Espresso - co je to?

Co espresso je, jak se připravuje
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
gtw
Příspěvky: 15
Registrován: stř 14. črc 2010 12:22:00
bydliště: Valmez
kávovar:
mlýnek:

Re: Espresso - co je to?

Příspěvek od gtw »

dve odmerky - zarovnana by mela byt na plus minus 7g... vahu na takoveto mnozstvi uz mam domluvenou od kolegy, zjistim, kolik se do ni vleze
Uživatelský avatar
cztony
Příspěvky: 22
Registrován: úte 06. dub 2010 21:35:18
bydliště: Šumava
kávovar:
mlýnek:

Re: Espresso - co je to?

Příspěvek od cztony »

Mě vychází opravdu 8g na singl a 16g na dual misku, melu takřka stále na st. 6 (MDF), dual velmi silně tampuju, manželka singlovou jen něžně.
Při starší kávě (cca 3. týden) melu pro dual na 5. a pro singl na 6. st. Kávu jsem přestal navažovat, už nám to jde od oka (misky musí mít po utlačení asi 1mm okraj) ;-)
Velký rozdíl při mletí a tampování dělá i uložení kávy v lednici, oproti kávě s pokojovou teplotou musím tu z lednice méně tampovat nebo i mlít o stupeň hruběji.
--
CzT

Omluvám se za výpadky diakritiky - stará škola problémů češtiny na PC
Uživatelský avatar
gtw
Příspěvky: 15
Registrován: stř 14. črc 2010 12:22:00
bydliště: Valmez
kávovar:
mlýnek:

Re: Espresso - co je to?

Příspěvek od gtw »

tak dnes rano kafe z dvojte misky. nedodrzel jsem dobu extrakce, jeste po 30s vytekala docela tmava kava... utnul jsem to asi na 35s a vysledek se skoro nedal pit :-( objem byl kolem 60ml, nicmene potvrdilo se mi to co jsem vypozoroval uz driv - at pouziju misku jednoduchou nebo dvojtou, dostanu za 25s asi 30ml kavy... takze tudy cesta nepovede...
Uživatelský avatar
cztony
Příspěvky: 22
Registrován: úte 06. dub 2010 21:35:18
bydliště: Šumava
kávovar:
mlýnek:

Re: Espresso - co je to?

Příspěvek od cztony »

Pokud je dost kávy - puk drží tvar a není rozbředlý, tak jemněji namlít, nebo více utlačit.
--
CzT

Omluvám se za výpadky diakritiky - stará škola problémů češtiny na PC
Uživatelský avatar
gtw
Příspěvky: 15
Registrován: stř 14. črc 2010 12:22:00
bydliště: Valmez
kávovar:
mlýnek:

Re: Espresso - co je to?

Příspěvek od gtw »

puk byl v pohode a voda se na nem taky nedrzela...

ale ocekaval bych, ze pokud budu vice udusavat, nebo mlit na jemno tak mnozstvi vody za cas jeste zmensim, ne? muj problem je naopak v tom, ze za 25s dostanu z jednoduche i dvojte misky temer stejne mnozstvi kavy... a pokud v dvojte misce prodlouzim cas aby kavy bylo vic, tak se to neda pit...
Uživatelský avatar
cztony
Příspěvky: 22
Registrován: úte 06. dub 2010 21:35:18
bydliště: Šumava
kávovar:
mlýnek:

Re: Espresso - co je to?

Příspěvek od cztony »

Čas se nesmí prodlužovat, káva je přeextrahovaná a opravdu "nedobrá".
Pokud z double sítka teče káva pomalu jako ze singe, tzn. zhruba 25ml za 25 sec.,
je potřeba méně tampovat. nebo hruběji namlít (nebo hrubě namlít a hodně tampovat :-)),
tak aby nateklo 2x25ml za 25sec.
--
CzT

Omluvám se za výpadky diakritiky - stará škola problémů češtiny na PC
Uživatelský avatar
gtw
Příspěvky: 15
Registrován: stř 14. črc 2010 12:22:00
bydliště: Valmez
kávovar:
mlýnek:

Re: Espresso - co je to?

