Bialetti Brikka Elite
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Re: Bialetti Brikka Elite
Zdravím potrebujem poradiť kúpil som si túto mokka konvičku a stále sa mi nedarí káva je až príliš horká a uplne bez peny mám 4-šalkovú verziu a kávu PC vodu dávam ohriatu na 90 stupnov ak niekto pomôže budem velmy rád.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Bialetti Brikka Elite
Se 4-porcovou verzí nemm zkušenosti, ale asi bych začal od tohoto:
1. vodu vlažnou až teplejší - z kohoutku, nalívat tam 90C vodu, to jsem nezkoušel, nevím, jak yb to dopadlo, i když ohřev by byl kratší, ale třeba káva potřebuje "trochu času", nevím.
2. Množství vody - v horní nádobě je rantl "H20", podle něj odměřit
3. Množství kávy - já bych začal od toho, že mi perfektně funguje 14-15g na 2 porce, tedy na 4 porce bych volil kolem 30g, neutlačovat, jen zarovnat Když se do sítka káva lehce nasype, zarovná, tak zhruba lemuje svůj horní okraj. Co se týče hrubosti mletí - melu jako na espresso (nechce se mi přenastavoat mlýnek, jsem línej , tedy relativně dost jemně,
4. Nad plamen - menší desku tak, aby pokud možno se neohříval moc bok.
5. Během ohřívání se může trochu kávy vyextrahovat, ale jen nepatrná část, pak to vyhrkne ven i s pěnou. Jak se to začne valit, oddělat z plamene.
Že káva je teplejší než z espressa - ano. Přece jenom do horní nádoby se vyextrahuje káva o teplotě cca 90C, ale nějak mi to v ničem nevadí.
Měla by tam být fakt pěna, i z arabiky. Pokud to pěnu i pak nedělá, to pak vůbec nevím, možná Giro. Napadá mne, že třeba to máš málo utažené, že by tlak mohl utíkat bokem, nebo špatné množství vody nebo málo kávy.
Asi by pomohlo video nebo popsat Tvůj postup.
1. vodu vlažnou až teplejší - z kohoutku, nalívat tam 90C vodu, to jsem nezkoušel, nevím, jak yb to dopadlo, i když ohřev by byl kratší, ale třeba káva potřebuje "trochu času", nevím.
2. Množství vody - v horní nádobě je rantl "H20", podle něj odměřit
3. Množství kávy - já bych začal od toho, že mi perfektně funguje 14-15g na 2 porce, tedy na 4 porce bych volil kolem 30g, neutlačovat, jen zarovnat Když se do sítka káva lehce nasype, zarovná, tak zhruba lemuje svůj horní okraj. Co se týče hrubosti mletí - melu jako na espresso (nechce se mi přenastavoat mlýnek, jsem línej , tedy relativně dost jemně,
4. Nad plamen - menší desku tak, aby pokud možno se neohříval moc bok.
5. Během ohřívání se může trochu kávy vyextrahovat, ale jen nepatrná část, pak to vyhrkne ven i s pěnou. Jak se to začne valit, oddělat z plamene.
Že káva je teplejší než z espressa - ano. Přece jenom do horní nádoby se vyextrahuje káva o teplotě cca 90C, ale nějak mi to v ničem nevadí.
Měla by tam být fakt pěna, i z arabiky. Pokud to pěnu i pak nedělá, to pak vůbec nevím, možná Giro. Napadá mne, že třeba to máš málo utažené, že by tlak mohl utíkat bokem, nebo špatné množství vody nebo málo kávy.
Asi by pomohlo video nebo popsat Tvůj postup.
- giro
- více pokročilý
- Příspěvky: 103
- Registrován: čtv 14. lis 2013 12:30:38
- bydliště: Žilina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Bialetti Brikka Elite
Netečie to príliš pomaly, t.j. namleté veľmi najemno?
Re: Bialetti Brikka Elite
Zle som sa vyjadril horku kávu som myslel ako hořku. Kávu som tiež len zarovnal neutláčal vodu dávam po ventil napriek tomu žiadna pena a ako som písal hořka.
Naposledy upravil(a) URIEL23 dne úte 03. úno 2015 22:14:02, celkem upraveno 2 x.
Re: Bialetti Brikka Elite
Ešte som zabudol stupeň mletia som skúšal od 8 po 20.
- giro
- více pokročilý
- Příspěvky: 103
- Registrován: čtv 14. lis 2013 12:30:38
- bydliště: Žilina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Bialetti Brikka Elite
Vodu treba podla vrchnej odmerky ...
