Naked Portafilter
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Radim Zídek
- Příspěvky: 6
- Registrován: čtv 24. úno 2011 10:24:33
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Naked Portafilter
Dobrý den,
pořídil jsem si k La Pavoni Professional tento potrafilter a jaksi se mě nedaří aby káva tekla pěkně středem. Nemáte někdo typ jak na to. Zkoušel jsem se 14ti gr. sítkem se 7mi gr. sítkem to celkem jde.
Za případné rady děkuji Radim
pořídil jsem si k La Pavoni Professional tento potrafilter a jaksi se mě nedaří aby káva tekla pěkně středem. Nemáte někdo typ jak na to. Zkoušel jsem se 14ti gr. sítkem se 7mi gr. sítkem to celkem jde.
Za případné rady děkuji Radim
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Naked Portafilter
Dobrý den,
tak za prvé, ani LP Professional nemá 14 či 7g sítko, ale misky.
Pro dobrou extrakci je důležitá distribuce kávy v páce/sítku. Zkuste se tady na fóru podívat po WDT. Pokud jste začátečník, radím začít krok za krokem s normální pákou a až budou výsledky dobré/výborné, vyzkoušejte to s naked.
Ostmes
tak za prvé, ani LP Professional nemá 14 či 7g sítko, ale misky.
Pro dobrou extrakci je důležitá distribuce kávy v páce/sítku. Zkuste se tady na fóru podívat po WDT. Pokud jste začátečník, radím začít krok za krokem s normální pákou a až budou výsledky dobré/výborné, vyzkoušejte to s naked.
Ostmes
Re: Naked Portafilter
Přesně tak, distribuce kávy v sítku, hrubost mletí a síla a způsob pěchování jsou důležité a každá chybka se při extrakci projeví
Vibiemme Domobar Super 2010 - Mazzer MiniB - Gaggia MDF - GeneCafe roaster
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Naked Portafilter
A proto stačí páka se středovou výpustí. Když se to zadaří, tak to jde pěkně středem, a když ne, tak tak nějak taky 

- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Naked Portafilter
Naked Portafilter je jen na efekt.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 381
- Registrován: ned 20. dub 2008 13:29:49
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Vibiemme Domobar Super(HX),Rancillio Silvia /w Auberins PID
- mlýnek: Baratza Forté AP, Rancillio Rocky SD
Re: Naked Portafilter
Dovolím si mierne nesúhlasiť. Ak nie je káva v miske správne rozložená na naked sa to okamžite jasne prejavý, v klasickej páke to nemusí byť pozorovateľné ale na chuti to bude poznať.
Zdenok
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
- Radim Zídek
- Příspěvky: 6
- Registrován: čtv 24. úno 2011 10:24:33
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Naked Portafilter
Trochu trénuju a už je to lepší než na začátkum je to spíš o pocitu nadšení a radosti, když se to povede pěkně středem a teče pěkně žíhaná emulze. Každopádně díky za rady a Vaše postřehy.
Re: Naked Portafilter
ja som to tiež tak pochopil ako píše zdenok.
tzn. že naked PF je ideálny na učenie sa, pretože človek hneď vidí, či extrakcia prebieha na celej ploche rovnomerne a nekanálkuje
alebo som to pochopil zle? som začiatočník a na kávovar čakám a čas si krátim štúdiom
tzn. že naked PF je ideálny na učenie sa, pretože človek hneď vidí, či extrakcia prebieha na celej ploche rovnomerne a nekanálkuje
alebo som to pochopil zle? som začiatočník a na kávovar čakám a čas si krátim štúdiom

- pecan
- více pokročilý
- Příspěvky: 168
- Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
- bydliště: Brno
- kávovar: Expobar Office Control
- mlýnek: Mazzer S.J.
