hrubost a váha
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- frankiedostal
- Příspěvky: 7
- Registrován: sob 15. bře 2014 0:03:37
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
hrubost a váha
Zdrar,
mám Silvii s Rockym a řeším ne ani tak problém, jako spíš nevim, co je lepší. Jestli dát do double misky 14 gramů při hrubosti x (na Rockym), nebo 16 gramů při hrubosti x+1. Výsledky jsou v podstatě stejný, co se týká doby (25-30sec) a objemu kávy (30ml +- něco málo).
Asi nebudu první kdo tohle řeší, tak mě zajímá jestli spíš dáte mín kafe, abyste ušetřili (2g na každej porci není zase tak málo), nebo si radši dáte víc kafe, protože...??
Dík.
mám Silvii s Rockym a řeším ne ani tak problém, jako spíš nevim, co je lepší. Jestli dát do double misky 14 gramů při hrubosti x (na Rockym), nebo 16 gramů při hrubosti x+1. Výsledky jsou v podstatě stejný, co se týká doby (25-30sec) a objemu kávy (30ml +- něco málo).
Asi nebudu první kdo tohle řeší, tak mě zajímá jestli spíš dáte mín kafe, abyste ušetřili (2g na každej porci není zase tak málo), nebo si radši dáte víc kafe, protože...??
Dík.
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: hrubost a váha
Ak neplánuješ merať nejakými prístrojmi výslednú koncentráciu extraktu, proste si vyber, čo ti viac chutí. Ja osobne dávam radšej viac kávy.
- giro
- více pokročilý
- Příspěvky: 103
- Registrován: čtv 14. lis 2013 12:30:38
- bydliště: Žilina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: hrubost a váha
Toto by zaujímalo aj mňa, ja v chuti jednoznačne cítim rozdiel.
- sanpietro
- nováček
- Příspěvky: 59
- Registrován: pát 02. srp 2013 18:09:04
- bydliště: Praha
- kávovar: Rocket R58, Rancilio Silvia PID
- mlýnek: Rocket Fausto, Rancilio Rocky
Re: hrubost a váha
Já vážím na 2 kávy 16g, dříve to bylo 15g, ale více kávy = lepší chuť, aspoň tak to platí u nás. Když už si s tím espressem tak vyhraji, tak nač na tom šetřit, no ne 

-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: hrubost a váha
Když ti z dvou různých dávek za stejnou dobu nateče stejné množství, tak to znamená odlišní extrakční poměr a de facto odlišné nápoje - takže i chuť musí být jiná. Ale těžko o jedné variantě tvrdit, že je "správná". Já po nějakém experimentování došel ke zjištění, že 50% extrakční poměr (18g kávy udělá 36g nápoje) je takové moje optimum. To je moje "kotva", které se držím při ladění dalších proměnných u nové kávy. Konkrétně těch 18g kávy a 36g nápoje mi funguje u většiny káv a k tomu pak jen doladím mletí, aby to teklo rozumně rychle.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: hrubost a váha
Toto by mě zajímalo. Jak jiná chuť a proč by měla být jiná chuť. Asi by bylo dobré si ujasnit, co si v tomto případě pod pojmem chuť kávy představovat.RedAce píše:Když ti z dvou různých dávek za stejnou dobu nateče stejné množství, tak to znamená odlišní extrakční poměr a de facto odlišné nápoje - takže i chuť musí být jiná. .......
Jako třeba když dám míň kávy tak bude chuť např. kyselá a když ji dám víc, tak nebude kyselá, ale bude hořká?
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Re: hrubost a váha
Za jak dlouho? 25s? 30s?RedAce píše:Já po nějakém experimentování došel ke zjištění, že 50% extrakční poměr (18g kávy udělá 36g nápoje) je takové moje optimum.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: hrubost a váha
Ne, hořká enbo kyselá s tím nesouvisí, ale souvisí s tím plnost, tělo, přívlastky.primacafe píše:Toto by mě zajímalo. Jak jiná chuť a proč by měla být jiná chuť. Asi by bylo dobré si ujasnit, co si v tomto případě pod pojmem chuť kávy představovat.
Jako třeba když dám míň kávy tak bude chuť např. kyselá a když ji dám víc, tak nebude kyselá, ale bude hořká?
Jak většinou??? platí, že káva z dvojpáky je chuťově lepší (plnější,) než z jednopáky (je ploché tělo) tak to je s množstvím kávy podobné.
Tedy když namelu jemně a dám do dvojpáky na 2x25ml nápoje třeba 15g, tak to chutná jakoby jendodruhově, ploše, bez těla, bez přívlastku. DKyž pomelu hrubějc a dám třeba 17g a natočím zase 2x25ml (opět za 15s), tak káva má více drobných chutí. Stačí vyzkoušet.
