Presovač Bosch barino
Pravidla fóra
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Presovač Bosch barino
Dobrý večer,
jsem tu dnes nováčkem.Hledala jsem radu jak napěnit hustou bohatou pěnu na latté.Máme doma krásné koťátko Bosch barino,jsem s ním naprosto spokojená,má dvě sítka neboli dávkovače kávy a to na jednu kávu a nebo na dvě kávy najednou.Parní trysku s plastovým koncem ,presovač má 15 barů na páru.Perfektně se omývá,snadná a hlavně bezpracná údržba.Jen ta pěna mě trápí nevím kde dělám chybu,latté mám krásně tříbarevné,jen ta pěna je nijaká,už jsem si tu přečetla Vaše rady jak na to a stále ni to nejde.Vůbec nechápu jak tam někdo píše,že jí má tak hustou,že mu tím káva skoro neproteče,také bych si takovou přála.:-)Už jsem i zkoušela mléko malinko osladit,jestli to náhodou nepomůže,ale úspěch to neshledalo ani se šlehačkou,mlékem 3,5 %,mléko přímo na kapučíno a stále to není ono.Děkuji za rady.Jestli vychytáme tu pěnu tak Bosch mohu doporučit.Nezabere moc místa a i vzhledově je naprosto dokonalý.Karamela
jsem tu dnes nováčkem.Hledala jsem radu jak napěnit hustou bohatou pěnu na latté.Máme doma krásné koťátko Bosch barino,jsem s ním naprosto spokojená,má dvě sítka neboli dávkovače kávy a to na jednu kávu a nebo na dvě kávy najednou.Parní trysku s plastovým koncem ,presovač má 15 barů na páru.Perfektně se omývá,snadná a hlavně bezpracná údržba.Jen ta pěna mě trápí nevím kde dělám chybu,latté mám krásně tříbarevné,jen ta pěna je nijaká,už jsem si tu přečetla Vaše rady jak na to a stále ni to nejde.Vůbec nechápu jak tam někdo píše,že jí má tak hustou,že mu tím káva skoro neproteče,také bych si takovou přála.:-)Už jsem i zkoušela mléko malinko osladit,jestli to náhodou nepomůže,ale úspěch to neshledalo ani se šlehačkou,mlékem 3,5 %,mléko přímo na kapučíno a stále to není ono.Děkuji za rady.Jestli vychytáme tu pěnu tak Bosch mohu doporučit.Nezabere moc místa a i vzhledově je naprosto dokonalý.Karamela
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Presovač Bosch barino
Ani po dlohé době se nenašel nikdo se stejným kávovarem, tak sem aspoň dám jak vypadá a nějaký popis.
o Pro přípravu 1 – 2 šálků espresa
o Vysoce výkonné tlakové čerpadlo 15 bar
o Termoblok z nerezové oceli
o Ochrana proti přehřátí
o Průhledný vyjímatelný zásobník na vodu 1,2 l
o Tryska na páru a napěnění mléka (cappuccino)
o Světelný ukazatel provozu
o Sítkové nástavce pro 1 nebo 2 šálky mleté kávy
o Odstavná mřížka z nerezové oceli
o Odkapávací miska vyjímatelná a vhodná pro mytí v myčce
o Přihrádka na kabel
o Barva: černá/stříbrná
o rozměry spotřebiče (mm): 290 x 180 x 390
o Příkon: 1260 Wo Pro přípravu 1 – 2 šálků espresa
o Vysoce výkonné tlakové čerpadlo 15 bar
o Termoblok z nerezové oceli
o Ochrana proti přehřátí
o Průhledný vyjímatelný zásobník na vodu 1,2 l
o Tryska na páru a napěnění mléka (cappuccino)
o Světelný ukazatel provozu
o Sítkové nástavce pro 1 nebo 2 šálky mleté kávy
o Odstavná mřížka z nerezové oceli
o Odkapávací miska vyjímatelná a vhodná pro mytí v myčce
o Přihrádka na kabel
o Barva: černá/stříbrná
o rozměry spotřebiče (mm): 290 x 180 x 390
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Re: Presovač Bosch barino
Dobrý den, zajímalo by mne, zda Vaše spokojenost s tímto přístrojem trvá, a měl bych také jeden velice konkrétní dotaz. Dnes jsem si byl v prodejně presovač prohlédnout ve snaze zjistit, zda je vybavet přetlakovými miskami či podobným extrapěnivým zařízením. Misky (sítka) nebyl problém prohlédnout a zjistit, že jsou běžná, tedy nikoli přetlaková. Překvapil mne však členitý plastový výtokový systém na dně páky. Obávám se totiž, že nějaký "extra krema pěnič", o který jednoznačně nestojím, by mohl být vestavěn právě do dna páky. Myslím, že velice jednoduše by se to dalo zjistit pokusem "profouknout" páku ústy. Pěnič většinou pracuje na principu omezení průtoku a jeho přítomnost se tak prozradí tím, že páka nepůjde ústy téměř profouknout. Pokud nebude crema věc přítomna, půjde páka profouknout bez větších problémů.. Tento experiment jsem pochopitelně bohužel nemohl v prodejně provést, abych jim přístroj neoslintal..Karamela píše:Dobrý večer,
