Rancilio Silvia
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- fevlad
- Příspěvky: 38
- Registrován: stř 10. pro 2014 16:00:21
- bydliště: Presov
- kávovar: ECM Classika PID
- mlýnek: Eureka Zenith 65 HS
Re: Rancilio Silvia
ahoj, mal by som 2 otazky:
1, ked chcem robit 4 x dopio za sebou, stale pred kazdym shotom mam robit temperature surfing?
2, pokusal sa niekto odhlucnit RS?
dikes
1, ked chcem robit 4 x dopio za sebou, stale pred kazdym shotom mam robit temperature surfing?
2, pokusal sa niekto odhlucnit RS?
dikes
- bruno75
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
- bydliště: Trnava, SK
- kávovar: ECM Mechanika IV Profi
- mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm
Re: Rancilio Silvia
1. Temp.surfing urob pred prvým shotom. Ďaľšie pokiaľ nasledujú hneď po sebe tak nemusíš. Na teplotu najnáchylnejší je prvý shot a preto sa robi temp. surfing.
2. Odhlučnenie RS som videl niekde na Youtube video ako tú časť kde je ULKA doslova obložili izoláciou. Zrejme to aj pomohlo ale ešte by som odporučil pošpekulovať s uložením samotnej ULKY a jej držiakov. Práve odtiaľ sa vibrácie prenášajú do stroja.
2. Odhlučnenie RS som videl niekde na Youtube video ako tú časť kde je ULKA doslova obložili izoláciou. Zrejme to aj pomohlo ale ešte by som odporučil pošpekulovať s uložením samotnej ULKY a jej držiakov. Práve odtiaľ sa vibrácie prenášajú do stroja.
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
- fevlad
- Příspěvky: 38
- Registrován: stř 10. pro 2014 16:00:21
- bydliště: Presov
- kávovar: ECM Classika PID
- mlýnek: Eureka Zenith 65 HS
Re: Rancilio Silvia
2. Odhlučnenie RS som videl niekde na Youtube video ako tú časť kde je ULKA doslova obložili izoláciou. Zrejme to aj pomohlo ale ešte by som odporučil pošpekulovať s uložením samotnej ULKY a jej držiakov. Práve odtiaľ sa vibrácie prenášajú do stroja.[/quote]
tu je to video z youtube, co by som tam mohol pouzit.... dik
https://m.youtube.com/watch?v=rlZvSj98UkU
tu je to video z youtube, co by som tam mohol pouzit.... dik
https://m.youtube.com/watch?v=rlZvSj98UkU
- permonik
- Příspěvky: 1
- Registrován: pát 21. črc 2017 15:30:57
- bydliště: ZH, SK
- kávovar: Rancilio Silvia E
- mlýnek: EUREKA Mignon
Re: Rancilio Silvia
Ahojte,
mam 1 novu Silviu a k tomu 2 otazky, na ktoru som doteraz nenasiel odpoved: ako je to s teplotou vody na extrakciu? Ak chapem spravne, mala by byt cca 90 stupnov. Po prvych neuspokojivych extrakciach som zacal merat teplotu vytekajucej vody - presnym ortutovym teplomerom, zohriaty kavovar, do predohriatej izolovanej nadoby, s pakou aj bez paky... Opakovane. Nikdy som nenameral teplotu vyssiu ako 81 stupnov.
Nie je to malo, kde je tych 90 stupnov? Vysvetli niekto?
Diky.
mam 1 novu Silviu a k tomu 2 otazky, na ktoru som doteraz nenasiel odpoved: ako je to s teplotou vody na extrakciu? Ak chapem spravne, mala by byt cca 90 stupnov. Po prvych neuspokojivych extrakciach som zacal merat teplotu vytekajucej vody - presnym ortutovym teplomerom, zohriaty kavovar, do predohriatej izolovanej nadoby, s pakou aj bez paky... Opakovane. Nikdy som nenameral teplotu vyssiu ako 81 stupnov.
Nie je to malo, kde je tych 90 stupnov? Vysvetli niekto?
Diky.
