... no, z doublu nemá téci 25/25, ale za 25s natéct 2x25 ml, tedy de-facto 25/50. Ale asi jste to myslel správně, ne?JMK píše:O miskách jsem samozřejmě četl, ale jak jsem psal výše, tento problém zatím neřeším. 25/25 mi neteče ani z doublu, ale co jsem před tím opomněl, tak ani z tlakové misky.
Vazkost kávy
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Vazkost kávy
Re: Vazkost kávy
David: můj text výše + zkoušel jsem jak směsi (10-20 % R.), tak 100% A. Je mi jasné, že A. bude ve většině případů cremovat méně než A+R.
David+Ondrada: bohužel také nevím, co s tím. Provedu ještě nějaké jiné měření jiným teploměrem, plus zkusím změřit sprchu. Podle všeho (načetl jsem ještě něco hlouběji na US fórech) to opravdu vypadá na teplotu.
Admin: díky.
Dape: omlouvám se, špatně jsem se vyjádřil. Myšleno bylo samozřejmě, že mi nenateče 2x 25/25. Chilli jak říkáš, vlastně 50/50 (a ne 25/50
). Nechci v tomto vláknu, které k tomu není určené, rozvádět teorii, že je to vlastně celé špatně, když se mi do single vejde 12 g a do double 18 g. Tzn. double je fair, kdežto single je over. Ale to je jiné vlakno a už to bylo probíráno.
David+Ondrada: bohužel také nevím, co s tím. Provedu ještě nějaké jiné měření jiným teploměrem, plus zkusím změřit sprchu. Podle všeho (načetl jsem ještě něco hlouběji na US fórech) to opravdu vypadá na teplotu.
Admin: díky.
Dape: omlouvám se, špatně jsem se vyjádřil. Myšleno bylo samozřejmě, že mi nenateče 2x 25/25. Chilli jak říkáš, vlastně 50/50 (a ne 25/50

-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Vazkost kávy
Ale ne.JMK píše:
Dape: omlouvám se, špatně jsem se vyjádřil. Myšleno bylo samozřejmě, že mi nenateče 2x 25/25. Chilli jak říkáš, vlastně 50/50 (a ne 25/50).
1. pro single, tedy 1 hrníček tedy 25 ml, extrakce 25 s, tedy za 25s nateče 25 ml
2. double, tedy 2 hrníčky. Do každého z nich za 25 s nateče 25 ml, extrakce nemá trvat 50s jak píšeš, ale "vždy 25s" a vždy do hrníčku (každého má natéci 25ml). Tedy ne 50/50!
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Vazkost kávy
JMK: Zkus natočit video, ať se podíváme :)
Re: Vazkost kávy
Posílám video a nějaké fotky. Obrázky jsem se snažil upravit tak, aby odpovídaly pravidlům. Video jsem zatím nekonvertoval, je přímo z foťáku, takže jsem se opravdu do limitu 1,4 MB nevešel (50 MB; 1280x720, 24 fps) a je tedy ke stažení extra.
Kdyby měl někdo nějaký nápad, v čem je problém, tak sem s ním. Jen dodávám, že výsledek je cca stejný, i pokud umelu jemněji (toto je na "5") nebo pokud jinak tlačím na tamper. Pokud se vám zda, že puk má kostrbaté okraje, tak je to tím, že jsem se ho snažil vydloubnout lžičkou. Na fotce č. 8 je trošku vidět obtisk sprchy (detaily se při resizu ztratily).
Video:
Kdyby měl někdo nějaký nápad, v čem je problém, tak sem s ním. Jen dodávám, že výsledek je cca stejný, i pokud umelu jemněji (toto je na "5") nebo pokud jinak tlačím na tamper. Pokud se vám zda, že puk má kostrbaté okraje, tak je to tím, že jsem se ho snažil vydloubnout lžičkou. Na fotce č. 8 je trošku vidět obtisk sprchy (detaily se při resizu ztratily).
Video:
Kód: Vybrat vše
http://agmen.net/kavy-delani.mov
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Vazkost kávy
Teče ti to tak dvakrát rychleji. Musíš mlít jemněji. Pokud neděláš pravidelně dvě kávy najednou, tak si klidně odšroubuj tu dvojitou výpusť, budeš mít trochu lepší kontrolu nad kvalitou extrakce (když to poteče středem, je to gut).
Jestli ti tohle nateče z 12 g, tak fakt musíš ještě jemněji. Kromě jiného to znamená, že bys si měl pořídit menší misku, pokud chceš dělat jednu porci. Kromě toho dost záleží, jakou kávu jsi extrahoval. Dost se od sebe liší a některé jsou opravdu hořké. Existuje určitá možnost, že jsi tzv. supertaster (asi jako já) a hořkost v kávě (čaji) ti prostě vadí výrazně více, než ostatním lidem. Jestli si doteď pil cokoliv jiného než 25/25 espresso, tedy ve větším objemu vody, kde se hořkost rozředí, tak ti to nemuselo tolik vadit. V tomhle se ale chutě včetně hořkosti trochu víc zvýrazní. Já už presso piju (pokud to není těsně po jídle) zpravidla s mlékem, dělám si takové malé kapučíno.
Jestli ti tohle nateče z 12 g, tak fakt musíš ještě jemněji. Kromě jiného to znamená, že bys si měl pořídit menší misku, pokud chceš dělat jednu porci. Kromě toho dost záleží, jakou kávu jsi extrahoval. Dost se od sebe liší a některé jsou opravdu hořké. Existuje určitá možnost, že jsi tzv. supertaster (asi jako já) a hořkost v kávě (čaji) ti prostě vadí výrazně více, než ostatním lidem. Jestli si doteď pil cokoliv jiného než 25/25 espresso, tedy ve větším objemu vody, kde se hořkost rozředí, tak ti to nemuselo tolik vadit. V tomhle se ale chutě včetně hořkosti trochu víc zvýrazní. Já už presso piju (pokud to není těsně po jídle) zpravidla s mlékem, dělám si takové malé kapučíno.
Re: Vazkost kávy
To já vím, že to teče 2x rychleji, psal jsem to v úplně prvním postu. Když umelu jemněji, třeba na "2", a i když málo zatlačím na tamper, tak je kafe přepálený. Nejen chuťově, ale i vizuálně. Teče černočerná řídká voda a pak hned bílá. O menší misce jsem již rovněž mluvil, ale tak nebo tak, mělo by to i z této misky vytékat správně. Nebo ne?
Výpusť odšroubovat můžu, to jsem nezkoušel, ale kávu to podle mě nezpomalí... Nebude to moc prskat kolem? Domnívám se, že výpusť také funguje jako takový perlátor na vodovodní baterii. Ale není nic snazšího, než že to testnu.
Tzv. supertaster určitě nejsem.
Každopádně, když už jsem kávu pil, tak italskou 25/25 nebo cestou přes AT melange. Mimochodem, kdyby si někdo myslel, že v IT dostane člověk všude dobré "un caffé", tak to se plete. Ale je pravda, že skutečnost to je spíše výjimečná.
Výpusť odšroubovat můžu, to jsem nezkoušel, ale kávu to podle mě nezpomalí... Nebude to moc prskat kolem? Domnívám se, že výpusť také funguje jako takový perlátor na vodovodní baterii. Ale není nic snazšího, než že to testnu.
Tzv. supertaster určitě nejsem.

