Zakládám nové vlákno, které by mělo jednoznačně (snad??) říct, jaké množství správně pomleté kávy by mělo být v páce. Do úvahy přicházejí možnosti:
čím se tedy řídíte?
1. množství kávy dle gramáže misek, t.j. tolik, kolik udává miska tolik tam dát (i takovéto názory zde jsou).
2. takové množství, aby VŽDY byl puk suchý, nahoře otisk šroubu hlavice
3. takové množství, aby páka šla dotáhnout méně než na prázdno (káv kladla odpor), tedy tak, aby dotahováním páky zároveň došlo k utlačení již utampované kávy mezi misku a hlavu
4. takové množství, aby nad kávou byl ještě dostatečný prostor pro rozepnutí kávy při jejím spaření (i takovéto názory zde jsou-většinou ale na jednoporcovou misku)
Jak jsem zde četl, předpokládám, že asi správně bude možnost 2 (vybodnout s ena gramáže, prostě to tam utlačit a dotáhnout natěsno?), ale vzhledem, co slýchávám i jinde, čtu i zde, tak si nejsem tak zcela jist.
Jinak, díky moc za odpovědi a radu. Bylo by fajn toto mít zodpovězené ZDE "jednou provždy", protože se dotazy a odpovědi na to stále opakují. Prostě na toto téma (pokud to jde) udělat resume.
Množství kávy v páce - resume
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- vilose
- více pokročilý
- Příspěvky: 425
- Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
- bydliště:
- kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
- mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80
Re: Množství kávy v páce - resume
Nechcel by si nechať hlasovať, ako je to správne?
Ako ťa napadli práve také možnosti?
Ako ťa napadli práve také možnosti?
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Množství kávy v páce - resume
To sa nedá jednoznačne povedať. Sú misky aj také, aj také, ako to už bolo spomenuté v tom predchádzajúcom vlákne. A inak sa to bude asi plniť na domácich strojoch, inak na profi, podľa toho ako sú konštruované.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Množství kávy v páce - resume
možnosti: napadly mne tyto, protože se o nich nejvíc píše. Hlasovat nechci
ale nevím, podle čeho se řídit, přičemž mezi jednotlivými možnostmi může být na dvouporcové misce až cca 3g rozdíl a to je, si myslím, hodně.
Co se týče mašin, tak mne zajímají asi ty na domácí použití a samozřejmě nepřetlakové misky, tedy klasické.
Vím, že jsou různé misky (VST nebo jak, ale vůbec tomu nerozumím), zatím rozpoznávám jen přetlakové a klasické - to jsou ty správné, o kterých má smysl se vůbec bavit.
Dík.

Co se týče mašin, tak mne zajímají asi ty na domácí použití a samozřejmě nepřetlakové misky, tedy klasické.
Vím, že jsou různé misky (VST nebo jak, ale vůbec tomu nerozumím), zatím rozpoznávám jen přetlakové a klasické - to jsou ty správné, o kterých má smysl se vůbec bavit.
Dík.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 546
- Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
- bydliště: Zlínský kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Množství kávy v páce - resume
Jednou provždy to asi nepůjde říci, každý bude dělat kávu tak jak mu chutná. A myslím že 2 a 3 je to samé.
Bohužel ve hře je několik faktorů. Jak stará je káva, jakou hrubost mletí mám rád protože suchého puku se dá dosáhnout jak jemnějším tak hrubším mletí a chuťově se budou lišit.
Když řeknu že si umelu na 1,1 stupeň 17,6 gramů 10 dnů staré Frolíkovy kávy na Carimali M1 které středně utlačím tamperem v mlýnku v nahřáté páce kterou následně dám do kávovaru Jolly Bar s tím že utahovat přestanu když cítím že káva klade odpor. Počkám než mi termostat ukáže 98°C, pak začnu extrakci kdy mi během necelých 30s nateče cca 40-50ml "ristreta" a nakonec vyklepnu suchý puk s otiskem sprchy tak pro vás jsou tyto informace naprosto bezpředmětné protože se nedají jinde aplikovat a naopak pro mě naprosto zásadní protože takto mi káva chutná. Ovšem dejte mi jiný kávovar a vše bude jinak. Když bych přesně tohle udělal i s Gaggia Color tak mi nateče vodové "espresso" protože miska schramstne 20g kávy.
Když nevíte čím se řídit tak zkoušejte, já taky cca před rokem nevěděl co a jak, chce to čas a cit který není problém získat.
Bohužel ve hře je několik faktorů. Jak stará je káva, jakou hrubost mletí mám rád protože suchého puku se dá dosáhnout jak jemnějším tak hrubším mletí a chuťově se budou lišit.
Když řeknu že si umelu na 1,1 stupeň 17,6 gramů 10 dnů staré Frolíkovy kávy na Carimali M1 které středně utlačím tamperem v mlýnku v nahřáté páce kterou následně dám do kávovaru Jolly Bar s tím že utahovat přestanu když cítím že káva klade odpor. Počkám než mi termostat ukáže 98°C, pak začnu extrakci kdy mi během necelých 30s nateče cca 40-50ml "ristreta" a nakonec vyklepnu suchý puk s otiskem sprchy tak pro vás jsou tyto informace naprosto bezpředmětné protože se nedají jinde aplikovat a naopak pro mě naprosto zásadní protože takto mi káva chutná. Ovšem dejte mi jiný kávovar a vše bude jinak. Když bych přesně tohle udělal i s Gaggia Color tak mi nateče vodové "espresso" protože miska schramstne 20g kávy.
Když nevíte čím se řídit tak zkoušejte, já taky cca před rokem nevěděl co a jak, chce to čas a cit který není problém získat.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
- vilose
- více pokročilý
- Příspěvky: 425
- Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
- bydliště:
- kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
- mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80
Re: Množství kávy v páce - resume
Nech to robí každý tak, ako to nejlepšie vie a ako mu to jeho stroj umožňuje.
A mal by používať tie misky, ktoré sú vhodné pre jeho stroj.
Ak chce niekto pripravovať espresso aj podľa tých najlepších rád z internetu, určite objaví nový spôsob, ako to pokaziť.
A mal by používať tie misky, ktoré sú vhodné pre jeho stroj.
Ak chce niekto pripravovať espresso aj podľa tých najlepších rád z internetu, určite objaví nový spôsob, ako to pokaziť.