Rancilio Silvia

Co espresso je, jak se připravuje
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
rastino7
více pokročilý
Příspěvky: 130
Registrován: stř 20. říj 2010 11:44:03
bydliště: Nitra
kávovar:
mlýnek:

Re: Jak jsem kupoval Silvii s Rockym

Příspěvek od rastino7 »

Marcela píše:Ahoj , tak už mám vše doma , nevím jak poprvé napustit vodu do bojleru ? Vodu mám v nádrži ,hadičky obě potopené a když pustím ten knoflík co má dělat kafe / ten nejhořejší tak to divně vrčí , mám strach abych jí hned neublížila. Postupuji podle videa s českým překladem a jim tam hned začíná téct voda ze sprchy , ale to asi nejde hned ta se tam musí z nádrže přečepat do bojleru ,že ? Díky za radu Marcela
tak som uz po stastnych a veselych doma a mam ten isty problem, bojim sa zapnut do siete silviu aj vario, kedze manual mam pre "mimozemstanov" a nechcem hned vyrobit problem ...
Skoda, ze tu nemozem najst nejaky navod pred prvym pouzitim, v niekolkych bodoch...keby mam skusenost, tak to tu hned hodim...ale...
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od primacafe »

Kávovar není problém. Stejné u všech kávovarů. Naplnit vodou nádržku a natáhnout do systému vodu. Obecně se to doporučuje tak, že se otevře ventil horké vody naplno a spustí se čerpadlo. Jak buce plný bojler bude voda stříkat z trubičky na horkou vodu.
Z mlýnkem to taktéž nebude žádná věda. Tam se nemá co pokazit ani bez kávy.

A co kdybyste tak trochu četl? Je to i v tomto vlákně TADY
A určitě i na jiných místech ve foru.
Pro ty co jsou superlíní něco hledat, to nechám i tady.
Naposledy upravil(a) primacafe dne úte 27. pro 2011 11:58:56, celkem upraveno 1 x.
Důvod: doplnění
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
rastino7
více pokročilý
Příspěvky: 130
Registrován: stř 20. říj 2010 11:44:03
bydliště: Nitra
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od rastino7 »

to co ste mi sem dal, som cital asi 2krat...a nielen to...
Mne islo skor o detialny, strucny, jednoduchy popis v niekolkych bodoch, tykajuci sa konkretne Silvii(pre zaciatocnikov), kedze tu je natolko preferovana...vy ste to popisali skor vo vseobecnosti...A nejake videjko by sa tiez hodilo(aj ked na youtube je ich dost, clovek tam nic nerozumie, pokial nevie anglicky) Vacsinou sa tu riesilo okolo nej, ze by si mal clovek hned zhanat 1porciovu misku(co je tiez sila, ked si kupi stroj za cca 500 eur), kedze sa da normalne pouzit len 2porc...Nahrievanie, temp.surfing, tampovanie, netampovanie,...
Ja viem, ze pre vsetkych je to tu uz primitivne a jednoduche, len mali by ste brat ohlad aj na tych, co v zivote pakovy stroj nevideli a boja sa ho zapojit do zastrcky, kedze tu bolo riesene aj "odpalenie" vyhrevneho telesa na novom stroji...
Idem to teda pozastrkavat do siete, co to spravi(samozrejme s vodou v nadrzke) :roll:
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od primacafe »

Ale to je na všech kávovarech úplně stejně. A postup je to tak jednoduchý, že snad už není co detailněji popisovat. A jiné misky (pokud tam nejsou přetlakové), tak není potřeba nic shánět jiného. To jen tady kdosi rozproudil nějakou debatu a neopodstatněnou. To že se vám nedaří z misky dodávané ke kávovaru udělat espresso, není problém misky. A to že z dvouporcové misky nějaké espresso uděláte, je logické. Je tam jednou tolik kávy a takové množství kávy snese (toleruje) nějakou nepřesnost jak v mletí, tak v naplnění misky.
Měl jsem v rukách několik Silvií s originál miskama a s žádným nebyl problém. Pro to abyste udělal espresso se nemusíte zabývat temp.surfingem, tampováním.

NEHLEDEJTE PROBLÉM TAM KDE NENÍ

Všechno to co popisujete a deprimuje vás, tak je až záležitost dalšího vašeho pokroku v přípravě kávy (pokud po tom budete toužit a pokud v tom uvidíte přínos). Vůbec to není to nejdůležitější abyste si udělal na vašem kávovaru espresso.

Proto abyste neodpálil topné těleso jsem vám návod dal. Pravděpodobně ho odpálil ten, kdo ani tak jednoduché pokyny nečetl.

