Umačkání kávy v páce

rady, poznatky, postřehy k přípravě kávy, především na espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od Redmann »

58 mm by mal byť OK. Dokonca možno až 58,5 mm.
Tvar je diskutabilný, respektíve sa o tom vedú rozsiahle diskusie. :-)
Pre mňa to je asi jedno.
pedro13
více pokročilý
Příspěvky: 450
Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
bydliště: Jablunkov
kávovar:
mlýnek:

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od pedro13 »

Jestli máte sprchu rovnou,tak doporučuji rovný tamper. Mám s tím dobré zkušenosti. Káva si dobře sedne. Při konvexním Vám může sprcha při zatahování narušit puk.
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Fox_25
silně pokročilý
Příspěvky: 546
Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
bydliště: Zlínský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od Fox_25 »

Narušit puk? A nestane se tak vždy když páku zatahuji? Vždyť káva má být mezi sprchou a miskou pod určitým tlakem. Když vyklepávám puk tak má vždy tvar sprchy. Já si myslel že tamper je od toho aby se plus mínus rozmístila káva rovnoměrně v misce a pro usnadnění nasazení páky do hlavy. Vím že i tampování má svá pravidla, ale tohle mi přišlo jako prioritní.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF

To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
dape
více pokročilý
Příspěvky: 480
Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
mlýnek: Eureka Libra

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od dape »

Jestli tomu rozumím, cílem je mít tamper, který jde úplně natěsno tak, aby nedošlo k vytlačení kávy u okrajů mísky? Kdyby tam byla vůle, tak k tomu dojde a to by mohlo vadit tomu, že se bude více opotřebovávat těsnění a nebo to nedotáhnu tak nadoraz?
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od primacafe »

Není to tak kritické ani dramatické. Tamper by měl s nějakou vůlí sedět. Misky taky nejsou všechny úplně stejné a k nějakému vytlačení kávy kolem tamperu v podstatě nedojde. Zbytek co píšete je úplně mimo. Všechno bude sedět a fungovat jak má, nic vás trápit nemusí.
Nechcu tady zbytečně vířit debatu kolem síly tampování. U nás se tampuje váhou tamperu a vše funguje jak má být. Možná jsem to už na foru někde psal, ale u nás se tamper používá jen na to, aby se zjistilo množství kávy v misce. Teda vlastně plní funkci jednoduché rychlé váhy.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od ondrada »

Krom toho se to běžně dělá tak, že se kafe tamperem zmačkne/srovná, pak se tamperem do misky z boků párkrát zlehka klepne, čímž "rantly" spadnou a pak se to může tamperem přejet ještě jednou, kdy už nemá co zůstat na bocích misky
dape
více pokročilý
Příspěvky: 480
Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
mlýnek: Eureka Libra

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od dape »

... Tak zajímavý jev, ale již nemám možnost to plně reprodukovat:
Když jsem měl KONVEXNÍ celokovový tamper a jednoporcovou misku tak se mi vždy po shotu (cca 4x) přilepil (jako zde mnohým) puk ke sprše.
U dvouporcové misky se to nkdy nestalo.
Když jsem použil (zatím jen 3x) PLOCHÝ tamper u jednoporcové misky, tak se to zatím ani jednou nestalo. Káva stejná.
Je to náhoda, nebo na tom něco opodstatněného je?
Uživatelský avatar
Galina
pokročilý
Příspěvky: 96
Registrován: čtv 14. črc 2011 14:01:50
bydliště: Plzeň
kávovar: Catler ES 4050
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od Galina »

Mně téměř vždy puk zůstává přilepený ke sprše a tak nemám možnost kontrolovat suchost a obtisk šroubu na puku.
Fox_25
silně pokročilý
Příspěvky: 546
Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
bydliště: Zlínský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od Fox_25 »

Když zůstane puk na sprše stačí na chvilinku pustit vodu, ne?
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF

To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Uživatelský avatar
Galina
pokročilý
Příspěvky: 96
Registrován: čtv 14. črc 2011 14:01:50
bydliště: Plzeň
kávovar: Catler ES 4050
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od Galina »

Jistě, jen přicházím o tu podívanou na suchý puk !
Fox_25
silně pokročilý
Příspěvky: 546
Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
bydliště: Zlínský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od Fox_25 »

Já ne, puk sice nabere trošku vody do sebe nicméně to na něm moc poznat nelze.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF

To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od primacafe »

