Bialetti Brikka Elite
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- giro
- více pokročilý
- Příspěvky: 103
- Registrován: čtv 14. lis 2013 12:30:38
- bydliště: Žilina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Bialetti Brikka Elite
Veď ten klobouček je len hrkálka. To je asi ako pokrievka na hrnci, pridrží vodu vlastnou váhou a ked pusti, tak to máte po celom sporáku. Problém je, že pod kloboučkom je to urezané a veko brikky je deravé, výsledkom by bola káva po celej kuchyni. Finta bude podľa mňa skôr dole, klasiky sa plnia po poistný ventil, čiže 2/3 až možno 3/4, brikka max do polovice.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Bialetti Brikka Elite
No jestli to má nějakej ventilek s cílem extrahovat při vyšším tlaku, tak musí být nad kávou, jinak ničím jiným než odporem kávy samotné tlak v kávě regulovat nelze.
A říkám ještě jednou - že "se konvičky plní po pojistný ventil" přece neznamená, že jí nemůžu naplnit do půlky (ač by v takovým případě byla fajn větší spodní nádobka, jasně - je to prostě o výběru konvičky). Měla by se tím (menším plněním vodou, tj. větším objemem vzduchu) podle mě i snížit teplota potřebná k dosažení požadovanýho tlaku, což kávě určitě udělá dobře (možná i líp, než vyšší tlak) - čím větší je díl vzduchu ve směsi vzduchu s párou vzniklou varem, tím vyšší by měl být tlak při daný teplotě.
A říkám ještě jednou - že "se konvičky plní po pojistný ventil" přece neznamená, že jí nemůžu naplnit do půlky (ač by v takovým případě byla fajn větší spodní nádobka, jasně - je to prostě o výběru konvičky). Měla by se tím (menším plněním vodou, tj. větším objemem vzduchu) podle mě i snížit teplota potřebná k dosažení požadovanýho tlaku, což kávě určitě udělá dobře (možná i líp, než vyšší tlak) - čím větší je díl vzduchu ve směsi vzduchu s párou vzniklou varem, tím vyšší by měl být tlak při daný teplotě.
- giro
- více pokročilý
- Příspěvky: 103
- Registrován: čtv 14. lis 2013 12:30:38
- bydliště: Žilina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Bialetti Brikka Elite
Napísal som, že to v podstate nie je ventil, ale len príklopka.
Najlepšie by bolo vidieť tú konvičku na živo. Káva sa sype do lievika. Ten nesiaha až po dno. Aby to celé fungovalo, voda musí byť logicky vyššie ako spodok lievika a nižšie ako poistný ventil. Je tam malý priestor na úpravu množstva, ale nič dramatické, pri menších konvičkách ten rozdiel nie je veľký. Voda je do lievika natlačená parou, čiže logicky musí voda najskôr dosiahnuť var. Napr. do 2 šálkovej moky ide cca 100 ml vody, tie rozdiely v hodnote bodu varu sú zanedbateľné. Systém nie je uzavretý. Takže tá zmena teploty je dosť pochybná. Tu ťažko aplikovať poznatky z HX bojlerov a pod, keďže sa bavíme o rádovo menších objemoch a neporovnateľne výkonnejšom ohreve.
Najlepšie by bolo vidieť tú konvičku na živo. Káva sa sype do lievika. Ten nesiaha až po dno. Aby to celé fungovalo, voda musí byť logicky vyššie ako spodok lievika a nižšie ako poistný ventil. Je tam malý priestor na úpravu množstva, ale nič dramatické, pri menších konvičkách ten rozdiel nie je veľký. Voda je do lievika natlačená parou, čiže logicky musí voda najskôr dosiahnuť var. Napr. do 2 šálkovej moky ide cca 100 ml vody, tie rozdiely v hodnote bodu varu sú zanedbateľné. Systém nie je uzavretý. Takže tá zmena teploty je dosť pochybná. Tu ťažko aplikovať poznatky z HX bojlerov a pod, keďže sa bavíme o rádovo menších objemoch a neporovnateľne výkonnejšom ohreve.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Bialetti Brikka Elite
A krom tý příklopky, je tam ještě něco jinak, ve srovnání s klasickou konvičkou? Nebo to je jedinej rozdíl?
- giro
- více pokročilý
- Příspěvky: 103
- Registrován: čtv 14. lis 2013 12:30:38
- bydliště: Žilina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Bialetti Brikka Elite
Fotka snáď povie viac ako tisíc slov. Vzadu je moka express 1 cup, vpredu brikka 2 cup. Na druhej fotke je porovnanie umiestnenia poistného ventilku, v tej brikke sa má plniť hlboko pod jeho výšku. Čiže som napísal zle, do brikky ide do spodnej nádoby možno len 1/5 objemu vody.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Bialetti Brikka Elite
No jasně, díky. To co je na vom trnu bude obyčejnej přetlakovej ventilek, kterej pracuje na stejným principu jako přetlaková miska (malá díra, velkej tlak když se uvolní => pěna), kterej drží do nějakýho tlaku. Ten klobouček je tam jen proto, aby to neprskalo všude okolo, když ten ventilek povolí (nebýt jeho, tak kafe vyprskne směrem nahoru). Chtělo by to vyndat onen ventilek, a jemně namlet
Celý kouzlo bude v pojistným ventilku nastaveným na vyšší tlak, než bývá obvyklý, a tomto vrchním ventilku nastaveným na o něco nižší tlak. Bez toho vrchního ventilku by tudíž ta konvička měla snést jemněji namletý kafe, až do takovýho mletí, který vytvoří tlak na kterej je nastavenej ventilek. S oním ventilkem se to chová jako přetlaková miska kávovaru - je jedno jak se namele, ventilek vytvoří tlak a při překročení onoho tlaku vypustí kafe.
Akorát vnitřek toho trnu vypadá nerozebiratelně bez destruktivních metod

