Vazkost kávy

rady, poznatky, postřehy k přípravě kávy, především na espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
dape
více pokročilý
Příspěvky: 480
Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
mlýnek: Eureka Libra

Re: Vazkost kávy

Příspěvek od dape »

JMK píše:O miskách jsem samozřejmě četl, ale jak jsem psal výše, tento problém zatím neřeším. 25/25 mi neteče ani z doublu, ale co jsem před tím opomněl, tak ani z tlakové misky.
... no, z doublu nemá téci 25/25, ale za 25s natéct 2x25 ml, tedy de-facto 25/50. Ale asi jste to myslel správně, ne?
Uživatelský avatar
JMK
začátečník
Příspěvky: 70
Registrován: pon 13. kvě 2013 15:32:42
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Vazkost kávy

Příspěvek od JMK »

David: můj text výše + zkoušel jsem jak směsi (10-20 % R.), tak 100% A. Je mi jasné, že A. bude ve většině případů cremovat méně než A+R.

David+Ondrada: bohužel také nevím, co s tím. Provedu ještě nějaké jiné měření jiným teploměrem, plus zkusím změřit sprchu. Podle všeho (načetl jsem ještě něco hlouběji na US fórech) to opravdu vypadá na teplotu.

Admin: díky.

Dape: omlouvám se, špatně jsem se vyjádřil. Myšleno bylo samozřejmě, že mi nenateče 2x 25/25. Chilli jak říkáš, vlastně 50/50 (a ne 25/50 :-)). Nechci v tomto vláknu, které k tomu není určené, rozvádět teorii, že je to vlastně celé špatně, když se mi do single vejde 12 g a do double 18 g. Tzn. double je fair, kdežto single je over. Ale to je jiné vlakno a už to bylo probíráno.
dape
více pokročilý
Příspěvky: 480
Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
mlýnek: Eureka Libra

Re: Vazkost kávy

Příspěvek od dape »

JMK píše:
Dape: omlouvám se, špatně jsem se vyjádřil. Myšleno bylo samozřejmě, že mi nenateče 2x 25/25. Chilli jak říkáš, vlastně 50/50 (a ne 25/50 :-)).
Ale ne.
1. pro single, tedy 1 hrníček tedy 25 ml, extrakce 25 s, tedy za 25s nateče 25 ml
2. double, tedy 2 hrníčky. Do každého z nich za 25 s nateče 25 ml, extrakce nemá trvat 50s jak píšeš, ale "vždy 25s" a vždy do hrníčku (každého má natéci 25ml). Tedy ne 50/50!
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Vazkost kávy

Příspěvek od David »

JMK: Zkus natočit video, ať se podíváme :)
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
JMK
začátečník
Příspěvky: 70
Registrován: pon 13. kvě 2013 15:32:42
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Vazkost kávy

Příspěvek od JMK »

Posílám video a nějaké fotky. Obrázky jsem se snažil upravit tak, aby odpovídaly pravidlům. Video jsem zatím nekonvertoval, je přímo z foťáku, takže jsem se opravdu do limitu 1,4 MB nevešel (50 MB; 1280x720, 24 fps) a je tedy ke stažení extra.
Kdyby měl někdo nějaký nápad, v čem je problém, tak sem s ním. Jen dodávám, že výsledek je cca stejný, i pokud umelu jemněji (toto je na "5") nebo pokud jinak tlačím na tamper. Pokud se vám zda, že puk má kostrbaté okraje, tak je to tím, že jsem se ho snažil vydloubnout lžičkou. Na fotce č. 8 je trošku vidět obtisk sprchy (detaily se při resizu ztratily).
Video:

Kód: Vybrat vše

http://agmen.net/kavy-delani.mov
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Vazkost kávy

Příspěvek od David »

Teče ti to tak dvakrát rychleji. Musíš mlít jemněji. Pokud neděláš pravidelně dvě kávy najednou, tak si klidně odšroubuj tu dvojitou výpusť, budeš mít trochu lepší kontrolu nad kvalitou extrakce (když to poteče středem, je to gut).

