
Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
Chtěl bych se zeptat, na Váš názor. Někteří zastávají to, že v pohodě stačí odhadnout správné množství polohou tamperu v páce (jak moc má/nemá vyčnívat). Celkem to funguje (u mne), pokud nedám kávy nepatrně víc,pak to odebírání z již utlačené fakt štve
Jiní tvrdí to, že není nic jednodušší než to zvážit. Někteří baristé váží, jiní ne. Je to jen otázka cviku, zvyku nebo co si o tom myslíte? Dík.

- spikey
- více pokročilý
- Příspěvky: 129
- Registrován: úte 25. říj 2011 12:16:23
- bydliště: Praha 5
- kávovar: Victoria Arduino Eagle one Prima
- mlýnek: Anfim Pratica, Mahlkönig EK 43
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
Mě vyhovuje váha, přesně vím kolik dávám a pokud to teče jinak vím, že mám přidat/ubrat na mletí nebo gramáž. Dřív jsem měl naměřenou velikost hrsti a cca jsem to odhadoval, ale ta výhoda přesnosti je mi milejší. A když to párkrát uděláte stane se to automatickým pohybem... btw. váha může být u kávovaru pokud používáte malou zlatnickou, chápu že když máte kuchyňskou tak se to úplně neschová.
Baví vás zajímavosti o kávě? Podívejte se na rozhovory, které natáčím s osobnostmi z oblasti výběrové kávy: www.youtube.com/c/JaroslavSl365cupsofcoffeevlog
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
U mňa je to tak isto.
- Pushkin
- Příspěvky: 29
- Registrován: pon 11. črc 2011 6:54:16
- bydliště: Praha
- kávovar: Lelit MaraX; ECM Botticelli (PID upgrade)
- mlýnek: Rancilio Rocky SD, Niche Zero
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
Tiež vážim.
- kubad
- více pokročilý
- Příspěvky: 190
- Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
- bydliště:
- kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
- mlýnek: Fiorenzato F4E Nano
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
ze začátku sem vážil, teď už to má člověk tak nějak v oku - při správném nastavení mlýnku prostě double po horní okraj a zarovnat
občas to pro kontrolu zvážím, zhruba to funguje
občas to pro kontrolu zvážím, zhruba to funguje
tak sem do toho spadl taky :D
- czhawk
- více pokročilý
- Příspěvky: 144
- Registrován: pát 29. črc 2011 14:20:06
- bydliště: Ústí nad Labem
- kávovar: Rancilio SILVIA
- mlýnek: Rancilio ROCKY
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
Já nevážím a vážit nebudu, stopky také nemám. Pro mne je espresso o cviku a tak jako si někdo zvykne na váhu, tak zase další třeba vždy pravidelným cvičením trefí a porci přesně odhadne. Taktéž nijak neřeším hrubost mletí, plně mi vyhovuje to co mám nastavené. Udělat kafe je pro mne radost ne laboratorní pokus. Přičemž nijak nikomu nezazlívám, že to dělá naopak. Je to prostě každého věc a hranice. Tak jako tak, je to vše zejména o pravidelném cvičení.
PS: na vojně nám vždy říkali "..pakárnu si dělá každej sám.."

PS: na vojně nám vždy říkali "..pakárnu si dělá každej sám.."
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
Aúúú... tak to mě spravilo náladu.czhawk píše:..............PS: na vojně nám vždy říkali "..pakárnu si dělá každej sám.."

