Umačkání kávy v páce
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Miri
- více pokročilý
- Příspěvky: 186
- Registrován: pát 29. kvě 2009 15:06:10
- bydliště: Bratislava
- kávovar: IZZO ALEX DUETTO
- mlýnek: Mazzer Mini
Re: Umačkání kávy v páce
Väčšinou sa na fórach uvádza tlak pre tampovanie 5 pounds – teda v prepočte približnie 3 atm, čo zodpovedá približne sile 10 kp na tamper. Teda porovnateľná sila ako zdvihnúť 10 l vedro (plastove) vody. Je však zaujímavé, že taliansky národný inštitút pre espresso (IENI) pri podmienkach prípravy "talianskeho espressa" vôbec tampovanie ako parameter neuvádza. Pre zaujímavosť sú tam len:
• hmotnosť pomletej kávy 7 g ± 0,5
• výstupná teplota vody na sprche 88°C ± 2°C
• teplota kávy v šálke 67°C ± 3°C
• použitý tlak vody 9 atm ± 1
• čas extrakcie 25 s ± 2,5 s
• viskozita kávy pri 45°C > 1,5 mPa.s
• celkový obsah tuku > 2 mg/ml
• obsah kofeínu < 100 mg/šálku
• objem kávy vrátane cremy 25 ml ± 2,5
Osobne si myslím, že hrubšie mletie a extra silné tampovanie nie je správna cesta. Skôr mám pocit, že tampovanie má zabezpečit len rovnomernú distribúciu pomletých zrniek - čiastočiek kávy a vytesnenie prebytočných prázdnych priestorov. Nejaká dodatočná násilná deštrukcia hrán zrniek mletej kávy prehnanou silou tampovanie nie je žiadúca..
• hmotnosť pomletej kávy 7 g ± 0,5
• výstupná teplota vody na sprche 88°C ± 2°C
• teplota kávy v šálke 67°C ± 3°C
• použitý tlak vody 9 atm ± 1
• čas extrakcie 25 s ± 2,5 s
• viskozita kávy pri 45°C > 1,5 mPa.s
• celkový obsah tuku > 2 mg/ml
• obsah kofeínu < 100 mg/šálku
• objem kávy vrátane cremy 25 ml ± 2,5
Osobne si myslím, že hrubšie mletie a extra silné tampovanie nie je správna cesta. Skôr mám pocit, že tampovanie má zabezpečit len rovnomernú distribúciu pomletých zrniek - čiastočiek kávy a vytesnenie prebytočných prázdnych priestorov. Nejaká dodatočná násilná deštrukcia hrán zrniek mletej kávy prehnanou silou tampovanie nie je žiadúca..
Re: Umačkání kávy v páce
2 kávy = měním 2x náplň v páce, nejde tam toho šoupnout 2x tolik a udělat z toho 2 kávy. No nejde - jde, ale pak ta druhá káva už bude celkem jetá
Když jsem kdysi dělal v kavárně, kde jsme měli kávovar Jura a tohle bych udělal, šéf by mě na místě vyhodil, a to neby žádný kávový pedant. Co se týče toho pěchování, tak mělo my to brai celkme od oka. Ani moc ani málo. Měli jsme sice zváštní lžičku pro 1 porci, ale jak už tu někdo říkal, různě pomletá káva vyžaduje různou míru pěchování. Chce to prostě získat cit 


- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Umačkání kávy v páce
Keď robíš 2 kávy z dvojnásobnej dávky, nechávaš predsa naraz tiecť do dvoch šálok. Robiť najprv jednu a potom ešte ďalšiu by bolo zverstvo.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 450
- Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
- bydliště: Jablunkov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Umačkání kávy v páce
Aha,tak to bylo myšleno
,já totiž původně ten předchozí příspěvek nějak nechápal

Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Umačkání kávy v páce
No ja ten príspevok nechápem stále, ale ja som hňup, tak čo...
Ešte malú poznámku k tej "norme" pre talianske espresso: 7g kávy. Asi práve kvôli tomu obsahuje väšina talianskych espresso zmesí veľkú časť robusty...
Ešte malú poznámku k tej "norme" pre talianske espresso: 7g kávy. Asi práve kvôli tomu obsahuje väšina talianskych espresso zmesí veľkú časť robusty...
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- FANDA
- více pokročilý
- Příspěvky: 170
- Registrován: stř 31. pro 2008 15:47:53
- bydliště: Praha 4
- kávovar: Gaggia Baby Twin
- mlýnek: ruční Zassenhaus, Macap M5D, Nuova Simonelli Mythos
Re: Umačkání kávy v páce
To hnup: přesně tak to je. Směs obsahující robustu => espresso ze 7g kávy (většinou).