-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Vazkost kávy
JMK: Co přesně rozumíš pod pojmem, že je kafe přepálené?
KDyž odšroubuješ výpust, tak uvidíš, jestli extrakce běží správně - musí to téct proudem "jako myší ocásek" přesně středem. Pokud to tak není, někde je chybka.
KDyž odšroubuješ výpust, tak uvidíš, jestli extrakce běží správně - musí to téct proudem "jako myší ocásek" přesně středem. Pokud to tak není, někde je chybka.
Re: Vazkost kávy
Kolo:
Ono právě ani na 2 to neteče extra pomalu, viz. můj první post. Na 25 se nedostanu. Další jemnosti mletí jsem samozřejmě také zkoušel... Opět viz. post.
Díky za nabídku, z Prahy jsem, takže možná na to dojde. Já vím, jak to má správně vypadat, jen to prostě z té mašiny (rukou) neleze.
Spíše bych potřeboval, jestli to tu nečte někdo s Gaggia Color, který má vše OK, a je z Prahy a okolí. Vzal bych mašinu na porovnání a test rukou. Zkusím napsat do jiné sekce...
David:
Je černočerné, smrdí a má odpornou pachuť.
Zkusím. Díky.
Ono právě ani na 2 to neteče extra pomalu, viz. můj první post. Na 25 se nedostanu. Další jemnosti mletí jsem samozřejmě také zkoušel... Opět viz. post.
Díky za nabídku, z Prahy jsem, takže možná na to dojde. Já vím, jak to má správně vypadat, jen to prostě z té mašiny (rukou) neleze.

David:
Je černočerné, smrdí a má odpornou pachuť.
Zkusím. Díky.
- century
- Příspěvky: 44
- Registrován: ned 07. lis 2010 22:08:34
- bydliště: Jihomoravsky kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Vazkost kávy
Ohledně te Prahy
dalo by sw domluvit prijet se podivat na silvii?:) mužu za pomoc nabídnout nějakou lahvinku vina:)