Měl bych s odstupem doby (asi 5ti let) napast vlastní poznatek k tampování ) jestli ano nebo ne a jakou silou).
Tampování samotné, není zcela rozhodující pro to, aby výsledkem bylo dobré espresso.
Má však na extrakci svůj vliv. Síla dotažení páky nebude mít takový vliv na výsledek. Tampování může mít příznivý vliv na kanálkování.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od David »

No, co se týče puku, tak jsem došel k poznání, že když se páka sundá hned po extrakci, tak se puk lepí na hlavu. Když se sundá chvíli poté, tedy až naleju do pressa mléčnou pěnu a dám si první lok, tak puk zůstane pravidelně v páce. Imho se od hlavy trochu vysuší, nebo tak něco.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
dinoo3
více pokročilý
Příspěvky: 329
Registrován: sob 07. lis 2009 21:28:05
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od dinoo3 »

Puk som mal častokrát prilepený ako na arietke tak aj na Silvii. Na E61ke sa mi to nestalo ani raz.
Kávovar: ARIETE RETRO -> RANCILIO SILVIA -> ISOMAC TEA
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od primacafe »

Přilepení kávového puku z misky na sítko sprchy.
Na to má hodně velký vliv tvar misky a také plnění misky.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
dape
více pokročilý
Příspěvky: 480
Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
mlýnek: Eureka Libra

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od dape »

no, to přilepení se mi témeř vždy stávalo u single misky a vypouklého tamperu (tlačil více uprostřed). Po změně tamperu na plochý se mi to ještě nestalo. Možná vytvořil jakoby přísavku? Sprcha je rovná. Jiné vysvětlení nemám.
Uživatelský avatar
rotau
Příspěvky: 15
Registrován: stř 11. dub 2012 20:10:10
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od rotau »

Tady uz se sila stlaceni kdysi resila

Kód: Vybrat vše

http://jaknakavu.eu/prispevky/espresso/sila-stlaceni-kavy-v-kosiku-a-jeji-vliv-na-extrakci/
Uživatelský avatar
Zizass
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
bydliště: Rychnov n.K.
kávovar: Bezzera.UNICA.PID
mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od Zizass »

Dovolil jsem si část diskuze přenést sem,aby to nebylo v tématu o Saecu.

Kynio píše:
PRIMA Hpresso a Aquapresso jsou pro mne moc kyselé. A to já nepreferuji.

Ondrada píše:No, je to sice automat, ale... Tam je nejspíš něco špatně, jak už tu padlo, ani jedna z těchto káv kyselá není (stejně jako drtivá většina produkce PRIMAcafé) - Hpresso mám trochu víc do hořka, Aquapresso vyloženě jemé a trochu nasládlé, ale rozhodně ani jedna z těchto směsí nemá být kyselá, a Aquapresso obzvlášť. A to co si pamatuju, tak zrovna Segafredo, když jsem ho měl posledně, byla hrozivá kyselina...

Hledal bych chybu, proč tomu tak je, pokud je v pořádku káva, tak je to většinou otázka teploty vody, dávky a mletí...

Ně se taky u některých káv spíše těch upražených do světla stane,že je káva více kyselá,než obvyle a pak co s tou jemností a teplotou vody?
Nějaké doplNující informace od ondrady by se hodily ;)
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od ondrada »

Zkoušet s tím hýbat v mezích, který kávovar dovoluje (pokud dovoluje), co jinýho? Třeba tak psal "pořečník" v tématu o Saecu - viewtopic.php?f=13&t=2232&p=38540#p38540 . Kterým směrem těžko říct, když nevíme, na jaké hodnotě je to zrovna teď nastavený, a v podstatě ani jak se bude kafe chovat při změně na jinou konkrétní hodnotu. A pokud to nepomůže, tak holt káva s kávovarem nebude kompatibilní. Za předpokladu, že je káva v pořádku (což snad je).
Uživatelský avatar
Zizass
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
bydliště: Rychnov n.K.
kávovar: Bezzera.UNICA.PID
mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od Zizass »

na straně 4 tohoto vlákna se o tom pěkně rozepsal 2-czech.
Duri191 měl poznatky opačné :pardon:

Takže ono to u světleji vypražené kávy bude řešení takové:
1. namlít trochu hruběji
2.dát trochu více kávy a upěchovat tak,aby extrakce byla klasicky 25-30 sec/25-30ml.
3.Vodu méně horkou- toto je dilema ,protože u studené vody bude výsledek taky špatný.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „k přípravě kávy“