Kávu piju týden, jednu denně. Před tím cca jednu za rok a ne celou. Takže jsem takový "skoro ortodoxní kafemilec"

Koupil jsem DeLonghi EC820 a po pár espressech v přetlakových miskách jsem vyzkoušel klasické sítka.
Výsledek je zdrcující.
Mletí už mám skoro na pudr, tampuji to tak, že se o to opřu celou váhou a pořád to přes tu misku prohučí ani ne za 15 sekund (těch 30 ml) a bez crémy!
Taková žbrnda, ale tmavá. Jakobych zalil turka.
Měřím čas (25 s) jakmile to začne téct z páky. Pořád jsem o skoro 8 až 10 sekund rychlejší. Ale co je hlavní, nemá to crému.
A to jsem si myslel, že bude naopak mnohem hustější, olejovitá...
A z misky pak vyškrábu nacucanou mokrou kaši, v žádném případě to není pevná "tableta".
Kávu namelu vždy čerstvou a zkusil jsem i větší dávku kávy. Těd se to skoro povedlo (asi na šestý pokus), ale musel jsem dát více kávy a tampovat to největší silou jakou dám. To ale moje baby nezvládnou. Tampovat by se mělo přiměřeně, spíše jen váhou tamperu a mírně přitlačit a pootočit abych usadil rovinu. A ne aby to baby musely dávat pod lis. Jenomže trochu espresso mi z toho teklo jen když to zatemuju "na kámen" se zvukovým projevem nasraného medvěda.
Melu zatím na takovém plastovém Krupsovi za sedmnáct stovek co má v sobě nějakou parodii na kameny, ale světe div se, mele to zatím od "písku" po "pudr" s homogenní texturou. Asi mám dobrý kus. Jakmile to ale někdy vyčistím a znovu složím, už to tak mlet natuty nebude. Tamper mám nějaký hogofogo za osmnáct stovek. Pěkně vypadá a má rovnej spodek

V přetlakových miskách již po pár dnech systematických pokusů dosáhnu cca 7 mm vysokou pěnu, která je i docela pevná a drží se na stěnách.
Ale v těch profi miskách je to jako přes překapávač ETA.
Má někdo nějaké know how co je špatně? Samozřejmě vím, že kávovar, káva i mlýnek :-D Ale dát sto táců za domácí kávování dokáže kde kdo. Já chci dosáhnou obstojnou kávu (= kávu, která obstojí) i z komerčního kuchyňského stroje. Navíc samotný kávovar je v pohodě. Je bytelný, dělá co má a dělá to dobře. Dokonce má velmi stabilní teplotu vody narozdíl od boileru. Páru dělá taky v pohodě, jednoduše kávovar je ten poslední problém když se vyladí věechno "před ním"... tak ten řešit zatím nechci.
Tolik moje postřehy z pár denní zkušenosti. Jsem připravený na kritiku i na pomoc.
Omlouvám se, když jsem otevřel téma, které se tady již probíralo. Snad se najde milec, který mě nepošle někam a poradí.
Ještě bych upřesnil - nechci pít několik káv denně. Jednak nemám rád závislosti a taky to nepotřebuji, ale hodně mě baví ten rituál, ten process, ta technika, ta vůně, a dělat kávu pro návštěvy. Já jsem vlastně technický typ, o samotné pití kávy mi až tolik nejde. I když... na espresso bych si asi zvykl velice rychle... uvidíme, podle toho jaké z toho dostanu.
Budu rád za know how jak na ty "profi" sítka. Ony těsní i o trochu méně, protože nemají po obvodu zvýšený prolis jako originální tlaková sítka, ale těsnění ve sprše kávovaru je nové a zvládá to zatím těsnit. Voda zatím kolem sprchy neteče.
--------------------------
P.S: před odesláním mi to napsalo "Vaše zpráva obsahuje příliš mnoho smajlíků. Maximální povolený počet smajlíků je 3."
To je co prosím?