jsem tu dnes nováčkem.Hledala jsem radu... ... Máme doma krásné koťátko Bosch barino,jsem s ním naprosto spokojená,má dvě sítka neboli dávkovače kávy a to na jednu kávu a nebo na dvě kávy najednou.Parní trysku s plastovým koncem ,presovač má 15 barů na páru.Perfektně se omývá,snadná a hlavně bezpracná údržba.Jen ta pěna mě trápí... Karamela
Můžete se prosím tento pokus realizovat a podělit se o výsledek? Také mne napadá otázka do pléna: "Může být vůbec crema bazmek až na dně páky bez kontaktu se sítkem?"
Re: Presovač Bosch barino
Nevydržel jsem čekat, informace jsem zjistil jinde, zbytek nejistoty překonal a stroj jsme s přítelkyní pořídili. Po dvou dnech experimentů, kdy to v kuchyni vypadalo jako v pokoji výrostka, jenž pod stromkem objevil sadu Mladý chemik, jsme se dobrali použitelných výsledků a několika poznatků, co stojí za řeč.
Oproti výše uvedenému popisu přístroje, kterého se vám dostane i ve všech e-shopech, není odkapávací mřížka nerezová, nýbrž ze stoprocentního aluminiového hliníku. Nijak mne to nezklamalo, koneckonců jsem to zjistil již před koupí při osobním ohledání stroje. Mřížka působí navíc dost měkce, hrubá dna šálků ji možná zanedlouho nehezky poškrábou, ale nevadí, pak ji kdyžtak nechám za pár kaček dát do pořádného kabátku v práškové lakovně.
Další věcí, která nepochybně zaslouží pár slov, je páka. Plastové držadlo, vlastní těleso páky hliníkový odlitek. Podivným řešením dna páky je pak záhadný plastový výtok složený z několika sešroubovaných dílů. Plast prvních pár várek trochu zapáchal, po dvou až třech kafích (tedy pokusech) bakelitový odér vymizel. Výtoky neústí přímo z prostoru pod sítkem, přes střed vnitřku páky je umístěn jakýsi terčík, který musí káva obtéci. Předpokládám, že se tak výrobce snaží zajistit rovnoměrnější dávkování z obou výtoků. Nějaký přetlakový podfuk se nakonec nekoná, například při vyplachování voda pákou hladce protéká. Odšroubovat jeden torx šroubek, který drží dno páky pohromadě, jsem nezkoušel, nicméně možná je to nejsnazší a hlavně vratná cesta k bottomless experimentům. Páka má navíc praktickou klapku pro přidžení misky pří vyklepávání. Více na obrázcích. Nyní jsou na řadě misky. Také podivné, také s plastem, vnější průměr pod rantlíkem 55mm. Zdá se, že stěny misky a její děrované dno jsou vyráběny zvlášť a následně spojeny plastovým mezikružím. Zde bych tipoval, že je účelem snížení výrobních nákladů, protože žádnou funkci plastových kroužků jsem neobjevil. Technicky je asi snazší udělat dírky do rovného (a možná i tenčího) plechu a posléze fitr s miskou spojit, než varábět misku z jednoho kusu, kdo ví. Myslím však, že toto řešení přináší značné negativum, a sice zmenšení použitelné (průtočné) plochy dna misky, především u dvoukafové varianty. Výrobce to řeší vykrojením několika větších, radiálně uspořádaných otvorů, jak je vidno na obrázcích (vlevo jednokafová, vpravo dvou), aby zajistil potřebnou propustnost. Co to však udělá s kvalitou a rovnoměrností extrakce si nedovedu představit a lehce se odpovědi na tuto otázku obávám. Teď k provozu přístroje. Stručně řečeno příliš nevibruje (hrnky se sice rozdrnčí, ale neutíkají), nesmrdí, překvapivě rychle se nahřívá (odhadem do minuty). Celkově mi přijde celkem robustní, stabilní. Odkapávací miska není na místě držena příliš pevně, nicméně protože si do ní po každé várce přístroj odplivne zbytek vody z termobloku, tak se stejně velice často sundává a vylévá, což jde velmi jednoduše.