Proto se také doporučuje v případě výběrových káv zvýšit gramáž kávy na porci.
Proto se také doporučuje v případě výběrových káv zvýšit gramáž kávy na porci.
- Miri
- více pokročilý
- Příspěvky: 186
- Registrován: pát 29. kvě 2009 15:06:10
- bydliště: Bratislava
- kávovar: IZZO ALEX DUETTO
- mlýnek: Mazzer Mini
Re: Umačkání kávy v páce
Určite treba množstvo kávy prispôsobiť použitej miske a káve. Uvedené to bolo pre zaujímavosť hlavne z toho dôvodu, že v tej svojej norme vôbec neuvádzajú silu tampovania.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Umačkání kávy v páce
Ja som len chcel povedať, že tá ich norma je na ...
Naposledy upravil(a) primacafe dne pát 25. lis 2011 23:37:40, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Na dvě věci
Důvod: Na dvě věci
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Re: Umačkání kávy v páce
Ahoj, přišel jsem s pár vylepšováky. Některé mohou být na nic, jiné by mohly být fajn. Co si o nich myslíte?
nové nástroje:
- bambusová grilovací jehla
- korková podložka pod hrnec
a) ostrou stranu bambusové jehly používám k rozbíjení hrudek přímo v zásobníku umleté kávy
b) tupou stranu jehly používám k vyškrábnutí zbytku namleté kávy z štěrbiny v Rockym
c) samotnou jehlu pak používám k levelování (takový alternativní WEISS)
d) korek používám k tomu, že do něj několikrát jemně udeřím naplněným portafillerem, pročež nemusím tolik tampovat
... názory?
nové nástroje:
- bambusová grilovací jehla
- korková podložka pod hrnec
a) ostrou stranu bambusové jehly používám k rozbíjení hrudek přímo v zásobníku umleté kávy
b) tupou stranu jehly používám k vyškrábnutí zbytku namleté kávy z štěrbiny v Rockym
c) samotnou jehlu pak používám k levelování (takový alternativní WEISS)
d) korek používám k tomu, že do něj několikrát jemně udeřím naplněným portafillerem, pročež nemusím tolik tampovat
... názory?
- kubad
- více pokročilý
- Příspěvky: 190
- Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
- bydliště:
- kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
- mlýnek: Fiorenzato F4E Nano
Re: Umačkání kávy v páce
používám špejli, ale jinak naprosto souhlas, no a s tím dolováním sem naštestí pořídil NoDoser :D
tak sem do toho spadl taky :D
Re: Umačkání kávy v páce
TermiX: Na vyšťourání kávy používám brčko, ono se mi do té mé obludy blbě leze a pokud člověk ladí hrubost mletí, není ideální, aby zůstávalo několik gramů v přepadové komoře (či jak to nazvat). Weisse nepoužívám, nejsem si jistý efektem, ostatně mlýnek nehrudkuje a namletou kávu utampuji buď tak, jak ji tam nasypu, nebo trochu rozhodím prstem. Připravuji se o lepší výsledky?
- zorin87
- více pokročilý
- Příspěvky: 102
- Registrován: pon 21. úno 2011 17:54:51
- bydliště: Boskovice
- kávovar: Futura Kikka, Bialetti, Aeropress, V60, Catler 4012
- mlýnek: Eureka Mignon
Re: Umačkání kávy v páce
Life is too short to drink bad coffee...
No matter how old you are!
...
Zkušenosti s: kávovarem La Scala Butterfly, Magister Stella Profesional, Jura Impressa C5, De'Longhi ESAM 3000 B Magnifica a s mlýnky Macap M2M, Eureka Mignon Perfetto, Krups GVX242, Eta 0066 (80. léta) :)
No matter how old you are!
...
