Rady na mletí kávy
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Rady na mletí kávy
Jak nahrubo/najemno jednotlivé kávy z PRIMAcafé melete, aby jste dosáhli výborného pressa s bohatou pěnou? Prosím o Vaše rady. Děkuji
Re: Rady na mletí kávy
Mám obavy, že každý jinak podle toho jak potřebuje jeho kávovar a použitá káva.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rady na mletí kávy
Tak ako povedal Michal, každý kávovar je iný, mlynček (aj zhodnej značky) môže byť od výroby inak nastavený, aj rôzne druhy kávy aj od PRIMA café si vyžadujú každá svoje mletie.
Keď napíšem, že meliem od 5 do 8, tak to nikomu nič nepovie.
Keď napíšem, že meliem od 5 do 8, tak to nikomu nič nepovie.
- Maroslav
- více pokročilý
- Příspěvky: 201
- Registrován: čtv 17. led 2008 22:50:29
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rady na mletí kávy
Záleží na spoustě věcech. Jak už je tady zmíněno, záleží na kávě, na mlýnku, na mašince, na velikosti dávky, prostě na všem, i na počasí...
Ale trochu zobecnit se to přecejen dá: já třeba melu tak, abych za +/-25s získal +/-25ml espressa (1 porce), přičemž zastavuju mašinku těsně před tím, než proud kávy ztratí barvu, aby na cremě nevznikl světlý flek. Takže vlastně nic nového... Chce to jen trochu poexperimentovat.

Nikdo nemá absolutní pravdu, ale každý má právo na vlastní názor.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rady na mletí kávy
K tomu len dodám toľko, že keď dosiahnete ten stav, čo popísal Maroslav, tak vám z kávovaru bude tiecť to, čo vidíte na obrázku pod jeho menom 

Re: Rady na mletí kávy
A co mletí kávy v zabudovaném mlýnku automatu na kávu? Střídáte stupeň mletí u jednotlivých káv nebo máte pořád stejný stupeň mletí a jen měníte v zásobníku různou kávu?
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Rady na mletí kávy
Určitě se změnou kávy bude potřebovat nastaviot i jiné mletí mlýnku. Nedá se říct, že každá káva je jiná, ale jsou skupiny káv které se praží jinak a ve výsledku jsou také jiné. Některé jsou tvrdší, méně mastné (s menším obsahem tuku), jiné obráceně. Proto pro dosažení stejného výsledku při zhotovení espressa, bude potřeba mlýnkem trochu pohnout. Jsou to v podstatě nepatrné změny. U některých mlýnků třeba jen jedna poloha dolu nebo nahoru. V žádném případě se ale nedá uvažovat tak, že nasypete jinou kávu a nastavený kávovar, který dělal normální (dobré) presso, by Vám udělal kávu úplně bez pěny. Mluvím zde a uvažuji při použití káv PRIMAcafé.
Když budete testovat kávy z obchodu a lítat mezi různýma značkama, je dost možné že Vám jedna káva při nastavení mlýnku pěnu udělá a z druhé (jiné) kávy při stejně nastveném mlýnku, vyteče jen tmavší čaj.
Když budete testovat kávy z obchodu a lítat mezi různýma značkama, je dost možné že Vám jedna káva při nastavení mlýnku pěnu udělá a z druhé (jiné) kávy při stejně nastveném mlýnku, vyteče jen tmavší čaj.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: PRIMAcafé - Presso
Dobrý večer, lze někde zjistit jaké jsou rozdíly v hrubosti mletí u jednotlivých směsí?
Zatím můžu říci:
standard presso - stupeň 3,5
xpresso - stupeň 4,5 až 5
Mlýnek Demoka 203
Vím, že jednotlivé odstupnňování není relevantní z důvodu rodílnosti stupňů různých značek, typů, ale i vyrobených kusů. Jenom by mě zajímaly hrubosti směsí (možná i jednodruhovek) v porovnání mezi sebou.