Jinak, až to budete mít všecno z toho co vás teď trápí, zmáknuté a budete vědět jak na to, těším se až to sem napíšete v té podobě jak byste teď potřeboval, aby to zde bylo prezentované.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
rastino7
více pokročilý
Příspěvky: 130
Registrován: stř 20. říj 2010 11:44:03
bydliště: Nitra
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od rastino7 »

takze som to vyskusal a :
nastavil som Vario podla nejakeho videa (prava strana uplne hore-espresso a na lavej asi v strede)
Samozrejme predtym, ako prve som pustil extrakciu(tlacitko uplne hore-nalavo) naprazdno, nech sa naplni bojler, nechal som to prebehnut aj cez trysku(stredne tlacitko+otvorit ventil). Parkrat som to nechal takto prebehnut(samozrejme vkuse dolieval vodu) a isiel sa naranajkovat :lol:
Ked bolo uz vsetko pekne nahriate(co si myslim, ze je aj hned, ked to necha clovek prebehnut horucou vodou cez hlavu naprazdno), tak som namlel do mensej misky kavu, pobuchal nech si pekne sadne a jemne prebehol tym umelym "tamperom".Zatiahol kolko sa dalo, zapol a cakal...10s.30s.60s. a nic....
Dal som napravej strane mlynceka o jednu risku hrubsie mletie a nejak to uz zacalo tiect, pre zmenu som to skusil dat aj do 2itej misky."hral" som sa takto s mletim a davanim do malej a dvojitej misky,tampovanim(niekdy aj bez) az mi dosla kava(od Semiramis-santoska) a cremy som sa nedockal zatial ani takej, ako na mojom byvalom automate Saeco (aj ked samozrejme beriem do uvahy pripadne napenovace)...

po dlhsom case tu pridavam vcerajsi pokus z 2 itej misky (Cafe Dias - Costa Rica SHB):
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
ludovik
Příspěvky: 2
Registrován: pát 12. dub 2013 7:14:29
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od ludovik »

Tak jsem také podlehl představě, že udělat si doma pravé italské espresso nemůže být až takový kumšt. Sérií pokusů a omylu a zejména díky čerpání mouder z tohoto fóra jsem se dopracoval do fáze, že jsem schopen vyextrahovat espresso v módu 25/25 i s celkem obstojnou cremou. Do dvouporcové misky dávám 16g čerstvě pomleté espresso směsi, tampuji s větši silou. Podle vyčtených zkušeností, před extrakcí snižuju teplotu bojleru odpouštěním vody po dobu cca 7 s. Vodu u nás máme dost měkkou, do myčky v podstatě nemusíme dávat sůl. Bohužel espresso, přestože káva je čerstvě upražená a řádně skladovaná v lednici (není z Primacafé), má výrazně hořké dozvuky. Myslíte, že by mohlo pomoci ještě hrubší mletí a silnější tampování? Nebo je to tou měkkou vodou?
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od primacafe »

Tampování bych viděl na nějaké výrazně změny v hořkosti jako poslední. Nejvýraznější vliv na to bude mít káva a teplota vody.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
chameleon
Příspěvky: 11
Registrován: úte 03. zář 2013 7:20:06
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od chameleon »

Ahoj vážení, tak jsem se také stal majitelem kávovaru RS. Předpokládal jsem, že příprava dobré kávy nebude až taková věda. Bohužel jsem se krutě zmílil. Vše co jsem v posledních dnech vytvořil se nedalo pít (kyselé, bez kremy, extrémně silné). Potřeboval bych trochu navést v čem dělám chybu. Jako surovinu jsem použil před dvěma měsíci koupenou kávu z tchibo umletou na mlýnku Porlex. Zkoušel jsem mnoho hrubostí mletí, ale káva prakticky netekla. Mám tedy otázky:
1, Na kremu má největší vliv kvalita a druh kávy?
2, Když káva skoro neteče z páky, umlít hruběji?
3, Jak silně tampovat? Na co má vliv síla tampování?

Předem moc děkuji.
ibicyklo
nováček
Příspěvky: 56
Registrován: ned 08. pro 2013 12:35:55
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od ibicyklo »

ahoj, niečím podobným som prešiel tiež
1.kvalitne pražená a čerstvo pomletá kava/robusta krémuje viac/
2.určite treba skúšať a trafiť správne mletie, v tomto prípade hrubšie
3.netampujem skoro nikdy, iba zarovnám, zistil som že mám s tampovaním aj bez rovnaké výsledky/ale až odkedy plním do mašinky čerstvo pomletú kávu/

no a kyslosť kávy?možno je to vysokou teplotou vody, možno pražením-tmavé je sladšie, vačšinou bez kyslosti
Fox_25
silně pokročilý
Příspěvky: 546
Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
bydliště: Zlínský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od Fox_25 »

1: Ano, kvalita z pohledu doby pražení a druh kávy jak píše ibicyklo výše.
2: Samozřejmě a hlavně nebát se zkoušet. Logicky, čím jemnější síto, tím pomaleji přes něj teče voda.
3: Tampovat, s citem, je to schopno celkem dost ovlivnit extrakci, přesný tlak tampování neznám. Netampovat se snad dá akorát na levnějších kávovarech se samo-utlačením.

