Bialetti Brikka Elite
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Vlad
- více pokročilý
- Příspěvky: 145
- Registrován: stř 15. čer 2016 12:49:19
- bydliště: Michalovce
- kávovar: jura, delonghi, french press bodum, bialetti, atd.
- mlýnek: Lodos
Bialetti Brikka Elite
Suhlasim, ziaden saponad, patina je vitana.
- VlastimilMana
- Příspěvky: 6
- Registrován: sob 07. led 2017 11:47:29
- bydliště: Zlín
- kávovar: zatím žádný
- mlýnek: nemám
Re: Bialetti Brikka Elite
Už jsem koupil 4 porcovou, tak se s tím nějak musím poprat. Budu zvát více lidi na kávu.. 
Čistím pouze vodou, vždy si přečtu příbalový leták, který je k produktům přiložený a i tahle informace tam byla uvedena. Kažopádně děkuji za upozornění.
Co se těsnění týká. Jak poznám, že konvička těsní špatně ? Bude při ohřevu prokapávat přes závit např. ? Nevím co mám v tomhle ohledu sledovat a jak vypozorovat případnou poruchu.

Čistím pouze vodou, vždy si přečtu příbalový leták, který je k produktům přiložený a i tahle informace tam byla uvedena. Kažopádně děkuji za upozornění.
Co se těsnění týká. Jak poznám, že konvička těsní špatně ? Bude při ohřevu prokapávat přes závit např. ? Nevím co mám v tomhle ohledu sledovat a jak vypozorovat případnou poruchu.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Bialetti Brikka Elite
Nehledej poruchu, když tam není. Máš to nové a musí to něco vydržet. Zbytečně se stresuješ hned od začátku.
PS: Jsem ze Zlína, tak ti můžu přijít pomoc pít tu kávu :D
PS: Jsem ze Zlína, tak ti můžu přijít pomoc pít tu kávu :D
- VlastimilMana
- Příspěvky: 6
- Registrován: sob 07. led 2017 11:47:29
- bydliště: Zlín
- kávovar: zatím žádný
- mlýnek: nemám
Re: Bialetti Brikka Elite
Proč ne
alespoň mi pomůžete vychytat mouchy v přípravě.

- VlastimilMana
- Příspěvky: 6
- Registrován: sob 07. led 2017 11:47:29
- bydliště: Zlín
- kávovar: zatím žádný
- mlýnek: nemám
Re: Bialetti Brikka Elite
Tak tedy koupil jsem si kávu, nechal pomlýt "jako na espresso". Stalo se mi, že v nádobce na vodu trochu vody zůstalo. A káva mi přijde hořčí. Je více hořká káva vlastnost konvičky, nebo je to způsobeno mou přípravou ? + stejná otázka na zůstatek vody v nádobce k tomu určené. Je to má chyba při přípravě, nebo je káva namleta už moc jemně ?
- Vlad
- více pokročilý
- Příspěvky: 145
- Registrován: stř 15. čer 2016 12:49:19
- bydliště: Michalovce
- kávovar: jura, delonghi, french press bodum, bialetti, atd.
- mlýnek: Lodos
Bialetti Brikka Elite
Netreba niektorym veciam zbytocne pripisovat vacsi vyznam. Po 300 opakovaniach to bude uplne v klidu. Ma to sluzit ludom kazdeho veku. Ak je zvoleny druh kavy horky kava bude horka. Ak kanvicka nachyta patinu tak kava nebude chutit neviem ako velmi inak. Je to len kava, skvela kava:) treba si to vychutnavat;)
- mildafleck
- začátečník
- Příspěvky: 61
- Registrován: pon 14. lis 2016 22:40:37
- bydliště: Čtyřkoly
- kávovar: Bialetti Brikka,La Scala Butterfly
- mlýnek: Porlex Tall,Compak K3 Touch Advanced
Re: Bialetti Brikka Elite
Je to tady psáno všude dvě základní věci bez kterých to nepůjde kvalitní mlýnek a čerstvě pražená káva umletá před užitím. 