_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
souhlasím s czhawk. taky to dělám "od oka" a občas si řeknu, jo,mělo tam toho být víc. používám stále stejnou kávu(cca pět měsíců) a ruční mlýnek mám taky nastavený stále stejně. jen jsem teď změnil mašinku a ten bazmek, jak tady píšete mi tam vadí. byl jsem zvyklý na fagor s přetlakovou miskou. tam ta pěna nevypadala nijak moc umělá, asi se k němu vrátím. škoda že jsem neviděl ty fotografie, které jsou tady, nenapadlo mě že to bude u delonghi jiné...
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
Nejenom že vážím, ale dokonce i měním hrubost mletí
. Espresso je svým principem velmi technická záležitost, a cvik je jedna věc, kvaliita výsledku je druhá . Každá káva se do stejné páky chová trochu jinak, takže to, že bych neměnil hrubost mletí a nevážil mi přijde jako plýtvání surovinou. Přesnost extrakce je skutečnost, která má obrovský vliv na chuť a kvalitu toho, co mi do hrnku nateče. Troufnu si říct, že kdo tvrdí opak, nemá úplně v pořádku chuťové buňky, ale to je opravdu věc každého jednotlivce. Pokud jsem po celý život zvyklý na běžné kávy ze supermarketu, pak jistě vše mohu dělat od oka a tvářit se, že jsem nad věcí a v podstatě je mi to u zadnice
. Jakmile ale člověk zjistí, jakou rozmanitost poskytují špičkové kávy a chce využít jejich potenciál, není to možné " vodrbat". Třeba teď mám na mlýnku excelentní Etiopii Sidamo Nekisse, kterou jsem ve svém osobním žebříčku vyhodnotil jako jednu ze tří nejlepších káv, co jsem kdy pil. A protože vím, že už nikdy nebude, setsakramentsky si považuji každého zrnka, které semelu, a zároveň vím, že pokud ji podextrahuji, bude chuť mnohem horší, než při správné extrakci. Byl bych sám proti sobě, kdybych se nesnažil o co nejlepší výsledek. Cvik je jistě hezká věc a nepřipadám si, že bych ho měl nedostatek, ale pokud se alespoň trochu zamyslíte třeba nad kvalitním kavárenským provozem, kde zdánlivě nic neváží, zjistíte, že EJHLE!!!
, mají mlýnek s přesným časováním mletí, a jsme zpět opět u přesné porce, tj. vážení.
Všema deseti ale souhlasím, že je to volba každého a dá se bez vážení žít a dělat jakž takž slušné espresso. Ale zároveň tvrdím, že i blbýho půl gramu na singlu se setsakramenstky pozná, a takhle malá odchylka nejde naměřit tamperem. Zkuste si udělat test a hned po sobě za použití váhy připravit espreso s rozdílem na singlu půl gramu,výsledky hned porovnat. Je to názornější výklad, než se tu dlouze rozepisovat



Všema deseti ale souhlasím, že je to volba každého a dá se bez vážení žít a dělat jakž takž slušné espresso. Ale zároveň tvrdím, že i blbýho půl gramu na singlu se setsakramenstky pozná, a takhle malá odchylka nejde naměřit tamperem. Zkuste si udělat test a hned po sobě za použití váhy připravit espreso s rozdílem na singlu půl gramu,výsledky hned porovnat. Je to názornější výklad, než se tu dlouze rozepisovat
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
Kávu nasypu do sklenice podle váhy a semelu zase do stejné sklenice, když melu rovnou do páky, lítá to kolem, sklenka to pochytá. Dřív jsem mlel odhadem a taky to šlo, tohle je ale určitě lepší.
Každý svého kafe strůjcem
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
Takto popsané je to nesmysl. Jediná šence je dvojitý slepý test. Ať ti někdo udělá 6 káv - 3 ze 7g, 3 ze 7.5g a vzorky náhodně očísluje. Někdo druhý (který neví, která káva je která a nemůže ti mimoděk naznačit) ti ty kávy přinese. Pokud to i v tom případě poznáš, budeš mít pravdu.mill píše:… Ale zároveň tvrdím, že i blbýho půl gramu na singlu se setsakramenstky pozná, a takhle malá odchylka nejde naměřit tamperem. Zkuste si udělat test a hned po sobě za použití váhy připravit espreso s rozdílem na singlu půl gramu,výsledky hned porovnat. Je to názornější výklad, než se tu dlouze rozepisovat
Dvojitě slepé testy odhalí spoustu subjektivních tvrzení. Třeba že se pozná orig. CD od přepáleného (při testu subjekt nepoznal ani kvalitní mp3) nebo čím byl zapálen doutník.
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
Rozdiel v 0,5 g rozhodne nespoznám, asi preto, že som zelenáč
otázka je, aká je presnosť domácich váh za pár euro, asi nikto tu nemá skutočné presné zlatnícke alebo laboratórne váhy za pár sto euro...ja vážim skoro vždy, ale pár krát som namlel do misky naslepo a bolo to aj celkom presne.

- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
Digitální váha s deklarovanou přesností 0.1g se dá koupit za cca pětikilo+. Skutečná přesnost je spíš tak 0.2 - 0.3g, což mi připadá jako maximální použitelná odchylka.
Měření tamperem má tu zásadní nevýhodu, že to už je na měření poněkud pozdě...
Měření tamperem má tu zásadní nevýhodu, že to už je na měření poněkud pozdě...
Každý svého kafe strůjcem
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
s tím se nedá než souhlasit. Je to spíš taková kontrola, ale někdy se může hoditelwoodblues píše:..............Měření tamperem má tu zásadní nevýhodu, že to už je na měření poněkud pozdě...
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Galina
- pokročilý
- Příspěvky: 96
- Registrován: čtv 14. črc 2011 14:01:50
- bydliště: Plzeň
- kávovar: Catler ES 4050
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
primacafe píše:s tím se nedá než souhlasit. Je to spíš taková kontrola, ale někdy se může hodit
Píšete "někdy se může hodit", to znamená, že i Vy vždy vážíte ? Když si zvyknu na jeden druh kávy a melu téměř vždy na stejném stupni, tak snad bohatě stačí tamper, né ?
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
Může se hodit, třeba když se plní miska v páce lžičkou (odměrkou), tak pro zjištění správného množství.
Nevážíme, používáme u mlýnku časovač. Při změně kávy je však potřeba nastavit jiný čas, popřípadě i hrubost mletí.
Nevážíme, používáme u mlýnku časovač. Při změně kávy je však potřeba nastavit jiný čas, popřípadě i hrubost mletí.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- ivanito
- začátečník
- Příspěvky: 64
- Registrován: čtv 11. říj 2012 9:25:51
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
určite by som to ako mill nebral, príprava má byť zážitkom a nie exaktnou vedou
Káva je nápojom inteligencie, alkohol demencie.
- vilose
- více pokročilý
- Příspěvky: 425
- Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
- bydliště:
- kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
- mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
Nič proti poslednému názoru.
Dokonca niekto sa tu v poslednom období radoval z toho, že sa mu zakaždým podarí pripraviť inú kávu.
Lepšie je vedieť pripraviť ju na veľa spôsobov a jeden z nich si vopred vybrať, než čakať, čo z toho zasa bude.
Dokonca niekto sa tu v poslednom období radoval z toho, že sa mu zakaždým podarí pripraviť inú kávu.
Lepšie je vedieť pripraviť ju na veľa spôsobov a jeden z nich si vopred vybrať, než čakať, čo z toho zasa bude.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
to Ivanito: netuším, kde jsi přišel na to, že v mém případě není příprava kávy pro mne zážitkem
Znáš mne? Byl jsi u nás a pil jsi mou kávu? Nejlíp v porovnání se tebou připravenou "zážitkovou" kávou? .Už se mi to nechce postopadesáté každému vysvětlovat, že mne příprava kávy baví, a to převelice!!! Až poznáš, že přesná příprava espressa má svůj smysl, třeba to taky pochopíš. Někdy se koukni na baristickou soutěž, nejlíp na to, jak si před vlastním programem každý ladí svůj mlýnek a shoty.
Tip pro ostatní, nejlíp brňáky: digitální zlatnickou váhu s přesností 0,1g mají za 150 kaček ve slevněnce Hraboška v přízemí jednoho z výškových domů na Šumavské. Je to ta stejná, kterou e-shopy nabízejí za 500 a už mi dlouho funguje bez problému.

Tip pro ostatní, nejlíp brňáky: digitální zlatnickou váhu s přesností 0,1g mají za 150 kaček ve slevněnce Hraboška v přízemí jednoho z výškových domů na Šumavské. Je to ta stejná, kterou e-shopy nabízejí za 500 a už mi dlouho funguje bez problému.
- rastino7
- více pokročilý
- Příspěvky: 130
- Registrován: stř 20. říj 2010 11:44:03
- bydliště: Nitra
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
k váhe :
zadarmo poštovné
zadarmo poštovné
Kód: Vybrat vše
http://www.ebay.com/itm/500-0-1g-500g-Pocket-Digital-Weight-Weigh-Balance-Scale-/251121584495?pt=AU_Business_Industrial_Medical_Scientific_Equipment2&hash=item3a7803496f