Celý kouzlo bude v pojistným ventilku nastaveným na vyšší tlak, než bývá obvyklý, a tomto vrchním ventilku nastaveným na o něco nižší tlak. Bez toho vrchního ventilku by tudíž ta konvička měla snést jemněji namletý kafe, až do takovýho mletí, který vytvoří tlak na kterej je nastavenej ventilek. S oním ventilkem se to chová jako přetlaková miska kávovaru - je jedno jak se namele, ventilek vytvoří tlak a při překročení onoho tlaku vypustí kafe.
Akorát vnitřek toho trnu vypadá nerozebiratelně bez destruktivních metod

-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Bialetti Brikka Elite
Každopádně bych se nebál jemnějšího mletí, ani nějakýho utlačení kávy, mělo by to projít a téct pomaleji, i když přes ten ventilek to půjde pořád. Ale mohlo by to udělat něco zajímavýho s chutí. Ono když se dobře namele do přetlakový misky, tak to taky udělá dost, né že né.
- giro
- více pokročilý
- Příspěvky: 103
- Registrován: čtv 14. lis 2013 12:30:38
- bydliště: Žilina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Bialetti Brikka Elite
No veď som to tvrdil od začiatku. Ale tá diera nie je až taká úzka, vzhľadom na prietok aký cez ňu ide, by som si dovolil tvrdiť, že v tom to nebude. Čapica krytky je dosť ťažká, už len tú dvihnúť treba nejaký pretlak. A mletie som už napísal že u brikky je jemnejšie. Keby sa káva utlačí, stane sa to, čo som napísal ako príklad, otvorí poišťák ... Fakt tam netreba hľadať nemožné a radšej sa držať toho, na čo to je stavané. Množstvo vody také ako á byť a mletie trafiť čo najjemnejšie aké pretlačí. Pri hrubšom to rýchlo vyletí. Ale to tí čo varia v moke myslím vedia.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Bialetti Brikka Elite
giro, ještě mi, prosím napiš, jak to plníš do dvouporcové misky: kolik gramů? trochu a nebo to necháš volně ležet?Stejně jemno jako na espresso? utlačuješ to? Ohříváš to pomalu nebo rychle? Je to pro mne dost nová věc a těch proměnných je hodně, i když jsem už něco vyzkoušel, tak další názor vítám
Dikec.