Příspěvek od gtw »

dnes vecer to znovu vyzkousim ;-) bohuzel aby clovek nasel tu pravou kombinaci, tak by musel udelat tech kav kdo vi kolik behem jednoho dne, aby poznal rozdily...

mimochodem - ma smysl se pri priprave pokusit o nejake predspareni? neco jako pustit do misky trochu vody tak, aby jeste nic neteklo ven, pockat nez kava zvlhne a pak teprve prohnat tech 25ml?
Naposledy upravil(a) primacafe dne úte 20. črc 2010 21:00:51, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Předpaření řešte v příslušném tématu, je zde už založené.
mill
silně pokročilý
Příspěvky: 520
Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Espresso - co je to?

Příspěvek od mill »

Někdy bývá problém vypárovat double a single tak, aby se do nich mlelo stejně. Třeba s miskou LM jsem musel mletí rozhodit o několik stupňů. Single od rancilia jsem taky musel šoupnout vždy o jeden stupeň. Ale delší čas NEEEE! Potom to hořkne.
Ale dle mého subjektivního dojmu mi kafe z double chutná víc. Mám štěstí, že si dáváme doma kafe oba naráz
Uživatelský avatar
Kafka
Příspěvky: 5
Registrován: stř 08. úno 2012 19:44:10
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Espresso - co je to?

Příspěvek od Kafka »

Dobrý den,
jsem nově majitelem pákové kávovaru a mlýnku Rancilio Silvia & Rocky-SD (tuto značku jsem si zvolil na základě tohoto fóra a jsem zatím velice spokojen). Nikdy předtím jsem kávovar neměl. Tady ve fóru jsem se dočetl, že správné espresso je 25 ml za 25 s. Jelikož jsem byl z turka zvyklý ne menší sílu a větší množství kávy, tak mě napadly několik možností, jak to udělat (rovněž návštevy jsou zvyklé na větší množství kávy a nerad bych je zklamal :-)). Co je podle vás menší zlo:
1 - nechat delší extrakci a tím více kafé (po přečtení diskusí bude asi problém v chuti)
2 - nalit do šálku nahřátou vodu pak zpustit klasickou extrakci 25 ml / 25 s (zkoušel jsem to, ale přišel jsem částečně o pěnu)
3 - nejprve udělat extrakci a pak dopusti horkou vodu.
4 - nebo úlně něco jiného - když si dám exspresso v kávarně, taky mě donesou větší množtví kávy tj. odhadem kolem 100 ml i s pěnou. Jak to dělají?

Děkuji za rady
Fox_25
silně pokročilý
Příspěvky: 546
Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
bydliště: Zlínský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: Espresso - co je to?

Příspěvek od Fox_25 »

V kavárnách to dělají blbě, je to tím že lidé jsou zvyklí na větší množství vody, proto dělají "velké" presso.

Dřív jsem taky pil normálního turka a pravé presso mi přišlo odporné. Teď je to přesně naopak.

Jediné co je schůdné je bod tři, taky to tak pro návštěvy dělám. Ale dopouštím maximálně do poloviny čtvrt litrového hrnku a do toho pak jednu-dvě smetany.

Totiž v té prťavé kávě je spousta chutí na které člověk přijde pomalým usrkáváním, ale mnoho lidí nemá tu trpělivost.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF

To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Uživatelský avatar
vilose
více pokročilý
Příspěvky: 425
Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
bydliště:
kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80

Re: Espresso - co je to?

