Rancilio Silvia
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Rancilio Silvia
Voda při výstupu z hlavy bude možná nějakých 87-90 +/- to není podstatné. Je to jen číslo, ne reálná teplota. Tedy je to teplota v místě snímače ještě zatížená nějakou chybou, ale je to číslo z něhož vycházím ...
Podstatně je chuť espressa. Teplota výsledného nápoje hned po přípravě je nějakých 66-69 stupňů.
Podstatně je chuť espressa. Teplota výsledného nápoje hned po přípravě je nějakých 66-69 stupňů.
- johneer
- více pokročilý
- Příspěvky: 229
- Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
- mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO
Re: Rancilio Silvia
Můžu se zeptat, kolik kávy se vám vejde do originální dvouporcové misky k RS? Čekám na dodání přesné váhy, ale zatím se mi zdá, že maximum bude něco přes 16g. 17g na mé váze se už dotýká sprchy.
Díky
Díky
- fevlad
- Příspěvky: 38
- Registrován: stř 10. pro 2014 16:00:21
- bydliště: Presov
- kávovar: ECM Classika PID
- mlýnek: Eureka Zenith 65 HS
Re: Rancilio Silvia
zalezi od kavy, ale tak ako pises, nieco medzi 16 a 17grjohneer píše:Můžu se zeptat, kolik kávy se vám vejde do originální dvouporcové misky k RS? Čekám na dodání přesné váhy, ale zatím se mi zdá, že maximum bude něco přes 16g. 17g na mé váze se už dotýká sprchy.
Díky
- johneer
- více pokročilý
- Příspěvky: 229
- Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
- mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO
Re: Rancilio Silvia
Díky, tak ještě jeden dotaz, existuje nějaká miska, která pasuje do páky k RS a vejde se tam víc (třeba 18-20g)? díky
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Rancilio Silvia
http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... 111&t=3480
Do té 17g dávám bez problémů 20g a vleze tam i více (podle druhu kávy a jemnosti mletí). Ta 21g miska se už do páky RS nevleze. Jedině pokud použiješ páku bez dna.
Do té 17g dávám bez problémů 20g a vleze tam i více (podle druhu kávy a jemnosti mletí). Ta 21g miska se už do páky RS nevleze. Jedině pokud použiješ páku bez dna.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- romoos
- Příspěvky: 12
- Registrován: čtv 01. říj 2015 21:03:01
- bydliště: Č. Budějovice
- kávovar: R Silvia PID BC
- mlýnek: Eureka Mignon Specialita
Re: Rancilio Silvia - k miskám
Hledal jsem, ale nenašel uspokojující odpověď. Máte někdo typ na osvědčené spárované single a double misky, u kterých by šla použít stejná hrubost mletí kávy a pro správnou extrakci na obou by se pak jen jemně doladilo množství kávy? Nemyslím tím originál Rancilio singl a double misku dodávané ke kávovaru.
Jde mi o to, že jsem si zvykl a i chuťově mi sedí singl miska dodávaná např. od BC (a i tady na fóru doporučená pro snadný a hlavně reprodukovatelný výsledek), která má vyražené označení LF (je od výrobce z Itálie - LF Group) - je to ten typ misky La Marzocco pro tamper 41 mm, ale pro double espresso používám původní originál Rancilio, ale bohužel musím vždy měnit hrubost mletí, což vůbec není příjemné zejména s ohledem na retenci mlýnku apod.
Příklad: Single misku LF 7g plním na cca 9g a melu na Rancilio Rocky např. na st. 6 a double misku Rancilio 14g plním na cca 17g a melu na st. 7. Změním kávu a pak melu singl např. na st. 9, ale pro double už na st. 11. U těchto dvou misek si nemohu dovolit nepřenastavovat mlýnek. A gramáží to nedoladím, musel bych tu single misku přeplňovat (ale max je těch 9g, kdy je spodní válec pro tamper 41mm již zcela plný) nebo hodně ubrat tu double misku třeba na 14g, ale pak vůbec není konzistentní puk, bude rozbahněný a není to ono (méně cremy, i plitká chuť...).
Má někdo ze zkušených typ na pár misek double a single pro stejnou hrubost mletí? Ď.
Jde mi o to, že jsem si zvykl a i chuťově mi sedí singl miska dodávaná např. od BC (a i tady na fóru doporučená pro snadný a hlavně reprodukovatelný výsledek), která má vyražené označení LF (je od výrobce z Itálie - LF Group) - je to ten typ misky La Marzocco pro tamper 41 mm, ale pro double espresso používám původní originál Rancilio, ale bohužel musím vždy měnit hrubost mletí, což vůbec není příjemné zejména s ohledem na retenci mlýnku apod.
Příklad: Single misku LF 7g plním na cca 9g a melu na Rancilio Rocky např. na st. 6 a double misku Rancilio 14g plním na cca 17g a melu na st. 7. Změním kávu a pak melu singl např. na st. 9, ale pro double už na st. 11. U těchto dvou misek si nemohu dovolit nepřenastavovat mlýnek. A gramáží to nedoladím, musel bych tu single misku přeplňovat (ale max je těch 9g, kdy je spodní válec pro tamper 41mm již zcela plný) nebo hodně ubrat tu double misku třeba na 14g, ale pak vůbec není konzistentní puk, bude rozbahněný a není to ono (méně cremy, i plitká chuť...).
