měl bych drobný dotaz na zkušenější baristy, než jsem já.
Začínal jsem na kávovarech Krups XP, kde i z koupené namleté kávy díky dvojitému sítku není problém udělat dobré presso s perfektní cremou. Kávy rád ochutnávám, takže mám doma mnoho druhů - několik poddruhů komerčních Lavazz, Segafred, Saquella, ale i Fairtrady např. od Mark&Spencer, několik jednodruhových... Mám rád jak směsi tak 100% Arabiku.
Ale čím víc jsem se zajímal o presso a jeho přípravu, tak jsem Krups přerostl. Koupil jsem si Rancilio Silvia s mlýnkem Rocky doserless a s podstavcem, dokoupil druhou páku, tamper, několik sad hrnečků, plánuju bottomless atd.
Nakoupil jsem zrnkovou kávu, zatím jen obyčejnější, co bylo kolem v dosahu, ale ne úplné šmejdy (např. Tchibo presso,...). Asi nejsou zcela čerstvé, to vím...
Teď můj problém, se kterým Vás žádám o pomoc. Nedaří se mi crema, jakou bych rád. I když jsem relativně vychytal hrubost/množství/tamping abych dodržel množství/čas, pěna na pressu je světlá a velmi slabá, není pevná ani bohatá, jako z pressovaru Krups.
Někde jsem četl, že některé pressovary (děla to i Krups, ale hodně to reklamuje i firma JURA) pro lepší výsledky extrakce předtlakují kávu, zalijí jí na pár vteřin horkou vodou a pak až extrahují. Děláte to u takových pressovarů také? Myslím tím, že na začátku zapnete do prvních kapiček presso, vypnete, tak na 1-2s a pokračujete v extrakci?
Je mi jasné, že se Silvií jsem bohužel asi skončil s kupovanými mletinami, mám jich pár kilo v zásobě. Káva je u kupovaných plechovek příliš hrubá, voda proteče velmi snadno, ať tampuju jak tampuju.

Objednal jsem si kávu z PRIMACafé, dám pak vědět, jak jsem pořídil.
Děkuji za radu či jen nápad
Marian