A nyní k jádru věci. V prodejně Oxalis jsme zakoupili populární brazilskou Santosku, balíček Panamy, rozkošný ruční mlýnek a plni očekávání a nedočkavosti vyrazili k domovu. A jak se presovač Bosch osvědčil v praxi? Inu, první pokusy vyprodukovat kávě podobnou tekutinu ztroskotaly, spolu s mou trpělivostí vzal za své i fórový kafemlejnek, po slepení nyní fungující jen jako dekorace, což bylo ostatně jediné jeho poslání i před tou nešťasnou nehodou, jakkoli se paní prodavačka byla dušovala, že to mlít bude a bude... Druhý mlýnek, překvapivě kvalitní známý bakelitový TRAMP sehnaný ještě téhož večera, však nepřinesl očekávanou spásu, i když se výsledky mírně zlepšily. Extrakce však byla stále příliš krátká, jemněji mlít již nešlo a více pěchovat jsem z obav před cévní mozkovou příhodou také nemohl. Zásadní pokrok nastal až po přečtení rady zde na fóru, že příprava espressa je pro začátek snazší v dvoukafové misce. Opustili jsme tedy experimentální jednoduchou a dobře jsme udělali. Změna byla patrná již na výtoku kávy z přístroje. Průběh konzistence i barvy extraktu se značně přiblížil tomu, jak si představuji, že by to mělo vypadat. Vzhled kávy se mi také jeví přijatelný, i po chuti myslím, že jsme na správně cestě. Stále však musím dost pěchovat a kafe ze singl misky ne a ne vyjít. Uvítal bych možnost ještě trochu jemnějšího mletí, pokud by ani to nepomohlo, hledal bych chybu v nestandardních miskách. Jak dlouho od uplynulo od vypražení použitého vzorku kávy také těžko soudit, brzy hodlám konfrontovat s kontrolním vzorkem od PRIMAcafé
. Každopádně se přiznám, že tak uspokojivé výsledky jsem po dvou dnech učení nečekal, presovač mě v ničem nezklamal a se špetkou pýchy předkládám fotografie prvních publikovatelných kafí (omluvte prosím pocákané hrnečky, chce to ještě vypilovat).
Tímto děkuji přispěvatelům a správcům fóra, bez jejichž rad bych byl bezradný.
Oproti výše uvedenému popisu přístroje, kterého se vám dostane i ve všech e-shopech, není odkapávací mřížka nerezová, nýbrž ze stoprocentního aluminiového hliníku. Nijak mne to nezklamalo, koneckonců jsem to zjistil již před koupí při osobním ohledání stroje. Mřížka působí navíc dost měkce, hrubá dna šálků ji možná zanedlouho nehezky poškrábou, ale nevadí, pak ji kdyžtak nechám za pár kaček dát do pořádného kabátku v práškové lakovně.
Další věcí, která nepochybně zaslouží pár slov, je páka. Plastové držadlo, vlastní těleso páky hliníkový odlitek. Podivným řešením dna páky je pak záhadný plastový výtok složený z několika sešroubovaných dílů. Plast prvních pár várek trochu zapáchal, po dvou až třech kafích (tedy pokusech) bakelitový odér vymizel. Výtoky neústí přímo z prostoru pod sítkem, přes střed vnitřku páky je umístěn jakýsi terčík, který musí káva obtéci. Předpokládám, že se tak výrobce snaží zajistit rovnoměrnější dávkování z obou výtoků. Nějaký přetlakový podfuk se nakonec nekoná, například při vyplachování voda pákou hladce protéká. Odšroubovat jeden torx šroubek, který drží dno páky pohromadě, jsem nezkoušel, nicméně možná je to nejsnazší a hlavně vratná cesta k bottomless experimentům. Páka má navíc praktickou klapku pro přidžení misky pří vyklepávání. Více na obrázcích. Nyní jsou na řadě misky. Také podivné, také s plastem, vnější průměr pod rantlíkem 55mm. Zdá se, že stěny misky a její děrované dno jsou vyráběny zvlášť a následně spojeny plastovým mezikružím. Zde bych tipoval, že je účelem snížení výrobních nákladů, protože žádnou funkci plastových kroužků jsem neobjevil. Technicky je asi snazší udělat dírky do rovného (a možná i tenčího) plechu a posléze fitr s miskou spojit, než varábět misku z jednoho kusu, kdo ví. Myslím však, že toto řešení přináší značné negativum, a sice zmenšení použitelné (průtočné) plochy dna misky, především u dvoukafové varianty. Výrobce to řeší vykrojením několika větších, radiálně uspořádaných otvorů, jak je vidno na obrázcích (vlevo jednokafová, vpravo dvou), aby zajistil potřebnou propustnost. Co to však udělá s kvalitou a rovnoměrností extrakce si nedovedu představit a lehce se odpovědi na tuto otázku obávám. Teď k provozu přístroje. Stručně řečeno příliš nevibruje (hrnky se sice rozdrnčí, ale neutíkají), nesmrdí, překvapivě rychle se nahřívá (odhadem do minuty). Celkově mi přijde celkem robustní, stabilní. Odkapávací miska není na místě držena příliš pevně, nicméně protože si do ní po každé várce přístroj odplivne zbytek vody z termobloku, tak se stejně velice často sundává a vylévá, což jde velmi jednoduše.