Dík
Ostmes
Zatím můžu říci:
standard presso - stupeň 3,5
xpresso - stupeň 4,5 až 5
Mlýnek Demoka 203
Vím, že jednotlivé odstupnňování není relevantní z důvodu rodílnosti stupňů různých značek, typů, ale i vyrobených kusů. Jenom by mě zajímaly hrubosti směsí (možná i jednodruhovek) v porovnání mezi sebou.
Dík
Ostmes
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: PRIMAcafé - Presso
Myslím si, že je nereálné něco takového zjistit. Vše závisí hodně na vlhkosti vzduchu. Začátkem týdne jsem mlel Qpresso na 4, bylo minus 10 (orientačně, přesně si to ,proboha,nepamatuju) nízká vlhkost. Dneska je obleva ,plusové teploty a vlhko, Qpresso šlo až na 6 a jednu dávku jsem vyhodil, byla špatně namletá. Nebo před týdnem jsem měl Mexico, kde se hrubost mletí pohybovala ve třech stupních. Je to jiný i ráno či večer, když se topí v krbu, podle toho, jak dlouho je kafe od vypražení atd. Prostě to nějak vždycky vyčuchám a když se netrefím, tak je žena ráda, že neremcám, když do hezkýho pressa lije mlíko. Oproti pressu je příprava čajů " slabikář z první třídy". Ale zas se alespoň furt něco děje.
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rady na mletí kávy
Je mi jasné, že nelze říci na jakou hrubost kdy mlýt. Spíše by mne zajímalo rozdělení dle hrubosti při stejných podmínkách.
Tzn. Kdyby se mlela ve stejných podmínkách stejně stará káva Primacafé jaké by bylo rozděleni.
Ostmes
Tzn. Kdyby se mlela ve stejných podmínkách stejně stará káva Primacafé jaké by bylo rozděleni.
Ostmes
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Rady na mletí kávy
Hm, to je sice zajímavé, ale nerálné. Třeba se stářím musíš nastavovat jemnější mletí. Imho to ale všechno vychází +- stejně max o jeden stupeň sem/tam. Fakt nemá cenu se tím zabývat.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Rady na mletí kávy
Taky se to dá dokompenzovat +- malým množstvím kávy. Takže je to celý hlavně o zkušenosti. A vzhledem k tomu, že to není jen o hrubosti mletí ale do celeho procesu přípravy vstupuje několik dalších nemálo důležitých okamžiků (už se to tady snad i jmenovalo), tak si myslím že se o tom v podstatě nemá vůbec význam bavit. Ti co si začátky s espressem už prošli, určitě ví o čem mluvím.
Někomu může přijít nadnesené možná i směšné, když se do vlivu na přípravu kávy zahrnuje teplota a vlhkost vzduchu. Někdy je a může být tento faktor dost významný. Ale zase jinde nemusí. Je to všechno opravdu jen o zkušenostech.
Někomu může přijít nadnesené možná i směšné, když se do vlivu na přípravu kávy zahrnuje teplota a vlhkost vzduchu. Někdy je a může být tento faktor dost významný. Ale zase jinde nemusí. Je to všechno opravdu jen o zkušenostech.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- arnost.dadak
- Příspěvky: 26
- Registrován: úte 07. dub 2009 13:33:37
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rady na mletí kávy
Můžete mi poradit?Chci si nechat umlet kávu přímo v e-shopu.Potřebuju aby byla spíše hrubší.Mám zvolit volbu turek,nebo expresso?Možná hloupá otázka,ale dobrou radu uvítám.Díky.
- arnost.dadak
- Příspěvky: 26
- Registrován: úte 07. dub 2009 13:33:37
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rady na mletí kávy
omlouvám se za chybu ve slově espresso.
Hloupá možná nebyla ani tak ta otázka jak ta oprava.
Vy nemáte k dispozici volbu UPRAVIT u příspěvku?
Je zbytečné na každou blbost psát za každou cenu nový příspěvek?admin
Hloupá možná nebyla ani tak ta otázka jak ta oprava.
Vy nemáte k dispozici volbu UPRAVIT u příspěvku?