Re: Naked Portafilter
pochopil jste to správně 

- Miri
- více pokročilý
- Příspěvky: 186
- Registrován: pát 29. kvě 2009 15:06:10
- bydliště: Bratislava
- kávovar: IZZO ALEX DUETTO
- mlýnek: Mazzer Mini
Re: Naked Portafilter
Už niekoľkokrát som pozoroval zaujímavý efect. Pri preplachovaní naked PF v hlave po vyklopení puku sa pretekajúca voda správala presne tak, ako sa pripisuje kanálkovaniu - striekanie tenučkých prúžkov kávy na rôzne strany. Kedže však v páke nebola káva, len zbytky prepláchnuté zo sitka, jediné vysvetlenie je, že striekanie prúžku vody do strany bolo spôsobené nejakým kávovým zrnkom s ostrou hranou, ktoré čiatočne zapadlo do niektorej z dierok misky, čím sa v tomto mieste významne znížil jej priemer, takže voda z tejto dierky striekala a navyše bola tým zrnkom usmernená do strany. Podotýkam, že v mojom prípade má použitá miska výrazne menšie dierky ako bežné misky. Týmto chcem povedať, že občasné vytrekovanie tenkých prúžkov kávy do strán nemusí byť spôsobené len kanálkovaním, ale aj zrnkami nevhodne zapadnutými do dierok misky.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 381
- Registrován: ned 20. dub 2008 13:29:49
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Vibiemme Domobar Super(HX),Rancillio Silvia /w Auberins PID
- mlýnek: Baratza Forté AP, Rancillio Rocky SD
Re: Naked Portafilter
Áno môže sa stať aj to čo popisujete ale pri extrakcii zrnká po krátkej chvíľke "napučia" a striekanie ustane (navuše pri množstve vytvárajúcej sa cremy nie je zvyčajne vytvorený prúd dostatočne silný aby cez jej vrstvu vystrelil mimo), takže ak takéto striekanie trvá počas celej extrakcie, tak je problém na 99% v kanálkovaní. Ďalej je na naked porta filtry vidieť ak kávu utlačíte nerovnomerne, prúd sa stiahne do slabšie utlačenej strany a nesteká stredom.
Je to také milé hračičkovanie sa na ceste k "dokonalému" espresu.
Je to také milé hračičkovanie sa na ceste k "dokonalému" espresu.
Zdenok
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
- Miri
- více pokročilý
- Příspěvky: 186
- Registrován: pát 29. kvě 2009 15:06:10
- bydliště: Bratislava
- kávovar: IZZO ALEX DUETTO
- mlýnek: Mazzer Mini
Re: Naked Portafilter
Ja nemávam problém, že by káva nestekala stredom, občas sa stane, že začnú tiecť dva-tri prúdy, ktoré sa však po chvíli spoja. Vystrekovanie sa mi stane veľmi zriedka, ale práve nie na začiatku ale skôr asi v polovici a zvyčajne tiež po chvíľke ustane. Práve preto to pripisujem skôr vplyvu polohy koknrétneho zrnka v dierke (a môže tomu práve prispieť i napučiavanie). Čo sa týka kanálkovania, prečítal som o tom veľa na nete, ale seriózne fyzikálne vysvetlenie som nenašiel (hrudkovanie spôsobené mlynčekom je len špekulácia). Práve napučiavanie kávy je podľa mňa jav, ktorý ide proti kanálkovaniu. Proces vedúci ku kanálkovaniu prebehne podľa mňa hneď na začiatku keď postupujúca voda nepreteká v celom priereze rovnomerne ale v "redšom" mieste (menej hutnom usporiadaní zřn v dôsledku nerovnomerného nasypania a utlačenia kávy anevhodného vzájomného natočenia zrniek) prezí skôr, čím može vytvoriť kanálik. Ale skôr ako niekde v strede misky je pravdepodobnejší vznik takéhoto javu na okraji, po obvode, teda pri stene misky.
Súhlasím s tým, že je to milé hračičkovanie a práve moje úvahy sú dôsledkom vyše ročného hračičkovania sa.
Súhlasím s tým, že je to milé hračičkovanie a práve moje úvahy sú dôsledkom vyše ročného hračičkovania sa.
Re: Naked Portafilter
Už asi 3 měsíce si hraji s různými miskami s bezednou pákou a podle mě není možné se standardním množstvím kávy 7 res. 14 g dojít k ucházejícím výsledkům. Se 7 g to nejde vůbec (pouze náhodně to neustříkne). S dvojitou miskou je to již daleko lepší. Záleží pak i na druhu kávy. Některá se na to hodí a jiné ne. Teď zrovna mám jeden druh, který ustříkne vždy a to to mám napěchované až ke sprše. Výsledky jsou trochu lepší se zde probíranou WD, ale že bych z toho upad.... tedy WD používám stále. Trochu se zlepší ustříkávání, když se pěchuje miska po okraj to umáčknout na 2x. Polovina náplně...umáčknout a pak zbytek a opět umáčknout. To to pomáhá opravdu hodně a ku podivu se mi nestává, že bych to tampoval tolik, že by to dělalo problém s extrakcí, což se mi někdy stávalo, když jsem tampoval najednou, že jsem to umáčkl příliš, tak to bylo na vylití. Hledal jsem ještě na různých fórech, kde se to hojně probírá také a důvod byl jednoduchý. Všem to funguje úplně stejně jako nám. Prostě to ustříkává a přestane to pouze tehdy, když se použije větší sítko 18-24g. Tedy na tři kávy. Proto také uvidíte na netu prodávání pák se sítky těchto velikostí, pokud je to prodáváno současně a několik (podle obsahu znalých) lidí to popisuje jako hlavní důvod. No byl jsem na kurzu kávy a profíkům jsem řekl ať mi předvedou správný shot na naked prortafilteru a ejhle...byli stejně v r..ti jako my. Se singlem vůbec... s dvojitým už jakž takž ale pravidelně to nedali ani náhodnou. Až když jsem jim řekl, že se nemůže koukat na daných 14g, ale je třeba dát více, tak to bylo ok, ale zase to bylo přepálený, protože neměli upravené mletí. Ti lidé to již dělají přes 10 let a evidentně to není zase tak jednoduchá záležitost a já už s tím zkoušel opravdu mraky věcí bez valného výsledku. No... již mám dneškem misku na odhadem 21g a uvidíme, co to udělá. Ta miska je od DeLonghi a pasuje na všechny možný srágoroidní páky kávovarů Delonghi, Krups, Whirlpool (vnitřek je z DeLonghi) s vnitřním průměrem páky tuším kolem 55 mm. Dám ještě vědět, jak to dopadlo a zkusím hodit video, pokud se mi to nějak podaří.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 546
- Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
- bydliště: Zlínský kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Naked Portafilter
http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... =87&t=1166
Imrich
Když dělám čerstvou kávu podle postupu který je výše tak káva teče rovnou středem. Nemám sice holou páku, ale jde to vidět po odšroubování výpustě nebo našroubování dvojvýpustě kdy káva neteče rovnoměrně když je něco špatně.