A nyní k jádru věci. V prodejně Oxalis jsme zakoupili populární brazilskou Santosku, balíček Panamy, rozkošný ruční mlýnek a plni očekávání a nedočkavosti vyrazili k domovu. A jak se presovač Bosch osvědčil v praxi? Inu, první pokusy vyprodukovat kávě podobnou tekutinu ztroskotaly, spolu s mou trpělivostí vzal za své i fórový kafemlejnek, po slepení nyní fungující jen jako dekorace, což bylo ostatně jediné jeho poslání i před tou nešťasnou nehodou, jakkoli se paní prodavačka byla dušovala, že to mlít bude a bude... Druhý mlýnek, překvapivě kvalitní známý bakelitový TRAMP sehnaný ještě téhož večera, však nepřinesl očekávanou spásu, i když se výsledky mírně zlepšily. Extrakce však byla stále příliš krátká, jemněji mlít již nešlo a více pěchovat jsem z obav před cévní mozkovou příhodou také nemohl. Zásadní pokrok nastal až po přečtení rady zde na fóru, že příprava espressa je pro začátek snazší v dvoukafové misce. Opustili jsme tedy experimentální jednoduchou a dobře jsme udělali. Změna byla patrná již na výtoku kávy z přístroje. Průběh konzistence i barvy extraktu se značně přiblížil tomu, jak si představuji, že by to mělo vypadat. Vzhled kávy se mi také jeví přijatelný, i po chuti myslím, že jsme na správně cestě. Stále však musím dost pěchovat a kafe ze singl misky ne a ne vyjít. Uvítal bych možnost ještě trochu jemnějšího mletí, pokud by ani to nepomohlo, hledal bych chybu v nestandardních miskách. Jak dlouho od uplynulo od vypražení použitého vzorku kávy také těžko soudit, brzy hodlám konfrontovat s kontrolním vzorkem od PRIMAcafé

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Presovač Bosch barino
"je umístěn jakýsi terčík, který musí káva obtéci" ... tzv. crema disc pro lepči a bohatčí pěnu, bych si tipl. Pěsně takle totiž vypadá. Teče-li to rychle, musí se jemněji mlít.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 118
- Registrován: pon 15. zář 2008 18:56:58
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Presovač Bosch barino
Tak kávu z oxalisu jsem si jednou v krizi (došla kvalitní káva) taky koupil (sumatra litong) a musím říct, že horší kávu jsem ještě nepil, to snad bylo ještě horší než tchibo. Kafe skončilo v koši. Takže oxalis never more.
Takže bych si tipl, že až vyzkoušíte kávu např. z primacafé, tak výsledky budou 1000x lepší.
Takže bych si tipl, že až vyzkoušíte kávu např. z primacafé, tak výsledky budou 1000x lepší.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Presovač Bosch barino
Créma na káve na priložených fotkách nevyzerá na "crémabazmek" výrobu. Ak sa Ti podarí odmontovať ten spodok PF, tak to bude 100% istota. A aspon uvidíš, ako to vlastne cez tie misky tečie, tie sú fakt veľmi zvláštne.
Z čoho má ten Bosch hlavu (lepšie povedané držiak páky), je kovová alebo plastová?
Z čoho má ten Bosch hlavu (lepšie povedané držiak páky), je kovová alebo plastová?
