Presso x lungo

rady, poznatky, postřehy k přípravě kávy, především na espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
petja
Příspěvky: 37
Registrován: pon 20. říj 2008 21:05:10
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Presso x lungo

Příspěvek od petja »

No nevím možná neumím udělat ani french press ani lungo ale mně to "řidší preso" připadá furt chutnější než french press kterej se mi jeví blíž překápku ;)
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Presso x lungo

Příspěvek od hnup »

French press ani mne nejde nejako po chuti. Ale aj to bude asi len otázka zvyku, veď kedysi som pil zalievanú kávu v obrovských množstvách a chutila mi veľmi veľmi.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Presso x lungo

Příspěvek od David »

Si ho někdy udělejte pořádně. French press je rozhodně lepší než 100 ml "lungo" ze 7g. :blee:
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
mila001
více pokročilý
Příspěvky: 188
Registrován: úte 19. srp 2008 22:29:25
bydliště: Roudnice n.Labem
kávovar: Vibiemme Domobar,Lelit PL 41TEM, Gaggia Baby Class
mlýnek: Ascaso I-Steel,Nemox

Re: Presso x lungo

Příspěvek od mila001 »

French press mi připadá jako překapávaná káva nebo nepovedené presso prostě bez pěny.
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Presso x lungo

Příspěvek od hnup »

Tak ja sa opravím - french press ani 100ml lungo mi nejde nejako po chuti :-)
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
goody
Příspěvky: 15
Registrován: sob 13. bře 2010 21:04:51
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Presso x lungo

Příspěvek od goody »

Dělali jsme na kurzu přípravy kávy zajímavý test, vřele doporučuji vyzkoušet a pak hodnotit, jaké množství vody je optimální. Jestli ho už někdo popisoval, omlouvám se, ale je to skvělý způsob jak ukázat obhájcům "českého presa" co pijí.

1) Napěchujte do dvoupáky 14g kávy (případně o něco více, jak to na svých kávovarech máte odladěné).
2) Na jednu stranu dejte větší hrnek (aby se do něj vešlo "české preso" - alespoň cca 90ml).
3) Na druhou dejte hrnek na espresso a připravte si dva další.
4) Spusťte extrakci.
5) Poté, co máte v šálku na espresso 30ml kávy, vyměňte jej za druhý.
6) Poté, co máte v druhém šálku na espresso 30ml kávy, vyměňte jej za třetí.
7) Poté, co máte ve třetím šálku na espresso 30ml kávy, zastavte extrakci.
8) Máte teď k dispozici jedno "české preso", espresso a dvě "espressa" o celkovém objemu stejném, jako "české preso".
9) Přičichněte k prvnímu espressu. Zhluboka se nadechněte a opatrně přičichněte k třetímu "espressu" (pozor, nejde o to že nevoní, jde o to že nedobře páchne).
10) To by mělo stačit, ale pokud jste masochisté, můžete třetí "espresso" i ochutnat.
Uživatelský avatar
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 275
Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Presso x lungo

Příspěvek od Rujir »

Dobreeee! Tak toto by ma sice nenapadlo, ale je to perfektne! :lol: :lol: :lol:
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
Uživatelský avatar
ringo
více pokročilý
Příspěvky: 235
Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
bydliště: Jihočesko
kávovar:
mlýnek:

Re: Presso x lungo

Příspěvek od ringo »

2 goody: stačí vzít jedoporcovou misku, udělat standardní espresso, a pak do dalšího šálku načepovat půldecový žejdlík. Nicméně znám člověka, který i toto spokojeně zalil mlékem, osladil a s chutí vypil :? .
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
Uživatelský avatar
goody
Příspěvky: 15
Registrován: sob 13. bře 2010 21:04:51
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Presso x lungo

Příspěvek od goody »

ringo píše:2 goody: stačí vzít jedoporcovou misku, udělat standardní espresso, a pak do dalšího šálku načepovat půldecový žejdlík.
Mnou popsaný způsob je více vypovídající, protože v tom půldecovém žejdlíku se namíchá nedobré s hnusným, zatímco to třetí "espresso" je vyslovenej humus, kterej už po pachu zavrhne snad každý. Ale samozřejmě, pokud se s tím někomu nechce mazat, stačí i ten jednodušší postup s půldecovým žejdlíkem.
Uživatelský avatar
ringo
více pokročilý
Příspěvky: 235
Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
bydliště: Jihočesko
kávovar:
mlýnek:

Re: Presso x lungo

Příspěvek od ringo »

2 goody: Já to ještě upřesním. Z jednoporcové misky udělat standardní espresso, a z té samé dávky udělat druháka, nejlépe velkého, abychom testovanému dopřáli. Bohužel i toto někteří radostně vypijí.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
Uživatelský avatar
goody
Příspěvky: 15
Registrován: sob 13. bře 2010 21:04:51
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Presso x lungo

Příspěvek od goody »

Ringo: Jen pak nebudeš moct vítězoslavně demonstrovat "tohleto velké co normálně pijete se skládá z tady tohoto dobrého, tohoto nedobrého a tohoto hnusného". Ale pravda, výsledek by z jednoporcové misky měl být prakticky totožný.
Uživatelský avatar
ringo
více pokročilý
Příspěvky: 235
Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
bydliště: Jihočesko
kávovar:
mlýnek:

Re: Presso x lungo

Příspěvek od ringo »

2 gody: Tak ještě jinak :-). S kolegy, co si z kávovaru dříve "načepovali" plný či téměř plný hrnek, jsem udělal pokus. Natočil jsem z jejich obvyklé dávky cca 30 ml, a zbytek jejich objemu ze stejné extrakce dočepoval do dalšího hrnku. Dvěma se to nelíbilo, ale jedna kolegyně to bez skrupulí dolila mlékem, dosypala cukr s tím, že je to stejný. Musím říct, že za to má můj obdiv.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
Uživatelský avatar
goody
Příspěvky: 15
Registrován: sob 13. bře 2010 21:04:51
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Presso x lungo

Příspěvek od goody »

No, prostě absence chuťových a čichových buněk v kombinaci s mizerným zrakem.. :)
Uživatelský avatar
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 275
Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Presso x lungo

Příspěvek od Rujir »

ringo píše:Musím říct, že za to má můj obdiv.
Urcite je obdiv to spravne slovo? :lol: :lol:
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Presso x lungo

Příspěvek od primacafe »

Bych řekl, že v tomto okamžiku určitě. Můj taky.
Možná by ji mohli leckteří z nás závidět, má po starosti.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Presso x lungo

Příspěvek od David »

goody píše:No, prostě absence chuťových a čichových buněk v kombinaci s mizerným zrakem.. :)
V principu skvělá partie ... jen by nesměla vařit :O)
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Odpovědět

Zpět na „k přípravě kávy“