Zkušenosti s: kávovarem La Scala Butterfly, Magister Stella Profesional, Jura Impressa C5, De'Longhi ESAM 3000 B Magnifica a s mlýnky Macap M2M, Eureka Mignon Perfetto, Krups GVX242, Eta 0066 (80. léta) :)
- Galina
- pokročilý
- Příspěvky: 96
- Registrován: čtv 14. črc 2011 14:01:50
- bydliště: Plzeň
- kávovar: Catler ES 4050
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Umačkání kávy v páce
Jsem naprostý laik proti vám - mazákům, pokaždé mně vyjde jiný puk, protože výsledek záleží na mnoha věcech vám známých. Ale co vím jistě, že když mám špatně /moc najemno/ umleto, tak je zcela jedno, jaký tamper mám, protože ho nemohu použít, káva by prostě neprotekla vůbec. A taky jsem už někde na videu viděla, že tím plasťákem opravdu jen poklepanou kávu uhladí a výsledkem je super /či dobrá/ káva. No a taky tam pronesli, že tampování není důležité. Tak a teď mě můžete kamenovat, ale ujišťuji vás, že se tamperu osobně nevzdám, protože sám tamper se mně líbí /mámho od p. Konečného/ a tampování s ním patří k mému každodennímu rituálu s kávou.
- zorin87
- více pokročilý
- Příspěvky: 102
- Registrován: pon 21. úno 2011 17:54:51
- bydliště: Boskovice
- kávovar: Futura Kikka, Bialetti, Aeropress, V60, Catler 4012
- mlýnek: Eureka Mignon
Re: Umačkání kávy v páce
Tady posílám spíš takový tip, vychytávku, jakou jsem si pořídil pěchovací stanici.. 

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Life is too short to drink bad coffee...
No matter how old you are!
...
Zkušenosti s: kávovarem La Scala Butterfly, Magister Stella Profesional, Jura Impressa C5, De'Longhi ESAM 3000 B Magnifica a s mlýnky Macap M2M, Eureka Mignon Perfetto, Krups GVX242, Eta 0066 (80. léta) :)
No matter how old you are!
...
Zkušenosti s: kávovarem La Scala Butterfly, Magister Stella Profesional, Jura Impressa C5, De'Longhi ESAM 3000 B Magnifica a s mlýnky Macap M2M, Eureka Mignon Perfetto, Krups GVX242, Eta 0066 (80. léta) :)
- DeTT
- více pokročilý
- Příspěvky: 203
- Registrován: ned 26. čer 2011 12:46:50
- bydliště: Siluvky u Brna
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Umačkání kávy v páce
Moc pekne, koupene nekde nebo vlastnorucne vyrobene?
- zorin87
- více pokročilý
- Příspěvky: 102
- Registrován: pon 21. úno 2011 17:54:51
- bydliště: Boskovice
- kávovar: Futura Kikka, Bialetti, Aeropress, V60, Catler 4012
- mlýnek: Eureka Mignon
Re: Umačkání kávy v páce
Vyrobené, ale né vlastnoručně.
Bukové dřevo, lepidlo, soustruh, pilka... Nejdřív jsem chtěl nechat kamarádem vyrobit ten klasický, z 2mm nerezového plechu... Ale tento byl hotový dřív a slouží pěkně. Páka tam sedí, člověk ji ani nemusí přidržovat..

Life is too short to drink bad coffee...
No matter how old you are!
...
Zkušenosti s: kávovarem La Scala Butterfly, Magister Stella Profesional, Jura Impressa C5, De'Longhi ESAM 3000 B Magnifica a s mlýnky Macap M2M, Eureka Mignon Perfetto, Krups GVX242, Eta 0066 (80. léta) :)
No matter how old you are!
...
Zkušenosti s: kávovarem La Scala Butterfly, Magister Stella Profesional, Jura Impressa C5, De'Longhi ESAM 3000 B Magnifica a s mlýnky Macap M2M, Eureka Mignon Perfetto, Krups GVX242, Eta 0066 (80. léta) :)
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Umačkání kávy v páce
Pěkné. Uvažuji o nečem podobném.
Hezké....
Hezké....
- FANDA
- více pokročilý
- Příspěvky: 170
- Registrován: stř 31. pro 2008 15:47:53
- bydliště: Praha 4
- kávovar: Gaggia Baby Twin
- mlýnek: ruční Zassenhaus, Macap M5D, Nuova Simonelli Mythos
Re: Umačkání kávy v páce
No to se mi líbí, už jsem to někde viděl na jiném fóru a myslel si, že to je jen na odkládání PF. A vono je to na pěchování. Díky
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Umačkání kávy v páce
Chci se zeptat, když sháním tamper na Gaggiu (původně dodaný plastový o průměru 56.5mm), tak jaký je ideální průměr? Mají jak 57, 57.5 i 58mm. Záleží na tom? Záleží na profilu dna? Některé (celokovové) nemají spodek zcela rovný, ale je trochu ve tvaru hříbku, t.j. po napěchování by káva v páce měla jakoby trochu tvar "U". Spodek sprchy je ale rovný, vadí to nebo je to fuk? Dík.