Predhriatie hrnčeka
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- cool_point
- pokročilý
- Příspěvky: 83
- Registrován: sob 22. lis 2008 10:08:24
- bydliště: Handlová/Prievidza (31) SR
- kávovar:
- mlýnek:
Predhriatie hrnčeka
Možno pre niekoho banálna záležitosť, ale pre amatéra, nie.
Ako nahrievate hrnček? Ak vodou, tak koľko napustíte vody a kedy ju vylejete? Tesne pred extrakciou, alebo len odpustíte teplú vodu a hneď ju vylejete?
Ďakujem.
Ako nahrievate hrnček? Ak vodou, tak koľko napustíte vody a kedy ju vylejete? Tesne pred extrakciou, alebo len odpustíte teplú vodu a hneď ju vylejete?
Ďakujem.
- xjurasek
- začátečník
- Příspěvky: 68
- Registrován: pát 05. zář 2008 21:52:51
- bydliště: Břeclav
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Predhriatie hrnčeka
Nejlepší je těsně před přípravou espressa nahřát hrníček tak, že do něj napustíte horkou vodu z kávovaru. Tím se nahřeje i páka a hrníček já osobně plním až po okraj, aby se celý nahřál. Vodu vylijete a můžete připravovat espresso. Pokud máte automat, tak je nejlepší pouštět vodu z trysky a nebo pokud ji někdo nemá tak klasicky do mikrovlnky.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Predhriatie hrnčeka
Nenahřejvám, považuji to za zbytečnost. Teplotní rozdíl kávy puštěné do nahřátého a nenahřátého hrnečku je nepatrný (někde jsou tu testy). Nahřejvám jen páku tím, že ji nechám v mašině, když se ohřejvá voda, a ohřejvám hlavu odpuštěním malého množství vody pře extrakcí. Tam je vliv významný.
- arny71
- více pokročilý
- Příspěvky: 253
- Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
- bydliště: Jižní Morava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Predhriatie hrnčeka
Vzhledem k tomu, že stejně vždy před extrakcí odpouštím vodu, tak ji zrovna použiji na nahřátí šálku. Zda je to na p*d nevím, ale určitě to neuškodí.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 188
- Registrován: úte 19. srp 2008 22:29:25
- bydliště: Roudnice n.Labem
- kávovar: Vibiemme Domobar,Lelit PL 41TEM, Gaggia Baby Class
- mlýnek: Ascaso I-Steel,Nemox
Re: Predhriatie hrnčeka
Přesně takhle to dělám taky stejně vodu odpouštím tak proč s ní nenahřát hrneček.
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Predhriatie hrnčeka
Ahoj Davide,David píše:Nenahřejvám, považuji to za zbytečnost. Teplotní rozdíl kávy puštěné do nahřátého a nenahřátého hrnečku je nepatrný (někde jsou tu testy). Nahřejvám jen páku tím, že ji nechám v mašině, když se ohřejvá voda, a ohřejvám hlavu odpuštěním malého množství vody pře extrakcí. Tam je vliv významný.
a co udrzeni teploty v prubehu piti? Ano, uznavam u presa na tri "srky" se to nemusi zdat dulezite, ale pri capucinu ci tzv. ceskem presu to ma sve opodstatneni (alespon u nas ano). Ja pouzivam oboji a to dle nalady, trysky i paku. Oboji proplachuji pred pouzitim, takze to je jedno.
Ostmes
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Predhriatie hrnčeka
Kapucino nahreje mliko, ceske preso nepiju.
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Predhriatie hrnčeka
Ja vim, ze ho nahreje, ale o chladnejsi hrnecek dojde k "ochlazeni" obsahu drive nez o predehraty. Tim padem i piti capucina se stejnou teplotou muze probihat dele.
Nikomu to vsak nevnucuji! Urcite jde o zvyk.
Hezky bozihodovy vecer.
Nikomu to vsak nevnucuji! Urcite jde o zvyk.
Hezky bozihodovy vecer.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Predhriatie hrnčeka
True, ale podle mě je ten rozdíl velmi nepatrný 