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Re: Presovač Bosch barino
Je to plast. A hlavně ten přepínač na hlavě ve mě moc důvěru nevzbuzoval. To zas bude Bosch Made in PRC.
Re: Presovač Bosch barino
Potvrzuji výše uvedené, a sice hlava je plastová a výrobek opravdu pochází z Číny. Druhý zmíněný fakt jsem zjistil rozluštěním azbukou psaného nápisu na krabici, inu svět je malý
. Konstrukce přístroje samozřejmě zemi původu docela odpovídá, ale cena rovněž. Je to pochopitelně na dlouhou diskusi, ale dostal jsem, za co jsem zaplatil, jestli to byla chyba, ukáže čas. Jestli se na tom naučím dělat solidní kafe a po záruce se rozpadne, nebudu se zlobit a rád si koupím Gaggii
.
Crema disc ani jiný crema bazmek vespod PF podle mě nebude. Neklade to totiž odpor průtoku, průfuku apod. a bezprostředně pod miskou je navíc v horním okraji PF žlábek "zavdušňující" prostor pod sítkem, takže pod miskou už nemůže být žádný tlak, který by kafe napěnil...
Kávu z PRIMAcafé už mám objednanou, zítra budu s mlýnkem v ruce zuřivě vyhlížet pana pošťáka. Po zopakování experimentů s pořádným materiálem se v případě neúspěchu vydám hledat řešení spodem PF k sítkům, taky bych rád viděl, co se tam děje, jak, kudy a co to z misek teče..


Crema disc ani jiný crema bazmek vespod PF podle mě nebude. Neklade to totiž odpor průtoku, průfuku apod. a bezprostředně pod miskou je navíc v horním okraji PF žlábek "zavdušňující" prostor pod sítkem, takže pod miskou už nemůže být žádný tlak, který by kafe napěnil...
Kávu z PRIMAcafé už mám objednanou, zítra budu s mlýnkem v ruce zuřivě vyhlížet pana pošťáka. Po zopakování experimentů s pořádným materiálem se v případě neúspěchu vydám hledat řešení spodem PF k sítkům, taky bych rád viděl, co se tam děje, jak, kudy a co to z misek teče..
Re: Presovač Bosch barino
Tak očekávaný balík dorazil, obsah jsem nedočkavě vyzkoušel. Detailnější postřehy jsem uvedl v rámci vhodnějšího tématu. Stučně řečeno: "Nebe a dudy".
Protože jsem ale notorický šťoura, pustil jsem se i do rozborky portafilteru. Pořád jsem se totiž chtěl podívat, jestli ty podivné misky neprovádějí nějaké nepřístojnosti, a navíc teď s viskóznější konzistencí kávy se mi zdálo, že až moc cremy ulpívá ve výtoku z PF, který má ještě také určitý mrtvý objem. Odšrouboval jsem tedy vrutík na dně PF (závit je samořezný do jednoho z plastových dílů, vypadá sice celkem trvanlivě, ale stejně bych proces rozborka-sborka zbytečně neopakoval). Z hliníkového tělesa PF se pak vysypaly tři plastové díly, jak je vidno na fotkách: Je vidět, že ta "placička" (plastový terčík) je tvarována (vespod "vykousaná") a umístěna nad dnem PF tak, že zřejmě k pěnění neslouží. Jediný účel, který si umím představit, je usměrňování toku kávy, i když k nerovnoměrnému výtoku u tohoto přístroje také dochází.
Neodolal jsem a vzniklý bottomless PF hned vyzkoušel. Podle očekávání následoval důkladný úklid okolí od všudypřítomné kávy. Pokusy jsem prováděl se single miskou, přeci jen už je celkem pozdě, pokus se musí opakovat a já bych rád usnul ještě za tmy. Snažil jsem se misku naplnit co možná nejpečlivěji, nicméně bez úspěchu, alespoň zatím. Další snažení (tentokráte i s double miskou) odkládám na zítra. Také plánuji zkusit dno PF smontovat bez zmiňovaného terčíku pomocí trojky šroubku a matky, jimiž by měly jít stáhnout zbývající plastové díly.
