Takže jedná sa o horkosť (hořkost) a nie teplosť

Už asi mesiac sa mi darí robiť horkú kávu, nemyslím prirodzenú horkosť, ale horkosť cudziu, niekedy až veľmi výraznú. Nechápem čím to je, veď kávu robím viac-menej rovnako. V prvom rade som vylúčil vplyv kávy, teda aj po použití inej (od toho istého pražiara, od ktorého bolo predtým všetko ok) sa nič nezmenilo. Jemnosť mletia by to tiež nemala byť (už som mlel aj jemnejšie). Potom ma napadla teplota vody, teda že sa serká termostat, ale to by som cítil aj vyššiu teplotu v šálke, tá je však ako bývala. Na zahraničnom fóre spomínali vyplavovanie tanínu pri nesprávnej extrakcii. Ďalej spomínali, že by to mohlo byť aj státim kávy v násypke mlynčeka dlhšiu dobu, ale či ju mám v násypke čerstvú alebo 2 dni, stále je horká. Ako najpravdepodobnejšie sa mi zdajú 2 možnosti:
1. ostávajúce zvyšky spálenej kávy v sprche (sakra aj tú utriem po každom použití, ale pred každou prípravou odpustím vodu do šálky a zakaždým sa vyplaví relatívne velké množstvo starej kávy).
2. nedostatočné tesnenie portafilter-sprcha, a teda nedostatočný tlak atď. (väčšinou robím ristretto a predtým po vypnutí extrakcie som počul výrazný zvuk spätného toku vody do nádržky, teraz je to oveľa tichšie)
Viete mi niekto poradiť v čom môže byť problém?