Otázky, na které jsem zde nenašel odpověď

Co espresso je, jak se připravuje
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
Neugebauer
pokročilý
Příspěvky: 86
Registrován: čtv 21. kvě 2015 14:02:07
bydliště: Brno
kávovar: la Pavoni Puccino PCL
mlýnek: Mazzer Luigi srl Mini A Electronic

Otázky, na které jsem zde nenašel odpověď

Příspěvek od Neugebauer »

Ahoj, koupil jsem si svůj první trochu lepší kávovar (použitý) la Pavoni Puccino PCL. Je to náhrada za Catler ES 8010, který jsem měl chvilku a nepodařilo se mi na něm za celou dobu udělat ani jedinou trošku pitelnou kávu - všechny byly odporné.
Na la Pavoni se mi velmi líbilo a chutnalo hned třetí espresso, které jsem zkusil udělat, a to se stejným mlýnkem i kávou jako u Catleru.
Mám jako začátečník nějaké otázky, na které jsem zde nenašel jasné odpovědi.

1. Má mít tamper rovnou plochu? V balení je originální plastový tamper, který má dost vypuklý tvar, což mi přijde úplně nesmyslné. První 2 kávy se mi nepovedly právě kvůli tomu, že jsem ho použil. Potřetí jsem kávu pěchoval improvizovaně, aby byla rovnoměrně.
Fotil jsem ho přesně kolmo, vypuknutí není zkreslené, ale reálné: https://s13.postimg.org/6brcme6hz/tamper.jpg

2. Kde se měří průměr misky? Rozměr misky je 59 mm zvenku a 58 mm zevnitř. Chtěl bych si pořídit tamper, jaký by měl mít rozměr? Když koupím 58mm, znamená to, že má přesně 58mm a do misky se mi třeba těsně nevejde?

3. Má se káva dotýkat sprchy? Misky jsou poměrně nízké a pokud tam chci dát doporučené množství kávy (do dvouporcové 14-16 g), páka nejde dotáhnout tolik, jak naprázdno. Při utahování se natlačí na sprchu. Káva je tak sice velmi dobrá, jen se sprcha pokaždé zašpiní. Pokud se sprchy dotýkat nemá, jak má teda vzniknout suchý puk? Pokud vypnu čerpadlo, tak mezi sprchou a kávou zůstane voda, ne?

4. Vkládá se páka do vypnutého kávovaru? Pokud ji tam nechám, nebude se kazit nějaké těsnění? Nebo se při nepoužívání páka jen někam pokládá?

5. Je zelená voda při odvápňování problém? Zatím jsem neměl kávovar s bojlerem, nevím, z jakého je materiálu, a tak nevím, jestli je tohle normální. https://s15.postimg.org/dq7pqfzl7/IMG_0506.jpg

Zatím mě toho víc nenapadá, kdyžtak dotazy připíšu. Předem děkuji za rady :-)
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1393
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Otázky, na které jsem zde nenašel odpověď

Příspěvek od j.bill »

1) je to konvex standard, s trochou pečlivosti použitelný, tvar má pro zamezení protečení vody u krajů misky mezi stěnou a sloupcem kávy. Je to v podstatě jedno. Pokud je káva správně namletá, dobře v misce rozhrnutá a upěchovaná, k průtoku nebo kanálkování zpravidla nedochází ať použiješ tamper s konvexním nebo rovným dnem.
2)Průměr misky je vnitřní průměr na tamper. Většinou je miska u vrchu o něco větší (třeba 58,6mm a pak se trochu zužuje. Tamper 58 mm bude pasovat do všech "58mm" misek, ale spíše bude trochu volný a přesnější by byl třeba tamper průměru 58,4 mm.
3)To zas tak neřeš nebo najdi vhodný kompromis. Každopádně musí jít zatáhnout páka tak, aby při extrakci netekla voda mezi těsněním hlavy. Káva trochu zvětší svůj objem, takže když dáš misku s pákou do hlavy a bude malinko místa mezi kávou a sprchou, po extrakci se bude dotýkat sprchy a puk bude "suchý". Ale i kdyby byl mokrý, nejdůležitější je, co je v hrnku a jak to chutná.
4)To je na tobě. Pokud ji tam chceš nechávat, nedotahuj páku, spíše ji nech volnější, aby se nevymačkávalo těsnění hlavy.
5) Ne, je to normální jev.