Má někdo ze zkušených typ na pár misek double a single pro stejnou hrubost mletí? Ď.
Rancilio Silvia PID BC + Eureka Mignon Specialita (dříve R.Silvia bez PID + R.Rocky), Aeropress, Delter Coffee Press, Filter, H. V60, Mocca, French Press.
-
- začátečník
- Příspěvky: 71
- Registrován: úte 29. lis 2016 10:41:47
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Sage BES920/Catler ES9010 <- ex.Rancilio Silvia 2016
- mlýnek: Niche Zero <- Fiorenzato F4e nano v2 <- ex. Catler CG8030
Re: Rancilio Silvia
Já takhle používám LM Strada 17g a také tu LF 7g. Množství mi vychází tak 19g do LM a 9g+ do LF. Funguje to dobře. Chuťově minimální rozdíl. Často je dokonce single lepší než double.
- romoos
- Příspěvky: 12
- Registrován: čtv 01. říj 2015 21:03:01
- bydliště: Č. Budějovice
- kávovar: R Silvia PID BC
- mlýnek: Eureka Mignon Specialita
Re: Rancilio Silvia
Dík, zajímavý, budu muset vyzkoušet. Já zkoušel a mám k Silvii ještě single misky:
1) LF asi 7g "Miska standart (121001)" za 120Kč, a
2) LM Strada 7g asi za 450Kč.
- 1: ta má konický náběh ke spodnímu válci a taky to není ono.
- 2: sic má certifikát, ale v porovnání s tou obyčejnou LF 7g od BC /označují ji LF filtr (košík) 7/9 g/ za 145Kč, to taky není ono nejen, co se týče nutnosti rozdílu hrubosti mletí, ale i espresso z ní je jiné. Má trochu menší cremu, za je světlejší a míň se daří tygr, ale i chuťově mi přijde slabší, taková míň hutná, míň medově táhlá, míň mastná, prostě míň kulatější a je jakoby řitsí.
V každém případě dík, vyzkouším sehnat tu double misku...
1) LF asi 7g "Miska standart (121001)" za 120Kč, a
2) LM Strada 7g asi za 450Kč.
- 1: ta má konický náběh ke spodnímu válci a taky to není ono.
- 2: sic má certifikát, ale v porovnání s tou obyčejnou LF 7g od BC /označují ji LF filtr (košík) 7/9 g/ za 145Kč, to taky není ono nejen, co se týče nutnosti rozdílu hrubosti mletí, ale i espresso z ní je jiné. Má trochu menší cremu, za je světlejší a míň se daří tygr, ale i chuťově mi přijde slabší, taková míň hutná, míň medově táhlá, míň mastná, prostě míň kulatější a je jakoby řitsí.
V každém případě dík, vyzkouším sehnat tu double misku...
Rancilio Silvia PID BC + Eureka Mignon Specialita (dříve R.Silvia bez PID + R.Rocky), Aeropress, Delter Coffee Press, Filter, H. V60, Mocca, French Press.
- romoos
- Příspěvky: 12
- Registrován: čtv 01. říj 2015 21:03:01
- bydliště: Č. Budějovice
- kávovar: R Silvia PID BC
- mlýnek: Eureka Mignon Specialita
Re: Rancilio Silvia - k miskám
to dandu: Dík za tip.
Já objednal od coffeesource double misku La Marzocco 14g bez certifikátu (asi stejná jako LM Strada 14g) a ta mi sedí pro stejnou hrubost kávy do páru se single miskou LF 7g od bunacafe a se single miskou LM Strada 7g.
- double misky LM 14g dávám tak 18g (a vleze se i víc) a do
- single misky LF 7g dávám tak 9g (stejně do LM Strada 7g).
Hrubost mletí kávy není nutné měnit, případné odchylky extrakce stačí doladit trochou změny množství kávy. Takže to je to, co jsem chtěl mít vyladěné, abych nemusel měnit hrubost mletí.
info - ještě jsem zkoušel double misku La Marzocco 17g, do které musím dát ale min 19g, aby se alespoň dotkl puk šroubu (jinak bahno). Ale to teče pomalu a je nutný měnit hrubost kávy.
Já objednal od coffeesource double misku La Marzocco 14g bez certifikátu (asi stejná jako LM Strada 14g) a ta mi sedí pro stejnou hrubost kávy do páru se single miskou LF 7g od bunacafe a se single miskou LM Strada 7g.
- double misky LM 14g dávám tak 18g (a vleze se i víc) a do
- single misky LF 7g dávám tak 9g (stejně do LM Strada 7g).
Hrubost mletí kávy není nutné měnit, případné odchylky extrakce stačí doladit trochou změny množství kávy. Takže to je to, co jsem chtěl mít vyladěné, abych nemusel měnit hrubost mletí.
info - ještě jsem zkoušel double misku La Marzocco 17g, do které musím dát ale min 19g, aby se alespoň dotkl puk šroubu (jinak bahno). Ale to teče pomalu a je nutný měnit hrubost kávy.
Rancilio Silvia PID BC + Eureka Mignon Specialita (dříve R.Silvia bez PID + R.Rocky), Aeropress, Delter Coffee Press, Filter, H. V60, Mocca, French Press.