- vanky
- Příspěvky: 2
- Registrován: ned 26. lis 2017 15:37:54
- bydliště: Nitra
- kávovar: Bialetti Brika
- mlýnek: nemam
Re: Bialetti Brikka Elite
Ahojte, chcel by som sa spýtať mám kanvičku Bialetti Brikka veľkosť na 2 kávy ale ako v nej uvariť iba 1 kávu? Ak dám polovičné množstvo kávy tak kanvička nefunguje, káva vrchom nepretečie. Kávu varím iba sám pre seba. Vopred ďakujem za odpoveď
- vladacr
- Příspěvky: 49
- Registrován: ned 24. lis 2013 18:07:55
- bydliště: České Budějovice
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Fiorenzato F5d
Re: Bialetti Brikka Elite
Ne nadarmo se konvičky dělají v různých velikostech. Jednu kávu v dvouporcové konvičce prostě neuvaříte. Osobně používám v práci Bialetti Moka Elektrika 2, která je také na dvě "porce", ovšem italské, tedy skutečně "pikolo". Dvě itaské porce jsou v pohodě do jednoho hrníčku na espresso.
EDIT: Teď jsem zjistil, že se prodává i redukční filtr. Z popisu prodejce: "Redukční filtr pro zmenšení prostoru v trychtýři na kávu. Po jeho vložení je možné do trychtýře dát menší množství kávy, což by bez redukčního filtru nebylo možné, jelikož je zapotřebí, aby se káva mohla "opřít" o stěny trychtýře a horní filtr. Pokud by se dalo méně kávy, nevznikl by potřebný tlak pro výsledné presso. Díky redukčnímu filtru je tedy možné dát méně kávy a připravit si se stejným množstím vody slabší kávu, nebo ubrat i vodu a připravit si méně šálků kávy. Na množství vody nemá redukční filtr vliv. Vody můžete dát méně i bez redukčního filtru. Množství vody je limitováný jen maximálním objemem, tedy po pojistný ventil, který by neměl být ponořený ve vodě. Redukční filtr zmenší výšku v trychtýři o cca 1 cm." Ke koupi zde:
EDIT: Teď jsem zjistil, že se prodává i redukční filtr. Z popisu prodejce: "Redukční filtr pro zmenšení prostoru v trychtýři na kávu. Po jeho vložení je možné do trychtýře dát menší množství kávy, což by bez redukčního filtru nebylo možné, jelikož je zapotřebí, aby se káva mohla "opřít" o stěny trychtýře a horní filtr. Pokud by se dalo méně kávy, nevznikl by potřebný tlak pro výsledné presso. Díky redukčnímu filtru je tedy možné dát méně kávy a připravit si se stejným množstím vody slabší kávu, nebo ubrat i vodu a připravit si méně šálků kávy. Na množství vody nemá redukční filtr vliv. Vody můžete dát méně i bez redukčního filtru. Množství vody je limitováný jen maximálním objemem, tedy po pojistný ventil, který by neměl být ponořený ve vodě. Redukční filtr zmenší výšku v trychtýři o cca 1 cm." Ke koupi zde:
Kód: Vybrat vše
http://www.bialetti.cz/36-redukcni-filtry
- vanky
- Příspěvky: 2
- Registrován: ned 26. lis 2017 15:37:54
- bydliště: Nitra
- kávovar: Bialetti Brika
- mlýnek: nemam
Re: Bialetti Brikka Elite
Ďakujem pekne
presne túto informáciu som hľadal

- handel
- Příspěvky: 26
- Registrován: pon 14. lis 2016 11:45:06
- bydliště: Trencin
- kávovar: CafelatRobot,V60,bialetti brikka/moka,aeropress,syphon
- mlýnek: GIOTA+SSP MP/Brew,NZ,OE Lido3,rhinowares
Re: Bialetti Brikka Elite
Pridám svoje skúsenosti s Brikkou. Mám 2 porciovku niečo viac ako mesiac a je to láska:)
