Zdá sa, že sa na tomto fóre nejako preceňuje plnenie misky tak, aby sa káva akože "oprela" o sprchu pri extrakcii. To je z hľadiska tlakových parametrov a vplyvu na výsledok nepodstatné. Iste, lepšie vyzerá suchý puk, ktorý sa vyklepne bez zvyšku, ale to je len efektné ukončenie procesu, nič viac.
Ja súhlasím s tým názorom, že na chuť má vplyv podľa poradia - mletie, teplota vody, dobrá distribúcia kávy v miske, tlak a utlačenie. Keď to potom tečie tak okolo 25 sekúnd, tak je jedno, či ostane v páke vodnatý alebo vzorový puk.
Video přípravy espressa v průhledné páce
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Video přípravy espressa v průhledné páce
Mám dojem, že se z toho kanálkování dělá strašná věda. Mně tam šroub trčí taky a - nic se neděje. Puk excelentní, klidně naplním celou misku tak, že se tam štoub zaryje ještě zasucha. Kdysi jsem zkoušel kávu rozšmrdlat a porovnat to, po extrakci jsem pitval puky, jestli jsou uvnitř rovnoměrně vlhké - je to úplně jedno. Když je kvalitní káva, správně pomletá a normálně se utampuje, není slepená zbytky žloutku od posledních míchaných vajíček, vůbec bych to neřešil.Spectre píše:zdenok,
...a máme zárodok na kanálikovanie.
Každý svého kafe strůjcem
- Spectre
- více pokročilý
- Příspěvky: 187
- Registrován: úte 31. led 2012 18:32:54
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Video přípravy espressa v průhledné páce
demo: samozrejme, výsledok je dôležitý, krásny suchý puk nikto z nás nepije 
páni, práve na tom ranciliu som došiel k tomu, aká je potrebná medzera medzi kávou a sprchou. povedzme, že tento kávovar je citlivejší na chyby dávkovania ako napr. niečo s e61 (tí ktorí prešli zo silvie na niečo s e61 možno potvrdia)
elwoodblues: môžem sa opýtať na typ misky a gramáž?
ešte mi napadlo, že pri plnení misky na max. bude aj mletie o dosť hrubšie aby to tieklo a chuťový profil kávy pri nastavení na 25s extrakciu bude zrejme iný.
kanálikovanie by som nepodceňoval, je to dosť rozdiel v chuti kávy (najlepšie siahnuť po nahej páke, tá to rozsúdi
)

páni, práve na tom ranciliu som došiel k tomu, aká je potrebná medzera medzi kávou a sprchou. povedzme, že tento kávovar je citlivejší na chyby dávkovania ako napr. niečo s e61 (tí ktorí prešli zo silvie na niečo s e61 možno potvrdia)
elwoodblues: môžem sa opýtať na typ misky a gramáž?
ešte mi napadlo, že pri plnení misky na max. bude aj mletie o dosť hrubšie aby to tieklo a chuťový profil kávy pri nastavení na 25s extrakciu bude zrejme iný.
kanálikovanie by som nepodceňoval, je to dosť rozdiel v chuti kávy (najlepšie siahnuť po nahej páke, tá to rozsúdi

