samozrejme, výsledok je dôležitý, krásny suchý puk nikto z nás nepije 
páni, práve na tom ranciliu som došiel k tomu, aká je potrebná medzera medzi kávou a sprchou. povedzme, že tento kávovar je citlivejší na chyby dávkovania ako napr. niečo s e61 (tí ktorí prešli zo silvie na niečo s e61 možno potvrdia)
elwoodblues: môžem sa opýtať na typ misky a gramáž?
ešte mi napadlo, že pri plnení misky na max. bude aj mletie o dosť hrubšie aby to tieklo a chuťový profil kávy pri nastavení na 25s extrakciu bude zrejme iný.
kanálikovanie by som nepodceňoval, je to dosť rozdiel v chuti kávy (najlepšie siahnuť po nahej páke, tá to rozsúdi
)

páni, práve na tom ranciliu som došiel k tomu, aká je potrebná medzera medzi kávou a sprchou. povedzme, že tento kávovar je citlivejší na chyby dávkovania ako napr. niečo s e61 (tí ktorí prešli zo silvie na niečo s e61 možno potvrdia)
elwoodblues: môžem sa opýtať na typ misky a gramáž?
ešte mi napadlo, že pri plnení misky na max. bude aj mletie o dosť hrubšie aby to tieklo a chuťový profil kávy pri nastavení na 25s extrakciu bude zrejme iný.
kanálikovanie by som nepodceňoval, je to dosť rozdiel v chuti kávy (najlepšie siahnuť po nahej páke, tá to rozsúdi

Moja zbierka: Kávovar/espresso: Promac Club ME, La Scala Aida 2, Italsab E61, Nuova Simonelli Mac Digit; Mlynček: Eureka Mignon doserless, Rancilio MD40, Rossi RR45, La San Marco SM90; Alternatívne metódy: Hario V60, Aeropress, Syphon Tiamo
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
- elwoodblues
- více pokročilý
Spectre: misky Rancilio, single i double, gramáž mi nic neříká, ale když je naplním tak, aby šly ještě úplně dotáhnout, tedy šroub se otiskne celý ještě zasucha, je to v single cca 10g, v double cca 18,5g. Nicméně v miskách to není.
Souhlasím s tím rozdílným mletím. Ne s tou citlivostí Silvie na dávkování. Když je v misce míň kávy, je ji třeba jemněji pomlít. Káva je pak, jak píšete, jiná, ale je to jen otázka, čemu kdo dává přednost. Rozhodně by bylo škoda, kdyby se s množstvím nedalo variovat a muselo by se dělat kafe z přesné dávky+-nulanulanic. Většinou s tím ale asi nikdo nelaboruje, každý si najde to svoje.
Souhlasím s tím rozdílným mletím. Ne s tou citlivostí Silvie na dávkování. Když je v misce míň kávy, je ji třeba jemněji pomlít. Káva je pak, jak píšete, jiná, ale je to jen otázka, čemu kdo dává přednost. Rozhodně by bylo škoda, kdyby se s množstvím nedalo variovat a muselo by se dělat kafe z přesné dávky+-nulanulanic. Většinou s tím ale asi nikdo nelaboruje, každý si najde to svoje.
- elwoodblues
- více pokročilý
[quote=
)[/quote]
ale jo, já neříkám, že když to kanálkuje, tak je to OK. Já říkám, že když se to dělá normálně gramotně, tak to nekanálkuje a není potřeba se toho bát. Bottomless páku používám skoro pořád a teče to nádherně.

ale jo, já neříkám, že když to kanálkuje, tak je to OK. Já říkám, že když se to dělá normálně gramotně, tak to nekanálkuje a není potřeba se toho bát. Bottomless páku používám skoro pořád a teče to nádherně.
- Spectre
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
elwoodblues: So single miskou Rancilio som mal (čo sa týka kanálikovania alebo keď chcete rovnomernosti extrakcie) asi najhoršie skúsenosti (na tom veľkom kávovare). Možno máte trochu iný (novší/starší) model tejto misky a je to OK, ten čo mám ja je dosť hranatý, pripomína to misku na PODy
Laborovať sa samozrejme dá a to je to dôležité... ja som otestoval x misiek, asi najviac sa mi zatiaľ páči LM a do budúcnosti budem uvažovať určite aj o VST.
Hlavný problém pri plnení "na tesno" som mal v opakovateľnosti výsledku. Doma som to tak tiež kedysi robil a bolo to ok. V prevádzke to môže jeden zatiahnuť k sprche viac, druhý menej a tomu prvému to napr. vôbec nepotečie. Keď sa nechá medzera medzi kávou a sprchou, je všetko ok a takisto napr. gramáž +/- 1g nerozhodí výsledok tak, ako pri plnení na tesno.
S tým kanálikovaním a citlivosťou na gramáž mám konkrétne skúsenosti u toho Rancilia v single miskách: málo kávy - nedá sa poriadne utampovať -> kanál; veľa kávy - sprcha rozbije puk -> kanál :-D

Hlavný problém pri plnení "na tesno" som mal v opakovateľnosti výsledku. Doma som to tak tiež kedysi robil a bolo to ok. V prevádzke to môže jeden zatiahnuť k sprche viac, druhý menej a tomu prvému to napr. vôbec nepotečie. Keď sa nechá medzera medzi kávou a sprchou, je všetko ok a takisto napr. gramáž +/- 1g nerozhodí výsledok tak, ako pri plnení na tesno.
S tým kanálikovaním a citlivosťou na gramáž mám konkrétne skúsenosti u toho Rancilia v single miskách: málo kávy - nedá sa poriadne utampovať -> kanál; veľa kávy - sprcha rozbije puk -> kanál :-D
Moja zbierka: Kávovar/espresso: Promac Club ME, La Scala Aida 2, Italsab E61, Nuova Simonelli Mac Digit; Mlynček: Eureka Mignon doserless, Rancilio MD40, Rossi RR45, La San Marco SM90; Alternatívne metódy: Hario V60, Aeropress, Syphon Tiamo
- elwoodblues
- více pokročilý
No jo, mějte si svoje kanálkování, když bez něj nemůžete být...