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Bialetti Brikka Elite
aha, jasně. míval jsme ji taky hořkou. Když dáš vody ale nepatrně méně (podle horní odměrky - ne podle spodní rysky) tak nebude tak hořká. Vyzkoušej to. Když to trefíš, bude chutnat (dost podobně myšleno hořko nebo kyselo nebo neutrálně) jako z kávovaru.URIEL23 píše:Zle som sa vyjadril horku kávu som myslel ako hořku. Kávu som tiež len zarovnal neutláčal vodu dávam po ventil napriek tomu žiadna pena a ako som písal hořka.
Re: Bialetti Brikka Elite
Ďakujem za rady chuť je už lepšia ale pena žiadna sa mi zdá že to pomali vyteká bez ohladu na hrubosť.Sa cítim trapne že pri takejto jednoduchej príprave sa mi nedarí.
Re: Bialetti Brikka Elite
Zkouším 4porcovou konvičku a první pokusy byli fakt nepoživatelný. Hořký, bez pěny, asi jako dvojitá dávka instantního. Prostě hnus. Pak jsem začal dávat vody podle horní rysky a ubral jsem dávku kávy na cca 16g a mletí jsem přidával na hrubosti. Postupně se začalo dělat čím dál více pěny a chuť se pořád zlepšovala. Teď jsem na střední hrubosti a chuťový výsledek je velmi slušný. Na více pěny mi funguje lžičkou přidržet ten ventil aby se více natlakovala.
- mildafleck
- začátečník
- Příspěvky: 61
- Registrován: pon 14. lis 2016 22:40:37
- bydliště: Čtyřkoly
- kávovar: Bialetti Brikka,La Scala Butterfly
- mlýnek: Porlex Tall,Compak K3 Touch Advanced
Re: Bialetti Brikka Elite
Zdravím chtěl by jsem oživit toto téma zakoupil jsem si Bialetti Brikka Elite a jsem z ní docela zklamaný.Myslel jsem že tím vykreju období mezi vychutnáním Espressa z pákovky respektivně že si po ránu když všichni vyspávají udělám nerušeně na ručním mlýnku dobrou kávu.výsledek je takový že by jsem to nejradši vyhodil z okna.Káva je hnusná jako překapaná pěna když už se povede tak to ani nestihnu nalít do hrníčku a žádná není.Musím říct že mi to chutná méně než poctivej "Turek".Máte nějaké zkušenosti ohledně této konvičky.Myslel jsem si že to bude jako na videu z Youtube a zatím mi přijde že je to videomontáž. Samozřejmě bude asi záležet na kávě.nevím
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Bialetti Brikka Elite
Základní otázka jakou si použil kávu?
Pak může být problém v hrubosti mletí. A taky zkus do spodní nádoby nalít horkou vodu z konvice a jen to na sporáku dotáhnout. Zkrátí se tím čas ohřívání celého systému a zmenší se tak hořkost. Tento problém bývá zpraviidla u jednošálkových konviček.
Pak může být problém v hrubosti mletí. A taky zkus do spodní nádoby nalít horkou vodu z konvice a jen to na sporáku dotáhnout. Zkrátí se tím čas ohřívání celého systému a zmenší se tak hořkost. Tento problém bývá zpraviidla u jednošálkových konviček.
- mildafleck
- začátečník
- Příspěvky: 61
- Registrován: pon 14. lis 2016 22:40:37
- bydliště: Čtyřkoly
- kávovar: Bialetti Brikka,La Scala Butterfly
- mlýnek: Porlex Tall,Compak K3 Touch Advanced
Re: Bialetti Brikka Elite
Dneska jsem opět laboroval a už se začalo dařit.Problém je v mletí všude uváděj mlít nahrubo, ale mě se osvědčil opak. Můj postup používám směs Arabica z místní pražírny mám jí vyzkoušenou i na pákovce.
1.nalít studenou přefiltrovanou vodu dát přesné množství dle značení v horní nádobce značeno H2O
2.odměřím množstí kávy na váze 14g
3.namelu kávu na ručním mlýnku Porlex Tall na druhý nejemnější stupeň(na espresso do páky melu na Gaggia na 4 stupeň a do moka mi přijde z Porlexu o trošku jemnější)
4.nasypat kávu do zásobníku nepěchovat pouze lehce sklepat do roviny
5.sešroubovat a řádně dotáhnou pozor musí řádně těsnit(mě netěsnila musel jsem upravit zásobník na kávu)
6.dám na plynový vařič na nejnižší teplotu
7.vařím cca 5 minut začne vytékat
8. počkám až začne dotékat káva a začnou jít první bubliny ihned vypnu vařič
9.počkám cca 3 sec než začnou bubliny slábnout a ihned nalévám do šálku
Pozor šálek nahřát na teplotu o krémě se nedá mluvit, ale pěnu mi to udělá celkem slušnou
Takto mi káva opravdu vyhovuje a pochutnám si.Jenom nechápu jak může někdo mlít nahrubo čím je káva hrubší tím spíš mi to přijde spíše jako hořká obarvená voda asi jako překapaná káva před 20 lety z kávovaru z NDR...................