Moja zbierka: Kávovar/espresso: Promac Club ME, La Scala Aida 2, Italsab E61, Nuova Simonelli Mac Digit; Mlynček: Eureka Mignon doserless, Rancilio MD40, Rossi RR45, La San Marco SM90; Alternatívne metódy: Hario V60, Aeropress, Syphon Tiamo
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Video přípravy espressa v průhledné páce
Spectre: misky Rancilio, single i double, gramáž mi nic neříká, ale když je naplním tak, aby šly ještě úplně dotáhnout, tedy šroub se otiskne celý ještě zasucha, je to v single cca 10g, v double cca 18,5g. Nicméně v miskách to není.
Souhlasím s tím rozdílným mletím. Ne s tou citlivostí Silvie na dávkování. Když je v misce míň kávy, je ji třeba jemněji pomlít. Káva je pak, jak píšete, jiná, ale je to jen otázka, čemu kdo dává přednost. Rozhodně by bylo škoda, kdyby se s množstvím nedalo variovat a muselo by se dělat kafe z přesné dávky+-nulanulanic. Většinou s tím ale asi nikdo nelaboruje, každý si najde to svoje.
Souhlasím s tím rozdílným mletím. Ne s tou citlivostí Silvie na dávkování. Když je v misce míň kávy, je ji třeba jemněji pomlít. Káva je pak, jak píšete, jiná, ale je to jen otázka, čemu kdo dává přednost. Rozhodně by bylo škoda, kdyby se s množstvím nedalo variovat a muselo by se dělat kafe z přesné dávky+-nulanulanic. Většinou s tím ale asi nikdo nelaboruje, každý si najde to svoje.
Každý svého kafe strůjcem
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Video přípravy espressa v průhledné páce
[quote=
kanálikovanie by som nepodceňoval, je to dosť rozdiel v chuti kávy (najlepšie siahnuť po nahej páke, tá to rozsúdi
)[/quote]
ale jo, já neříkám, že když to kanálkuje, tak je to OK. Já říkám, že když se to dělá normálně gramotně, tak to nekanálkuje a není potřeba se toho bát. Bottomless páku používám skoro pořád a teče to nádherně.
kanálikovanie by som nepodceňoval, je to dosť rozdiel v chuti kávy (najlepšie siahnuť po nahej páke, tá to rozsúdi

ale jo, já neříkám, že když to kanálkuje, tak je to OK. Já říkám, že když se to dělá normálně gramotně, tak to nekanálkuje a není potřeba se toho bát. Bottomless páku používám skoro pořád a teče to nádherně.
Každý svého kafe strůjcem
- Spectre
- více pokročilý
- Příspěvky: 187
- Registrován: úte 31. led 2012 18:32:54
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Video přípravy espressa v průhledné páce
elwoodblues: So single miskou Rancilio som mal (čo sa týka kanálikovania alebo keď chcete rovnomernosti extrakcie) asi najhoršie skúsenosti (na tom veľkom kávovare). Možno máte trochu iný (novší/starší) model tejto misky a je to OK, ten čo mám ja je dosť hranatý, pripomína to misku na PODy
Laborovať sa samozrejme dá a to je to dôležité... ja som otestoval x misiek, asi najviac sa mi zatiaľ páči LM a do budúcnosti budem uvažovať určite aj o VST.
Hlavný problém pri plnení "na tesno" som mal v opakovateľnosti výsledku. Doma som to tak tiež kedysi robil a bolo to ok. V prevádzke to môže jeden zatiahnuť k sprche viac, druhý menej a tomu prvému to napr. vôbec nepotečie. Keď sa nechá medzera medzi kávou a sprchou, je všetko ok a takisto napr. gramáž +/- 1g nerozhodí výsledok tak, ako pri plnení na tesno.
S tým kanálikovaním a citlivosťou na gramáž mám konkrétne skúsenosti u toho Rancilia v single miskách: málo kávy - nedá sa poriadne utampovať -> kanál; veľa kávy - sprcha rozbije puk -> kanál :-D

Hlavný problém pri plnení "na tesno" som mal v opakovateľnosti výsledku. Doma som to tak tiež kedysi robil a bolo to ok. V prevádzke to môže jeden zatiahnuť k sprche viac, druhý menej a tomu prvému to napr. vôbec nepotečie. Keď sa nechá medzera medzi kávou a sprchou, je všetko ok a takisto napr. gramáž +/- 1g nerozhodí výsledok tak, ako pri plnení na tesno.
S tým kanálikovaním a citlivosťou na gramáž mám konkrétne skúsenosti u toho Rancilia v single miskách: málo kávy - nedá sa poriadne utampovať -> kanál; veľa kávy - sprcha rozbije puk -> kanál :-D
Moja zbierka: Kávovar/espresso: Promac Club ME, La Scala Aida 2, Italsab E61, Nuova Simonelli Mac Digit; Mlynček: Eureka Mignon doserless, Rancilio MD40, Rossi RR45, La San Marco SM90; Alternatívne metódy: Hario V60, Aeropress, Syphon Tiamo
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Video přípravy espressa v průhledné páce
No jo, mějte si svoje kanálkování, když bez něj nemůžete být... 

Každý svého kafe strůjcem