Spočiatku mi trvala príprava okolo 3:10 min a občas to trochu akoby fučalo medzi závitmi. Zdalo sa mi, že sú na závite dosť ostré hrany. Po čase sa to používaním trochu asi obrúsilo a už nič nefučí z boku a príprava trvá okolo 2:35 pri cca rovnakom mletí. Dávam cca 81 g studenej vody, 12-14g kávy mletej na najjemnejšie na ručnom mlynčeku rhinowares a výsledný nápoj má cca 55g + krásnu penu ( pena možno nemá vplyv na chuť, ale esteticky je to určite lepšie
. Možno by som privítal trochu vyššiu teplotu, lebo teraz je tak akurát teplá, že výsledný nápoj môžem rovno vypiť. Mne osobne to chutí veľmi a je to určite lepšie a konzistentnejšie ako hračkárske jednopákovky ( sám mám gran gaggiu a už s ňou aspoň nemusím bojovať
. Skúšal som zrnkovú kávu z bežného obchodu ( darovanú ) aj čerstvo praženú. Pre espreso zmesi mi stačí menšie dávkovanie a pre jednodruhové arabiky vyššie. Kávu vyrovnávam len zľahka prstom a sklepnem aby bola rovná plocha ( niekedy to vychádza trochu pod okraj misky ). Celkom ma baví skúšať aj svetlejšie praženú kávu. Ak má človek chuť na kyslejšiu alebo horkejšiu kávu, nie je problém experimentovať. Celkovo mi dáva tmavšie pražená káva viac peny. Určite doporučujem ako alternatívu pre toho, kto nemôže/nechce z rôznych dôvodov zatiaľ investovať do espresso mašiny a má rád espresso. Jediný problém je že sa nedá urobiť viac dávok rýchlo po sebe.
Len poznámka na okraj: na fórach píšu, že 4 porciová brikka je problematická.
Spočiatku mi trvala príprava okolo 3:10 min a občas to trochu akoby fučalo medzi závitmi. Zdalo sa mi, že sú na závite dosť ostré hrany. Po čase sa to používaním trochu asi obrúsilo a už nič nefučí z boku a príprava trvá okolo 2:35 pri cca rovnakom mletí. Dávam cca 81 g studenej vody, 12-14g kávy mletej na najjemnejšie na ručnom mlynčeku rhinowares a výsledný nápoj má cca 55g + krásnu penu ( pena možno nemá vplyv na chuť, ale esteticky je to určite lepšie


Len poznámka na okraj: na fórach píšu, že 4 porciová brikka je problematická.
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: Bialetti Brikka Elite
Vyzkoušej si předehřát hrníček např. horkou vodou z konvice , káva ti tak rychle nezchladne
- handel
- Příspěvky: 26
- Registrován: pon 14. lis 2016 11:45:06
- bydliště: Trencin
- kávovar: CafelatRobot,V60,bialetti brikka/moka,aeropress,syphon
- mlýnek: GIOTA+SSP MP/Brew,NZ,OE Lido3,rhinowares
Re: Bialetti Brikka Elite
Šálku si samozrejme nahrievam.
Možno to už niekto písal, ale nechce sa mi to znovu prechádzať....
Ešte som experimentoval s množstvom vody. Pri väčšom množstve vody by mala byť vyššia teplota ( ako som čítal ). Skúsil som dať o niečo viac vody ( konkrétne 87,9 g namiesto 81 g ) s rovnakým mletím a príprava sa predĺžila asi o 1 minútu a chuť sa dosť zmenila. Pri svetle praženej, kyslejšej káve sa úplne stratila kyslosť a objavila sa "stratená" chuť horkej čokolády. Teplota kávy sa veľmi mierne zvýšila, ale rozdiel v chuti ma prekvapil. Pritom keď tú istú kávu "predĺžim" v aeropresse, tak v nej cítim skôr chuť tabaku ( to mi zas moc nechutí ). Ešte tu vidím potenciál na experimentovanie.
Možno to už niekto písal, ale nechce sa mi to znovu prechádzať....