- giro
- více pokročilý
- Příspěvky: 103
- Registrován: čtv 14. lis 2013 12:30:38
- bydliště: Žilina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Bialetti Brikka Elite
Už som to napísal niekde vyššie. Gramy cca 16-17, zarovnám. Niekde som videl ako si kávu pred mletím nasype do lievika, zarovná a potom namelie bez váženia. Ja tiež nevážim, dávam podľa odmerky. Mletie je trochu hrubšie ako na espresso, ale len cca o 1-2 stupňe na rockym, na porlexe asi 3 "kliky" od nuly. Neutlačujem to vôbec. Na ohrev som si pred nejakým časom kúpil prenosný varič a plameň nastavujem tak, aby nepresahoval plochu dna. S plynom sa to dá lepšie regulovať, je to rýchlejšie a zbytočne to neopaľuje rúčku. Ohrev by mal byť asi čím intenzívnejší.
Ešte k tej tvorbe peny, aby nevznikal možno chybný názor, penu urobí aj klasická moka a tak ako pri všetkom je to závislé od suroviny. Z klasiky možno nie je taká bohatá a rýchlejšie opadne, ale ja vidím prínos brikky v intenzite a rovnomernosti chuti v oboch šálkach.
Ešte k tej tvorbe peny, aby nevznikal možno chybný názor, penu urobí aj klasická moka a tak ako pri všetkom je to závislé od suroviny. Z klasiky možno nie je taká bohatá a rýchlejšie opadne, ale ja vidím prínos brikky v intenzite a rovnomernosti chuti v oboch šálkach.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Bialetti Brikka Elite
Mě by fakt zajímalo jak by to dopadlo s jemným mletím, možná trošku utlačený a bez toho ventilku... IMHO chuťově líp... Škoda že vypadá fakt nevyndatelně... Konvičku bez něho, která by byla stavěná na takový tlak, asi těžko shánět 
To jemnější mletí/nějaký trochu utlačení jsi zkoušel bez úspěchu, tedy jsi aktuálně na maximu možnýho, co ještě neprorazí pojistný ventil, nebo si jen myslíš že to už víc nepůjde? Nechtělo by se Ti to případně zkusit? Podle mě by to kafi prospělo
Jako zajímalo by mě to, fakt, ale za ty peníze, který chtějí, si tu konvičku koupit nepoběžim

To jemnější mletí/nějaký trochu utlačení jsi zkoušel bez úspěchu, tedy jsi aktuálně na maximu možnýho, co ještě neprorazí pojistný ventil, nebo si jen myslíš že to už víc nepůjde? Nechtělo by se Ti to případně zkusit? Podle mě by to kafi prospělo

Jako zajímalo by mě to, fakt, ale za ty peníze, který chtějí, si tu konvičku koupit nepoběžim

- giro
- více pokročilý
- Příspěvky: 103
- Registrován: čtv 14. lis 2013 12:30:38
- bydliště: Žilina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Bialetti Brikka Elite
Ja neviem, niekedy mi moka príde skôr ako čierna skrinka, nie je tam teplomer, manometer. Človek si myslí, že robí všetko rovnako a výsledok je rôzny. S tým mletím, utlačením by sa dalo ešte pohrať, ale chýbajú tie veci na kontrolu podmienok. Moka je hračka, super na cesty. Keď už chce človek špekulovať s týmto systémom, tak potom treba objednať radšej toto:
Kód: Vybrat vše
https://www.thelittleguy.info/
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Bialetti Brikka Elite
no to je náááádhera, ale za 700 AUD x 20=14000,- to je už pěkná suma. 
Giro: a kolik vody? Vevnitř ve spodní nádobě na rysku (těsně pod ventilek) nebo míň? Studenou nebo teplou?

