Mám nastudováno co se dá, kávu připravuju v La Pavoni Puccino PCL (termostat tam mám na 93 stupňů a zkouším i na 90), melu to v Iberital Challenge, nebo Graef CM 80 (ten první je o něco lepší). Pořádné nahřívání páky, tampování, čištění strojů atd snad dělám dobře.
Espresso dokážu udělat nádherné jak z videí na youtube, voní mi i chutná. Většinou používám tmavěji pražené kávy (ta normálka na espresso), ze kterých bývá cítit čokoláda, oříšky, mandle (někdy něco jak marcipán). Chutná mi víc než z většiny kaváren, ale hůř než z těch opravdu hodně dobrých.
Byl jsem v jedné dobré brněnské pražírně, kde praží kávu světleji, ne ale úplně na filtr. Nechal jsem si udělat doppio z jedné, měla být cítit mimo nějaké nesmysly po tropickém ovoci a pražených mandlích. Přesně tak taky voněla, byla lehce nakyslá, hořkost nebyla cítit téměř vůbec.
No a na takových kávách přesně poznám, že to buď já, nebo spíš moje náčiní, nejsme schopni udělat v takové kvalitě. Když ji (tu stejnou nebo podobné) dělám ve svém kávovaru, je vždy trošku hořká, snad i víc kyselá, nejde v ní ale poznat to ovoce. A to já chci.

Chtěl bych se zeptat, s čím se mám nejlépe zase posunout dál. Může být problém v kávovaru? Jaký je vlastně kromě nějaké termostability (dělám vždy jen to 1 doppio v dvouporcové misce) rozdíl oproti těm strojům za třeba 50 tisíc?
Asi to bude chtít zejména lepší mlýnek, že? V té kavárně totiž mají Mahlkonig.

Kolik peněz musím za nejlépe použitý mlýnek utratit, abych si oproti současnému polepšil, aby to opravdu bylo poznat? Například vychvalovaný Ascaso i-Steel je dost dobrý, abych proti Iberitallu poznal rozdíl? Nebo to chce něco dražšího? Máte nějaký tip? Chci ale fresh (takže ne MDF) a protože melu obvykle 1 dávku, nechci, aby v něm zůstávaly velké zbytky pomleté kávy (Rocky). Co třeba tohle?
Kód: Vybrat vše
https://www.kava.cz/mlynky-na-kavu/elektricke-mlynky/nuova-simonelli/nuova-simonelli-grinta-black