Co je vlastně espresso?

rady, poznatky, postřehy k přípravě kávy, především na espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
duri191
více pokročilý
Příspěvky: 188
Registrován: čtv 05. lis 2009 16:02:47
bydliště: Trnava
kávovar:
mlýnek:

Re: Co je vlastně espresso?

Příspěvek od duri191 »

plne súhlasím s ringom, určite máš 2 rovnaké šákly, sprav si presso, polož prázdnu šálku na váhu, stlač TARA, polož plnú šálku a v priebehu 5 sek. máš objem kávy :P
nemusíš robiť žiaden laboratórny pokus
...snažím sa zorientovať vo víne a káve, chce to ešte veľa cviku.....ale ja cvičím poctivo :-)
Uživatelský avatar
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 275
Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Co je vlastně espresso?

Příspěvek od Rujir »

duri191 píše:plne súhlasím s ringom, určite máš 2 rovnaké šákly, sprav si presso, polož prázdnu šálku na váhu, stlač TARA, polož plnú šálku a v priebehu 5 sek. máš objem kávy :P
nemusíš robiť žiaden laboratórny pokus
Co neriesi povodny problem - ako mam vediet, kedy zastavit stroj, ked mam 3/4 salky cremu, vsak ano. :ugeek: :lol: :lol:
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
Uživatelský avatar
ringo
více pokročilý
Příspěvky: 235
Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
bydliště: Jihočesko
kávovar:
mlýnek:

Re: Co je vlastně espresso?

Příspěvek od ringo »

Rujir píše:Co neriesi povodny problem - ako mam vediet, kedy zastavit stroj, ked mam 3/4 salky cremu, vsak ano. :ugeek: :lol: :lol:
Kdyb to bylo tak jednoduché... :) K tomu se právě musíte dopracovat. Zvážit výsledek extrakce za určitý čas, a případné větší odchylky doladit mletím, množstvím, případně tampováním. Samozřejmě až na další dávce. Přestože to mám celkem v oku, tak u Brasil Santos jsem prohnal mlýnkem asi 20 dkg kávy, než jsem to trefil. Člověk se pořád učí, aneb, proč dělat užitečné věci, když lze strávit odpoledne za přístrojem, nas*anej, že to neteče, jak má :-). V tom je kouzlo espressa.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Co je vlastně espresso?

Příspěvek od hnup »

Rujir píše: Co neriesi povodny problem - ako mam vediet, kedy zastavit stroj, ked mam 3/4 salky cremu, vsak ano. :ugeek: :lol: :lol:
Stroj máš zastaviť vtedy, keď začne tiecť svetlá créma, a to by malo byť po približne 25 sekundách od spustenia extrakcie. Potom si pozri, koľko máš v šálke kávy a si doma. Neviem, v čom je problém.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
mill
silně pokročilý
Příspěvky: 520
Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Co je vlastně espresso?

Příspěvek od mill »

Naprostý souhlas s Hnupem. Můžeš taky odměřit do šálků vodu a mít to potom "ve voku", i když mám typů šálků docela dost, většinou si pamatuji, kde mají hranici 25ml.
Uživatelský avatar
ringo
více pokročilý
Příspěvky: 235
Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
bydliště: Jihočesko
kávovar:
mlýnek:

Re: Co je vlastně espresso?

Příspěvek od ringo »

2 hnup a mill: Jasně, ale to už se předpokládá, že to má uživatel trochu v oku, mlýnek správně seřízen a zvládnutá extrakce, tzn. tuším, že mi nateče + - správný objem.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
Uživatelský avatar
duri191
více pokročilý
Příspěvky: 188
Registrován: čtv 05. lis 2009 16:02:47
bydliště: Trnava
kávovar:
mlýnek:

Re: Co je vlastně espresso?

Příspěvek od duri191 »

2Rujir: môžsš mať aj priamo položenú šálku na váhe a tak robiť kávu, vtedy budeš vedieť, koľko tam toho máš :lol:
...snažím sa zorientovať vo víne a káve, chce to ešte veľa cviku.....ale ja cvičím poctivo :-)
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Co je vlastně espresso?

Příspěvek od primacafe »

AÚÚÚÚ. Co se to zde opět děje. To nikdo neumíte udělat kafe bez té vědy kolem toho?
Zahoďte stopky, odměrné válce, váhy, tampery a začněte si dělat kafe v klidu a pohodě.
Hlavně nehledejte vědu tam, kde není.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
ringo
více pokročilý
Příspěvky: 235
Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
bydliště: Jihočesko
kávovar:
mlýnek:

Re: Co je vlastně espresso?

Příspěvek od ringo »

2 PC: Já jsem začínal od oka, pak jsem si koupil váhy, a zjistil jsem, že vyrábím risretto. Dle mého jsou váhy dobrá nápomoc proto, aby to člověk dostal do oka.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Co je vlastně espresso?

Příspěvek od primacafe »

Na to aby si udělal představu o tom kolik do misky dává kávy, snad ano. Na to však stačí obyčejná odměrka dodávaná s kávovarem.
Ale pak abych si dělal epresso na váze, vážil kávu do misky, pěchoval definovaným tlakem (trápil se tím jak to zjistit kolik tlačím), to je snad zbytečné.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 275
Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Co je vlastně espresso?

