Pěna (crema) na espressu

rady, poznatky, postřehy k přípravě kávy, především na espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
mleitgeb
více pokročilý
Příspěvky: 156
Registrován: ned 14. zář 2008 19:28:44
bydliště: Jihočeský kraj
kávovar: LelitBianca,MCE Perla 1gr SAE,R.S.,LaPavoni Europic.,Hario
mlýnek: Macap 2xMXD,4xM5D,M5,R. Rocky, Baratza Sette 270wi

Re: Pěna na espressu

Příspěvek od mleitgeb »

Ještě dotaz k pěně, jak dlouho vám na pressu ta centimetrová vrstvička drží?
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Pěna na espressu

Příspěvek od David »

Vůbec se jima nenech ovliňovat, pěna nehraje tak velkou roli. Oni si měří jak velký to maj, jak dlouho jim to vydrží ... zatímco nám odborníkům stačí vědět, co to udělá v puse :twisted:
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
arny71
více pokročilý
Příspěvky: 253
Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
bydliště: Jižní Morava
kávovar:
mlýnek:

Re: Pěna na espressu

Příspěvek od arny71 »

LOL, Davide, píšeš pořád o pressu, nebo jsme už někde úplně jinde? :lol:

Jak dlouho tam vydrží ta cca 1-2 cm crema? To je zajímavý dotaz, taky by mě zajímaly zkušenosti ostatních.
Mě vydrží tak 1 minutu, pak postupně poklesne na 3-5 mm a po 5 minutách tak na 1-2 mm, ale to už většinou stejně koukám na dno hrnku...
2-czech
více pokročilý
Příspěvky: 278
Registrován: čtv 28. úno 2008 10:04:39
bydliště: Praha, ČR
kávovar:
mlýnek:

Re: Pěna na espressu

Příspěvek od 2-czech »

cerstva kava vydrzi 30 minut v pohode ... samozrejme barva nebude idealni, ale crema to porad je ... kdo by ale chtel pit espresso po pul hodine:)
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Pěna na espressu

Příspěvek od hnup »

Keď sa hňup nudí... Tak vyzerá pena (Brasil Facenda Lagoa) po 5 minútach od extrakcie, po 10min, 15min, 20min, 25min. Viac sa mi už nechcelo čakať. Kávu som skúsil vypiť, nebolo to až také strašné, ako som si myslel.

(Dalo sa to nafotiť lepšie, oveľa lepšie, ale pôvodne som vôbec neuvažoval nad fotením, tak ospravedlňte kvalitu.)
crema.jpg
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
Maroslav
více pokročilý
Příspěvky: 201
Registrován: čtv 17. led 2008 22:50:29
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Pěna (crema) na espressu

Příspěvek od Maroslav »

...crema hodně napoví, to jo, ale nekoukal bych na to, jak je vysoká, ale spíš jakou má barvu a konzistenci. Kašlete na centimetry, výška cremy přece není měřítkem kvality kávy. Extremně vysoká crema (v cm) bývá zpravidla znakem “příliš čerstvé” kávy, nasycené vlivem pražení velkým podílem CO2. Tento plyn se uvolňuje při extrakci v kontaktu s vodou za dané teploty a tlaku. Toto uvolňování může probíhat někdy až přímo explozivně a tím vytvářet extremně vysokou cremu. Tato crema má zpravidla větší bublinky, rychleji opadává a syčení z uvolňování CO2 může být slyšitelné i při samotné extrakci.
Já osobně preferuju cremu, která má třeba jen pár milimetrů, ale zato krásně oříškovou barvu, je pevná, jemná bez viditelných bublinek a hlavně “neni slyšet”, když si dáte šálek s espressem k uchu. Taková crema pak hodně dlouho vydrží.
David, tím že říká “...stačí vědět, co to udělá v puse”, nejspíš nevědomky nakousl docela zajímavé tema, protože obsah CO2 má zásadní vliv hlavně na chuť výsledné kávy a kvalita cremy je sice vodítkem, ale vlastně spíše jen doprovodným efektem. Při extrakci uvolněné CO2 snižuje ph vody, čímž nepřímo ovlivňuje, jaké ingredience se z kávy během extrakce vylouhují. CO2 navíc svým někdy až explozivním uvolňováním ovlivňuje zároveň optimální dobu extrakce, čímž při přípravě espressa nabývá na ohromném významu preinfuze, ale to už je na jiné vlákno.