Jestli ti tohle nateče z 12 g, tak fakt musíš ještě jemněji. Kromě jiného to znamená, že bys si měl pořídit menší misku, pokud chceš dělat jednu porci. Kromě toho dost záleží, jakou kávu jsi extrahoval. Dost se od sebe liší a některé jsou opravdu hořké. Existuje určitá možnost, že jsi tzv. supertaster (asi jako já) a hořkost v kávě (čaji) ti prostě vadí výrazně více, než ostatním lidem. Jestli si doteď pil cokoliv jiného než 25/25 espresso, tedy ve větším objemu vody, kde se hořkost rozředí, tak ti to nemuselo tolik vadit. V tomhle se ale chutě včetně hořkosti trochu víc zvýrazní. Já už presso piju (pokud to není těsně po jídle) zpravidla s mlékem, dělám si takové malé kapučíno.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
JMK
začátečník
Příspěvky: 70
Registrován: pon 13. kvě 2013 15:32:42
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Vazkost kávy

Příspěvek od JMK »

To já vím, že to teče 2x rychleji, psal jsem to v úplně prvním postu. Když umelu jemněji, třeba na "2", a i když málo zatlačím na tamper, tak je kafe přepálený. Nejen chuťově, ale i vizuálně. Teče černočerná řídká voda a pak hned bílá. O menší misce jsem již rovněž mluvil, ale tak nebo tak, mělo by to i z této misky vytékat správně. Nebo ne?
Výpusť odšroubovat můžu, to jsem nezkoušel, ale kávu to podle mě nezpomalí... Nebude to moc prskat kolem? Domnívám se, že výpusť také funguje jako takový perlátor na vodovodní baterii. Ale není nic snazšího, než že to testnu.
Tzv. supertaster určitě nejsem. :-) Každopádně, když už jsem kávu pil, tak italskou 25/25 nebo cestou přes AT melange. Mimochodem, kdyby si někdo myslel, že v IT dostane člověk všude dobré "un caffé", tak to se plete. Ale je pravda, že skutečnost to je spíše výjimečná.
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Vazkost kávy

Příspěvek od David »

JMK: Co přesně rozumíš pod pojmem, že je kafe přepálené?
KDyž odšroubuješ výpust, tak uvidíš, jestli extrakce běží správně - musí to téct proudem "jako myší ocásek" přesně středem. Pokud to tak není, někde je chybka.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
JMK
začátečník
Příspěvky: 70
Registrován: pon 13. kvě 2013 15:32:42
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Vazkost kávy

Příspěvek od JMK »

Kolo:
Ono právě ani na 2 to neteče extra pomalu, viz. můj první post. Na 25 se nedostanu. Další jemnosti mletí jsem samozřejmě také zkoušel... Opět viz. post.
Díky za nabídku, z Prahy jsem, takže možná na to dojde. Já vím, jak to má správně vypadat, jen to prostě z té mašiny (rukou) neleze. :-( Spíše bych potřeboval, jestli to tu nečte někdo s Gaggia Color, který má vše OK, a je z Prahy a okolí. Vzal bych mašinu na porovnání a test rukou. Zkusím napsat do jiné sekce...

David:
Je černočerné, smrdí a má odpornou pachuť.
Zkusím. Díky.
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Vazkost kávy

Příspěvek od David »

Z které části prahy jsi?
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
century
Příspěvky: 44
Registrován: ned 07. lis 2010 22:08:34
bydliště: Jihomoravsky kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: Vazkost kávy

Příspěvek od century »

Ohledně te Prahy :) dalo by sw domluvit prijet se podivat na silvii?:) mužu za pomoc nabídnout nějakou lahvinku vina:)
Jižní Morava - gaggia new baby class - gaggia MDF
Praha - Rancilio Silvia v2 - Rancilio rocky sd
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Vazkost kávy

Příspěvek od David »

Cywe, vidím nový byznys. Kávové poradenství. :o) Já v tejdnu rozhodně nemůžu, ale snad o víkendu bych mohl.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
century
Příspěvky: 44
Registrován: ned 07. lis 2010 22:08:34
bydliště: Jihomoravsky kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: Vazkost kávy

Příspěvek od century »

Me se taky hodi spis vikend:) v týdnu jsem dlouho v kanceláři. Napiš mi SZ a domluvíme se:) diky moc
Jižní Morava - gaggia new baby class - gaggia MDF
Praha - Rancilio Silvia v2 - Rancilio rocky sd
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Vazkost kávy