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Rancilio Silvia
Měř bez páky a měř min. po cca 30 min. nahřátí Silvie (Pozor, jestli máš novou verzi, tak se po cca 30 min. sama vypíná). Vodu chytej nejlépe do polystyrenového kelímku a teploměr měj předehřátý alespoň na 85°C (v jiném kelímku vedle), jinak Ti nádobka a teploměr teplotu spolehlivě srazí dolů. Vody by nemělo být více jak 60 ml a napřed pár ml (10-15) odpusť bokem. Teploměr musí být velice rychlý, jinak změří pouze teplotu už chládnoucí vody...
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- johneer
- více pokročilý
- Příspěvky: 229
- Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
- mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO
Re: Rancilio Silvia
Tak Silvia je doma, experimentování trvalo celou jednu extrakci (moc hrubý mletí na první pokus). Druhý kafe dobrý 48ml/30s z double misky (16g), 9,5baru, tygr se objevil. Dokonce se totéž podařilo i se single miskou (8g). Už chápu, proč single misky nikdo moc nepoužívá. Dohnat těch 8g do středu, aby se to dobře utampovalo není úplně jednoduchý a zdržuje to. Zatím jsem nastavil PID na 92°C, 3s preinfusi na 30% výkonu, 5s pauzu před extrakcí (parametry jsem si prostě tipnul, pokud má někdo vysvětlení, proč by to mělo být jinak, budu jenom rád). Dneska si chci pohrát s nastavením a jeho vlivem na chuť, takže bych se rád na něco zeptal. Kafe je dobrý, ale má na můj vkus trochu hořkou dochuť. Samozřejmě to může být surovinou, kterou nemám vyzkoušenou (80% Arabica/20% Robusta, řekl bych středně tmavé pražení, nechci tady odkazovat na konkurenci), ale kam bych podle Vás měl mířit. Mne napadá snížit teplotu a/nebo zkrátit extrakci (což ale při správném průtoku bude nutně znamenat menší výsledný objem - tedy jiný BR (což ale asi není špatně).
Taky bych se rád zeptal na množství kafe v misce. Těch 16g se vejde dobře (v podstatě po rysku po utampování), ale ještě před extrakcí se mi do kafe obtiskne šroub. Sprcha asi ne (ten šroub trčí hodně), ale pochybuji, že by s tím šlo něco dělat. Víc už to nestlačím. Taky pochybuju, že bych dostal do misky třeba 18g, to už jí podle mě nezapnu do stroje. Máte podobnou zkušenost?
A dál bych se rád zeptal majitelů, jestli jim taky drnčí kryt odkapové misky a šálky cestují po nahřívací ploše. Ten plech dole hodlám vypodložit nějakou pěnovkou (jako tady https://www.youtube.com/watch?v=1MTD442tNow) a možná bych zvážil i výše odkazované zatlumení čerpadla, říkám si ale, jestli není problém v uchycení čerpadla a přenosu vibrací na chassis. Mám se v tom povrtat nebo je to normální?
Díky
Taky bych se rád zeptal na množství kafe v misce. Těch 16g se vejde dobře (v podstatě po rysku po utampování), ale ještě před extrakcí se mi do kafe obtiskne šroub. Sprcha asi ne (ten šroub trčí hodně), ale pochybuji, že by s tím šlo něco dělat. Víc už to nestlačím. Taky pochybuju, že bych dostal do misky třeba 18g, to už jí podle mě nezapnu do stroje. Máte podobnou zkušenost?
A dál bych se rád zeptal majitelů, jestli jim taky drnčí kryt odkapové misky a šálky cestují po nahřívací ploše. Ten plech dole hodlám vypodložit nějakou pěnovkou (jako tady https://www.youtube.com/watch?v=1MTD442tNow) a možná bych zvážil i výše odkazované zatlumení čerpadla, říkám si ale, jestli není problém v uchycení čerpadla a přenosu vibrací na chassis. Mám se v tom povrtat nebo je to normální?
