Ešte aby som upresnil v čom som robil chybu. (možno to pomôže ďaľším začínajúcim a trápiacim sa kávičkárom

)
Prvý a zrejme aj najväčší problém bolo prílišné plnenie misky, po pozretí zopár desiatok videí kde baristi namleli kávu od oka a len ručne zarovnali som sa domnieval, že práve toto je správna cesta a vo vidine toho, že z prípravy espressa nebudem robiť exaktnú vedu tak som sa snažil len napodobniť rovnaké plnenie "zarovno".
Keďže Rocky dosť hrudkuje, tak som ešte špajglou trochu prehrabal kávu následne som pár krát klepol pákou aby si káva sadla, keďže jej po tej špajglovej procedúre bolo naozaj kopcom, potom som zvyšok čo sa nezmestil do misky zotrel mimo.
Následne som sa snažil tampovať čo tiež nebolo práve ideálne, keďže tej kávy bolo veľa a tým plastovým konvexným originál tamperom to bolo utrpenie. Na to aby som mohol zatiahnuť páku do hlavy som musel mať veľmi utampované.
Samozrejme extrakcia bola úplne zlá... buď to ledva tieklo alebo kánálkovanie, kde som sa domnieval, že je problém v nerovnomernom tampovaní.
Logika vravela zmeniť mletie na hrubšie aby som dosiahol väčšiu extrakciu.... no proste som sa sám zamotal. Hrubšie mletie tým pádom ešte ťažšie tampovanie a keď sa aj podarilo dostať 2x25-30ml extraktu tak sa to nedalo piť.
Aby som to zhrnul, veľa kávy v miske, príliš silové tampovanie, následne ešte viacej hrubšie mletie = ešte krkolomnejšie tampovanie, zlá extrakcia = zlá chuť
Čo som zmenil?
No úplne som otočil logiku prípravy, zjemnil som tri stupne na Rocky mlynčeku (z 11 na 8), namlel som len tak aby ten kopček kávy len jemne pretŕčal cez hranu misky (po kontrolnom zvážení cca. 15g). Následne som pobehal v káve špajglou aby som zrušil tie hrudky a zároveň dosiahol rovnomernejšiu distribúciu kávy v miske. 1-2x mierne klepnúť pákou aby sa zarovnali nerovnosti a mierne tampovať (hlavne tak aby vznikla rovina a puk bol rovnomerne so sprchou). Šup s tým do hlavy, zapnúť extrakciu a po 25-30 sekundách skoro vždy natečie niečo okolo 20-27ml(g) krásneho extraktu s krásnou cremou a väčšinou aj s tigrom na povrchu.
S teplotou si nerobím zatiaľ ťažkú hlavu a na PID mám nastavených 92°C samozrejme hrnček ohrievam horúcou vodou a pre samotnou extrakciou ešte krátke odpustenie (cca. 5sek.) vody cez hlavu. Samozrejme nahrievam celý stroj cca. 30 minút spolu s pákou v hlave.
Tak dúfam, že niekomu týmto mojimi poznatkami pomôžem aby sa zbytočne netrápil tak ako ja, hlavne keď si človek myslí, že všetko robí podľa overených pravidiel a fakt je že sa ťažko radí. Rady typu.... mel hrubšie keď to málo tečie... alebo...tampuj len mierne keďže to nemá až taký vplyv...dávaj kávu od oka...double miska znesie radšej viacej kávy ako menej.... toto všetko je pravda ale, nie vždy nováčik vie, koľko je to kávy od oka, koľko je len jemné tampovanie, koľko a kde je normálne sa dostať pri uťahovaní páky v hlave, čo je príliš hrubé a čo príliš jemné mletie... je toho strašne veľa na začiatok.
Vzhľadom na moje doterajšie skúsenosti odporúčam dávať do misky iba toľko, aby úroveň kávy po tampovaní (miernom) bola niekde tam kde je prelis na pero/strunku čo drží misku v páke. Mlynček na začiatok pozrieť kde sa kamene dotýkajú a od toho stavu skúsiť dať 5-6 stupeň. Ak mlynček hrudkuje, treba špajglov alebo nejakým tenkým predmetom trochu rozrobiť tie hrudky a roztiahnuť kávu po celej ploche misky. Nadstavovanie extrakcie robiť v prvom rade nastavením hrubosti mletia. Hlavne nemeniť 2-3 premenné naraz.....
Uff