1.nalít studenou přefiltrovanou vodu dát přesné množství dle značení v horní nádobce značeno H2O
2.odměřím množstí kávy na váze 14g
3.namelu kávu na ručním mlýnku Porlex Tall na druhý nejemnější stupeň(na espresso do páky melu na Gaggia na 4 stupeň a do moka mi přijde z Porlexu o trošku jemnější)
4.nasypat kávu do zásobníku nepěchovat pouze lehce sklepat do roviny
5.sešroubovat a řádně dotáhnou pozor musí řádně těsnit(mě netěsnila musel jsem upravit zásobník na kávu)
6.dám na plynový vařič na nejnižší teplotu
7.vařím cca 5 minut začne vytékat
8. počkám až začne dotékat káva a začnou jít první bubliny ihned vypnu vařič
9.počkám cca 3 sec než začnou bubliny slábnout a ihned nalévám do šálku
Pozor šálek nahřát na teplotu o krémě se nedá mluvit, ale pěnu mi to udělá celkem slušnou
Takto mi káva opravdu vyhovuje a pochutnám si.Jenom nechápu jak může někdo mlít nahrubo čím je káva hrubší tím spíš mi to přijde spíše jako hořká obarvená voda asi jako překapaná káva před 20 lety z kávovaru z NDR...................
- VlastimilMana
- Příspěvky: 6
- Registrován: sob 07. led 2017 11:47:29
- bydliště: Zlín
- kávovar: zatím žádný
- mlýnek: nemám
Re: Bialetti Brikka Elite
Hezký den,
jsem tu nový, s přípravou kávy nemám téměř žádné reálné zkušenosti. Chci si koupit konvici Bialetti Brikka a mám pár otázek, obav. Tohle vlákno jsem pročítal, takže se snad otázky nebudou opakovat, kdyžtak mi to doufám odpustíte
Nevím jestli konvici na 4 nebo 2 šálky. Občas budu dělat kávu pro sebe, občas pro více lidí, takže by se vyplatila i větší, nicméně mám starost o náročnost přípravy. Takže otázka zní, jestli je těžší příprava ve větší konvičce, než v malé ? A ještě jestli je možno udělat i ve větší konvičce udělat menší porci ? Respektive poloviční ? Neztratí tím připravený nápoj na kvalitě ?
Je rozdíl mezi Bialetti Brikka a Bialetti Brikka Elite ?
jsem tu nový, s přípravou kávy nemám téměř žádné reálné zkušenosti. Chci si koupit konvici Bialetti Brikka a mám pár otázek, obav. Tohle vlákno jsem pročítal, takže se snad otázky nebudou opakovat, kdyžtak mi to doufám odpustíte
Nevím jestli konvici na 4 nebo 2 šálky. Občas budu dělat kávu pro sebe, občas pro více lidí, takže by se vyplatila i větší, nicméně mám starost o náročnost přípravy. Takže otázka zní, jestli je těžší příprava ve větší konvičce, než v malé ? A ještě jestli je možno udělat i ve větší konvičce udělat menší porci ? Respektive poloviční ? Neztratí tím připravený nápoj na kvalitě ?
Je rozdíl mezi Bialetti Brikka a Bialetti Brikka Elite ?
- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: Bialetti Brikka Elite
Nie.VlastimilMana píše:, jestli je těžší příprava ve větší konvičce, než v malé ?
Nie. Davkovanie kavy a vody musi byt dodrzane.VlastimilMana píše: A ještě jestli je možno udělat i ve větší konvičce udělat menší porci ?
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
- VlastimilMana
- Příspěvky: 6
- Registrován: sob 07. led 2017 11:47:29
- bydliště: Zlín
- kávovar: zatím žádný
- mlýnek: nemám
Re: Bialetti Brikka Elite
Dobře, děkuji za odpověď. A jestli je rozdíl mezi různými názvy brikka konviček nevíte ? Narazil jsem už na 3. Brikka, Brikka elite, Brikka new a nevím kterou vzít. Logicky se nabízí tu nejlevnější, ale nevím, jestli nebudu strádat na kvalitě oproti jinému druhu brikka konvičky ?
+ dosáhnu u 200 ml verze stejně "velké" pěny jako u verze 100ml, nebo s větším objemem kávy bude pěny ubívat ?
+ dosáhnu u 200 ml verze stejně "velké" pěny jako u verze 100ml, nebo s větším objemem kávy bude pěny ubívat ?
- Vlad
- více pokročilý
- Příspěvky: 145
- Registrován: stř 15. čer 2016 12:49:19
- bydliště: Michalovce
- kávovar: jura, delonghi, french press bodum, bialetti, atd.
