Rozdíl v chuti kávy, přetlaková miska - normální miska
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Rozdíl v chuti kávy, přetlaková miska - normální miska
Hrál jste si s tím někdo a testoval rozdíl v chuti při stejné kávě a stejném množství kávy, jestli je nějaká změna v chuti kávy? Já bych řekl, že kromě jiné pěny asi chuť jiná nebude.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- morseee1
- více pokročilý
- Příspěvky: 270
- Registrován: úte 19. úno 2008 11:49:13
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rozdíl v chuti kávy, přetlaková miska - normální miska
co som mohol testovat, tak ziaden extremny rozdiel v chuti nie je ... mozny rozdiel bude iba v tom ze cez pretlakove sitko pretecie za rovnaky cas mensie mnozstvo vody ako v normalom, vzhladom na pocet dierok.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rozdíl v chuti kávy, přetlaková miska - normální miska
Ja som to kedysi dávno tiež skúšal, avšak prekvapujúco presne s opačným výsledkom.
Dnes mám hroznú kocovinu, zajtra to hádam zdokumentujem.
Dnes mám hroznú kocovinu, zajtra to hádam zdokumentujem.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- morseee1
- více pokročilý
- Příspěvky: 270
- Registrován: úte 19. úno 2008 11:49:13
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rozdíl v chuti kávy, přetlaková miska - normální miska
tak som si to vcera vyskusal na ostro, a musim suhlasit s Hnupom...
rozdiel v chuti je, ale ci je to pretlakovym sitkom, alebo mnozstvom kavy v sitku ....
tazko povedat vzhladom na to, ze pretlakove sitka su na vacsiu gramaz kavy vzladom na valcovity tvar (aspon to moje) a profi misky maju spodnu cast konicku (teda aspon ta co mam) Na vysku su rovnake.
Tvar ma tiez za nasledok, ze z toho pretlakoveho mi ide zle vyklepat puk, mozem trieskat ruckov co to da, ale furt drzi jak prikovany, a musim ho vymyt. U profi sitka jemne klepnem a je vonku... to len tak na okraj
rozdiel v chuti je, ale ci je to pretlakovym sitkom, alebo mnozstvom kavy v sitku ....
tazko povedat vzhladom na to, ze pretlakove sitka su na vacsiu gramaz kavy vzladom na valcovity tvar (aspon to moje) a profi misky maju spodnu cast konicku (teda aspon ta co mam) Na vysku su rovnake.
Tvar ma tiez za nasledok, ze z toho pretlakoveho mi ide zle vyklepat puk, mozem trieskat ruckov co to da, ale furt drzi jak prikovany, a musim ho vymyt. U profi sitka jemne klepnem a je vonku... to len tak na okraj
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rozdíl v chuti kávy, přetlaková miska - normální miska
Tak som sa s tým trochu pohral.
Pretlaková miska má u Gaggii krásny názov (ako všetky) "Filtro crema perfetta", objemovo je zhodná ako dvojporciová miska, ale návod spomína možnosť použitia na 1-2 porcie. Pri jednej porcii je teda miska naplnená len do polovice.
Porovnával som espresso z "normálnej"(=nepretlakovej) misky pre jednu porciu s "espressom" z crema misky naplneným rovnakou kávou (značka, mletie, objem) a potom dvojité espresso z normálnej dvojitej misky a crema misky naplenej dvojitou dávkou.
Výsledok (či 1 alebo 2 porcie) bol takmer rovnaký, výsledné "espresso" z pretlakovej misky malo väčší objem (pri zhodnej dobe extrakcie) ako z nepretlakovej a chuťovo bolo niekde inde, vyrazili na povrch úplne iné chuťové tóny a iné boli zase potlačené... Ťažko konkretizovať, určite závisí aj od použitej kávy.
Čo sa týka puku, aj keď bola pretlaková miska naplnená správnym množstvom a správne zomletou kávou (teda dve porcie), puk nie a nie vyklepnúť (tvarom misky to nebude, je takmer rovnaká ako dvojporciová miska), puk sa mi nakoniec rozpadol na dve časti, jedna vypadla, druhú som z misky dobrovoľne nedostal, na niektorých miestach mi puk pripadal vyslovene suchý.
U mňa pretlakové misky majú jednoznačné nie, no niekomu môžu vyhovovať - príprava kávy je oveľa jednoduchšia, odpadá investícia do kvalitnejšieho mlynčeka, penu to spraví z hocijakej kávy - u nenáročného kávičkára to môžu byť dôležitejšie dôvody ako výsledná chuť kávy. Navyše ani tá chuť nemusí byť horšia od ponuky väčšiny kaviarní v našich zemepisných šírkach.