Edit: překlep
Naposledy upravil(a) j.bill dne čtv 08. pro 2016 20:38:45, celkem upraveno 1 x.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
Neugebauer
pokročilý
Příspěvky: 86
Registrován: čtv 21. kvě 2015 14:02:07
bydliště: Brno
kávovar: la Pavoni Puccino PCL
mlýnek: Mazzer Luigi srl Mini A Electronic

Re: Otázky, na které jsem zde nenašel odpověď

Příspěvek od Neugebauer »

U toho tamperu se ptám taky proto, protože když kávu natlačím konvexním tamperem a pak přitlačím k rovnému sítku, tak se to vlastně celé rozbije a stlačí jinak. To nevadí?
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1393
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Otázky, na které jsem zde nenašel odpověď

Příspěvek od j.bill »

Při zatahování páky by se neměl rozbít stlačený povrch. Jinak je tam moc kávy. Rozbití může pak způsobit kanálkování - špatnou extrakci.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
Neugebauer
pokročilý
Příspěvky: 86
Registrován: čtv 21. kvě 2015 14:02:07
bydliště: Brno
kávovar: la Pavoni Puccino PCL
mlýnek: Mazzer Luigi srl Mini A Electronic

Re: Otázky, na které jsem zde nenašel odpověď

Příspěvek od Neugebauer »

V tom případě do misky nedám ani 14g kávy. Takže budu muset pořídit rovný tamper.
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1393
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Otázky, na které jsem zde nenašel odpověď

Příspěvek od j.bill »

Nebo novou misku, pokud chceš stejnou gramáž. Objem se také mění s druhem použité kávy... ;)
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
rogerer
Příspěvky: 50
Registrován: pon 21. lis 2016 12:58:21
bydliště: Praha
kávovar: Lelit PL41 TEM
mlýnek: Ascaso iSteel

Re: Otázky, na které jsem zde nenašel odpověď

Příspěvek od rogerer »

Ahoj využiju tohle téma..potřebuju nějaké posouzení......tak konečně dorazila směs Prima Presso....moje první "espresso"..... takže oproti lavazze Oro na který jsem testoval nový kávovar, jsem musel nastavit jemnější mletí (protože mi vyteklo 60ml za 10sekund (dvojmiska),trošku jsem to přešvihl takže pak kavovar (Lelit PL41) neprotlacil zas ani kapku...no napotřetí mi vylezlo to co je na fotkách...za 25 sekund 50ml (dvojmiska 15gr kávy).... je to moc dobrý... problém je že nevím jak to má chutnat a vypadat:-) káva je taková jemná... manželka tvrdí že ji to přijde pořád trošku hořký....při jaké teplotě děláte primapresso? Já měl 91-92. Mám zkusit zvýšit nebo spíš snížit třeba na 90... nebude vyšší hořkost při vyšší teplotě? Anebo trošku zvýšit hrubost mletí aby nateklo těch 30ml....? Foto níže

Kód: Vybrat vše

http://www.imgup.cz/images/2016/12/08/fullsizeoutput_cb6.jpg

Kód: Vybrat vše

http://www.imgup.cz/images/2016/12/08/fullsizeoutput_cb7.jpg
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1393
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Otázky, na které jsem zde nenašel odpověď

Příspěvek od j.bill »

To je právě to, že si to musíš vyzkoušet sám, co vám chutná. Nástroje na to máš. (Kávovar s nastavitelnou teplotou a mlýnek s nastavitelnou hrubostí mletí). Fotky vypadají moc dobře. Není nic jednoduššího, než zkusit postupně změnu nejprve v teplotě, pak v mletí popřípadě zase teplotě atd.... Obecně menší teplota- menší hořkost, pak posun k aciditě. Větší jemnost - větší hořkost nebo eliminace acidity. To je jen velice zjednodušené. Důležitý je samozřejmě i průtok a čas. Zkus si prostudovat Danstův manuál nebo zkrátka experimentovat a vybrat si kombinaci hrubosti, gramáže, teploty a času, která vám nejvíce chutná. To je velice specifické - konzument od konzumenta se to může lišit. Stejně tak jako se to bude lišit u jiného druhu a stáří kávy...
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
Vlad
více pokročilý
Příspěvky: 145
Registrován: stř 15. čer 2016 12:49:19
bydliště: Michalovce
kávovar: jura, delonghi, french press bodum, bialetti, atd.
mlýnek: Lodos

Otázky, na které jsem zde nenašel odpověď

Příspěvek od Vlad »

Ak dovolite, mam svoju chvilku.
Nechat tomu cas....z balenia kavy, ktoru som nikdy predtym nekostoval chuti kava inak na prvy krat a inak pri poslednej extrakcii. Chute na jazyku sa vyvyjaju, clovek porovnava. Je to hra. Suhlasim, ze chcenie dosiahnut kavu snov je silne no ak to co chceme dostaneme hned potom si to az tak nevazime a nezazijeme ten krasny pocit - JE TO TAM, KONECNE:). Pri dnesnom uponahlanom svete nedajme dopustit, aby sme dosiahli vsetko rychlo; lebo cesta je ciel...
Uživatelský avatar
puschpull
silně pokročilý
Příspěvky: 643
Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
bydliště: Most - Korozluky
kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF

Re: Otázky, na které jsem zde nenašel odpověď

Příspěvek od puschpull »

Vlad: Hezky napsané a souhlas. :-)
Uživatelský avatar
Vlad
více pokročilý
Příspěvky: 145
Registrován: stř 15. čer 2016 12:49:19
bydliště: Michalovce
kávovar: jura, delonghi, french press bodum, bialetti, atd.
mlýnek: Lodos

Otázky, na které jsem zde nenašel odpověď

Příspěvek od Vlad »

Vidno ze bol stvrtok:)
Odpovědět

Zpět na „Začínáme s kávovarem na espresso“