Postup plnění páky dle Silvia School
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Piotrusiek
- Příspěvky: 22
- Registrován: sob 17. říj 2009 18:07:20
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Postup plnění páky dle Silvia School
Jsem čerstvým majitelem Gaggie Classic a jako asi každému v začátcích se mi na klasických miskách nedaří dělat pravidelně dobré espresso. Proto hledám různé informace a snažím se postupovat podle návodů. Velmi se mi libí škola Silvia, nicméně právě s jedním postupem mám u Gaggie problém. Pokud plním misku (dokoupená 6g - zde na fóru doporučovaná) podle této školy, tzn. srovnám volně nasypanou kávu do roviny s okrajem a následně utampuji, výsledné množství kávy je takové, že nejsem schopen páku nasadit do závitu hlavy. Mám koupit jinou misku, nebo je to u Gaggie normální a je třeba při zarovnávání postupovat jinak?
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Postup plnění páky dle Silvia School
Jednoducho musíš dať menej kávy. Preto veľa z nás kávu váži, aby sme mali vždy správnu dávku.
- lukyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 448
- Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
- bydliště: střední Čechy
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Postup plnění páky dle Silvia School
Zkus to podle váhy, u single pro gaggii cca 9g a uvidíš. Obecný postup jak zarovnat nemůže platit, každá hlava v sprchu v jiné výšce (tedy až na tak hojně používané E61).
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
- satchieee
- více pokročilý
- Příspěvky: 185
- Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
- bydliště: SK, Senec
- kávovar: Racilio Silvia
- mlýnek: Rancilio Rocky
Re: Postup plnění páky dle Silvia School
Toto je postup pre double misku. Pri single miske mas na Silvii presne ten isty problem, ako pises. Ja som kvoli tomu tiez vyzbrojeny vahou.Piotrusiek píše:tzn. srovnám volně nasypanou kávu do roviny s okrajem a následně utampuji...
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
- ian
- více pokročilý
- Příspěvky: 182
- Registrován: úte 09. říj 2012 17:23:43
- bydliště: Šimonovice
- kávovar: La Nuova Era Cuadra, Hario V60, French Press Ultimo
- mlýnek: La Spaziale MXT single dose, Carimali Junior, Hario Skerton
Re: Postup plnění páky dle Silvia School
tak já jsem úplně mimo tyhle pravidla. Když utampuju zarovnané množství u double misky, tak mám v misce sotva polovinu potřebného množství, tedy asi 9g. Proto doplňuji asi 3x. pak ještě sklepávám boky, je to celkem operace.satchieee píše: Toto je postup pre double misku. Pri single miske mas na Silvii presne ten isty problem, ako pises. Ja som kvoli tomu tiez vyzbrojeny vahou.
Poslední měsíc ale s tímhle dost experimentuju (díky debilnímu mlýnku) a zkouším pro single třeba odvážit jen 8g, ale volím jemnější mletí.
Keep Calm and Drink King’s Coffee
- Piotrusiek
- Příspěvky: 22
- Registrován: sob 17. říj 2009 18:07:20
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Postup plnění páky dle Silvia School
Díky za odpovědi. Váhu mám už asi 3 týdny objednanou z Číny, tak by mohla každým dnem dorazit
Dnes jsem si pomohl tak, že jsem odhadnul délku mletí na 8 s a pak celý objem vysypal do misky - bylo to akorát. Myslíte, že stopky mohou nahradit váhu? Pamatuji si, že když jsme měli automat, mlýnek také vždy mlel stejný časový interval (pochybuji, že mají automaty integrované váhy).

-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Postup plnění páky dle Silvia School
Spoustu mlýnků provozuje dávkování nějakou formou časovače, ale není to ideální. Váha bude vždycky výrazně přesnější, nehledě na to, že tahle metoda předpokládá skladování kávy v hopperu, což není moc dobré. Než dorazí váha, asi by to pro orientační odměření fungovalo, ale podobně přesné bude odhadování množství kávy nějakou odměrkou...
- Piotrusiek
- Příspěvky: 22
- Registrován: sob 17. říj 2009 18:07:20
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Postup plnění páky dle Silvia School
Máte pravdu, není to tak jednoduché. Ráno jsem byl svědkem toho, že ikdyž jsem dodržel interval, kávy bylo v misce trochu méně, což způsobilo, že nebyla mezi sprchou a miskou dostatečně stlačena a výsledkem tedy byla káva znatelně podextrahovaná 

- Piotrusiek
- Příspěvky: 22
- Registrován: sob 17. říj 2009 18:07:20
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Postup plnění páky dle Silvia School
Asi jsem se špatně vyjádřil. Podextrahovaný byl nápoj (pokud se to tak říká), káva v misce (jako surovina) byla tedy asi přeextrahovaná, protože na stejné množství vody bylo použito méně kávy. Teď jsem z toho lehce zmaten
V každém případě slovy laika: "káva byla slabší, chuťově se blížící spíše turkovi než tomu, na co jsem si zvykl".
Co se týká množství kávy, našel jsem na tomto fóru spoustu různých názorů. Někdo dodržuje gramáž a dá si záležet na správném tampování, někdo dává tolik kávy, aby ji bylo těsně pod sprchu a k odrazu sprchy došlo až roztažením spařované kávy, jiný zase používá dotažení páky ke sprše jako jakousi náhradu tampování. Ke konečnému správnému závěru se zde na fóru, pokud se nepletu, nedošlo. Chápu, že to asi bude záviset na přístroji...