Giro: a kolik vody? Vevnitř ve spodní nádobě na rysku (těsně pod ventilek) nebo míň? Studenou nebo teplou?
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Bialetti Brikka Elite
Když se tady vzpomněli ty proměnné faktory. Já jsem tady někde na fóru četl, že je dobré do moky dát už horkou vodu. Tím pádem ta extrakce proběhne mnohem rychleji. Jakože začne extrahovat dřív. A tím se zbytečně celá konvička nezahřívá a tím pádem i káva tak netrpí.
Já to tak dělal a přišlo mi to o něco lepší.
Já to tak dělal a přišlo mi to o něco lepší.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Bialetti Brikka Elite
Taky to tak dělám, když nic jinýho, tak aspoň míň trpí nezakrytá část plotny, když člověk nemá teda plyn.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Bialetti Brikka Elite
papun: tak jsme to zkusil. Nalil jsem teplou vodu (ne horkou) z kohoutku. Dal tam 15g kávy (dvouporcová brikka) mleté stejně jako na espresso (zarovnal, jen hodně lehce utlačil). Vodu jsem tam nenalil na rysku co je ve spodní nádobě ale odměřil jsem ji podle rantlíku H20 v horní (je jí pak o něco méně). Tím asi došlo, jak se zd epsalo k extrakci dříve (stejný tlak páry byl při nižší teplotě) a chuť byla jak má být!!!, výrazně lepší, ani náznak hořkosti. Pěny bylo tolik, že ještě po nalití do hrníčků tam několik minut stále byla. Super. Zkuste to.
- giro
- více pokročilý
- Příspěvky: 103
- Registrován: čtv 14. lis 2013 12:30:38
- bydliště: Žilina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Bialetti Brikka Elite
Gratulujem k úspechu. Pozerám že si sa ma pýtal na množstvo vody. No presne toľko ako si teraz skúsil dať, podľa hornej odmerky, toľko by sa malo dávať. Aj množstvo urobenej kávy je potom objemovo bližšie k espressu. S tou teplou vodou do spodnej nádržky, ja som rozdiel nevidel. Aspoň pri tomto malom objeme, na plyne to začne vrieť raz dva. Káva je aj tak vyššie, podľa mňa sa to nestihne významne ohriať.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Bialetti Brikka Elite
Giro: dík. Já to množství dával podle rysky ve spodní nádobě. Těsně pod ventilkem (je vidět taková vysoustružená rýha) tak potam. Ale když jsem dal podle horní odměrky (H20) a nalil dolů (je to asi 1-2 mm pod rysku, nevím, je tam prdlačky vidět) tak to dopadlo suprově, diametrálně jinak (káva nehořká, plné chutě a pěna jako kráva
) - 100% arabica Keňa. Ještě chci vyzkoušet (dnes ne, jedu přes Gaggi) zda je to tou teplou vodou a nebo méně vody (o trochu) - myslím si, že to bude množstvím vody. Jak se k tomu dostanu, dám vědět, ale posun to je zcela diametrální a chuťově je to už jen krok od strojku
Výhoda té konvičky je, že když spěcháš a nemáš čas nahřívat strojek, pomeleš kávu (stejně ji musíš mlet), crkneš tam vodu (časově to zabere jako proplach), zašroubuješ a za nějakou tu minutku to vře a káva fakt super.


- giro
- více pokročilý
- Příspěvky: 103
- Registrován: čtv 14. lis 2013 12:30:38
- bydliště: Žilina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Bialetti Brikka Elite
Čo mňa najviac prekvapilo bol ten chuťový rozdiel medzi klasikou a brikkou. Brikke na kvalitu espressa chýba asi len intenzita. Skús niekedy aj čistú robustu, moka ako keby jej ubrala z pachutí, mne z brikky chutí viac ako zo silvie 

-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Bialetti Brikka Elite
v Gaggii jsem nedávno zkoušel 100% robustu a po prvním doušku jsem to musel vyplivnout, byl to děs
Já ji nemusím. Možná v Brikka by to dopadlo jinak, ještě zbytek mám (dostal jsem na zkoušku vyzkoušet míchání arabicy a robusty ale nechal jsem toho - stačila do dvojpáky 2 zrníčka a "už to bylo zprasený"
) Na ty arabicy jsem si tak zvykl, že až na výjimky piji jen 100% A.