Tchibo není kafe, je to kyselka a zvlášť 2 měsíce stará kyselka, s touto kávou nelze očekávat jakékoliv přijatelné výsledky. Káva je pitelná cca měsíc po upražení.

Chtělo by to pročíst si fórum.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF

To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Uživatelský avatar
giro
více pokročilý
Příspěvky: 103
Registrován: čtv 14. lis 2013 12:30:38
bydliště: Žilina
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od giro »

Podľa mňa len treba skúšať, silviu mám len pár mesiacov, ale tiež to bolo na začiatku všetko kyslé, nepitné a pod. Možno sa aj mašina potrebuje zabehnúť.
Uživatelský avatar
satchieee
více pokročilý
Příspěvky: 185
Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
bydliště: SK, Senec
kávovar: Racilio Silvia
mlýnek: Rancilio Rocky

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od satchieee »

Nad tymto som inak nedavno tiez premyslal...mne sa zda, ze teraz robim rovnaky postup, aky som robil predtym, ked som mal novy kavovar. Predtym sa mi ale kava nezdala dobra. Teraz ked spravim akukolvek obmenu v priprave, kava mi vo vacsine pripadov chuti, aj ked citim mierne rozdiely. Je to podla mna tym, ze som nebol zvyknuty na dobre espresso a jeho chut mi bola cudzia. Najprv som si myslel, ze nebol zabehnuty stroj, ale potom sa mi tiez naskytla otazka, ci je taketo nieco mozne... :)
V tomto pripade slo o moj prvy espresso pristroj, pri kupe najblizsieho uz budem vediet ako chuti espresso a ci sa musi stroj naozaj zabehnut.
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
Uživatelský avatar
chameleon
Příspěvky: 11
Registrován: úte 03. zář 2013 7:20:06
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od chameleon »

Tak dnes jsem do páky vložil dvojitou misku a ejhle, kafíčko chutnější, náznak kremy, puk suchý. Dnes jsem objednal seznamovací kafíčko. Bohužel mléko se furt moc nedaří. Mám vždy horké mléko a nad tím trochu pěny :-(
Uživatelský avatar
giro
více pokročilý
Příspěvky: 103
Registrován: čtv 14. lis 2013 12:30:38
bydliště: Žilina
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od giro »

Je to len môj dohad, snažil som sa nájsť paralelu napr. s autom. Kým si trochu sadnú tesnenia, materiál chytí patinu ....
Uživatelský avatar
Medrs
Příspěvky: 1
Registrován: pát 18. dub 2014 21:44:56
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od Medrs »

Dobrý den,
doufám že to tu píši správně, moc se tu neorientuji. Třeba mi poradíte právě zde.
Mám nově Rancilio Silvii a po nahřátí kávovaru (nechávám nahřát asi 20-30 min) se line z kávovaru platový zápach, který se přenáší i do chutě kávy.
Zdá se mi že takto zapáchá nádoba na vodu, nebo něco kolem ní.
Je nějaká rada jak se zápachu zbavit? Pokud není nikde skrytá neodstraněná samolepka. :-)

Děkuji za radu, nebo podobné postřehy.
Uživatelský avatar
sanpietro
nováček
Příspěvky: 59
Registrován: pát 02. srp 2013 18:09:04
bydliště: Praha
kávovar: Rocket R58, Rancilio Silvia PID
mlýnek: Rocket Fausto, Rancilio Rocky

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od sanpietro »

Tohle je přinejmenším podezřelé. Je odstraněna i krycí folie zeshora? Já si pamatuju, že jsem kvůli tomu demontoval i vrchní kryt. Je ještě možné, že se nějaký plast dostal do cesty od bojleru k hlavě, i když to je asi ne pravděpodobnost, leda by při výrobě něco zanedbali.
Uživatelský avatar
bruno75
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
bydliště: Trnava, SK
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od bruno75 »