Pretlaková miska má u Gaggii krásny názov (ako všetky) "Filtro crema perfetta", objemovo je zhodná ako dvojporciová miska, ale návod spomína možnosť použitia na 1-2 porcie. Pri jednej porcii je teda miska naplnená len do polovice.
Porovnával som espresso z "normálnej"(=nepretlakovej) misky pre jednu porciu s "espressom" z crema misky naplneným rovnakou kávou (značka, mletie, objem) a potom dvojité espresso z normálnej dvojitej misky a crema misky naplenej dvojitou dávkou.
Výsledok (či 1 alebo 2 porcie) bol takmer rovnaký, výsledné "espresso" z pretlakovej misky malo väčší objem (pri zhodnej dobe extrakcie) ako z nepretlakovej a chuťovo bolo niekde inde, vyrazili na povrch úplne iné chuťové tóny a iné boli zase potlačené... Ťažko konkretizovať, určite závisí aj od použitej kávy.
Čo sa týka puku, aj keď bola pretlaková miska naplnená správnym množstvom a správne zomletou kávou (teda dve porcie), puk nie a nie vyklepnúť (tvarom misky to nebude, je takmer rovnaká ako dvojporciová miska), puk sa mi nakoniec rozpadol na dve časti, jedna vypadla, druhú som z misky dobrovoľne nedostal, na niektorých miestach mi puk pripadal vyslovene suchý.
U mňa pretlakové misky majú jednoznačné nie, no niekomu môžu vyhovovať - príprava kávy je oveľa jednoduchšia, odpadá investícia do kvalitnejšieho mlynčeka, penu to spraví z hocijakej kávy - u nenáročného kávičkára to môžu byť dôležitejšie dôvody ako výsledná chuť kávy. Navyše ani tá chuť nemusí byť horšia od ponuky väčšiny kaviarní v našich zemepisných šírkach.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- arny71
- více pokročilý
- Příspěvky: 253
- Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
- bydliště: Jižní Morava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rozdíl v chuti kávy, přetlaková miska - normální miska
Hezká analýza (jen škoda že nejsou fotky...). Pro mě přetlakové misky taky nejsou to pravé ořechové, ale je fakt, že zvlášť u hypermarketových káv to nemusí být úplně na škodu.
Mimochodem, o víkendu mi došla Primacafé, tak jsem v záchvatu zoufalství z nedostatku kofeinu koupil Tchibo Brasil Mild 100% Arabicu (100g za 30 Kč)... Nekupujte to!!!
Presso z toho nešlo vydolovat, crema žádná, chuť vyslověne kyselá. Nakonec jsem zaexperimentoval a vyzkoušel jsem si kávu vařenou v džezvě a kupodivu z toho Tchiba vyšlo přijatelné kafe. Takže bych si troufl říct, že kafe udělané pomocí pressa dokáže nemilosrdně odhalit nízkou kvalitu kávy (což bude zřejmě i důvod vzniku přetlakových misek v době, kdy je trh zaplaven shitoidní kávou).
Mimochodem, o víkendu mi došla Primacafé, tak jsem v záchvatu zoufalství z nedostatku kofeinu koupil Tchibo Brasil Mild 100% Arabicu (100g za 30 Kč)... Nekupujte to!!!
Presso z toho nešlo vydolovat, crema žádná, chuť vyslověne kyselá. Nakonec jsem zaexperimentoval a vyzkoušel jsem si kávu vařenou v džezvě a kupodivu z toho Tchiba vyšlo přijatelné kafe. Takže bych si troufl říct, že kafe udělané pomocí pressa dokáže nemilosrdně odhalit nízkou kvalitu kávy (což bude zřejmě i důvod vzniku přetlakových misek v době, kdy je trh zaplaven shitoidní kávou).
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rozdíl v chuti kávy, přetlaková miska - normální miska
Mám teraz doma nejaký taký bordel, a niečo na tom bude. Keď som urobil espresso ako by malo byť, bolo to nepitné. Pri zomletí o jeden stupeň jemnejšie a natlačení plnej pretlakovej misky to už manželka vypila, s mliekom a cukrom. Ja som to vypiť síce nedokázal, ale príšernosť tej kávy určite klesla aspon o pol stupňaarny71 píše:...zvlášť u hypermarketových káv to nemusí být úplně na škodu.

Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Rozdíl v chuti kávy, přetlaková miska - normální miska
Předpokládám, že tím bordelem je myšlená "méně kvalitní káva"hnup píše: Mám teraz doma nejaký taký bordel, a niečo na tom bude. Keď som urobil espresso ....
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rozdíl v chuti kávy, přetlaková miska - normální miska
Žiadna "méně kvalitní" - 100% arabica crema espresso a neviem čo ešte
Myslel som hypermarketovú kávu, ani neviem, od koho ju manželka splašila.

Myslel som hypermarketovú kávu, ani neviem, od koho ju manželka splašila.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.