Imrich
Když dělám čerstvou kávu podle postupu který je výše tak káva teče rovnou středem. Nemám sice holou páku, ale jde to vidět po odšroubování výpustě nebo našroubování dvojvýpustě kdy káva neteče rovnoměrně když je něco špatně.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 278
- Registrován: čtv 28. úno 2008 10:04:39
- bydliště: Praha, ČR
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Naked Portafilter
Všechno je to o kvalitě mletí, resp. mlýnku ... běžně dělám naked na 7g misce (VST Strada), 15 g, 18 g a 22 g ... bez kapičky vedle (pokud se hodně snažím)
Ale to používám titanový Anfim Super Caimano.
Doma na Gaggia MDF + Evolution už to taková sranda není a musí se použít víc kávy ...

Doma na Gaggia MDF + Evolution už to taková sranda není a musí se použít víc kávy ...
Re: Naked Portafilter
No s tím, aby to bylo uprostřed nemám problém. Možná tak v jednom z 15-ti shotů to středem neteče. Prostě když to odfláknu. Ale i když je to trochu řídké, kdy neodhadnu množství, tak to stejně teče středem. A co se týká mletí?...troufnu si říci, že tohle už řešit nemusím. Pořád to řekne ten čas, jak to vypadá. Jo a jestli mám singl nebo dvojitou... tak je mletí stejný. Teď u toho 21g kýblu to byl zatím jeden shot a musím víc do hruba. Možná to ustříknutí taky souvisí s tím, že to jsou misky od Krupsu, kde jsou díry jak pětikoruny, což už tady někdo popisoval, že se mu splavují i zrníčka. No když porovnám DeLonghi misku a Krups, tak u Krupsu je to fakt skoro dvojnásobný. Možná že i to může být důvod. Jinak musím mít naplníno buď až na sprchu nebo těsně pod. V opačném případě to opravdu teče hrozně. Jakmile hnu mletím, pak je to špatně. Buď to sotva teče a nebo je to zase venku rychle a to má mlýnek stupňů snad 36. Když jsem zkoušel nějaké shoty na LaCimbalce, tak to bylo bez problémů... Obávám se, že to nějak nechce fungovat na té mojí srágoře s vnitřkem DeLonghi.... ale pozor...espresso je z toho opravdu výborný. Od té doby, co mám mlýnek, tak si na espressu pochutnám v málokteré kavárně nebo restauraci tak jako doma. Standardně to teče jako na obrázku, jenom když s tím nějak laboruju, tak se mění tvar proudu. Samozřejmě je shot 25-30s.
Ještě jsem přemýšlel o tlaku čerpadla a přepouštěcím ventilu, který tam mám, ale nezměřím to. Mám tam čerpadlo ULKA EP5. Podle tabulek bych při volném průtoku měl načepovat 125 ml vody za 30s ze sprchy, což mi cca nateklo, tak je tlak asi OK. Nějaký nápad? Zatím děkuji za pomoc a snahu.
Ještě jsem přemýšlel o tlaku čerpadla a přepouštěcím ventilu, který tam mám, ale nezměřím to. Mám tam čerpadlo ULKA EP5. Podle tabulek bych při volném průtoku měl načepovat 125 ml vody za 30s ze sprchy, což mi cca nateklo, tak je tlak asi OK. Nějaký nápad? Zatím děkuji za pomoc a snahu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.