Nahřívání páky
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Nahřívání páky
Chci se zeptat. Je zřejmé (a asi všichni rozumní to dělají), že by se měla páka nahřát. Je to zřejmě z důvodu toho, že pak protékající voda není schlazována studenou pákou. To je jasné.
Co je jasné to, že po naplnění páky a zacvaknutí do hlavy se musí bezprostředně pustit voda, jinak se káva v páce začne přepalovat. To je rovněž jasné.
Co mi ale není jasné to, že když vyjmu páku z hlavy (mimochodem dost horkou), a začnu ji plnit kávou, zarovnávat, pěchovat, ..., tak to zabere jistý čas. To kávě nevadí? Přece když je nacvaknutá páka v hlavě, tak má teplotu hlavy, tedy asi cca 90C. Toto mi trochu uniká. Byl bych rád, kdyby mi to někdo trochu vysvětlil. Dík.
Co je jasné to, že po naplnění páky a zacvaknutí do hlavy se musí bezprostředně pustit voda, jinak se káva v páce začne přepalovat. To je rovněž jasné.
Co mi ale není jasné to, že když vyjmu páku z hlavy (mimochodem dost horkou), a začnu ji plnit kávou, zarovnávat, pěchovat, ..., tak to zabere jistý čas. To kávě nevadí? Přece když je nacvaknutá páka v hlavě, tak má teplotu hlavy, tedy asi cca 90C. Toto mi trochu uniká. Byl bych rád, kdyby mi to někdo trochu vysvětlil. Dík.
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Nahřívání páky
Taky mě to už napadlo. Odpověď neznám. Množství kávy, která se dostane s horkým kovem do přímého styku je ale malé a páka postupně přece jen trochu chladne...?
Každý svého kafe strůjcem
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 546
- Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
- bydliště: Zlínský kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Nahřívání páky
Páka sice bude mít kolem 90 stupňů, ale myslím že miska bude chladnější protože není to masiv jako páka a od vyndání z hlavy bude chládnout. A je asi jasné všem že když už je káva i s pákou v hlavě tak nebudeme čekat než se nahřeje porcelán. Ale myslím že až tak horké to nebude, sice vysoká teplota urychlí oxidaci, ale ne tak že by to kávě škodilo ve smyslu toho že z ní stejně budeme připravovat espresso.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Nahřívání páky
Káva asi bude celkem solidní izolant, takže se na vyšší teplotu stihne ohřát jen malá vrstvička. Furt je to prd proti umělcům v "kavárnách" který namelou do páky a tu pak zacvaknou do hlavy, kde to čeká, než si někdo objedná espresso.
- ivanito
- začátečník
- Příspěvky: 64
- Registrován: čtv 11. říj 2012 9:25:51
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Nahřívání páky
Kým vyberieš nahriatu páku a začneš ju plnit:
1. do istej miery ochladne páka a ešte viacej sitko
2. káva z mlynčeka padá postupne do sitka a teda najväčšia styčná plocha je na dne, kým sa páka naplní a tampuje, káve to neuškodí
Iná vec je naplnenú páku zacvanúť do stroja, kde ak ju nezačne kontinuálne ohrievať hlava sprchy, tak sa začne ohrievať cez závit. Pár sekúnd nevadí, určite by som ju tam však dlho nenechával. Teoreticky by sa to mohlo prejaviť na horkosti kávy, ale to som neskúšal.