Díky
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Rancilio Silvia
Zkus snížit teplotu o 2-3°C a uvidíš, jestli se to někam posune. Možná by stálo za to změřit i nastavení tlaku extrakce (OPV). Drnčení viz: http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... 102&t=3536
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- hunt01
- více pokročilý
- Příspěvky: 350
- Registrován: sob 14. led 2012 10:40:25
- bydliště: Šaratice / Brno
- kávovar: Carimali Uno, Brasilia Portofino, Astoria Compact
- mlýnek: Anfim Cody, Anfim Scody II
Re: Rancilio Silvia
Prosím, prosím nehrabte na nastavení kávovaru, dokud tam nedáte kafe, které víte jak má chutnat. Pokud by bylo OPV až zas tak zásadní, tak by to přece naladili už v Bína café
Servis a prodej profesionálních kávovarů.
www.baristaservis.cz a nové www.kafenapisku.cz
www.baristaservis.cz a nové www.kafenapisku.cz
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Rancilio Silvia
jedna z velice cenných radhunt01 píše:.......... dokud tam nedáte kafe, které víte jak má chutnat...........
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- johneer
- více pokročilý
- Příspěvky: 229
- Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
- mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO
Re: Rancilio Silvia
Díky za tipy. Snížení o 2°C trochu pomohlo. Zatím lehce bojuju se stabilitou rychlosti, bude to chtít přesnější váhu, zdá se, že rozdíl 1g stačí na poměrně zásadní změnu průtoku. Přemýšlím o tom, jestli mám dodržovat spíš stabilní čas extrakce nebo stabilní hmotnost produktu. Jinými slovy, je lepší připravit 60g za 35s nebo 40g za 30s (double shot, časy jen přibližné)? Taky by mě zajímal Váš názor na rychlost extrakce, které dosahuju. Když trefím mletí, hmotnost kávy a tamping, tak se dostanu na nějakých 60ml za 28-30s. V tomto čase je ale započítaná preinfuse (3s) a pauza před samotnou extrakcí (5s), takže čas, kdy je kafe pod tlakem je v reálu o 8s nižší. Není to málo Antone Pavloviči?
Do vnitřku kávovaru opravdu hrabat nehodlám. Ale pokud jde jde o tlak, tak tam mám manometr. Tlak při extrakci se pohybuje lehce nad 9 bary. Jaký smysl by mělo vrtat se v OPV? Btw. nikdy se mi nepovedlo dostat se s tlakem nad 10 barů. Znamená to, že tam někam je naladěn OPV a že tedy nehrozí použití příliš velkého tlaku? A v této souvislosti - je chyba, když tlak omezí OPV nebo je to jedno, pokud dosáhnu správného průtoku? Zdá se mi logické, že pokud tlak omezí OPV, tak bude extrakce vždy spíš pomalejší než by měla být (pokud se náhodou netrefím s dávkou, mletím a tampováním těsně někam k nastavení OPV).
Díky všem za rady začátečníkovi.
Do vnitřku kávovaru opravdu hrabat nehodlám. Ale pokud jde jde o tlak, tak tam mám manometr. Tlak při extrakci se pohybuje lehce nad 9 bary. Jaký smysl by mělo vrtat se v OPV? Btw. nikdy se mi nepovedlo dostat se s tlakem nad 10 barů. Znamená to, že tam někam je naladěn OPV a že tedy nehrozí použití příliš velkého tlaku? A v této souvislosti - je chyba, když tlak omezí OPV nebo je to jedno, pokud dosáhnu správného průtoku? Zdá se mi logické, že pokud tlak omezí OPV, tak bude extrakce vždy spíš pomalejší než by měla být (pokud se náhodou netrefím s dávkou, mletím a tampováním těsně někam k nastavení OPV).
Díky všem za rady začátečníkovi.
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Rancilio Silvia
Aha, Ty máš BC edici s manometrem a pidem. Tak to je v pořádku. Tlak kolem 8-9 je ok. Někdy mají nové kávovary nastavený vyšší tlak(prý kvůli použití Podů). S teplotou můžeš jít klidně ještě níže (i pod 90°C) a uvidíš, jestli to bude chuťově lepší nebo horší. Máš tu možnost (PID), tak ji využívej. Nikdo nevíme, co máš za kávu a jak chutná, tak si s tím pohraj, zapisuj si výsledky a dopracuješ se k hodnotám, které budou s tou konkrétní várkou kávy pro tebe nejchutnější. (teplota, množství, stupeň mletí, délka extrakce). Snaž se v začátcích vážit s přesností na desetinu gramu, aby jsi měl konzistentní základ, když budeš měnit třeba teplotu nebo pak délku extrakce...