Co se týká množství kávy, našel jsem na tomto fóru spoustu různých názorů. Někdo dodržuje gramáž a dá si záležet na správném tampování, někdo dává tolik kávy, aby ji bylo těsně pod sprchu a k odrazu sprchy došlo až roztažením spařované kávy, jiný zase používá dotažení páky ke sprše jako jakousi náhradu tampování. Ke konečnému správnému závěru se zde na fóru, pokud se nepletu, nedošlo. Chápu, že to asi bude záviset na přístroji...
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Postup plnění páky dle Silvia School
Kontakt puku a sprchy už za sucha vede ve většině případů k roztrhání puku a kanálkování. Dlouho sem se trápil s tím, že jsem nebyl s kávou spokojen a protože tekla docela rychle, pořád jsem zvětšoval dávku (a utěšoval se tím, jaký krásný otisk sprchy mám po extrakci na puku). Výsledek byl ten, že sprcha kávu potrhala, kanálkovalo to, ale vzheldem k množství kávy v misce to narušení nebylo po extrakci vidět.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Postup plnění páky dle Silvia School
A já to vyřešil miskou LM Strada. Nebo už když koupíš obyč LM, tak budeš spokojený.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Postup plnění páky dle Silvia School
Jakkoli jsou VST misky technologicky na výši, nechápu, jak mohou vyřešit problém plnění/přeplňování.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Postup plnění páky dle Silvia School
NO jde především o jednoporvovou misku, která má specifický tvar o proti klasickým jednoporcovkám a díky tomu vyřeší spoustu problémů. Zde je víc:
viewtopic.php?f=111&t=861
viewtopic.php?f=111&t=861
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Postup plnění páky dle Silvia School
Ten uvedený postup, který je s přihmouřením oka použitelný pro double misky, ale nebude pro singl misku fungovat, jakkoli specifický tvar má. Ta 7g VST miska se naopak má plnit a tampovat jen do spodní části, takže pokud něco, tak si s ní při tomhle postupu pohoršíš.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Postup plnění páky dle Silvia School
To máš pravdu, ale já to myslel tak, že dle mého názoru se vykašlat na nějaké postupy a pořídit LM misku a tu plnit tak aby byl spodek plný a hotovo.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 278
- Registrován: čtv 28. úno 2008 10:04:39
- bydliště: Praha, ČR
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Postup plnění páky dle Silvia School
Pro ty, co nemaji freshový mlýnek, nechtějí kávu vážit a chtějí dělat single espresso, jsou VST 7 g misky super. Stačí namlít kafe, jednou stlačit 41 mm tamperem a zbytek vysypat. Na 90% se trefíte mezi 8-9 g.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Postup plnění páky dle Silvia School
... a jestli tomu rozumim, tak pak je mezi kávou a sprchou místo. Po extrakci je puk celistvý a suchý a nebo je tam bláto? pokud je tam tolik místa, tak předpokládám, že tam asi bude bláto. Je tomu tak? Vím, že někdo namítne, že to třeba na kvalitu kávy nemá vliv (nebo má), ale vzhledem k mé pohodlnosti je vždy jednodušší vyklepnout puk než vyškrabávat lžičkou bláto. Dík za odpověď. 

- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Postup plnění páky dle Silvia School
Nezůstane tam krásný pevný puk jak si zvyklí, ale ideální je nechat páku chvilku ještě nasazenou - minutku nebo dvě a pak to jde vyklepnout. jako něco málo v páce zůstane, ale žádná hrůza. Každopádně za stabilitu výsledku mi to stojí.
- ivan.p
- pokročilý
- Příspěvky: 88
- Registrován: úte 22. zář 2015 19:37:31
- bydliště: Trnava, Slovensko
- kávovar: ECM Mechanika IV Profi
- mlýnek: Compak K3 Touch Advanced
Re: Postup plnění páky dle Silvia School
zdravim, viete mi povedat co znamena spodna cast? prikladam fotku single misky - vedeli by ste mi povedat pokial plnit single misku? VdakaRedAce píše:Ten uvedený postup, který je s přihmouřením oka použitelný pro double misky, ale nebude pro singl misku fungovat, jakkoli specifický tvar má. Ta 7g VST miska se naopak má plnit a tampovat jen do spodní části, takže pokud něco, tak si s ní při tomhle postupu pohoršíš.

-
- více pokročilý
- Příspěvky: 252
- Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Postup plnění páky dle Silvia School
Tuhle misku bych naplnil tak aby byla po utlačení kávy po značku 2. Jinak válec u LM (téma misky) misek je spodní část misky a ta se plní asi tak 9g né celá miska. Ta tvá má jiný tvar tudíž plníš do plna 10g-12g možná i více