Protože jsem ale notorický šťoura, pustil jsem se i do rozborky portafilteru. Pořád jsem se totiž chtěl podívat, jestli ty podivné misky neprovádějí nějaké nepřístojnosti, a navíc teď s viskóznější konzistencí kávy se mi zdálo, že až moc cremy ulpívá ve výtoku z PF, který má ještě také určitý mrtvý objem. Odšrouboval jsem tedy vrutík na dně PF (závit je samořezný do jednoho z plastových dílů, vypadá sice celkem trvanlivě, ale stejně bych proces rozborka-sborka zbytečně neopakoval). Z hliníkového tělesa PF se pak vysypaly tři plastové díly, jak je vidno na fotkách: Je vidět, že ta "placička" (plastový terčík) je tvarována (vespod "vykousaná") a umístěna nad dnem PF tak, že zřejmě k pěnění neslouží. Jediný účel, který si umím představit, je usměrňování toku kávy, i když k nerovnoměrnému výtoku u tohoto přístroje také dochází.
Neodolal jsem a vzniklý bottomless PF hned vyzkoušel. Podle očekávání následoval důkladný úklid okolí od všudypřítomné kávy. Pokusy jsem prováděl se single miskou, přeci jen už je celkem pozdě, pokus se musí opakovat a já bych rád usnul ještě za tmy. Snažil jsem se misku naplnit co možná nejpečlivěji, nicméně bez úspěchu, alespoň zatím. Další snažení (tentokráte i s double miskou) odkládám na zítra. Také plánuji zkusit dno PF smontovat bez zmiňovaného terčíku pomocí trojky šroubku a matky, jimiž by měly jít stáhnout zbývající plastové díly.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Presovač Bosch barino
Ze sestavy páky je jasné že nějaké zařízení na umělé zvyšování tlaku neobsahuje. Tak je to všechno jen o kávě, mletí a správném naplnění misky.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Presovač Bosch barino
Dobrá práce, fakt že jo. Pročs uklízel po okolí kávu? 

-
- více pokročilý
- Příspěvky: 381
- Registrován: ned 20. dub 2008 13:29:49
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Vibiemme Domobar Super(HX),Rancillio Silvia /w Auberins PID
- mlýnek: Baratza Forté AP, Rancillio Rocky SD
Re: Presovač Bosch barino
predpokladám, že preto, lebo sa mu nepodarilo správne rozložiť kávu v páke a teda mu z bottomless šlahali mikroprúdy kávy všade naokolo 

Zdenok
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
Re: Presovač Bosch barino
Předpoklad je 100% správný. Naštěstí mi došla baterka ve foťáku, takže zůstal sprchy ušetřen...
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Presovač Bosch barino
Ako sa správajú tie misky, strieka to zo všetkých dierok či len z tých dlhších?
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Re: Presovač Bosch barino
Zkoušel jsem to s kafem i jen naprázdno s vodou a nezdálo se mi, že by se ty větší dírky nějak projevovaly. Mikroproudy kávy byly asi celkem náhodné, i když jistě to nevím, nepozorovalo se to zrovna dobře. Čistá voda tekla rovnoměrně a hned pod sítkem se spojila do jednoho čůrku. I když stejně bych celkem rád zkusil opatřit i nějaká běžnější sítka.. Jen s tím průměrem 55mm nevím, jak to půjde...
Re: Presovač Bosch barino
Po chvilce praxe přihodím pár dalších zkušeností...
Portafilter jsem složil pomocí trojky šroubku, gumového o-kroužku a matičky. Původní torxový samořezák a plastový terčík jsou uskladněny v kredenci. S dobrou kávou se totiž výtok z PF skoro ucpával cremou, káva špatně vytékala a v portafilteru zůstávalo to, co chci mít v hrnečku. Usměrňovací terčík tak musel ven. Rovnoměrnost výtoku tím neutrpěla, při pěčlivé distribuci a tampingu spíš naopak, i když úplně stejně to neteče nikdy. Příští mašinu pořizju jedině s jedním výtokem z PF a rozdvojkou. Jinak než jsem zkusil dát terčíku ještě poslední šanci, hrál jsem si chvíli s bottomless PF a dobral se docela použitelných výsledků. Více v příslušném tématu.