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: hrubost a váha
Mám rovnakú skúsenosť.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: hrubost a váha
... ale xo je ještě důležitější, tak nechat mezi kávou apukem cca 1 mm nebo méně mezeru, utáhnout jen na lehký otisk šroubu, ne, aby se káva dotýkala sprchy. Chce pak tím pádem kávu nastavit ještě nepatrně jemněji mletí (ascasso cca 1/4 otočky). Vynikne více chutí, káva během extrakce nabobtná a uvolní ještě více než když je fest stlačena.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: hrubost a váha
Když to přeženu a stejné 32g espresso udělám (př zachování cca 25s extrakce) jednou v 12g misce, jednou v 16g doublu a jednou v 21g triplu, budou z toho 3 kávy. Lungo, klasické espresso a ristreto. Na názvech tolik nezáleží, ale asi se se mnou nebude nikdo hádat, že i když se jedná o stejné výsledné množství kávy a stejnou dobu extrakce, minimálně mezi prvním a třetím bude chuťově veliký rozdíl. Pokud to bude provedeno dobře, nezmění se charakteristika kávy jako takové, ale chuťově to prostě bude výrazně jinde. Netřeba si kvůli tomu ujasňovat, co je to chuť kávy.primacafe píše:Toto by mě zajímalo. Jak jiná chuť a proč by měla být jiná chuť. Asi by bylo dobré si ujasnit, co si v tomto případě pod pojmem chuť kávy představovat.
Jako třeba když dám míň kávy tak bude chuť např. kyselá a když ji dám víc, tak nebude kyselá, ale bude hořká?
U 14g a 16g platí to samé, jen rozdíly tam budou méně výrazné.
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: hrubost a váha
Troufnu si říct, že to funguje asi takto :
14g jemné mletí : větší povrch kávy/1g , větší průtok vody na 1g kávy, větší výluh méně rozpustných a emulgovatelných látek.
16g hrubší mletí : opačně - tzn. výluh více těch lehčeji rozpustných a emulgovatelných látek.
při 16g se menší extrakce/1g dorovnává množstvím kávy a přitom se liší poměr těch pro espresso typických chuťotvorných látek a zbytku. Záleží samozřejmě na upražení kávy a všech dalších faktorech. Pokud je vše ostatní OK (teplota, tampování ...) musí se chuť lišit, byť ne významně, 14 a 16 není takový rozdíl jako espresso a turek. Při nevhodně upražené kávě může být lepších i těch 14 než 16g.
Stejně tak různí lidé budou mít různé chutě, na to už jsem si zvykl.
14g jemné mletí : větší povrch kávy/1g , větší průtok vody na 1g kávy, větší výluh méně rozpustných a emulgovatelných látek.
16g hrubší mletí : opačně - tzn. výluh více těch lehčeji rozpustných a emulgovatelných látek.
při 16g se menší extrakce/1g dorovnává množstvím kávy a přitom se liší poměr těch pro espresso typických chuťotvorných látek a zbytku. Záleží samozřejmě na upražení kávy a všech dalších faktorech. Pokud je vše ostatní OK (teplota, tampování ...) musí se chuť lišit, byť ne významně, 14 a 16 není takový rozdíl jako espresso a turek. Při nevhodně upražené kávě může být lepších i těch 14 než 16g.
Stejně tak různí lidé budou mít různé chutě, na to už jsem si zvykl.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 278
- Registrován: čtv 28. úno 2008 10:04:39
- bydliště: Praha, ČR
- kávovar:
- mlýnek:
Re: hrubost a váha
Přesně jak píše kolu, opravdu není třeba vynalézat kolo 
Je to sice už 4 roky starý a pár (většinu) věcí bych napsal jinak, ale pořád tam ten základ vysvětlený je: http://www.doubleshot.cz/blog/2010/11/1 ... tractmojo/
Pokud to chcete slyšet od větších borců, tak si kupte a stáhněte toto: http://www.amazon.com/Espresso-Extracti ... =scott+rao

Je to sice už 4 roky starý a pár (většinu) věcí bych napsal jinak, ale pořád tam ten základ vysvětlený je: http://www.doubleshot.cz/blog/2010/11/1 ... tractmojo/
Pokud to chcete slyšet od větších borců, tak si kupte a stáhněte toto: http://www.amazon.com/Espresso-Extracti ... =scott+rao
Re: hrubost a váha
Ahojte,
skúšam teraz meniť brewing ratio na cca 40-50%. Najskôr 17g, potom 18g, 23-25 sekúnd. Káva sa mi zdá však príliš horká, s vyššou gramážou ide do trpkej chute. Mám pocit, že káva je preextrahovaná, horkosť prebíja ostatné chute. Problém bol aj pri nižších gramážach (15.5g, 16g), ale nie taký výrazný. V čom môže byť problém? Mám znížiť gramáž a zjemniť mletie? Alebo môže byť problém v káve? Páku aj hlavu som nedávno čistil.
Vodu mám filtrovanú, káva je Kuba z lokálnej pražiarne, asi 3 týždne po pražení, teplota cca 93 stupňov. Gramáž kávy cca pri 18g bola 40g. Crema okolo 1cm. Asi sa pýtam hlúpo, nemám veľa skúseností.
Dakujem
skúšam teraz meniť brewing ratio na cca 40-50%. Najskôr 17g, potom 18g, 23-25 sekúnd. Káva sa mi zdá však príliš horká, s vyššou gramážou ide do trpkej chute. Mám pocit, že káva je preextrahovaná, horkosť prebíja ostatné chute. Problém bol aj pri nižších gramážach (15.5g, 16g), ale nie taký výrazný. V čom môže byť problém? Mám znížiť gramáž a zjemniť mletie? Alebo môže byť problém v káve? Páku aj hlavu som nedávno čistil.
Vodu mám filtrovanú, káva je Kuba z lokálnej pražiarne, asi 3 týždne po pražení, teplota cca 93 stupňov. Gramáž kávy cca pri 18g bola 40g. Crema okolo 1cm. Asi sa pýtam hlúpo, nemám veľa skúseností.
Dakujem