1. do istej miery ochladne páka a ešte viacej sitko
2. káva z mlynčeka padá postupne do sitka a teda najväčšia styčná plocha je na dne, kým sa páka naplní a tampuje, káve to neuškodí
Iná vec je naplnenú páku zacvanúť do stroja, kde ak ju nezačne kontinuálne ohrievať hlava sprchy, tak sa začne ohrievať cez závit. Pár sekúnd nevadí, určite by som ju tam však dlho nenechával. Teoreticky by sa to mohlo prejaviť na horkosti kávy, ale to som neskúšal.
Káva je nápojom inteligencie, alkohol demencie.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Nahřívání páky
Pátral jsme kam naspat svůj poslední postřeh a podařilo se mi najít toto vlákno, které přímo souvisí s tím co chci říct.
Při posledních dvou extrakcích jsem páku krátce ochladil pod studenou vodou předtím než jsem začal dělat kávu. Abych tu upřesnil, tak kávovar byl zapnutý cca 1 hodinu a když jsem sundal páku, tak byla tak horká, že bych se o to prstem popálil. Tak jsem to lehce ochladil. S tím, že když jsem ji bral do ruky, tak bylo cítit, že je teplá (hřála), ale nepálila. Teprve pak jsem nasypal kávu a dál už jsme pokračoval standartně v přípravě espressa.
Ve výsledku bylo espresso méně kyselé a celkově chutnější.
Vzhledem k tomu, že se toto moje zjištění opírá teprve o dvě extrakce, tak z toho nechci dělat žádný závěr, ale spíše by nebylo od věci, kdyby to skusil i někdo další a pak by jsem si mohli říct další postřehy, jestli to někam vede nebo ne. Po dalších pokusech znovu napíšu co jsme zjistil.
Při posledních dvou extrakcích jsem páku krátce ochladil pod studenou vodou předtím než jsem začal dělat kávu. Abych tu upřesnil, tak kávovar byl zapnutý cca 1 hodinu a když jsem sundal páku, tak byla tak horká, že bych se o to prstem popálil. Tak jsem to lehce ochladil. S tím, že když jsem ji bral do ruky, tak bylo cítit, že je teplá (hřála), ale nepálila. Teprve pak jsem nasypal kávu a dál už jsme pokračoval standartně v přípravě espressa.
Ve výsledku bylo espresso méně kyselé a celkově chutnější.
Vzhledem k tomu, že se toto moje zjištění opírá teprve o dvě extrakce, tak z toho nechci dělat žádný závěr, ale spíše by nebylo od věci, kdyby to skusil i někdo další a pak by jsem si mohli říct další postřehy, jestli to někam vede nebo ne. Po dalších pokusech znovu napíšu co jsme zjistil.
- lukyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 448
- Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
- bydliště: střední Čechy
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Nahřívání páky
pánové, strašně se těším na rozuzlení této problematiky, která má jistě velkou důležitost a vůbec se neblíží uhozenému laborování
dape: jestli máš páku moc horkou, pak je nejlepší ji schladit
papun: to si snad děláš srandu, že bys vlivu nahřátí páky přikládal nějaký vliv na kyselost kávy. Sítko je kus plechu, páka leda schladí výsledný produkt. To že ti konečně neteče kyselina, je spíš věcí správné teploty vody, ne?