- mlýnek: Lodos
Bialetti Brikka Elite
Priamo v Bialetti mi povedali, ze neustale vylepsuju svoje produkty a niektore z nich su na trhu v priemer pol roka, potom to minimalne vylepsia a vznikne novy produkt s novym nazvom.
- VlastimilMana
- Příspěvky: 6
- Registrován: sob 07. led 2017 11:47:29
- bydliště: Zlín
- kávovar: zatím žádný
- mlýnek: nemám
Re: Bialetti Brikka Elite
Milý kávaři, musím se na Vás obrátit s dotazem. Dnes mi došla brikka konvička. Měl jsem za to, že průhledná část na víku je vyplněna sklem. V mé konvičce neni vyplněna vůbec, respetive ve víku je díra.
Můj dotaz tedy zní: Je pravidlem, že je víko vyplněno sklem ? Nebo naopak neni vyplněno vůbec ? Jak to máte vy ?
stránka ze které mám konvičku mi neřekla jestli je to správně, nebo špatně. Jestli to tam má být, nebo ne.
+ ještě na spodní části konvičky jsou mírné oděrky. Vím, že na funkčnost to vliv nemá, nicméně pokud má jít o nový výrobek počítal bych s tím, že žádná část nebude poškrábána..
Děkuji za odpověď
Můj dotaz tedy zní: Je pravidlem, že je víko vyplněno sklem ? Nebo naopak neni vyplněno vůbec ? Jak to máte vy ?
stránka ze které mám konvičku mi neřekla jestli je to správně, nebo špatně. Jestli to tam má být, nebo ne.
+ ještě na spodní části konvičky jsou mírné oděrky. Vím, že na funkčnost to vliv nemá, nicméně pokud má jít o nový výrobek počítal bych s tím, že žádná část nebude poškrábána..
Děkuji za odpověď
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Bialetti Brikka Elite
Túto kanvičku nemám, ale podľa obrázkov na webe a aj tohto videa by som tipol, ze tam sklo nie je
https://www.youtube.com/watch?v=ss-iI7vMB2A
https://www.youtube.com/watch?v=pDRU2CrgOJg
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0895/ ... 1436890045
https://www.youtube.com/watch?v=ss-iI7vMB2A
https://www.youtube.com/watch?v=pDRU2CrgOJg
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0895/ ... 1436890045
- giro
- více pokročilý
- Příspěvky: 103
- Registrován: čtv 14. lis 2013 12:30:38
- bydliště: Žilina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Bialetti Brikka Elite
To sklíčko tam prestali dávať z dôvodu dlhšej trvácnosti peny, aby ju kondenzujúca voda z viečka nezrážala.
- mildafleck
- začátečník
- Příspěvky: 61
- Registrován: pon 14. lis 2016 22:40:37
- bydliště: Čtyřkoly
- kávovar: Bialetti Brikka,La Scala Butterfly
- mlýnek: Porlex Tall,Compak K3 Touch Advanced
Re: Bialetti Brikka Elite
Ano opravdu sklíčko tam není a není ani potřeba já třeba při přípravě nechávám víčko otevřené.Co se týče výběru konvičky jednoduše řečeno je třeba dodržet určenou dávku kávy a vody dle velikosti konvičky tudíž pokud jí chcete používat více sám určitě 2 porcovou lepší jí naplnit 2x než mít velkou na nic......Co se týká přípravy doporučuji můj uvedený postup ovšem záleží na kávě.Nejdůležitější je čerstvá káva s pražírny umletá těsně před přípravou.Druhý nejdůležitější bod je mlýnek.Vyzkoušel jsem všechny konvičky a určitě za mě doporučuji Brikku.I přes to že mám rád espresso tak konvička je srdeční záležitost zpočátku jsem s tím bojoval dnes si to užívám.Na konvičce je nádherný to že tak jednoduchá věc dokáže mít tolik možností (káva,mletí,množství kávy,množství vody,stupeň ohřevu) to vše ovlivní chuť Moka.Jinak z vlastní zkušenosti na 2 porcové začít na 14g kávy,mletí jako na espresso,voda přesně na značku H2O, ohřev cca na třetinu výkonu a sledovat po cca 2-3min by to mělo lehce protéci a z barvy se dá zjistit zda je potřeba něco doladit zhruba po 5 min by to mělo vytéct vše.Jinak pokud dáte do konvičky méně vody začne to téct dříve totéž pokud se zvětší výkon zahřívání konvičky.Jinak co se týká škrábanečků neřešit jde spíše o funkčnost spíše si dát pozor aby těsnila.Pozor umývat pouze čistou vodou!!!!!!!!!!!!!!!mějte na paměti že čím starší a používanější konvička je tím je káva z ní kvalitnější to píše přímo Bialetti