Jižní Morava - gaggia new baby class - gaggia MDF
Praha - Rancilio Silvia v2 - Rancilio rocky sd
Praha - Rancilio Silvia v2 - Rancilio rocky sd
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Vazkost kávy
Cywe, vidím nový byznys. Kávové poradenství. :o) Já v tejdnu rozhodně nemůžu, ale snad o víkendu bych mohl.
- century
- Příspěvky: 44
- Registrován: ned 07. lis 2010 22:08:34
- bydliště: Jihomoravsky kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Vazkost kávy
Me se taky hodi spis vikend:) v týdnu jsem dlouho v kanceláři. Napiš mi SZ a domluvíme se:) diky moc
Jižní Morava - gaggia new baby class - gaggia MDF
Praha - Rancilio Silvia v2 - Rancilio rocky sd
Praha - Rancilio Silvia v2 - Rancilio rocky sd
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Vazkost kávy
Helejte, tak nejdřív napište, ze které části prahy jste, ať třeba každej zbytečně nejede na druhou stranu :) Já modřany.
- century
- Příspěvky: 44
- Registrován: ned 07. lis 2010 22:08:34
- bydliště: Jihomoravsky kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Vazkost kávy
Ja bydlím 200m od flory. Asi vinohrady ja nvm:) sem tu 2 měsíce:)
Jižní Morava - gaggia new baby class - gaggia MDF
Praha - Rancilio Silvia v2 - Rancilio rocky sd
Praha - Rancilio Silvia v2 - Rancilio rocky sd
- century
- Příspěvky: 44
- Registrován: ned 07. lis 2010 22:08:34
- bydliště: Jihomoravsky kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Vazkost kávy
Super. Napiš mi SZ nebo nejlíp na reh158@gmail.com a domluvíme se kdy by ti to sedělo:) jestli by si teda mel zájem poradit:)
Jižní Morava - gaggia new baby class - gaggia MDF
Praha - Rancilio Silvia v2 - Rancilio rocky sd
Praha - Rancilio Silvia v2 - Rancilio rocky sd
- lukyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 448
- Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
- bydliště: střední Čechy
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Vazkost kávy
A k tomu přepálení, nenecháváš moc dlouho Colorku zahřát? Když ji necháš až moc dlouho zapnutou aby se rádoby prohřála, tak i s odpuštěním vody přes sprchu to nebylo dobrý. Zde stačí pár minut + urychlyt prohřátí hlavy odpuštěním a dělat kafe. Na Colorce není co prohřívat, bojler je tenkostěnný nerez.
Jinak ten shot je děsnej. Co mlýnek, není problém v mletí? Tady je evidentně vidět, že je sice hodně, ale blbě namleto ....
Jinak ten shot je děsnej. Co mlýnek, není problém v mletí? Tady je evidentně vidět, že je sice hodně, ale blbě namleto ....
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
Re: Vazkost kávy
Z mobilu:
Ad zahrivani: take jsen s tim laboroval a dosel jsem k zaveru, ze nejlepsi je zapnout kavovar, nechat nahřát "na kontrolku", pripadne chvilku dele (ale opravdu jen chvilku), pak odpustit do zhasnuti a kavu delat ihned po naslednem rozsviceni.
Nevim, v cem je problem, jinak bych sem nepsal.
Proc myslis, ze je "blbe namleto"? Muzu vzit kavu, namlit hromadky a vyfotit. Ale myslim, ze toho moc videt nebude. Mozna bych otazku rozdvojil: 1) z ceho tak usuzujes a 2) spatne v jakem smyslu? Moc hrube?
Kazdopadne diky za podnety!
Ad zahrivani: take jsen s tim laboroval a dosel jsem k zaveru, ze nejlepsi je zapnout kavovar, nechat nahřát "na kontrolku", pripadne chvilku dele (ale opravdu jen chvilku), pak odpustit do zhasnuti a kavu delat ihned po naslednem rozsviceni.
Nevim, v cem je problem, jinak bych sem nepsal.

Kazdopadne diky za podnety!
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 237
- Registrován: pon 27. srp 2012 12:11:21
- bydliště: Benešovsko
- kávovar: Nuova Simonelli Oscar, Gaggia Baby Twin,Gaggia New Baby Twin
- mlýnek: Lan San Marco, Gaggia, Ascasco
Re: Vazkost kávy
Nevím jestli to tu už někdo nezmiňoval, ale co zkusit namlet kávu na jiném mlýnku? Mě zaráží informace, že ať to mele na 5 nebo na 2, furt se to takhle hrne. Mám stejný mlýnek a je znát každý stupeň. Sice každá káva potřebuje najít vlastní stupeň hrubosti mletí, ale ještě nikdy jsem si nezkusil namlít na 2, už na 4 mě to sotva káplo, natož aby se to hrnulo. Chápu, že co u jednoho je na mlýnku 5, u jiného může být 7, ale 2 je fakt dost blízko nuly...
Takže tuším problém v mlýnku. Narvat do misky 12g a aby se to takhle hrnulo, notabene kafčo z Primacafe, to podle mě nemůže být teplotou, ale mletím.
Takže tuším problém v mlýnku. Narvat do misky 12g a aby se to takhle hrnulo, notabene kafčo z Primacafe, to podle mě nemůže být teplotou, ale mletím.