Umačkání kávy v páce
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Miri
- více pokročilý
- kávovar: IZZO ALEX DUETTO
- mlýnek: Mazzer Mini
Re: Umačkání kávy v páce
Väčšinou sa na fórach uvádza tlak pre tampovanie 5 pounds – teda v prepočte približnie 3 atm, čo zodpovedá približne sile 10 kp na tamper. Teda porovnateľná sila ako zdvihnúť 10 l vedro (plastove) vody. Je však zaujímavé, že taliansky národný inštitút pre espresso (IENI) pri podmienkach prípravy "talianskeho espressa" vôbec tampovanie ako parameter neuvádza. Pre zaujímavosť sú tam len:
• hmotnosť pomletej kávy 7 g ± 0,5
• výstupná teplota vody na sprche 88°C ± 2°C
• teplota kávy v šálke 67°C ± 3°C
• použitý tlak vody 9 atm ± 1
• čas extrakcie 25 s ± 2,5 s
• viskozita kávy pri 45°C > 1,5 mPa.s
• celkový obsah tuku > 2 mg/ml
• obsah kofeínu < 100 mg/šálku
• objem kávy vrátane cremy 25 ml ± 2,5
Osobne si myslím, že hrubšie mletie a extra silné tampovanie nie je správna cesta. Skôr mám pocit, že tampovanie má zabezpečit len rovnomernú distribúciu pomletých zrniek - čiastočiek kávy a vytesnenie prebytočných prázdnych priestorov. Nejaká dodatočná násilná deštrukcia hrán zrniek mletej kávy prehnanou silou tampovanie nie je žiadúca..
• hmotnosť pomletej kávy 7 g ± 0,5
• výstupná teplota vody na sprche 88°C ± 2°C
• teplota kávy v šálke 67°C ± 3°C
• použitý tlak vody 9 atm ± 1
• čas extrakcie 25 s ± 2,5 s
• viskozita kávy pri 45°C > 1,5 mPa.s
• celkový obsah tuku > 2 mg/ml
• obsah kofeínu < 100 mg/šálku
• objem kávy vrátane cremy 25 ml ± 2,5
Osobne si myslím, že hrubšie mletie a extra silné tampovanie nie je správna cesta. Skôr mám pocit, že tampovanie má zabezpečit len rovnomernú distribúciu pomletých zrniek - čiastočiek kávy a vytesnenie prebytočných prázdnych priestorov. Nejaká dodatočná násilná deštrukcia hrán zrniek mletej kávy prehnanou silou tampovanie nie je žiadúca..
2 kávy = měním 2x náplň v páce, nejde tam toho šoupnout 2x tolik a udělat z toho 2 kávy. No nejde - jde, ale pak ta druhá káva už bude celkem jetá
Když jsem kdysi dělal v kavárně, kde jsme měli kávovar Jura a tohle bych udělal, šéf by mě na místě vyhodil, a to neby žádný kávový pedant. Co se týče toho pěchování, tak mělo my to brai celkme od oka. Ani moc ani málo. Měli jsme sice zváštní lžičku pro 1 porci, ale jak už tu někdo říkal, různě pomletá káva vyžaduje různou míru pěchování. Chce to prostě získat cit 

- Redmann
- silně pokročilý
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Keď robíš 2 kávy z dvojnásobnej dávky, nechávaš predsa naraz tiecť do dvoch šálok. Robiť najprv jednu a potom ešte ďalšiu by bolo zverstvo.
-
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Aha,tak to bylo myšleno
,já totiž původně ten předchozí příspěvek nějak nechápal

Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
- hnup
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
No ja ten príspevok nechápem stále, ale ja som hňup, tak čo...
Ešte malú poznámku k tej "norme" pre talianske espresso: 7g kávy. Asi práve kvôli tomu obsahuje väšina talianskych espresso zmesí veľkú časť robusty...
Ešte malú poznámku k tej "norme" pre talianske espresso: 7g kávy. Asi práve kvôli tomu obsahuje väšina talianskych espresso zmesí veľkú časť robusty...
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- FANDA
- více pokročilý
- kávovar: Gaggia Baby Twin
- mlýnek: ruční Zassenhaus, Macap M5D, Nuova Simonelli Mythos
To hnup: přesně tak to je. Směs obsahující robustu => espresso ze 7g kávy (většinou).
Proto se také doporučuje v případě výběrových káv zvýšit gramáž kávy na porci.
Proto se také doporučuje v případě výběrových káv zvýšit gramáž kávy na porci.
- Miri
- více pokročilý
- kávovar: IZZO ALEX DUETTO
- mlýnek: Mazzer Mini
Určite treba množstvo kávy prispôsobiť použitej miske a káve. Uvedené to bolo pre zaujímavosť hlavne z toho dôvodu, že v tej svojej norme vôbec neuvádzajú silu tampovania.
- hnup
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Ja som len chcel povedať, že tá ich norma je na ...
Naposledy upravil(a) primacafe dne pát 25. lis 2011 23:37:40, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Na dvě věci
Důvod: Na dvě věci
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Ahoj, přišel jsem s pár vylepšováky. Některé mohou být na nic, jiné by mohly být fajn. Co si o nich myslíte?
nové nástroje:
- bambusová grilovací jehla
- korková podložka pod hrnec
a) ostrou stranu bambusové jehly používám k rozbíjení hrudek přímo v zásobníku umleté kávy
b) tupou stranu jehly používám k vyškrábnutí zbytku namleté kávy z štěrbiny v Rockym
c) samotnou jehlu pak používám k levelování (takový alternativní WEISS)
d) korek používám k tomu, že do něj několikrát jemně udeřím naplněným portafillerem, pročež nemusím tolik tampovat
... názory?
nové nástroje:
- bambusová grilovací jehla
- korková podložka pod hrnec
a) ostrou stranu bambusové jehly používám k rozbíjení hrudek přímo v zásobníku umleté kávy
b) tupou stranu jehly používám k vyškrábnutí zbytku namleté kávy z štěrbiny v Rockym
c) samotnou jehlu pak používám k levelování (takový alternativní WEISS)
d) korek používám k tomu, že do něj několikrát jemně udeřím naplněným portafillerem, pročež nemusím tolik tampovat
... názory?
- kubad
- více pokročilý
- mlýnek: Fiorenzato F4E Nano
používám špejli, ale jinak naprosto souhlas, no a s tím dolováním sem naštestí pořídil NoDoser :D
tak sem do toho spadl taky :D
TermiX: Na vyšťourání kávy používám brčko, ono se mi do té mé obludy blbě leze a pokud člověk ladí hrubost mletí, není ideální, aby zůstávalo několik gramů v přepadové komoře (či jak to nazvat). Weisse nepoužívám, nejsem si jistý efektem, ostatně mlýnek nehrudkuje a namletou kávu utampuji buď tak, jak ji tam nasypu, nebo trochu rozhodím prstem. Připravuji se o lepší výsledky?
- zorin87
- více pokročilý
- kávovar: Futura Kikka, Bialetti, Aeropress, V60, Catler 4012
- mlýnek: Eureka Mignon
Life is too short to drink bad coffee...
No matter how old you are!
...
Zkušenosti s: kávovarem La Scala Butterfly, Magister Stella Profesional, Jura Impressa C5, De'Longhi ESAM 3000 B Magnifica a s mlýnky Macap M2M, Eureka Mignon Perfetto, Krups GVX242, Eta 0066 (80. léta) :)
...
Zkušenosti s: kávovarem La Scala Butterfly, Magister Stella Profesional, Jura Impressa C5, De'Longhi ESAM 3000 B Magnifica a s mlýnky Macap M2M, Eureka Mignon Perfetto, Krups GVX242, Eta 0066 (80. léta) :)
- Galina
- pokročilý
- kávovar: Catler ES 4050
- mlýnek: Gaggia MDF
Jsem naprostý laik proti vám - mazákům, pokaždé mně vyjde jiný puk, protože výsledek záleží na mnoha věcech vám známých. Ale co vím jistě, že když mám špatně /moc najemno/ umleto, tak je zcela jedno, jaký tamper mám, protože ho nemohu použít, káva by prostě neprotekla vůbec. A taky jsem už někde na videu viděla, že tím plasťákem opravdu jen poklepanou kávu uhladí a výsledkem je super /či dobrá/ káva. No a taky tam pronesli, že tampování není důležité. Tak a teď mě můžete kamenovat, ale ujišťuji vás, že se tamperu osobně nevzdám, protože sám tamper se mně líbí /mámho od p. Konečného/ a tampování s ním patří k mému každodennímu rituálu s kávou.
- zorin87
- více pokročilý
Tady posílám spíš takový tip, vychytávku, jakou jsem si pořídil pěchovací stanici.. 

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
...
...
- DeTT
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Moc pekne, koupene nekde nebo vlastnorucne vyrobene?
- zorin87
- více pokročilý
Vyrobené, ale né vlastnoručně.
Bukové dřevo, lepidlo, soustruh, pilka... Nejdřív jsem chtěl nechat kamarádem vyrobit ten klasický, z 2mm nerezového plechu... Ale tento byl hotový dřív a slouží pěkně. Páka tam sedí, člověk ji ani nemusí přidržovat..

...
...
- Ostmes
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Pěkné. Uvažuji o nečem podobném.
Hezké....
Hezké....
- FANDA
- více pokročilý
- kávovar: Gaggia Baby Twin
- mlýnek: ruční Zassenhaus, Macap M5D, Nuova Simonelli Mythos
No to se mi líbí, už jsem to někde viděl na jiném fóru a myslel si, že to je jen na odkládání PF. A vono je to na pěchování. Díky
-
- více pokročilý
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Chci se zeptat, když sháním tamper na Gaggiu (původně dodaný plastový o průměru 56.5mm), tak jaký je ideální průměr? Mají jak 57, 57.5 i 58mm. Záleží na tom? Záleží na profilu dna? Některé (celokovové) nemají spodek zcela rovný, ale je trochu ve tvaru hříbku, t.j. po napěchování by káva v páce měla jakoby trochu tvar "U". Spodek sprchy je ale rovný, vadí to nebo je to fuk? Dík.