Příspěvek od David »

Helejte, tak nejdřív napište, ze které části prahy jste, ať třeba každej zbytečně nejede na druhou stranu :) Já modřany.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
century
Příspěvky: 44
Registrován: ned 07. lis 2010 22:08:34
bydliště: Jihomoravsky kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: Vazkost kávy

Příspěvek od century »

Ja bydlím 200m od flory. Asi vinohrady ja nvm:) sem tu 2 měsíce:)
Jižní Morava - gaggia new baby class - gaggia MDF
Praha - Rancilio Silvia v2 - Rancilio rocky sd
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Vazkost kávy

Příspěvek od David »

Tak to mám kousek od práce :)
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
century
Příspěvky: 44
Registrován: ned 07. lis 2010 22:08:34
bydliště: Jihomoravsky kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: Vazkost kávy

Příspěvek od century »

Super. Napiš mi SZ nebo nejlíp na reh158@gmail.com a domluvíme se kdy by ti to sedělo:) jestli by si teda mel zájem poradit:)
Jižní Morava - gaggia new baby class - gaggia MDF
Praha - Rancilio Silvia v2 - Rancilio rocky sd
Uživatelský avatar
lukyn
více pokročilý
Příspěvky: 448
Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
bydliště: střední Čechy
kávovar:
mlýnek:

Re: Vazkost kávy

Příspěvek od lukyn »

A k tomu přepálení, nenecháváš moc dlouho Colorku zahřát? Když ji necháš až moc dlouho zapnutou aby se rádoby prohřála, tak i s odpuštěním vody přes sprchu to nebylo dobrý. Zde stačí pár minut + urychlyt prohřátí hlavy odpuštěním a dělat kafe. Na Colorce není co prohřívat, bojler je tenkostěnný nerez.
Jinak ten shot je děsnej. Co mlýnek, není problém v mletí? Tady je evidentně vidět, že je sice hodně, ale blbě namleto ....
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
Uživatelský avatar
JMK
začátečník
Příspěvky: 70
Registrován: pon 13. kvě 2013 15:32:42
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Vazkost kávy

Příspěvek od JMK »

Z mobilu:
Ad zahrivani: take jsen s tim laboroval a dosel jsem k zaveru, ze nejlepsi je zapnout kavovar, nechat nahřát "na kontrolku", pripadne chvilku dele (ale opravdu jen chvilku), pak odpustit do zhasnuti a kavu delat ihned po naslednem rozsviceni.
Nevim, v cem je problem, jinak bych sem nepsal. :-) Proc myslis, ze je "blbe namleto"? Muzu vzit kavu, namlit hromadky a vyfotit. Ale myslim, ze toho moc videt nebude. Mozna bych otazku rozdvojil: 1) z ceho tak usuzujes a 2) spatne v jakem smyslu? Moc hrube?
Kazdopadne diky za podnety!
Rodom
více pokročilý
Příspěvky: 237
Registrován: pon 27. srp 2012 12:11:21
bydliště: Benešovsko
kávovar: Nuova Simonelli Oscar, Gaggia Baby Twin,Gaggia New Baby Twin
mlýnek: Lan San Marco, Gaggia, Ascasco

Re: Vazkost kávy

Příspěvek od Rodom »

Nevím jestli to tu už někdo nezmiňoval, ale co zkusit namlet kávu na jiném mlýnku? Mě zaráží informace, že ať to mele na 5 nebo na 2, furt se to takhle hrne. Mám stejný mlýnek a je znát každý stupeň. Sice každá káva potřebuje najít vlastní stupeň hrubosti mletí, ale ještě nikdy jsem si nezkusil namlít na 2, už na 4 mě to sotva káplo, natož aby se to hrnulo. Chápu, že co u jednoho je na mlýnku 5, u jiného může být 7, ale 2 je fakt dost blízko nuly...
Takže tuším problém v mlýnku. Narvat do misky 12g a aby se to takhle hrnulo, notabene kafčo z Primacafe, to podle mě nemůže být teplotou, ale mletím.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „k přípravě kávy“