Portafilter jsem složil pomocí trojky šroubku, gumového o-kroužku a matičky. Původní torxový samořezák a plastový terčík jsou uskladněny v kredenci. S dobrou kávou se totiž výtok z PF skoro ucpával cremou, káva špatně vytékala a v portafilteru zůstávalo to, co chci mít v hrnečku. Usměrňovací terčík tak musel ven. Rovnoměrnost výtoku tím neutrpěla, při pěčlivé distribuci a tampingu spíš naopak, i když úplně stejně to neteče nikdy. Příští mašinu pořizju jedině s jedním výtokem z PF a rozdvojkou. Jinak než jsem zkusil dát terčíku ještě poslední šanci, hrál jsem si chvíli s bottomless PF a dobral se docela použitelných výsledků. Více v příslušném tématu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Seky
- více pokročilý
- Příspěvky: 204
- Registrován: pon 09. bře 2009 21:04:31
- bydliště: Jihlava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Presovač Bosch barino
saddam - zdravíčko! Jak to tady pročítám, hledám, narazil sem na toto téma... Hledám nějaký levnější presovač a zaujal mě i tento Bosch. Jako zaměstnanec této firmy mám celkem zajímavou slevu
Chci se zeptat jaké dělá preso chuťově? Proč jsi se rozhodl pro tento strojek? Mezi čím jsi třeba váhal, jestli vůbec?
Já váhám mezi těmito:
ZELMER 13z013
Bosch Barino
Espresso DeLonghi EC 155

Chci se zeptat jaké dělá preso chuťově? Proč jsi se rozhodl pro tento strojek? Mezi čím jsi třeba váhal, jestli vůbec?
Já váhám mezi těmito:
ZELMER 13z013
Bosch Barino
Espresso DeLonghi EC 155
Re: Presovač Bosch barino
Také zdravím... No, s kávou s BOSCHe jsem celkem spokojen, ono skoro se vším se dá udělat preso dobré, když se do toho nenasypou piliny.. Pak jde taky o ten lidský faktor, tedy jestli se prostě zrovna provede, ale zatím všechny návštěvy pravidelně konzumující espresso to naše chválily. Kdyžtak jsem z Plzně, kdyby ses chtěl stavit ochutnat
. Jediné, co mi trochu nevyhovuje, je poměrně nízká výtěžnost extrakce.. Zkrátka mi přijde, že BOSCH si vezme neúměrně moc kávy na určitou sílu a objem espressa. Možná to je těmi divnými tvary misek, nebo se mi to jen zdá.. Nevím, jak to bude s životností, je to plast, ale to zas bude v téhle kategorii všude stejné, jen se občas ozve nějaké zlověstné vrznutí. Přímé srovnání máme jen s automatem Saeco v ceně přes 20tkč, který byl plněn nějakou Lavazzou či co, a kterého tedy BOSCH a primacafé hravě porazily 
Před nákupem jsem pochopitelně váhal, ale BOSCH se ukázal jako asi jediná možnost v této kategorii bez cremabazmeku (přetlakové misky atp.). To byla moje hlavní podmínka. DELONGHI myslím přetlakové misky má, ZELMER jsem ve výběru neměl, tak nevím..


Před nákupem jsem pochopitelně váhal, ale BOSCH se ukázal jako asi jediná možnost v této kategorii bez cremabazmeku (přetlakové misky atp.). To byla moje hlavní podmínka. DELONGHI myslím přetlakové misky má, ZELMER jsem ve výběru neměl, tak nevím..
Re: Presovač Bosch barino
Tak jsem si nováčkovsky pročetl fórum a jal se hledat mašinku... nejdřív jsem si koupil Delonghi EC700, pak jsem zjistil, ze cremu z udělátka nechci, takže jsem ho dal do skříně a koupil tenhle Bosch.
A zatím docela velká spokojenost. Mlýnek bude přijde na řadu v nejbližší době, takže se zatím musím obejit bez něj, a i tak jsou výsledky celkem fajn. Je mi jasny, ze s pořádnou kávou to bude ještě lepší, ale už takhle to celkem jde. Koupil jsem 3 kávy – Carte Noire Expresso (už umletou), Tchibo Guatemala Medium a Tchibo Brasil Mild, které jsem si nechal umlít na prodejně. Všechny 3, ač by měly být mleté pro přípravu espressa, jsou pořád dost nahrubo, takže je nutné porci kávy ve filtru dost udusat. Tím se dostávám k první slabině přístroje – sítko o průměru 55mm. Hledám tamper a pořád nemůžu nic kloudného najit. Asi to vezmu přes e-bay, zatím každopádně používám flaštičku od Ibalginu
, která má průměr o cca. 2mm menší.
Chvíli mi trvalo, než se mi podařilo udusat kávu tak, aby za 20-25 sec. nateklo méně než 50 ml, nicméně nakonec se zadařilo a dostavily se výsledky – paradoxně nejlepší výsledek je z kávy, od které bych to nejméně čekal, tedy Carte Noire. Při správné distribuci a tampingu nateče po 25 sec. přibližně 30 ml kávy, na které je v šálku pro espresso přibližně 3-4 mm vysoká crema, což, myslím si, vzhledem k použité kávě není vůbec špatný výsledek.