Příspěvek od vilose »

Ja by som mal jeden taký vyskúšaný recept, ktorý je vyslovene „barbarský“.
Dá sa to urobiť na kávovare s reguláciu teploty vo veľmi vysokých medziach.
Nastavím teplotu na 101 stupňov a kávu zastavím po natečení 80ml. Horkosť kávy sa v tom množstve stratí, je iba náznaková. Káva je ale lepšia, ako pri normálnej teplote. Až by sa pri takomto nastavení napustilo iba 25ml, tak káva je príšerne horká (hořká), nedá sa vôbec vypiť. Iba v mlieku.
Tú teplotu berte s rezervou, skutočná teplota prechádzajúca kávou môže byť mierne iná.
Ja osobne mám radšej normálne espresso.
Uživatelský avatar
Zipp
Příspěvky: 1
Registrován: čtv 28. čer 2012 11:33:38
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Espresso - co je to?

Příspěvek od Zipp »

Fox_25

Jednoduchý postup napouštět kávu déle jak 25s je barbarské to si můžete jednoduše uvařit jihlavanku!
Napustíte si klasické (malé!) silné expresso které dolijeme horkou vodou tato káva se jmenuje expresso amerykano
návštěva bude spokojená a káva jí bude chutnat mnohem více než kyselá káva tlačená 60-70s síla kávy je srovnatelná se sílou
klasického českého turka
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Espresso - co je to?

Příspěvek od primacafe »

vilose píše:............Až by sa pri takomto nastavení napustilo iba 25ml, tak káva je príšerne horká (hořká), nedá sa vôbec vypiť.
Toto nemusí vůbec platit. Káva nemusí být vůbec hořká, ale může být nepříjemně kyselá.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 229
Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO

Re: Espresso - co je to?

Příspěvek od johneer »

Zdravím a mám hloupý dotaz. Jak je to s dobou extrakce u doppia? Single shot je jasný cca. 7g, cca. 25s, cca. 25ml. Ale u doppia je to jak? Pokud bych měl zachovat 25s, musí z kávovaru vytéct dvakrát víc vody než u single shotu, abych za stejnou dobu měl 50ml extraktu. Pokud toho chci docílit, tak musí dvojitý puk propouštět vodu 2x rychleji než singl puk, což při stejné hrubosti a dvojité dávce znamená výrazně slabší tamping a celkově menší odpor puku. Z toho mi opět vyplývá, že voda se tam zdrží kratší dobu a průběh extrakce bude jiný. Chuť by tedy měla být jiná než u single shotu.

Přemýšlím správně nebo se někde zásadně pletu?
Díky
Uživatelský avatar
puschpull
silně pokročilý
Příspěvky: 643
Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
bydliště: Most - Korozluky
kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF

Re: Espresso - co je to?

Příspěvek od puschpull »

Double shot, 2x více kávy, samozřejmě jiná miska než na single shot, stejné tampování, stejná doba extrakce, 60ml nápoje.
(Samozřejmě zaokrouhluji. :-) ale hrubost mletí, tampování a doba extrakce zůstává +/- stejná)
Uživatelský avatar
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 229
Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO

Re: Espresso - co je to?

Příspěvek od johneer »

OK, takže dvakrát větší průtok u doubleshotu je zajištěn jinou miskou (2x víc děr v sítku), což kompenzuje 2x větší odpor kávy. Takže single shot v DS misce udělat nejde, protože by se káva musela víc utlačit, aby vytvořila dostatečný odpor, potažmo tlak. Je to tak?
Uživatelský avatar
dslecinka
více pokročilý
Příspěvky: 300
Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
bydliště: Londýn, UK
kávovar: Hario V60
mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10

Re: Espresso - co je to?

Příspěvek od dslecinka »

není. teda pokud byste místo tamperu nepoužíval pneumatické kladivo...
nelze uvažovat lineární "odpor" kávy, rozdíl je v ploše (čili rozdíl stoupí/klesá s doruhou mocninou) kterou voda prostupuje kávovým pukem.
Odpovědět

Zpět na „Začínáme s kávovarem na espresso“