Ještě nutno říct, že chuť kávy je přece dost subjektivní a každý asi preferuje něco trochu jiného. Někdo upřednostňuje kávu maximálně čerstvou, někdo hledá vrchol mezi 5.-10. dnem a někdo dá přednost ještě vystárlejší kávě. Navíc záleží i na způsobu přípravy, např. jestli děláme espresso nebo používáme french-press. Pro espresso údajně dosahuje zrnková káva optima od 3.-5. dne po upražení (dle odrůdy a způsobu pražení) do nějakých 2-3 týdnů (dle způsobu skladování). Nicméně vytáhl jsem po půlroce z mrazáku nejmenovanou zrnkovou směs.....a neshledal jsem u ní žádně nedostatky, naopak jsem si musel ač nerad přiznat, že snad chutnala lépe než předtím...!?
Tak snad jsem tady trochu rozčeřil vodu 8-)
Nikdo nemá absolutní pravdu, ale každý má právo na vlastní názor.
Uživatelský avatar
gekkon
Příspěvky: 8
Registrován: pát 01. srp 2008 18:38:22
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Pěna (crema) na espressu

Příspěvek od gekkon »

ahááááááááá :roll:
zase novina.... já jsem si říkal, že to kafe je teď nějaké jinačí .. a lepčí ... :-)
konkrétní zkušenost (aby to nebylo dohadování o ničem) :
- Colombia Medellin Supremo, vypraženo 23/10/2008, po doručení - ji manželka "splula".... :cry: ; no a teď necelé 3 neděle po "žehu" je to chuťově dokonalé -vyzrálejší, čistě kávové a bez těch možná iniciálně kyselejších a "tvrdších" tónů (pochopitelně z našeho subjekt. pohledu) a nic jiného do mlýnku nesypem...
- takže hlasy pro Maroslava a podpora výše řečeného.... ;)
... a jdu objednávat a basta..
všem hezký kávový prodloužený víkend
gekkon, frýdek-místek
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Pěna (crema) na espressu

Příspěvek od David »

Maroslave, díky za skvělý příspěvek. A co tygrování cremy, to se považuje za znak kvalitní extrakce, ni?
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
Maroslav
více pokročilý
Příspěvky: 201
Registrován: čtv 17. led 2008 22:50:29
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Pěna (crema) na espressu

Příspěvek od Maroslav »

Jo jo, tygrování, to je pastva pro oči a určitě je to pozitivní znak extrakce. Nicméně bohužel asi není 100% zárukou, že to espresso bude výborné i chuťově... :(
Nikdo nemá absolutní pravdu, ale každý má právo na vlastní názor.
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Pěna (crema) na espressu

Příspěvek od hnup »

A pil si už kávu s kvalitným "tigrom", ktorá by bola chuťovo zlá? Ja nie... :-)
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
Maroslav
více pokročilý
Příspěvky: 201
Registrován: čtv 17. led 2008 22:50:29
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Pěna (crema) na espressu

Příspěvek od Maroslav »

...a ne jednu :cry:
Dobře, možná nebyly až tak uplně hnusný, ale určitě byly slabě průměrný...
Nikdo nemá absolutní pravdu, ale každý má právo na vlastní názor.
2-czech
více pokročilý
Příspěvky: 278
Registrován: čtv 28. úno 2008 10:04:39
bydliště: Praha, ČR
kávovar:
mlýnek:

Re: Pěna (crema) na espressu

Příspěvek od 2-czech »

tygrovani ani vyska cremy nema prilis vliv na chut ... jde jen o znak spravne pripravy. muzu vzit cerstve naprazenou jakoukoliv nekvalitni kavu a udelam krasnyho tygra, pak ochutnam a pobezim velmi rychle na zachod:)

zkuste si nekdy u dobre kavy dat lzickou vsechnu cremu pryc, je to celkem zajimavy pokus. a potom mrknete na jedno uzasne hypnoticke video Jamese H.: http://www.vimeo.com/1494618
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Pěna (crema) na espressu

Příspěvek od hnup »

No ja som nechcel povedať, že "tiger" = špičková káva, len to, že som ešte nepil espresso s perfektným tigrovaním, ktoré by mi nechutilo. Ono zohnať u nás čerstvú kávu je celkom problém, a keď už, tak si výrobca dá väčšinou záležať na kvalite.
V každom prípade kvalitný tiger naznačuje, že ak káva nechutí, tak netreba hneď strieľať na baristu :-)
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
2-czech
více pokročilý
Příspěvky: 278
Registrován: čtv 28. úno 2008 10:04:39
bydliště: Praha, ČR
kávovar:
mlýnek:

Re: Pěna (crema) na espressu

Příspěvek od 2-czech »

spravne! zastrelit prazice a farmare :grin:
Uživatelský avatar
Palo
Příspěvky: 27
Registrován: úte 14. říj 2008 18:50:44
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Pěna (crema) na espressu

Příspěvek od Palo »

Je rozdíl mezi kávami v nabídce primacafe stran schopnosti tvořit cremu?Co jednodruhové vs. směsi vs. robusta?
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Pěna (crema) na espressu

Příspěvek od David »

Imho jo. Robusty obecně krémují líp, ale některé arabiky skoro srovnatelně. Jiný se extrakci vzpouzej a na cremě je to znát. Nejvíc ji ale ovlivňuje čerstvost vypražení a namletí.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Pěna (crema) na espressu

Příspěvek od primacafe »

Všechny naše kávy mají chuť krémovat. Není žádná ze které by nešlo udělat dobré espresso. Ale jak už zde někde někdo napsal, výška pěny na espresu není až tak důležitá pro dobré espresso. Je jedno jestli má 5mm nebo 15mm. Je to spíš pastva pro oči.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Odpovědět

Zpět na „k přípravě kávy“