Zjistil jsem také, ze správná distribuce a tamping má docela zásadní vliv (asi nejen v případě této mašinky) i na chuť – pokud se opravdu podaří za 25 sec. množství pod 30 ml, tak káva chutná nejlépe
Jinak stejně jako saddam se chystám rozebrat a poupravit portafilter, abych ho zbavil zbytečných součásti, a až koupím mlýnek, tak objednat nějakou kávu z Primacafe, výsledky se pak pochlubím.
V mezičase zkusím nafotit výsledky, které se daří s výše popsanými kávami – sehnal jsem si na to malou 1dl skleničku s podobným průměrem, jaký má šálek na espresso, takže až bude čas, přihodím nějaké foto.
Jinak další postřehy – i přes vnější plastovost přistroj působí celkem bytelně, jednotlivé časti jsou poměrně dobře slícované.
Vývod páry (to nad portafilterem) je poměrně špatně přístupný pro čištění, ale není to nic strašného.
„Kapacita“ je dostatečná – víc než jednu kávu naráz jsem připravovat nezkoušel a na tu jednu nahřátá voda bohatě stačí.
...až budou další poznatky, připíšu je sem,. Celkově si myslím, že pro začátek je to fajn mašinka, rozhodne vzhledem k cena (do 3K).
(omlouvám se, pokud jsou někde chyby v diakritice, nejsem zvyklý psát s diakritikou, takže jsem to prohnal kontrolou pravopisu.0
A zatím docela velká spokojenost. Mlýnek bude přijde na řadu v nejbližší době, takže se zatím musím obejit bez něj, a i tak jsou výsledky celkem fajn. Je mi jasny, ze s pořádnou kávou to bude ještě lepší, ale už takhle to celkem jde. Koupil jsem 3 kávy – Carte Noire Expresso (už umletou), Tchibo Guatemala Medium a Tchibo Brasil Mild, které jsem si nechal umlít na prodejně. Všechny 3, ač by měly být mleté pro přípravu espressa, jsou pořád dost nahrubo, takže je nutné porci kávy ve filtru dost udusat. Tím se dostávám k první slabině přístroje – sítko o průměru 55mm. Hledám tamper a pořád nemůžu nic kloudného najit. Asi to vezmu přes e-bay, zatím každopádně používám flaštičku od Ibalginu

Chvíli mi trvalo, než se mi podařilo udusat kávu tak, aby za 20-25 sec. nateklo méně než 50 ml, nicméně nakonec se zadařilo a dostavily se výsledky – paradoxně nejlepší výsledek je z kávy, od které bych to nejméně čekal, tedy Carte Noire. Při správné distribuci a tampingu nateče po 25 sec. přibližně 30 ml kávy, na které je v šálku pro espresso přibližně 3-4 mm vysoká crema, což, myslím si, vzhledem k použité kávě není vůbec špatný výsledek.
Zjistil jsem také, ze správná distribuce a tamping má docela zásadní vliv (asi nejen v případě této mašinky) i na chuť – pokud se opravdu podaří za 25 sec. množství pod 30 ml, tak káva chutná nejlépe

Jinak stejně jako saddam se chystám rozebrat a poupravit portafilter, abych ho zbavil zbytečných součásti, a až koupím mlýnek, tak objednat nějakou kávu z Primacafe, výsledky se pak pochlubím.
V mezičase zkusím nafotit výsledky, které se daří s výše popsanými kávami – sehnal jsem si na to malou 1dl skleničku s podobným průměrem, jaký má šálek na espresso, takže až bude čas, přihodím nějaké foto.
Jinak další postřehy – i přes vnější plastovost přistroj působí celkem bytelně, jednotlivé časti jsou poměrně dobře slícované.
Vývod páry (to nad portafilterem) je poměrně špatně přístupný pro čištění, ale není to nic strašného.
„Kapacita“ je dostatečná – víc než jednu kávu naráz jsem připravovat nezkoušel a na tu jednu nahřátá voda bohatě stačí.
...až budou další poznatky, připíšu je sem,. Celkově si myslím, že pro začátek je to fajn mašinka, rozhodne vzhledem k cena (do 3K).
(omlouvám se, pokud jsou někde chyby v diakritice, nejsem zvyklý psát s diakritikou, takže jsem to prohnal kontrolou pravopisu.0