Teda narvať iPod do kávovaru... Tak to je sila, to musí hrať jedna báseň.michalnet píše:...momentálně i Illy v ipodech.
Co dělám špatně?
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Co dělám špatně?
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Co dělám špatně?
Hnup, díky za Tvoje příspěvky, vždy se dobře pobavím. Tvůj humor je mi velmi blízký
Nevadí, že je krize, hlavně že je prča!!!!!
Co by teklo z Iphonu bych tady snad už nerozmazával.... (jablečná šťáva?)
Nevadí, že je krize, hlavně že je prča!!!!!
Co by teklo z Iphonu bych tady snad už nerozmazával.... (jablečná šťáva?)
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 450
- Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
- bydliště: Jablunkov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Co dělám špatně?
iPod se dává do single misky a iPhone do dvojité?
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Re: Co dělám špatně?
Jsem se podle všeho už asi dočetl...nemůže být opravdu problém v presovači?. Našel jsem tohle, to bude asi náš případ: Je užitečné si říci, jak vypadá chybně připravené espresso:
Pokud má vytvořená tmavohnědá crema na sobě bílou nebo světlejší skvrnu anebo se jí utvoří uprostřed otvor, kterým káva prosvítá, pak bylo espresso hodně vyluhováno a chutná trpce a hořce. Naopak příliš světlou cremu má nedostatečně vyextrahovaná, nekvalitní řídká káva s vodovou chutí.
Nám se nevytvoří kréma a káva chutná stále vodově. Jak tedy na to?
Je to problém rukou? Nebo v tom může hrát roli i tlak či stupeň teploty?
Pokud má vytvořená tmavohnědá crema na sobě bílou nebo světlejší skvrnu anebo se jí utvoří uprostřed otvor, kterým káva prosvítá, pak bylo espresso hodně vyluhováno a chutná trpce a hořce. Naopak příliš světlou cremu má nedostatečně vyextrahovaná, nekvalitní řídká káva s vodovou chutí.
Nám se nevytvoří kréma a káva chutná stále vodově. Jak tedy na to?
Je to problém rukou? Nebo v tom může hrát roli i tlak či stupeň teploty?
Re: Co dělám špatně?
Tak opravdu díky za humor, ještě se z vás asi nikdy nikdo neupsal, viďte? Takže pro nechápající a odborníky...je opraveno . PODY-E.-S.-E.hnup píše: Teda narvať iPod do kávovaru... Tak to je sila, to musí hrať jedna báseň.
Re: Co dělám špatně?
To samozřejmě víme, je však otázkou, zda-li příspěvek nemůže být pod 2 různými problémy (si přečtětě), jelikož nevíme, kde opravdu problém vězí. Ale ostatním za pomoc díky moc.michalnet píše:Dobrý den,
máme pořízený pressovač Gaggia Espresso Dose, cca to možná bude již rok. Používáme jen sem tam, jelikož stále nejsme schopni vytvořit takovou kávu, aby nás uchvátila. Vyzkoušeli jsme již všemožné druhy káv. Přes Tchibo, Lavazu, Lucafé, speciální směsy zakoupené v obchodech s kávovary, momentálně i v Illy podech. Říkali jsme si, že třeba špatně odhadujeme množství kávy, vody...prostě jsme již vyzkoušeli lecos a ne a ne vytvořit takové to "dobré kafé" s pěnou. Vždy nám přijde takové jen "ochucené" kávou. Čisté kafé to prostě není, něco tomu chybí. Začali jsme kávy přidávat, tak to už bylo zase asi silné, ale pořád jakoby chyběl ten "vývar", to čisté kafé a pěna nikde. Teďkom, po zakoupení Illy ipod je to stejný. Chuť o něco jemnější, ale bez pěny. Přitom káva opravdu čerstvá, vůně krásná. Ale pressu něco chybí. Nemůže být třeba nějaká špatná teplota přístroje, že by kávu málo spařil? Postupy dodržujeme stejné jako příspěvek viz. níže. (mleitgeb). Už si opravdu začínáme myslet, že je s naším presovačem něco špatně. Jak na to?
Když už se ptáte co děláte špatně.
Hlavně děláte špatně, že to sem dáváte na dvě místa to samé. TADY
- arny71
- více pokročilý
- Příspěvky: 253
- Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
- bydliště: Jižní Morava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Co dělám špatně?
michalnet píše:Jsem se podle všeho už asi dočetl...nemůže být opravdu problém v presovači?. Našel jsem tohle, to bude asi náš případ: Je užitečné si říci, jak vypadá chybně připravené espresso:
Pokud má vytvořená tmavohnědá crema na sobě bílou nebo světlejší skvrnu anebo se jí utvoří uprostřed otvor, kterým káva prosvítá, pak bylo espresso hodně vyluhováno a chutná trpce a hořce. Naopak příliš světlou cremu má nedostatečně vyextrahovaná, nekvalitní řídká káva s vodovou chutí.