Tak po dlhom študovaní tohoto a zopár ďalších fór som sa tento víkend stal šťastným majiteľom Rancilio Silvia a Rockyho.
Ja som to zobral hneď hopom a v podstate hneď od začiatku som sa rozhodol poriešiť PID.... aby som si zbytočne komplikoval život :lol:
Takže v piatok prišla Silvia a Rocky a v sobotu som ju hneď odstrojil a zapojil PID (Autonics, SSR, PT100 v alu krabičke bez vŕtania a rezania do Silvie)
Samozrejme hneď som sa pustil do experimentovania. Skontroloval som Rockyho či sa začínajú dotýkať kamene na nule čo sa aj potvrdilo. Od oka som skúsil nadstaviť hrúbku mletia na 5 a samozrejme ako najväčší odborník (s nulovými skúsenosťami s pákovým strojom :D) som hneď vytiahol menšiu teda 7g misku. Na presnej váhe som si odmeral 8,5g utampoval tým smiešnym plastovým "tamperom" a hodil do stroja. Prvé prekvapenie, páka sa nedala dotiahnuť tak som ubral na váhe a so 7,5g prišiel pokus číslo dva. Po pustení čerpadla som si začal stopovať .... 5s... 10s...15s... ej ani kvapka po niečom čo by malo vypadať ako káva.
Tak pokus číslo tri, dal som Rockyho na 10, že keď už tak nech to preženiem a vidím ako vypadá opačný extrém. Zase som odvážil 7,5g a šup do stroja. Zapnem, spúšťam čas a na moje prekvapenie začína konečne tiecť. Akurát sa mi to zdá nejako málo za tých 25s tak nechávam trošku dlhšie cca. 30s. Podľa váhy sa to aj potvrdilo... natieklo len 20ml a chuťovo príliš silné až mi dvihlo klobúk.
No nič skúšam ďalší pokus a tentokrát dávam Rockyho ešte o stupeň hrubšie teda na 11 stupeň. Nakoniec sa predsa len rozhodujem skúsiť väčšiu misku a do nej skušobne 15,5g. Po 25s mi natieklo do dvoch šálok zhodne po 28g (ml) krásneho čokoládovooriškového elixíru. Pozerám do šálky a ono sa na mňa pozerá tiger a dokonca z každej zvlášť. Skúšam chuťovo, že či ma neprekotí a po prvom dúšku mi moje chuťové poháriky hovoria, že toto som už niekde pil a bolo to celkom príjemné.
Tak som si konečne po dlhom čase zase rozmaznal chuťové poháriky. Paráda :smoke:

Už mám pripravenú kávičku z PC tak sa teším aký to bude príjemný zážitok. Teraz na skúšku som použil taliansku classico, ktorá je silnejšie pražená takže neviem ešte posúdiť či ju náhodou neprepalujem vysokou teplotou nastavenou na PID. Neviem ako skontrolovať či 103°C na PID je správne (podľa videí majú skoro všetci okolo 105°C). Skúšal som merať teplotu vody z hlavy a nameral som 96°C najvyššiu a postupne klesne na cca. 93°C pri odpustení podobného množstva ako pri shote.
Viete mi niekto povedať alebo premerať aká teplá voda vám ide z hlavy? Meral som to teplomerom pichnutom zospodu v páke. Samozrejme miska bez kávy počas merania. Na pocit si myslím, že je teplota vysoká a prakticky blížiaca sa bodu varu. Neviem či to je správne.
Stále sa mi ale zdá, že som príliš vysoko.
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od primacafe »

Snižte teplotu a uvidíte. Na to máte PID abyste mohl pohodlně nastavit jinou teplotu vody. Když (jestli) budete dělat pokusy, tak měňte teplotu minimálně po 5ti stupních.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
bruno75
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
bydliště: Trnava, SK
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od bruno75 »

Nie je samozrejme žiadny problém zmeniť teplotu (na to je PID úplne ideálny). Moja otázka bola skôr mierená na odporučenie konkrétnej teploty, ktorá má byť v páke, resp. ísť z hlavy. Predpokladám, že ak je páka správne temperovaná tak rozdiel medzi teplotou v páke a výstupnou teplotou z hlavy nebude prakticky žiadny, prípadne zanedbateľný.
Jediné čo som našiel, že by mala byt výstupná teplota vody z kávovaru 88 +/- 2 °C a presne z tohto dôvodu sa snažím zistiť s akými teplotami pracujete. Tých 96°C mojich nameraných nie je problém znížiť na tých spomínaných 88-90°C len či to nebude príliš nízka teplota pri extrakcii. Páka o niečo schladne počas mletia, zarovnania, tampovania. Káva samotná tiež odoberie čo to z teploty.
Ak sa dá skúste zmerať aká teplá voda vám vychádza z páky. Samozrejme po úplnom zohriati celej zostavy... 20-30min minimálne.
Vopred ďakujem
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od primacafe »

Neprožívejte to tak :)
Jinak z toho můžete mít trauma a pohodu u kávy nikde.
Prostě uděláte jedno espresso a posunete teplotu a uděláte druhý. Pak si vyberete to co bude chutnal líp.
Nějakýma teplotama co kdo má nebo jaký kde mají být se nenechejte deprimovat.
Stejně tak vám to poradí tady každý kdo si chce kávu užít v klidu a pohodě.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Začínáme s kávovarem na espresso“