Ešte som experimentoval s množstvom vody. Pri väčšom množstve vody by mala byť vyššia teplota ( ako som čítal ). Skúsil som dať o niečo viac vody ( konkrétne 87,9 g namiesto 81 g ) s rovnakým mletím a príprava sa predĺžila asi o 1 minútu a chuť sa dosť zmenila. Pri svetle praženej, kyslejšej káve sa úplne stratila kyslosť a objavila sa "stratená" chuť horkej čokolády. Teplota kávy sa veľmi mierne zvýšila, ale rozdiel v chuti ma prekvapil. Pritom keď tú istú kávu "predĺžim" v aeropresse, tak v nej cítim skôr chuť tabaku ( to mi zas moc nechutí ). Ešte tu vidím potenciál na experimentovanie.
- cheyenn
- Příspěvky: 1
- Registrován: úte 23. říj 2018 14:20:13
- bydliště: Moravskoslezský kraj
- kávovar: Graef es 85, Bialetti Brikka
- mlýnek: Krups GVX242
Re: Bialetti Brikka Elite
Zdravím všechny milovníky kávy, právě jsem si pořídil novou Brikku a potřeboval bych poradit. I po 8 kávě uvařené touto konvičkou jde z kávy cítit pachuť z těsnění konvičky a těsnění samo o sobě dost silně a nevábně smrdí. Nemáte nějakou radu jak se toho co nejrychleji zbavit?
Díky
Díky
- Plutisimo
- Příspěvky: 3
- Registrován: čtv 28. bře 2019 13:58:09
- bydliště: Hradec Králové
- kávovar: Bialetti Brikka
- mlýnek: Manuální - Orion
Re: Bialetti Brikka Elite
Ahoj, vařím kávu v 4-cup verzi Brikka, kterou jsem si pořídil především kvůli tvorbě cremy. Bohužel, když dodržím dávkování vody a kávy (čestvě namleté), je káva nepoživatelná, kyselá, hnusná. - Musím jí ředit vodou, tím ale příjdu o cremu. Co s tím ? Máte někdo zkušenost ?
- pifko
- Příspěvky: 48
- Registrován: úte 26. pro 2017 12:11:07
- bydliště: Praha
- kávovar: DIY saturated grouphead, Aeropress, V60
- mlýnek: Eureka Olympus 75 E HS, DIY brew grinder
Re: Bialetti Brikka Elite
Standardní otázka. Jakou kávu používáte, jak hrubě melete?
- Plutisimo
- Příspěvky: 3
- Registrován: čtv 28. bře 2019 13:58:09
- bydliště: Hradec Králové
- kávovar: Bialetti Brikka
- mlýnek: Manuální - Orion
Re: Bialetti Brikka Elite
Brazilia santos - 100% arabika. Středně jemná
- pifko
- Příspěvky: 48
- Registrován: úte 26. pro 2017 12:11:07
- bydliště: Praha
- kávovar: DIY saturated grouphead, Aeropress, V60
- mlýnek: Eureka Olympus 75 E HS, DIY brew grinder
Re: Bialetti Brikka Elite
Káva je tedy asi v pořádku, pokud není extra stará. Tuhle konvičku nemám, ale zkusil bych jemnější mletí. Předpokládám, že káva je zarovnána v sítku až po vrch.
- Plutisimo
- Příspěvky: 3
- Registrován: čtv 28. bře 2019 13:58:09
- bydliště: Hradec Králové
- kávovar: Bialetti Brikka
- mlýnek: Manuální - Orion
Re: Bialetti Brikka Elite
Káva je pražená 19.3.2019. Pohraju si teda ještě s hrubostí. Konvičku mám od úterý. Ano, káva je zarovnaná až po vrch. Každopádně děkuji vám za radu. Z vietnamského filtru na kávu, což je obdoba překapávané kávy je chuť v pořádku, takže půjde opravdu o chybu v technice při přípravě v brikka.
- pifko
- Příspěvky: 48
- Registrován: úte 26. pro 2017 12:11:07
- bydliště: Praha
- kávovar: DIY saturated grouphead, Aeropress, V60
- mlýnek: Eureka Olympus 75 E HS, DIY brew grinder
Re: Bialetti Brikka Elite
Řekl bych, že to bude tím. Na moka je potřeba mletí o dost jemnější než na drip. Tzn. jestli používate stejnou hrubost jako u té překapávané, tak bude káva téměř jistě podextrahovaná.