Nám se nevytvoří kréma a káva chutná stále vodově. Jak tedy na to?
Je to problém rukou? Nebo v tom může hrát roli i tlak či stupeň teploty?
Tak ještě jednou a pomalu: zkus použít Č E R S T V O U K Á V U.
Re: Co dělám špatně?
Asi za hodinu jste dostal odpověď http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... 7208#p7208 která Vám potvrzovala Vaše úvahy. A těch možných problémů tam bylo vypsáno několik.michalnet píše:......
To samozřejmě víme, je však otázkou, zda-li příspěvek nemůže být pod 2 různými problémy (si přečtětě), jelikož nevíme, kde opravdu problém vězí. Ale ostatním za pomoc díky moc.
A abyste uznal něco vy, to asi na to nebudete stavěnej. Raději jeden z Vašich příspěvků v tichosti změníte a nějak si to ospravedlníte. A děláte z některých trošku hlupáky, protože původní Vaše dotazy byly identické kopie.
Takže vzhůru toho samého nakopírovat ještě do dalších témat. Protože je možné, že se nedaří ï z jiných důvodů.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Co dělám špatně?
Jak se bude jeden dotaz roztahovat do několik fór, začnu mazat a zamykat!
4Michalnet: Sežeňte si čerstvě vypraženou kávu a ne ty v nejhorším případě několik let starý záležitosti. Jesltli chcete pěnu i na nich, pořiďte si do kávovaru nějaký napěňovací cajk.
4Michalnet: Sežeňte si čerstvě vypraženou kávu a ne ty v nejhorším případě několik let starý záležitosti. Jesltli chcete pěnu i na nich, pořiďte si do kávovaru nějaký napěňovací cajk.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Co dělám špatně?
nechce se mi zakládat nové vlákno, tak snad envadí, když to píši sem.
Dotaz: když udělám espresso, povedené s cremou na povrchu a chci do něj nalít mléko, je normalní jev to, že jeho nalitím se mi crema poruší, rozředí, potrhá? Nebo nalitím to musí zůstatek vcelku a zatáhnout se? Musel bych to nalívat strašně opatrně, aby se to podařilo. Jak je to u Vás? (vím, že spousta dává přednost espressu bez mléka, ale Ti co dávají mléko - jak se Vám to daří?).
Díky.
Dotaz: když udělám espresso, povedené s cremou na povrchu a chci do něj nalít mléko, je normalní jev to, že jeho nalitím se mi crema poruší, rozředí, potrhá? Nebo nalitím to musí zůstatek vcelku a zatáhnout se? Musel bych to nalívat strašně opatrně, aby se to podařilo. Jak je to u Vás? (vím, že spousta dává přednost espressu bez mléka, ale Ti co dávají mléko - jak se Vám to daří?).
Díky.
- funkyboss
- pokročilý
- Příspěvky: 94
- Registrován: pon 14. úno 2011 11:25:16
- bydliště: Praha
- kávovar: LaCimbali M21 Junior DT/1
- mlýnek: Mazzer Super Jolly
Re: Co dělám špatně?
Pokud nalévám mléko do espressa, tak používám malou skleněnou kádinku, kterou máme doma odjakživa. Crema se nepotrhá, zvlášť když mléko naléváš po stěně. Ale spíš obohacuji mléko mikropěnou - tam opět platí, že pokud nechci latte art, tak mléko (mikropěnu) nalévám krouživými pohyby podél stěn a ono se pod cremu schová
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Co dělám špatně?
.. aha, super díky za tip, pak vyzkouším.
Ještě jsem se chtěl zeptat, když přijde k nám na návštěvu kýblař a udělal bych mu espresso, tak by si myslel (jednoho znám), že na něm šetřím a dělám 2 loky, oni pijí kýbl. Mohu mu k tomu nabídnout horkou vodu. Zase by to špatně pochopil s tím, že si kávu dolévá vodou. Jako celkem "smysluplné" s emi jeví to, jako nalít do hrnku třeba 50 ml horké vody a do toho pustit espresso 25 ml (tedy opačně - nevidí to ), crema pak zůstává OK, dostane plný hrnek, jak se k tomu stavíte Vy?
Ještě jsem se chtěl zeptat, když přijde k nám na návštěvu kýblař a udělal bych mu espresso, tak by si myslel (jednoho znám), že na něm šetřím a dělám 2 loky, oni pijí kýbl. Mohu mu k tomu nabídnout horkou vodu. Zase by to špatně pochopil s tím, že si kávu dolévá vodou. Jako celkem "smysluplné" s emi jeví to, jako nalít do hrnku třeba 50 ml horké vody a do toho pustit espresso 25 ml (tedy opačně - nevidí to ), crema pak zůstává OK, dostane plný hrnek, jak se k tomu stavíte Vy?