To přece zjistíš ochutnáním.johneer píše:... je lepší připravit 60g za 35s nebo 40g za 30s (double shot, časy jen přibližné)?....
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- johneer
- více pokročilý
- Příspěvky: 229
- Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
- mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO
Re: Rancilio Silvia
Jasně, ochutáním něco zjistím, spíš mě zajímá, jestli ty časy nejsou úplně mimo a jestli třeba těch 40g - tedy BR 1/2,5 není na espresso málo. To je spíš ristretto, ne?
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Rancilio Silvia
S tím si nelam hlavu a dělej, co Ti chutná.
Časy jsou spíše orientační, na začáteční odpíchnutí, není to žádná modla. Aby to nebylo úplně mimo, byl zaveden standard přípravy s určitými časy, ale toho se nemusíš vůbec držet, protože chuť se mění s druhem, množstvím, stářím kávy, teplotou, silou stlačení, časem, vodou atd, atd.... Takže se neboj experimentovat, ochutnávat a porovnávat a vybrat si, jak to Tobě chutná nejlépe. (Každý můžeme mít jiný požadavek na chuť) Časem to dostaneš do oka, pusy, ruky a budeš spokojený. 



Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Rancilio Silvia
Hlavně to chce "odvahu" ladit na opravdu dobré kávě, která je obecně pro espresso doporučována! Pak teprve časem si upřesnit, která arabika či která směs mi sedí a tu nějaký čas kupovat, dokud příprava nebude v rámci možností dokonalá. Nic není víc kontraproduktivní než časté střídání druhů káv, když ještě nemám zmáknutou přípravu. 

- johneer
- více pokročilý
- Příspěvky: 229
- Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
- mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO
Re: Rancilio Silvia
To mám určitě v plánu. Každopádně zatím se mi potvrzuje (a po zkušenostech s aeropresem to není nic překvapivého), že i zde je surovina základ a rozdíly, které docílím laborováním s přípravou jsou relativně zanedbatelné (pokud neujíždím to extrémů). A v případě, že připravím nějakou mléčnou variantu, je to ještě víc jedno
. Každopádně zatím musím zálibně konstatovat, že se mi zatím nepovedlo připravit nic, co bych nemohl s větší či menší chutí vypít.

- johneer
- více pokročilý
- Příspěvky: 229
- Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
- mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO
Re: Rancilio Silvia
Tak jsem vyzkoušel další kávu - středně pražená kolumbijská arabica. Je sice kyselejší než ta směs předtím, ale pořád je to spíš espressová klasika - hořkosladká. Asi zkusím něco světle praženého, abych z toho dostal nějaké zajímavější chutě.
Občas bojuju s rychlostí extrakce. Stačí malý rozdíl v gramáži (čekám na přesnější váhu) nebo v utlačení a už to teče moc rychle nebo moc pomalu. Včera jsem hnul mlýnkem o 1 zub do jemna a už to neteklo vůbec. Je to skutečně hodně citlivé. Další problém je ne vždy stejný průtok na obou výtocích z páky. Hádám, že by mohl být nějaký problém v homogenitě puku, ale bez nahé páky to asi nezjistím. Zatím rozbíjím hrudky a snažím se o stejně vysoký puk na všech stranách. Víc toho asi neudělám, nebo jo?
Jak velký vliv má síla utlačení? Je zásadní rozdíl mezi třeba 15 a 20kg nebo větší rozdíl udělá minimální posun v jemnosti mletí?
A ještě bych se rád zeptal na teploty. Mám RS s PIDem, takže teplotu bojleru vidím "online". Mám nastavených 90°C, což sice je na začátku extrakce, ale během půlminutové extrakce, jak do bojleru dotéká voda teplota celkem pochopitelně klesá, a to až pod 80°C. Nemám změřenou teplotu v šálku, přijde mi ok, ale chci se zeptat, jak moc odpovídá teplota na displeji teplotě, která vody, která z toho teče, což souvisí třeba s umístěním vtoku, výtoku a senzoru.