dape: jestli máš páku moc horkou, pak je nejlepší ji schladit
papun: to si snad děláš srandu, že bys vlivu nahřátí páky přikládal nějaký vliv na kyselost kávy. Sítko je kus plechu, páka leda schladí výsledný produkt. To že ti konečně neteče kyselina, je spíš věcí správné teploty vody, ne?

práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 546
- Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
- bydliště: Zlínský kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Nahřívání páky
A není lepší prohnat pákou dvě dávky vody než nechat hodinu zapnutý kávovar? Myslím to tak, že od zapnutí počkám než se vypne termostat, pustím vodu do hrnku na kávu, počkám než se znovu nahřeje a znovu pustím vodu do hrnku, pak připravím do páky kávu a když ji začnu nasazovat do kávovaru tak už je většinou znovu nahřátá voda a mám i nahřátý hrnek.
Pokud je s chladnější pákou espresso lepší tak bych možná uvažoval o instalaci digi termostatu a pohrál bych si s teplotou vody. Minimálně uvidíte jaké teploty dosahuje plášť bojleru s normálním termostatem. Třeba u mě to bylo až 110*C, s digi termostatem a správnou teplotou vody je káva lepší.
Pokud je s chladnější pákou espresso lepší tak bych možná uvažoval o instalaci digi termostatu a pohrál bych si s teplotou vody. Minimálně uvidíte jaké teploty dosahuje plášť bojleru s normálním termostatem. Třeba u mě to bylo až 110*C, s digi termostatem a správnou teplotou vody je káva lepší.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Nahřívání páky
Nepodceňuj naše laboratorní podmínky:). Ne ber to z rezervou, my se nudíme, Vánoce budou dlouhé a musíme o něčem přemýšlet a pokud se ti to nezdá, tak se výzkumu účastnit nemusíš.
Jinak mě kyselina neteče, ale poslední dvě extrkace ta káva byla taková jakou chci pít pořád. Předtím jsme tam cítil nepatrně kyselinku, bez které se obejdu, ale i přesto to rozhodně nebylo špatné kafé.
No a já jsem to v tom předchozí příspěvku asi nenapsal dost jasně. Netvrdím, že to bylo tím, že jsem ochladil páku. Možná jsem měl haluz a prostě se mi podařilo dobré espresso, ale na druhou stranu si myslím, že pokaždé postupuju stejně, takže bych měl mít konstantní výsledky. - vážím kávu, tempuju zhruba stejně, na teplotu mám PID a tak.
Jinak mě kyselina neteče, ale poslední dvě extrkace ta káva byla taková jakou chci pít pořád. Předtím jsme tam cítil nepatrně kyselinku, bez které se obejdu, ale i přesto to rozhodně nebylo špatné kafé.
No a já jsem to v tom předchozí příspěvku asi nenapsal dost jasně. Netvrdím, že to bylo tím, že jsem ochladil páku. Možná jsem měl haluz a prostě se mi podařilo dobré espresso, ale na druhou stranu si myslím, že pokaždé postupuju stejně, takže bych měl mít konstantní výsledky. - vážím kávu, tempuju zhruba stejně, na teplotu mám PID a tak.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Nahřívání páky
Fox_25: Než jsem svůj příspěvek dopsal, tak si odpověděl ty. PID mám a tím je tedy teplota vody pod kontrolou. Nevím jak tvůj kávovar, ale Classic je kus železa, který potřebuje nějaký čas, aby se nahřál.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Nahřívání páky
O dvě extrakce bych se rozhodně neopíral.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Nahřívání páky
Já se o nic neopírám, jen to je pokus, který je ve fázi sledovaání.
No a taky to tady někteří sepsuli a pak se jinde perou o desetiny stupně na teplotě vody.... Takže asi tak:).
Já se zastrašit nedám a po dalších pokusech napíšu postřehy.
No a taky to tady někteří sepsuli a pak se jinde perou o desetiny stupně na teplotě vody.... Takže asi tak:).
Já se zastrašit nedám a po dalších pokusech napíšu postřehy.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 546
- Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
- bydliště: Zlínský kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Nahřívání páky
Ano, Classic je kus hliníku, ale nepotřebuje hodinu, hodinu potřebuje Carimali UNO protože má 4 litry bojler. Když jsem měl Classic doma tak mu stačilo necelé půl hodiny pro úplné nahřátí. Můj kávovar je taky kus železa kde z plastu jsou akorát čudlíky, ale nahřívá se přímo voda v bojleru a jeho plášť má už u prvního nahřátí pracovní teplotu, proto na jeho celkové nahřátí stačí prohnat dvakrát vodu.papun píše:Classic je kus železa, který potřebuje nějaký čas, aby se nahřál.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Nahřívání páky
Je zbytečné řešit proč tak dlouho. Běžně třeba dojdu z práce aprvní co udělám, tka zapnu kávovar, ale je velmi individuální kdy se dostanu k tomu, abych si to kafe udělal. Někdy to je 20 minutl ale někdy taky 120. Takže tak.
- lukyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 448
- Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
- bydliště: střední Čechy
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Nahřívání páky
papun: jo tak to ste měli hnedle napsat, že nudou vymejšlíte békoviny a do toho si vám netroufám kecat
Jinak pobavilo mě to přirovnání Classica ke kusu železa v souvislosti s nutnou dobou zahřátí
Tak chlapci bádejte, zkoušejte, laborujte ... jen pozor na kosti, až budete bádat u kapra

Jinak pobavilo mě to přirovnání Classica ke kusu železa v souvislosti s nutnou dobou zahřátí

Tak chlapci bádejte, zkoušejte, laborujte ... jen pozor na kosti, až budete bádat u kapra

práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Nahřívání páky
Tak aby se neřeklo, že jen tlachám tak napíšu výsledek výzkumu:
,,PŘEHŘÁTÁ,, PÁKA NEMÁ VLIV NA CHUŤ KÁVY.
A taky přiznávám, že jste měli pravdu, ale zkusit jsem to musel.
,,PŘEHŘÁTÁ,, PÁKA NEMÁ VLIV NA CHUŤ KÁVY.
A taky přiznávám, že jste měli pravdu, ale zkusit jsem to musel.

-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Nahřívání páky
Ona hlavně páka na Classicu moc nemá, jak by se přehřála. Vždy bude chladnější než voda z boileru. Jediné, co studená páka může udělat, je ochladit výsledné (už hotové) espresso cestou do hrnku. A že ti nějaké bude takhle chutnat více, je možné, protože některé kávy jsou prostě lepší, když krapet vychladnou.