Re: Co dělám špatně?
Mojej drahej do 25 ml espressa dolievam horúcu vodu a trocha mlieka, celkom do 50 ml šálky. Hovorí, že jej to chutí viac ako ako čisté espresso. Sám som to ale nepil
- Jožin
- více pokročilý
- Příspěvky: 161
- Registrován: sob 01. srp 2009 16:04:26
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Co dělám špatně?
Máte vařit americkou kávu, do šálku s horkou vodou uděláte espresso. Zrovna tak je lepší dělat espesso do horkého mléka než mléko do espressa.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Co dělám špatně?
a proč je tento postup lepší? Předpokládám, že kvůli pěně?
- lubosw
- Příspěvky: 28
- Registrován: stř 26. pro 2012 16:55:45
- bydliště: Trenčianske Teplice
- kávovar: Nuova Simonelli Oscar
- mlýnek: Mazzer Super Jolly Electronic
Re: Co dělám špatně?
espresso do napeneného mlieka má podľa mňa intenzívnejšiu chuť, alebo si to možno len trocha namýšlam. Tento spôsob prípravy má ale jednu nevýhodu, že sa nekoná late-art. A teraz babo raď.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 450
- Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
- bydliště: Jablunkov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Co dělám špatně?
Řekl bych že si trochu namýšlate
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 546
- Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
- bydliště: Zlínský kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Co dělám špatně?
Intenzivnější chuť? Zkuste ristreto, to je chuťově někde jinde.
A pokud chcete pěknou pěnu espressa i s mlékem není nic jednoduššího než dát konec lžičky na kraj hrnku a po ní nalévat mléko.
A pokud chcete pěknou pěnu espressa i s mlékem není nic jednoduššího než dát konec lžičky na kraj hrnku a po ní nalévat mléko.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
- tomba123
- Příspěvky: 40
- Registrován: pon 24. pro 2012 6:49:52
- bydliště: Benešov nad Černou
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Co dělám špatně?
pro funkyboss: děkuji za tip. vyzkoušeno a opravdu to tak je, zase jsem o něco chytřejší
pro Fox_25: máš pravdu s tím ristretem, je to taková "jednohubka", která nemá chuťově žádnou chybu (pokud je tedy z produkce PC). občas si ho udělám odpoledne.
pro dape: mně zas žena řekla, že by chtěla kapučíno, ale aby tam nebylo tak hodně mléka (mikropěny), ale aby to bylo do stejného šálku , takže jsem popřemýšlel a vyšlo mi tohle. americano espresso (cca 60ml horké vody a do toho espresso cca 25ml) a doliji mlékem (mikropěnou). ženě to chutná a já to zkusil a podle mě je to vodovější (nebo nevím jak to popsat)
pro Fox_25: máš pravdu s tím ristretem, je to taková "jednohubka", která nemá chuťově žádnou chybu (pokud je tedy z produkce PC). občas si ho udělám odpoledne.
pro dape: mně zas žena řekla, že by chtěla kapučíno, ale aby tam nebylo tak hodně mléka (mikropěny), ale aby to bylo do stejného šálku , takže jsem popřemýšlel a vyšlo mi tohle. americano espresso (cca 60ml horké vody a do toho espresso cca 25ml) a doliji mlékem (mikropěnou). ženě to chutná a já to zkusil a podle mě je to vodovější (nebo nevím jak to popsat)
Člověk nechápe, že je štěstí být a proto je nešťastný...
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Co dělám špatně?
no, my jsme měli asi 4 roky Krupse s přetlakovýma miskama. Tak si manželka zvykla na 50 ml kávového nápoje a 10 ml mléka. Bylo to v rámci stroje OK. Teď gaggie, nepřetlakové misky, mlýnek a 25 ml espressa. No, jak to mohlo dopadnout? Kdybych ji tam dal 10 ml mléka, nenapila by se, dolívat vodou by ji nechutnalo. Co ji chutná, když k 30 ml espressa doleji asi 50 ml horkého mléka nebo pěny. A i tak (a já musím potvrdit) je to silnější než z přetlakovým Krupsem. Ale, hlavně, ta chuť!!! Co ji ještě chutná (mne tam vadí - resp. nějak mi to nesedne i když je to dobré) horké našlehané mléko do vysoké sklenice, do toho Monini sirup nugát (padne to ke dnu, asi 2 střiky) a do toho 30 ml espressa. Chuťově je to dobré, ale nějak mi obecně vadí sladké kafe. Ale každému chutná něco jiného a to je možná i dobře. Život je pak příjemně rozmanitý