Díky
Občas bojuju s rychlostí extrakce. Stačí malý rozdíl v gramáži (čekám na přesnější váhu) nebo v utlačení a už to teče moc rychle nebo moc pomalu. Včera jsem hnul mlýnkem o 1 zub do jemna a už to neteklo vůbec. Je to skutečně hodně citlivé. Další problém je ne vždy stejný průtok na obou výtocích z páky. Hádám, že by mohl být nějaký problém v homogenitě puku, ale bez nahé páky to asi nezjistím. Zatím rozbíjím hrudky a snažím se o stejně vysoký puk na všech stranách. Víc toho asi neudělám, nebo jo?
Jak velký vliv má síla utlačení? Je zásadní rozdíl mezi třeba 15 a 20kg nebo větší rozdíl udělá minimální posun v jemnosti mletí?
A ještě bych se rád zeptal na teploty. Mám RS s PIDem, takže teplotu bojleru vidím "online". Mám nastavených 90°C, což sice je na začátku extrakce, ale během půlminutové extrakce, jak do bojleru dotéká voda teplota celkem pochopitelně klesá, a to až pod 80°C. Nemám změřenou teplotu v šálku, přijde mi ok, ale chci se zeptat, jak moc odpovídá teplota na displeji teplotě, která vody, která z toho teče, což souvisí třeba s umístěním vtoku, výtoku a senzoru.
Díky
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Rancilio Silvia
Nejhorší doby byly u mě ty, kdy jsem střídal mnoho různých druhů kávy a experimentoval. (Ale samozřejmě toto experimentování je velmi nutné pro získán zkušeností). Takové množství "odpadu" hlavně ve formě různých zbytků namleté kávy, jsem dlouho neměl. Naučil jsem se ji využívat na "turka" nebo třeba na překapávanou ...
Držím palce!
Já například před měsícem koupil 6x 250g balení Brazil Fazenda de Lagoa a dnes budu objednávat totéž znovu.
To ladění hrubosti mletí (což je podle mne naprosto klíčové) mě při střídání káv velmi velmi nebaví!
Držím palce!
Já například před měsícem koupil 6x 250g balení Brazil Fazenda de Lagoa a dnes budu objednávat totéž znovu.

To ladění hrubosti mletí (což je podle mne naprosto klíčové) mě při střídání káv velmi velmi nebaví!
- johneer
- více pokročilý
- Příspěvky: 229
- Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
- mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO
Re: Rancilio Silvia
To chápu, ale zatím mám pocit, že maximální posun mlýnku bude +- jeden zub. Vzhledem k tomu, že mne nebaví pít pořád totéž, rád objevuju nový chutě a dvakrát po sobě jsem stejný kafe nekoupil ani na filtr a když mi chutnalo, zřejmě mě ladění postupu čeká permanentně. Zatím jsem teda zkoušle dvě dost odlišné kávy a zdá se, že nastavení mlýnku se měnit nebude. Spíš musím vychytat stabilitu utlačování a možná teplotu. S tou teplotou to sice bude pár kafí trvat, ale rozdíly nebudou takové, abych to musel vylít. Spíš si řeknu, že příště zkusím o 2°C míň nebo víc. Jsem optimista
.

- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Rancilio Silvia
Já mám na PIDu nastaveno 101.5 stupňů (to neznamená že má voda tuto teplotu) s tím mám nejlepší zkušenost. Teplotou jsem pohyboval naprosto výjimečně. Nastavím si hrubost tak aby extrakce trvala těch cca 25-30 vteřin a pak už velmi jemně ladím množstvím kávy v páce (nevážím, ale beru to podle oka - množství kávy v misce), případně upěchováním. Ale tampuji, abych tak řekl, vždy velmi silně. Neměřím to, ale těch 20 či vice kg to bude.
- johneer
- více pokročilý
- Příspěvky: 229
- Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
- mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO
Re: Rancilio Silvia
A kolik má teda ta voda při tomto nastavení PIDu (samozřejmě u jiného kávovaru a jiného umístění senzoru to asi nebude úplně srovnatelné)? Předpokládám, že v mém případě ten rozdíl nebude moc daleko od reality. Kdybych tam měl třeba o 10°C míň, tak byz toho asi tekla jen kyselá břečka, což se rozhodně neděje.