Příspěvek od Rujir »

Pre skuseneho kavickara je to urcite zbytocne, ale zo zaciatku, kym to clovek dostane do ruky a do oka su urcite merania urcite uzitocne. Zial, v nasom regione nemame podvedome zafixovane, ako ma spravne espresso vyzerat, preto je potrebne si ich najskor spravit niekolko doma pomocou meracich instrumentov. Aspon v mojom pripade to tak urcite je.
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
Uživatelský avatar
ringo
více pokročilý
Příspěvky: 235
Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
bydliště: Jihočesko
kávovar:
mlýnek:

Re: Co je vlastně espresso?

Příspěvek od ringo »

2 PC: Určitě není na škodu vědět, kolik se do misky vejde, ale mně se váha šikla hlavně na "změření objemu" výsledného espressa, kdy jsem do té doby dělal z 20g misky od oka 35 ml.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
Uživatelský avatar
goody
Příspěvky: 15
Registrován: sob 13. bře 2010 21:04:51
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Co je vlastně espresso?

Příspěvek od goody »

Já se mimo jiné docela intenzivně věnuju vaření (jídel) a pokud něco dělám poprvé, podruhé a potřetí, silně preferuju exaktní práci podle receptu včetně přesného vážení. Potom to už člověk má celkem v oku a může si dovolit různě experimentovat, ale důležité je perfektně zvládnout základní recept, než člověk popustí uzdu kreativitě, mimo jiné kvůli referenci.

Totéž myslím platí u kávy, on toho člověk nemusí odvážit zase tolik než získá solidní odhad.
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Co je vlastně espresso?

Příspěvek od hnup »

A ja hňup som robil roky espresso bez váhy...

rujir: Len aby sa z tých "meracích inštrumentov" nestala závislosť a bez nich v konečnom dôsledku neurobíš poriadne espresso ani omylom.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
goody
Příspěvky: 15
Registrován: sob 13. bře 2010 21:04:51
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Co je vlastně espresso?

Příspěvek od goody »

hnup píše:A ja hňup som robil roky espresso bez váhy...
Espresso z 6.8 nebo 7.4 gramů je zcela nepřijatelné, takže doporučuji okamžitě pořídit laboratorní (ne kuchyňskou!) váhu a zjednat nápravu :grin:
Uživatelský avatar
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 275
Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Co je vlastně espresso?

Příspěvek od Rujir »

Smejte sa kolko chcete, ale rad by som vas videl, ako by ste mleli kavu priamo do paky, keby ste mali tak idiotsku paku ako je na Rowente Adagio - ziadne misky, univerzalna velkost, super-duper automaticky dotahovaci system, kolko kavy das, tolko je dobre. :ugeek: Ja viem, ze to je proste idiotsky stroj, ale este mesiac musim vydrzat. Potom sa to zlepsi. :roll:
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Co je vlastně espresso?

Příspěvek od primacafe »

Už aby to bylo. Nějak to ještě vydržíme. :lol:
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 275
Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Co je vlastně espresso?

Příspěvek od Rujir »

primacafe píše:Už aby to bylo. Nějak to ještě vydržíme. :lol:
No vam sa bude urcite cakat lepsie ako mne... :lol:
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
Uživatelský avatar
ChudasZlin
Příspěvky: 4
Registrován: ned 15. led 2012 12:17:26
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Co je vlastně espresso?

Příspěvek od ChudasZlin »

primacafe píše:Na to aby si udělal představu o tom kolik do misky dává kávy, snad ano. Na to však stačí obyčejná odměrka dodávaná s kávovarem.
Ale pak abych si dělal epresso na váze, vážil kávu do misky, pěchoval definovaným tlakem (trápil se tím jak to zjistit kolik tlačím), to je snad zbytečné.
Takže podle téhle vaší definice máte vlastně každé epresso úplně jiné:) Odměrka ke kávovaru, tak jako všechny věci standartně dodávané je k ničemu:( Vážit před mletím a po extrakci je podle mě nejlepší, co můžete udělat. Jasně, jde to trefit od oka, ale pokud používám kávu s cenou 1Kč/gram, tak je škoda dělat kafe stylem: Nasypu tam kávy od oka, změřím 25sec a pak to vypnu. 25sec je u mnoha druhů kávy údaj naprosto, ale naprosto irelevantní, měl sem i 50sec extrakci a káva chutnala naprosto fantasticky. Mnohem lepší je, se řídit poměrem extrakce než časem. A úplně stačí párkrát zvážit výsledek a pak to taky budete mít "v oku". Epresso je pane hodně velká věda, hodně velká. Sranda je to s něčím takovým jako Krups stroj, nebo nějaké kapsle apod, tam si lidi namelou trochu kávy v prodejně Tchibo a mají pocit, že pijou super espresso:)
Uživatelský avatar
Seky
více pokročilý
Příspěvky: 204
Registrován: pon 09. bře 2009 21:04:31
bydliště: Jihlava
kávovar:
mlýnek:

Re: Co je vlastně espresso?

Příspěvek od Seky »

no ty kjááávo
Zamčeno

Zpět na „k přípravě kávy“