Tamper- průměr
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Tamper- průměr
Hezký den,
chtěl bych váš poprosit o radu a vaše zkušenosti. Jaký lépe zvolit průměr tamperu k misce LM Strada 14g a kávovaru Rancilio Silvia. Je lepší 58,35 (z BunaCafé) nebo průměr 58,5? Nemáte prosím někdo vyzkoušené?...Popřípadě jaký tvar: zdali plochý nebo konvexní?....Kolik dáváte do 14g Lm Strada misky gramů kávy? Díky za pomoc...
chtěl bych váš poprosit o radu a vaše zkušenosti. Jaký lépe zvolit průměr tamperu k misce LM Strada 14g a kávovaru Rancilio Silvia. Je lepší 58,35 (z BunaCafé) nebo průměr 58,5? Nemáte prosím někdo vyzkoušené?...Popřípadě jaký tvar: zdali plochý nebo konvexní?....Kolik dáváte do 14g Lm Strada misky gramů kávy? Díky za pomoc...
-
- začátečník
- Příspěvky: 71
- Registrován: úte 29. lis 2016 10:41:47
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Sage BES920/Catler ES9010 <- ex.Rancilio Silvia 2016
- mlýnek: Niche Zero <- Fiorenzato F4e nano v2 <- ex. Catler CG8030
Re: Tamper- průměr
Mám sice 17g misku ale tamper tech 58,35 a přijde mi že tam je stále dost prostoru okolo. Já bych volil klidně už rovnou 58.5. Někde jsem četl dokonce, že se vleze i více.
Je pak ale potřeba vytahovat tamper z misky pomalu. Dělá to podtlak..
Je pak ale potřeba vytahovat tamper z misky pomalu. Dělá to podtlak..
- Tomsoft
- Příspěvky: 33
- Registrován: ned 17. pro 2017 19:07:43
- bydliště: Karviná
- kávovar: ECM Mechanika IV Profi
- mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO
Re: Tamper- průměr
Já mám LM 18g misku a používám tamper s 58,6 mm průměrem.
Ale je to jen marketing, kafe bude chutnat stejně i s 58 mm tamperem
Ale je to jen marketing, kafe bude chutnat stejně i s 58 mm tamperem

-
- začátečník
- Příspěvky: 71
- Registrován: úte 29. lis 2016 10:41:47
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Sage BES920/Catler ES9010 <- ex.Rancilio Silvia 2016
- mlýnek: Niche Zero <- Fiorenzato F4e nano v2 <- ex. Catler CG8030
Re: Tamper- průměr
http://socraticcoffee.com/2015/08/compa ... er-on-tds/
Ano. Marketing určitě taky. Základem je dle mě perfektně rovné utlačení. Ale v kombinaci s větším průměrem menší šance na změnu průtoku v krajích misky. Když se podíváš na odkaz výše tak eazytamp dosáhl nejvyššího TDS s pouze 58mm. Ma ovšem největší rozptyl měření. Moje myšlenka je že kdyby měl eazytamp v testu taky 58.5 byl by to jasný vítěz.
Ano. Marketing určitě taky. Základem je dle mě perfektně rovné utlačení. Ale v kombinaci s větším průměrem menší šance na změnu průtoku v krajích misky. Když se podíváš na odkaz výše tak eazytamp dosáhl nejvyššího TDS s pouze 58mm. Ma ovšem největší rozptyl měření. Moje myšlenka je že kdyby měl eazytamp v testu taky 58.5 byl by to jasný vítěz.
- Tomsoft
- Příspěvky: 33
- Registrován: ned 17. pro 2017 19:07:43
- bydliště: Karviná
- kávovar: ECM Mechanika IV Profi
- mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO
Re: Tamper- průměr
Jasně, perfektně rovné to musí být.
Distribuce kávy do sítka začíná už v mlýnku, tamper už je jen třešnička na "kávě"
Mám tamper za 300,- i Pullman za 5000,-, nedám na něj dopustit, ale že by káva byla znatelně lepší bych neřekl.
Pro precizní misky by se asi hodil i tamper s průměrem 58,6 mm. Záleží, kolik s tím uděláš denně porcí (doma nebo někde ve kšeftě).
Distribuce kávy do sítka začíná už v mlýnku, tamper už je jen třešnička na "kávě"

Mám tamper za 300,- i Pullman za 5000,-, nedám na něj dopustit, ale že by káva byla znatelně lepší bych neřekl.
Pro precizní misky by se asi hodil i tamper s průměrem 58,6 mm. Záleží, kolik s tím uděláš denně porcí (doma nebo někde ve kšeftě).
Re: Tamper- průměr
Mlýnek mám Ascaco I steel-ploché kameny:to už mi tu někdo říkal, že není ideální :D :D
Mám precizní misku (bez certifikátu) z CoffeSource. Nicméně mě zarazilo, že jsem koukal na fotky, kde má být miska označena LM a gramáží. A já mám na misce pouze kod: L116/A - tak nevim :D ...
Jde mi hlavně o to, zdali je nějaký velký rozdíl v kanálkování,chuti atd...mezi 58,35 a 58,5-jestli má takový malinkatý rozdíl zásadní význam?...
Mám precizní misku (bez certifikátu) z CoffeSource. Nicméně mě zarazilo, že jsem koukal na fotky, kde má být miska označena LM a gramáží. A já mám na misce pouze kod: L116/A - tak nevim :D ...
Jde mi hlavně o to, zdali je nějaký velký rozdíl v kanálkování,chuti atd...mezi 58,35 a 58,5-jestli má takový malinkatý rozdíl zásadní význam?...
-
- začátečník
- Příspěvky: 71
- Registrován: úte 29. lis 2016 10:41:47
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Sage BES920/Catler ES9010 <- ex.Rancilio Silvia 2016
- mlýnek: Niche Zero <- Fiorenzato F4e nano v2 <- ex. Catler CG8030
Re: Tamper- průměr
Pokud bych už měl 58,35 určitě bych nekupoval nový abych měl 58,5. Ale můj první tamper byl 57,8 (domácí výroba) pak jsem skočil na 58,3 a kanalkovani kleslo výrazně. Špatnou distribuci to ale nezachrání.
- imperator
- více pokročilý
- Příspěvky: 142
- Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
- mlýnek: Nivona CafeGrano
Re: Tamper- průměr
Nechcem zakladať nové vlákno tak sa opýtam tu - Aké sú výhody a nevýhody tampera s "vrúbkami" napr také niečo
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB17j.PXPnu ... uzFXaA.jpg
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB17j.PXPnu ... uzFXaA.jpg
- dslecinka
- více pokročilý
- Příspěvky: 300
- Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
- bydliště: Londýn, UK
- kávovar: Hario V60
- mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10
Re: Tamper- průměr
žádné, je to kravina