Re: Predhriatie hrnčeka
No to bych neřekl ..... pokud ten hrnek je studený a tlustostěnný ... tak veškerou teplotu ihned pohltí porcelán a káva je studená dřív, než ji člověk naservíruje (sobě nebo druhému).
- pecan
- více pokročilý
- Příspěvky: 168
- Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
- bydliště: Brno
- kávovar: Expobar Office Control
- mlýnek: Mazzer S.J.
Re: Predhriatie hrnčeka
Taky nahřívám malé tlustostěnné hrnky na espresso - horkou vodou z kávovaru, pak začínám mlýt kávu a mezitím se hrnky pěkně prohřejou.
Re: Predhriatie hrnčeka
ja vlastne pouzivam tu vodu, ktera je potreba na spusteni termostatu ... pak melu (hrnek se nahreje) ... boiler se nahreje ... odpustim 5 sekund, vyleju vodu z hrnku, nasadin paku, delam kafe
- prijemnyauzitocny
- Příspěvky: 5
- Registrován: sob 25. pro 2010 19:32:24
- bydliště: cífer
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Predhriatie hrnčeka
presne tak, používam iba hrubostenné šáločky, nechám ich natiecť cez páku do polovice, čiže asi 35 ml, potom do páky nameliem, nasadím, vylejem vodu, pustím"šot", zapnem paru, spravím "Mikropenu", dolejem šálky a je
Naposledy upravil(a) primacafe dne pon 31. led 2011 15:53:00, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Citujete zbytečně předchozí příspěvek - smazal jsem ho (nesmyslně tím narůstá objem fóra)
Důvod: Citujete zbytečně předchozí příspěvek - smazal jsem ho (nesmyslně tím narůstá objem fóra)
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Predhriatie hrnčeka
Občas se setkám s tím (hlavně v kavárnách), že hrnek nahřívají nahoře na vytápěné desce otočený dnem vzhůru. Dost často je potom tak horký, že se kafe nedá pár minut vůbec pít. Nedejbože ještě prdnou na hrnky utěrku. Na profimašinách je nahřívání fakt někdy dost výživný
Doma ale napustím půl hrnku vodou z trysky, umelu, utampuji, odpustím, nasadím, kafuji, vypiju. Odpouštím vodu z hlavy ale až těsně před nasazením páky, když to udělám na začátku přípravy, termostat má větší možnost to zase dohřát, sviňa jedna.

Doma ale napustím půl hrnku vodou z trysky, umelu, utampuji, odpustím, nasadím, kafuji, vypiju. Odpouštím vodu z hlavy ale až těsně před nasazením páky, když to udělám na začátku přípravy, termostat má větší možnost to zase dohřát, sviňa jedna.
- prijemnyauzitocny
- Příspěvky: 5
- Registrován: sob 25. pro 2010 19:32:24
- bydliště: cífer
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Predhriatie hrnčeka
som zaciatocník, ale mne sa to darí na silvii v3 model 2010 takto: zapnem ju cca 30 min pred, odpustim vodu, zapne sa ohrev, počkám kým vypne kontrolka, nasadim páku....viď vyššie... na 99,9% stihnem "šot" skôr ako zasa zopne termostat,
aj som meral teplometom Motta teplotu tečúcej vody, aj kávy a žiadne veľké odchýlky. naväčšie rozdiely zatiaľ robí káva: druh, kvalita a čerstvosť
aj som meral teplometom Motta teplotu tečúcej vody, aj kávy a žiadne veľké odchýlky. naväčšie rozdiely zatiaľ robí káva: druh, kvalita a čerstvosť
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Predhriatie hrnčeka
Ja som na tom podobne ako David - na predhrievanie šálok vodou som sa vykašlal. Silvia vyžaduje celkom dlhý čas na predhriatie stroja samotného (ja jej dávam minimálne 30 min.), za ten čas sa aj šálky na hornej ploche kávovaru zohrejú na celkom primeranú teplotu.
Jedine ak vyberám šálku z linky tesne pred prípravou (návšteva s nečakanými požiadavkami), tak predhrievam vodou.
Jedine ak vyberám šálku z linky tesne pred prípravou (návšteva s nečakanými požiadavkami), tak predhrievam vodou.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Re: Predhriatie hrnčeka
Pokud není zapnutá mašina předem , tak návštěva 30 minut čeká ?
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Predhriatie hrnčeka
K Tebe chodí návšteva len na skok na kávu? 
Keď čakám návštevu, tak je mašina vždy zapnutá vopred. Ale ani nečakaná návšteva nie je až taký problém, predsa len Silvia má dosť dlhú tepelnú zotrvačnosť, takže pri mojej prevádzke úplne vychladne len cez noc.
Ešte doplnenie: Keď som sa tak nad tým zamyslel, návštevám v drvivej väčšine aj tak robím espresso z "obchodovej" kávy, tam nad nejakým zastabilizovaním teploty ani netreba veľmi uvažovať.

Keď čakám návštevu, tak je mašina vždy zapnutá vopred. Ale ani nečakaná návšteva nie je až taký problém, predsa len Silvia má dosť dlhú tepelnú zotrvačnosť, takže pri mojej prevádzke úplne vychladne len cez noc.
Ešte doplnenie: Keď som sa tak nad tým zamyslel, návštevám v drvivej väčšine aj tak robím espresso z "obchodovej" kávy, tam nad nejakým zastabilizovaním teploty ani netreba veľmi uvažovať.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 381
- Registrován: ned 20. dub 2008 13:29:49
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Vibiemme Domobar Super(HX),Rancillio Silvia /w Auberins PID
- mlýnek: Baratza Forté AP, Rancillio Rocky SD
Re: Predhriatie hrnčeka
tak snáď keď čakám návštevu, tak zapnem kávovar dopredu a keď je návšteva nečakaná, tak si buď počká alebo si kávu nezaslúži 

Zdenok
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
Re: Predhriatie hrnčeka
Od té doby co mám Silvii , mám spoustu nečekaných návštěv . Řeším to tak že počkám na zhasnutí kontrolky . Proženu vodu hlavou i se sítkem a počkám až se znovu nahřeje .