Rancilio Silvia

Co espresso je, jak se připravuje
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
puschpull
silně pokročilý
Příspěvky: 643
Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
bydliště: Most - Korozluky
kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od puschpull »

Voda při výstupu z hlavy bude možná nějakých 87-90 +/- to není podstatné. Je to jen číslo, ne reálná teplota. Tedy je to teplota v místě snímače ještě zatížená nějakou chybou, ale je to číslo z něhož vycházím ...
Podstatně je chuť espressa. Teplota výsledného nápoje hned po přípravě je nějakých 66-69 stupňů.
Uživatelský avatar
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 204
Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, Porlex Tall

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od johneer »

Můžu se zeptat, kolik kávy se vám vejde do originální dvouporcové misky k RS? Čekám na dodání přesné váhy, ale zatím se mi zdá, že maximum bude něco přes 16g. 17g na mé váze se už dotýká sprchy.
Díky
Uživatelský avatar
fevlad
Příspěvky: 38
Registrován: stř 10. pro 2014 16:00:21
bydliště: Presov
kávovar: ECM Classika PID
mlýnek: Eureka Zenith 65 HS

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od fevlad »

johneer píše:Můžu se zeptat, kolik kávy se vám vejde do originální dvouporcové misky k RS? Čekám na dodání přesné váhy, ale zatím se mi zdá, že maximum bude něco přes 16g. 17g na mé váze se už dotýká sprchy.
Díky
zalezi od kavy, ale tak ako pises, nieco medzi 16 a 17gr
Uživatelský avatar
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 204
Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, Porlex Tall

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od johneer »

Díky, tak ještě jeden dotaz, existuje nějaká miska, která pasuje do páky k RS a vejde se tam víc (třeba 18-20g)? díky
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1393
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od j.bill »

http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... 111&t=3480

Do té 17g dávám bez problémů 20g a vleze tam i více (podle druhu kávy a jemnosti mletí). Ta 21g miska se už do páky RS nevleze. Jedině pokud použiješ páku bez dna.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
romoos
Příspěvky: 12
Registrován: čtv 01. říj 2015 21:03:01
bydliště: Č. Budějovice
kávovar: R Silvia PID BC
mlýnek: Eureka Mignon Specialita

Re: Rancilio Silvia - k miskám

Příspěvek od romoos »

Hledal jsem, ale nenašel uspokojující odpověď. Máte někdo typ na osvědčené spárované single a double misky, u kterých by šla použít stejná hrubost mletí kávy a pro správnou extrakci na obou by se pak jen jemně doladilo množství kávy? Nemyslím tím originál Rancilio singl a double misku dodávané ke kávovaru.

Jde mi o to, že jsem si zvykl a i chuťově mi sedí singl miska dodávaná např. od BC (a i tady na fóru doporučená pro snadný a hlavně reprodukovatelný výsledek), která má vyražené označení LF (je od výrobce z Itálie - LF Group) - je to ten typ misky La Marzocco pro tamper 41 mm, ale pro double espresso používám původní originál Rancilio, ale bohužel musím vždy měnit hrubost mletí, což vůbec není příjemné zejména s ohledem na retenci mlýnku apod.

Příklad: Single misku LF 7g plním na cca 9g a melu na Rancilio Rocky např. na st. 6 a double misku Rancilio 14g plním na cca 17g a melu na st. 7. Změním kávu a pak melu singl např. na st. 9, ale pro double už na st. 11. U těchto dvou misek si nemohu dovolit nepřenastavovat mlýnek. A gramáží to nedoladím, musel bych tu single misku přeplňovat (ale max je těch 9g, kdy je spodní válec pro tamper 41mm již zcela plný) nebo hodně ubrat tu double misku třeba na 14g, ale pak vůbec není konzistentní puk, bude rozbahněný a není to ono (méně cremy, i plitká chuť...).

Má někdo ze zkušených typ na pár misek double a single pro stejnou hrubost mletí? Ď.
Rancilio Silvia PID BC + Eureka Mignon Specialita (dříve R.Silvia bez PID + R.Rocky), Aeropress, Delter Coffee Press, Filter, H. V60, Mocca, French Press.
dandu
začátečník
Příspěvky: 71
Registrován: úte 29. lis 2016 10:41:47
bydliště: Ostrava
kávovar: Sage BES920/Catler ES9010 <- ex.Rancilio Silvia 2016
mlýnek: Niche Zero <- Fiorenzato F4e nano v2 <- ex. Catler CG8030

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od dandu »

Já takhle používám LM Strada 17g a také tu LF 7g. Množství mi vychází tak 19g do LM a 9g+ do LF. Funguje to dobře. Chuťově minimální rozdíl. Často je dokonce single lepší než double.
Uživatelský avatar
romoos
Příspěvky: 12
Registrován: čtv 01. říj 2015 21:03:01
bydliště: Č. Budějovice
kávovar: R Silvia PID BC
mlýnek: Eureka Mignon Specialita

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od romoos »

Dík, zajímavý, budu muset vyzkoušet. Já zkoušel a mám k Silvii ještě single misky:
1) LF asi 7g "Miska standart (121001)" za 120Kč, a
2) LM Strada 7g asi za 450Kč.
- 1: ta má konický náběh ke spodnímu válci a taky to není ono.
- 2: sic má certifikát, ale v porovnání s tou obyčejnou LF 7g od BC /označují ji LF filtr (košík) 7/9 g/ za 145Kč, to taky není ono nejen, co se týče nutnosti rozdílu hrubosti mletí, ale i espresso z ní je jiné. Má trochu menší cremu, za je světlejší a míň se daří tygr, ale i chuťově mi přijde slabší, taková míň hutná, míň medově táhlá, míň mastná, prostě míň kulatější a je jakoby řitsí.

V každém případě dík, vyzkouším sehnat tu double misku...
Rancilio Silvia PID BC + Eureka Mignon Specialita (dříve R.Silvia bez PID + R.Rocky), Aeropress, Delter Coffee Press, Filter, H. V60, Mocca, French Press.
Uživatelský avatar
romoos
Příspěvky: 12
Registrován: čtv 01. říj 2015 21:03:01
bydliště: Č. Budějovice
kávovar: R Silvia PID BC
mlýnek: Eureka Mignon Specialita

Re: Rancilio Silvia - k miskám

Příspěvek od romoos »

to dandu: Dík za tip.

Já objednal od coffeesource double misku La Marzocco 14g bez certifikátu (asi stejná jako LM Strada 14g) a ta mi sedí pro stejnou hrubost kávy do páru se single miskou LF 7g od bunacafe a se single miskou LM Strada 7g.

- double misky LM 14g dávám tak 18g (a vleze se i víc) a do
- single misky LF 7g dávám tak 9g (stejně do LM Strada 7g).

Hrubost mletí kávy není nutné měnit, případné odchylky extrakce stačí doladit trochou změny množství kávy. Takže to je to, co jsem chtěl mít vyladěné, abych nemusel měnit hrubost mletí.

info - ještě jsem zkoušel double misku La Marzocco 17g, do které musím dát ale min 19g, aby se alespoň dotkl puk šroubu (jinak bahno). Ale to teče pomalu a je nutný měnit hrubost kávy.
Rancilio Silvia PID BC + Eureka Mignon Specialita (dříve R.Silvia bez PID + R.Rocky), Aeropress, Delter Coffee Press, Filter, H. V60, Mocca, French Press.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Začínáme s kávovarem na espresso“