Je zbytečné na každou blbost psát za každou cenu nový příspěvek?admin
Re: Rady na mletí kávy
Záleží co je to za e-shop. Zejména co si představují pod pojmem turek - na skutečnou tureckou kávu se mele prakticky na prach (ještě jemněji než na espresso) na českého turka zase jinak. Pokud dobře chápu, že potřebujete mletí na french press, napsal bych jim, že chcete to - pokud to není přímo v parametrech objednávky, tak asi někam do poznámky, eshop s dobrou kávou by tohle měl znát.
Re: Rady na mletí kávy
Práve očakávam svoju prvú zásielku kávy z PRIMAcafé. Viem, že to nie je možné presne určiť, ale prosím o radu, ako mám približne nastaviť mlyček Gaggia MDF (kávovar Gaggia Classic) pre nasledovné druhy káv:
Honduras shg top Santa Rosa
Nicaragua shg Thalia Extra
Brasil Facenda Lagoa
Colombia Medellin Supremo
Ethiopia Mocca Sidamo Grade2
India Malabar AA Monsooned
Kenya AA fag plus
Tanzania AA
Indonesia Jáva
Brasil Facenda Sáo Silvestre
Ďakujem.
Honduras shg top Santa Rosa
Nicaragua shg Thalia Extra
Brasil Facenda Lagoa
Colombia Medellin Supremo
Ethiopia Mocca Sidamo Grade2
India Malabar AA Monsooned
Kenya AA fag plus
Tanzania AA
Indonesia Jáva
Brasil Facenda Sáo Silvestre
Ďakujem.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 450
- Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
- bydliště: Jablunkov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rady na mletí kávy
Na to se dá odpovědět jediné,tak aby to teklo tak jak má...
PS: napadla mě jedna analogická otázka: Na jaký stupeň mám vařit nudle,aby mi nevzkypěly.Mám nudle Seliko,5vaječné,Adriana,špagety Hong-ťong.Odpoví mi někdo?
PS: napadla mě jedna analogická otázka: Na jaký stupeň mám vařit nudle,aby mi nevzkypěly.Mám nudle Seliko,5vaječné,Adriana,špagety Hong-ťong.Odpoví mi někdo?
Naposledy upravil(a) pedro13 dne čtv 28. kvě 2009 12:25:51, celkem upraveno 1 x.
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Rady na mletí kávy
Chtěl jsem odpovědět podobně, ale není co dodat.
Už se o tom zde taky někde psalo. Není možné ani u stejného typu mlýnku poradit hrubost mletí. Má na to vliv několik dalších věcí, jako stav mlecích kamenů, nastavení nulové polohy kamenů, vlhkost kávy a potom další faktory z kávovaru, jako tvar misky, gramáž (objem misky), teplota vody a další.
Jestli Vám to ale pomůže, tak já používám na mlýnku MDF pro různé kávy nastavení 2 až 5. Začněte na 4 a uvidíte.
Jako první bych zvolil Columbii nebo Honduras, pak snad uvidíte.
Už se o tom zde taky někde psalo. Není možné ani u stejného typu mlýnku poradit hrubost mletí. Má na to vliv několik dalších věcí, jako stav mlecích kamenů, nastavení nulové polohy kamenů, vlhkost kávy a potom další faktory z kávovaru, jako tvar misky, gramáž (objem misky), teplota vody a další.
Jestli Vám to ale pomůže, tak já používám na mlýnku MDF pro různé kávy nastavení 2 až 5. Začněte na 4 a uvidíte.
Jako první bych zvolil Columbii nebo Honduras, pak snad uvidíte.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Re: Rady na mletí kávy
Ďakujem za odpoveď, chcela som to len približne, aby som nemusela prvú dávku vyhadzovať, jasné, že to potom doladím. Doteraz som mlela len Illy a Starbucks na 5 a 6 stupni.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 450
- Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
- bydliště: Jablunkov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rady na mletí kávy
Začněte tak jak jste byla zvyklá doposud a uvidíte co to bude chtít.
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK